9 principer för att kombinera färger i kökets inre

9 principer för att kombinera färger i kökets inre

Färg inuti köket

Den framgångsrika utformningen av köket beror till stor del på färgschemat. Men för att planera det på rätt sätt är det inte tydligt att en bild av den färg du vill se i inredningen är tydlig. Det är nödvändigt att precisera huvud- och ytterligare nyanser, för att skapa harmoniska kombinationer, lägga accenter, för att dölja brister och att betona fördelarna med lokalerna.

Vår guide hjälper dig att välja den idealiska färgen på köket, väggarna, golvet och inredningen och avslöja några av de designers färgistiska hemligheter. Och här kan du få idéer eller hitta färdiga färglösningar från ett urval av 100 bilder av vackra kök.

9 principer för färgschema i köket

1. Kombinera endast 3-5 nyanser

Typiskt är kökets bakgrund de största ytorna och föremålen: väggar, golv, köksmöbler (stora möbler). Det är deras färger i paletten på inredningen är de viktigaste och oftast - neutrala, naturliga och nära varandra. Förutom de grundläggande färgerna kan du välja två eller tre ytterligare färger - mörkare, mättade eller ljusa.

I andelen av andelen av de viktigaste och ytterligare färger kan delas enligt följande - 60/30/10. Kom ihåg att mycket ljusa och mörka färger ska uppta den minsta delen av rymden - högst 10%, det vill säga endast som accenter och färgpunkter.

Nedan visas ett foto-exempel på kökets inredning, där det finns 5 färger (rulla bilden till höger).

 • Köksinredning med färgade accenter och neutral bas
  Köksinredning med färgade accenter och neutral bas
 • Köksinredning med färgade accenter och neutral bas
  Köksinredning med färgade accenter och neutral bas
 • Köksinredning med färgade accenter och neutral bas
  Köksinredning med färgade accenter och neutral bas
 • Köksinredning med färgade accenter och neutral bas
  Köksinredning med färgade accenter och neutral bas

2. Kombinera färger med hjälp av färghjulet

När man komponerar färgkombinationen i köket är det användbart att känna till principerna för att arbeta med en kromatisk cirkel, som schematiskt representerar det irriterande spektrumet. Köp den i en konstaffär och försök att spela med kombinationer av nyanser på följande grundläggande algoritmer:

Schema 1 Monokromatisk färgkombination: Inredningen är dekorerad med nyanser av endast ett segment av färghjulet.

Monokromatisk färgkombination

Kök med ett svartvitt färgschema (till exempel som i bilden nedan) visar sig elegant och fridfullt. Men det finns en fara: inredningen kan verka för enkel och tråkig. För att undvika detta, kombinera mörka nyanser med ljusa, och lägg även till effektiva texturer eller några kontrasterande detaljer till monokromutrymmet.

Litet kök i bruna toner

Litet kök i nyanser av brunt

1

Schema 2 Kontrastkombination av färger: de nyanser som ligger i cirkeln motsatta varandra kombineras. Kontrastfärger kallas också ytterligare färger.

Kontrastkombination av färger

Interiör med en rad beprövade och mycket uttrycksfulla, men att han zhizneprigoden valda färgerna bör vara dels utspädd med vita eller andra neutrala färger, och för det andra färger måste vara ren, och mer komplexa, såsom avstängt , blekt eller djupt. Överens, är det osannolikt att någon under en lång tid kvar att sitta i detta kök (bilden nedan), om dess väggar målades inte ockra och mörk Azure, och ren orange och ren blå.

 • Kök med ett kontrasterande färgschema
 • Kök med ett kontrasterande färgschema
 • Kök med ett kontrasterande färgschema
 • Kök med ett kontrasterande färgschema

Schema 3 Harmonisk kombination av färger: byggd på användningen av "grannar" längs omkretsen, som också kallas liknande färger. Sådana kombinationer är mest universella, men kräver också kontrasterande eller levande accenter, komplementering med neutrala färger.

Harmonisk kombination av färger

Gul, grön och orange - grannar i en cirkel, men för att det här interiøret är så snygg mot ögat.

Harmoniska färger i inredningen

Förutom dessa tre system för färg, finns det andra kombinationer av färger principer: principen om maximal fjärr par, mellan färger, principen att dra triader princip rektangel, kvadratiska och hexagon och andra.

Ordningen med en kombination av färger

Ordningen med en kombination av färger

3. Inredningens färgschema måste matcha stilen

Ofta dikterar sortimentet av färgbeslut interiörens stil, så om du redan har bestämt dig för hans val, blir det lättare att göra en palett:

 • Kök i klassisk stil eller stil art deco är gjorda i djupa men mufflade toner, väggarna är målade med färger, som om de gjordes på basis av naturliga pigment. Ljusa accenter till klassiska interiörer är inte märkliga, men användningen av kontraster är tillåten.

Kök i klassisk stil

 • Kök-vardagsrum i Khrusjtjov
  Kök i art deco stil
 • Kök-vardagsrum i Khrusjtjov
  Kök i art deco stil
 • Beige och blått kök
 • Beige och blått kök
 • Beige och blått kök
 • Beige och blått kök
 • För europeiska stilar shebbie chic och Provence, Gustavian och franska kännetecknas av en pastell och neutral palett utan alltför slående accenter.

Traditionell mat

Provensalskt blått kök

 • Basfärger kök i skandinavisk stil, som regel ljus och naturlig, men ofta med ljusa eller kontrastaccenter.

Köksinredning med ljusa accenter

Kök i skandinavisk stil

 • Kök i skandinavisk stil
 • Kök i skandinavisk stil
 • loft och industri är byggd på mörka dämpade toner, ofta med mycket tegelsten, nyanser av trä, betong och metaller.

Inredning av ett litet kök i loftstilen

 • Popkonst, retro och bochochic är anvisningar för dem som älskar ljusa och rika färger som i nästa val av fotointeriörer.
 • Kök i ljusa färger
 • Kök i ljusa färger
 • Kök i ljusa färger
 • Kök i ljusa färger
 • Rustik och minimalistisk stil, eko-stil och land baserad på nyanser av naturmaterial - sand, gräs, lera, stenar och, naturligtvis, trä.

Kök i ekostyle

Kök i naturliga färger

Efter att ha grundligt studerat kanonerna i önskad stil och studerat bilden av interiörer kommer du att kunna dra bra idéer om kombinationer av nyanser och texturer och kanske även hitta en klar lösning.

4. Köksgolvet och arbetsytorna är oönskade att dekorera med mörka färger

Faktum är att på en mörk bakgrund damm, fingeravtryck, fläckar, smulor, droppar av vatten, fläckar, ull är mycket märkbara. Att torka bänkskivan, säg färgen på en wenge eller det kaklade golvet i en nyans av våt asfalt till ett tillstånd av perfekt renhet, är det nödvändigt att försöka mycket hårt. Om du ofta lagar mat och inte är redo att ägna stor uppmärksamhet åt rengöring, bor du bort från mörka golv, förkläden, bänkskivor och fasader.

Svart kök färg

Kökets svarta färg är mycket spektakulär, men väldigt komplex i vården, särskilt i det glansiga som i detta foto

5. Tänk på fönstrenas orientering på världens sidor och belysningsnivån

Om köket vetter mot norra sidan, kommer mjuk vit färg och varma mättade färger att hjälpa till att kompensera för brist på värme och ljus: gul, röd, orange, rosa.

 • Gult och vitt kök
 • Gult och vitt kök
 • Gult och vitt kök

Men med koka-vita nyanser av blått, blått, lila och grått vänner är osannolikt att lyckas - i svagt dagsljus de kommer att se grumlig och även skapa en känsla av kyla. Också, får inte bäras av pastellfärger, eftersom de utan solljus kommer att verka smutsiga och tråkiga. Men i de soliga södra köken kommer svala nyanser att se fräscha och pastell - försiktigt. Varma färger i starkt ljus, tvärtom, kan tyckas vara för aktiva och pressa eller skapa en känsla av stuffiness.

Vill du veta säkert om den valda färgfärgen är lämplig för kökets väggar? Använd en professionell teknik: färg A4-ark, häng det på väggen och observera hur det ser ut i olika belysning under dagen. Kanske kan färgen som såg så bra ut i affären och på reklamhäften i belysningen av ditt kök avslöja sig ganska annorlunda. Det är också användbart att utföra detta test med prov av golvmaterial, fasader och andra stora föremål.

Test färg

Att välja väggens färg för köket är önskvärt att testa valda nyanser av färg i verkliga förhållanden

6. Om köket är litet är det bättre att satsa på ljus nyanser

Det mest effektiva sättet att visuellt förstora ett litet kök är att dekorera inredningen i vitt. I utrymmet med vita väggar, golv, tak och headset gränser om försvinner och ljus blir så mycket mer. Till vitt kök verkade inte tråkigt, bör dess inre antingen kombinera uttrycks texturer och material, såsom tegel och vit glans (se bilden nedan). Eller - Använd färgade accenter och kontraster.

Vitt kök 5 kvm m

Vit barbord

Vitt litet kök i Khrushchevka

Men om du inte gillar vit färg kan du ersätta den med ljusa nyanser av grått, grädde, beige, blått, ljusgrönt och andra.

Litet kök i ljusa färger

Gråblå väggar inuti ett litet kök-matsal

Gråblå färg på väggarna i köket i en klassisk stil

7. Kall nyanser lugnar aptiten, varma - excite

Om du är en ivrig kock, foodie eller bara en älskare av vackra bilder av mat - varma nyanser (gul, röd och orange, struktur av trä och tegel) i en matsal eller arbetsplats kommer att vara mycket användbart. Å andra sidan, om du siktar på en måttlig diet, då ett förkläde eller en bordduk på bordet, är det bättre att välja i kalla färger.

 • Blått förkläde
 • Blått förkläde

8. Utgångspunkten för planering av färgskalan kan vara möbler som du har märkt i affären eller, till exempel, redan tillgänglig efterbehandling

Om du inte planerar att köpa måttbeställda möbler, måla köket ensam eller om någon trim / utrustning / möbler i köket redan existerar, sedan göra en start för att göra färgerna mer logiskt från sina nyanser.

9. Gör en palett eller ett collage och använd dem alltid, skaffa efterbehandling, möbler och inredning

Färg- och färgkombinationer kan inte komma ihåg, så du måste använda spjälsängar i form av en palett-, collage- eller lera bord med materialprover. Det finns speciella onlineprogram för att kompilera och söka efter färdiga paletter (till exempel Kuler), men du kan också använda någon grafisk redigerare med verktygspipetten. För provet är det lättast att ta ett foto av din favoritinredning (inte ens ett kök) och välj 3-5 färger. När paletten är klar, spara den på telefonen för att kontrollera den när du väljer efterbehandlingsmaterial, möbler och inredning.

Utarbeta ett färgschema av köksinredning

Utarbeta ett färgschema av köksinredning

Det andra sättet, vilket kommer att hjälpa dig att inte förväxlas med färger och texturer - skapandet av ett collage i en grafisk editor: bara ordna bilder av alla inredningselement (de behöver för att titta på de platser av tillverkare) bredvid varandra. Collagen hjälper till att presentera framtida inredning och visa vad som behöver korrigeras i färger och material / möbler.

collage

Helst bör du använda i stället för en collage Mood board - board med prover av efterbehandling material (se foto).. Till exempel kan det vara bitar av tapeter, gardiner, kakel och så vidare. Som ett resultat, hittar du inte bara den perfekta köket färg, men också en harmonisk kombination av texturer, samt kunna noggrant välja objekt i den färg du vill.

Moodbräda med materialprover

Egenskaper och framgångsrika kombinationer av primära färger

röd

Denna färg är ingenstans mer relevant i köket, men du måste vara försiktig med den. I små doser - värmer, uppfriskar, stimulerar aptit, i stora doser - det pressar och irriterar.

 • Vitt och rött kök
 • Vitt och rött kök
 • kombinationer: aggressivitet neutraliserad röd vit och godmodig grönt, kan det kompletteras med svarta detaljer och i kombination med kalla färger och alla relaterade nyanser - gul, orange, vinrött, brunt.

Kök i Khrusjtjov med rött kylskåp

Se detaljer: Röd färg i kökets inredning: 5 tips och 85 inspirerande bilder

blå

Blå är en utmärkt färg för köket, men gav bra solljus eller användes i en måttlig mängd. Blå passar dem som kämpar med vana att övervaka, som älskar sinnesfrid och behöver förtroende.

 • kombinationer: med vit, med kalla färger - grå, grön, blå och violett, samt varma antipoder - orange, gul, brun, röd.
 • Mörkblått havsstil kök
 • Mörkblått havsstil kök
 • Mörkblått havsstil kök
 • Mörkblått havsstil kök
 • Mörkblått havsstil kök

Gzhel-stil kök

Blå och blå i kökets inre

Blå och blå i kökets inre

Se detaljer: Hur man skriver en blå färg i kökets inredning - 5 tips och 60 bilder

grön

Perfekt för köket, eftersom det anpassar sig till ett positivt humör, vilket alltid är nödvändigt vid frukost innan man går ut på jobbet och på middag - innan man går och lägger sig. Till skillnad från varma och kalla nyanser, påverkar grönt neutralt.

 • Kök i landstil
 • Kök i landstil
 • Kök i landstil
 • Kök med ljusgröna väggar
 • Kök med ljusgröna väggar

Grönt kök

 • kombinationer: en perfekt match för den gröna - röd, eftersom han passar bra med "grannar" i blått och gult, varma färger - orange och brunt (det är inte konstigt ett par grön-brun dominerar världens flora).

Ljust grönt kök

Se detaljer: Grön färg för ett idealiskt kök - 5 tips och 100 bilder

gul

Uppfriskar, skål, värmer, mat på denna bakgrund verkar aptitretande, men i stora mängder kan gult irritera psyken. Denna färg visas speciellt i norra och mörka kök - här kan det ersätta solljus.

 • Kök-vardagsrum med frukost bar
  Köket är gult
 • Kök-vardagsrum med frukost bar
  Köket är gult
 • Kök-vardagsrum med frukost bar
  Köket är gult
 • kombinationer: med röd, blå, blå, lila, violett, grönt, brunt och, naturligtvis, med en grå (med det han blir allvarligare), vit och svart.

Gult kök i modern stil

Se detaljer: Gul färg i kökets inredning - 5 huvudtips och 100 bilder för inspiration

grå

Ljusgrå - den perfekta färgen på köksväggarna och headsetet.

Ljusgråa väggar

Kök i gråtoner

Grå är alltid praktisk och universal, dessutom blir nästan alla färger i ett par med honom mer ädla och mer effektiva. Graden av grått (med undantag för mycket ljusa toner) kan dock förtrycka och kyla. För mörka kök är gråtonerna kontraindicerade.

 • kombinationer: grå är kombinerad med alla regnbågens färger, men är särskilt bra med vita (gråa väggar med vit skirting ser fantastiskt ut), rosa, gul.

Gråt kök med lila och rosa accenter

 • Grå i kökets inredning
 • Grå i kökets inredning
 • Grå i kökets inredning
 • Grå i kökets inredning

Se mer: Allt om användningen av grått i kökets inre

lila

Denna färg är nästan det svåraste att använda, eftersom den har en motsägelsefull effekt - det exciterar och lugnar samtidigt. Därför är användningen endast i mycket små mängder.

 • kombinationer: med neutrala färger - vit, grå, brun, med ytterligare färg - gul, samt "föräldrar" - röd och blå.
Lila tapeter i kökets inre

Lila färg i kökets inredning

Se mer: Violettfärg i kökets inredning - 5 hemligheter

brun

Färgen på jorden och trästrålarna skapar i interiören en känsla av säkerhet och mysighet. Det är speciellt bra att använda det i textilier, i inredning av golv och möbler. Men i stora mängder och utan lämpliga ytterligare färger kan däcka.

Brunt kök

 • 9 principer för att kombinera färger i kökets inre
 • Brun färg i kökets inre i stugan
 • Brun färg i kökets inre i stugan
 • kombinationer: med vit, beige, grön, med tillhörande varma nyanser och motsatser - blå och blå.

Brun vägg i kökets inre

Se mer: 7 hemligheter av brun färg i kökets inre

svart

Om du använder denna färg i mått och kombinerar den med ljusare eller glada nyanser, kan svart ge förfining och rigor till inredningen.

Svarta möbler i kökets inre i landet

Svarta möbler i kökets inre i landet

Köket är svart

Olive och svart i kökets inredning

Han ser särskilt snygg ut i golv och förkläde, "schack" dekoration, i form av inredning (fotoramar, figurer, vaser) och i form av tryck på textilier / tapeter.

 • kombinationer: kombineras med alla färger.
 • Svart färg i kökets inredning
 • Svart färg i kökets inredning

Se detaljer: Svart färg i kökets interiör - 150 bilder, 3 regler och 6 framgångsrika kombinationer

Fotogalleri

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

6 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map