Guide för att välja en bra universalpanna

Guide för att välja en bra universalpanna

Guide för att välja en bra universalpanna

Smaken och kvaliteten på biffar, pannkakor och till och med en enkel omelett beror till stor del på stekpannans kvalitet på vilken maten var beredd. Idealt sett borde köket ha några pannor med olika diameter, tjocklek och höjd på väggarna, liksom på material, det är inte för ingenting att professionella kockar förbereder olika rätter i olika kokkärl. Till exempel, för grillning av kött är en grillad stekpanna mer lämplig, och varje stekpanna med non-stick beläggning stekar för stekning av ägg.

Men eftersom vi inte är kockar och oftast bara använder 1-2 pannor, kommer den här artikeln att diskutera hur man väljer en stekpanna för universell användning, det vill säga en rund medeldiameter på 24-28 cm.

Vi sorteras i kokkärl med non-stick beläggning

Beläggningar idag är väldigt olika. Låt oss se hur de är och vad blir det bättre?

 1. Teflonbeläggning, nämligen polytetrafluoretylen - den vanligaste typen av beläggning för stekpannor av aluminium.

Teflon Frying Pan Teflon

fördelar: lätt i vikt, lätt att ta hand om, du kan laga mat med nästan inget fett.

nackdelar: Teflon kan inte värmas upp starkt (den optimala temperaturen är 200 ° C), annars börjar det att släppa ut cancerframkallande giftiga gaser och det är naturligtvis rädsla för skarpa föremål.

Livslängd: högst 1 år.

rådet Den välkända Tefal, vars stekpanna kan värmas upp till 260 ° C, fick positiva recensioner.

 1. Keramisk beläggning är en non-stick beläggning, inte från bränd lera, som det verkar på grund av namnet, men från en nanokompositpolymer med nanopartiklar av sand i kompositionen.
 • Keramisk stekpanna
 • Keramisk stekpanna

fördelar: Till skillnad från en Teflon stekpanna med keramisk beläggning avger det inte skadliga ämnen med stark uppvärmning (det kan värmas upp till 450 grader) och är perfekt för dem som gillar att laga mat med en minsta mängd olja. Hon värmer upp jämnt och snabbt. Dessutom är aluminiumpannor med keramisk beläggning relativt lätta.

1

nackdelar: Keramiska skiktet är räddat för mekanisk skada, faller från höjden, tvättar i diskmaskinen, alkalier och skarpa temperaturförändringar, inte lämpliga för induktionskokare.

Livslängd: ca 1-2 år med noggrann användning.

rådet Köp inte billiga modeller, eftersom de förstörs mycket snabbt. Positiv feedback har fått varumärkena TVS, Fissler, Moneta.

 1. Marmorbeläggning - en non-stick beläggning av samma Teflon, men med tillsats av marmorflis.

Stekpanna med marmorbeläggning

fördelar: en stekpanna med marmorbeläggning väger lättare än gjutjärn, jämnt och mycket snabbt värmer upp. Dessutom, i motsats till keramik och Teflon, svalnar det långsammare, är mindre rädd för skarpa föremål, oavsiktliga fall, temperaturfall och har därför en lång livslängd. Och även denna maträtt ser ovanligt och ljudigt ut.

nackdelar: De produceras både i billiga och dyra kategorier, men en bra stekpanna (med en beläggning av 3 lager) och en förtjockad botten kostar minst 2000 rubel, en annan nackdel - de säljs ofta utan lock.

Livslängd: beror på antalet lager av beläggningen - ju fler skikt, ju längre disken kommer att vara. Med rätt skötsel kan flerlags stekpannor vara upp till 25 år, som producenterna lovar.

rådet Om möjligt, köp sedan en maträtt med 5-lags marmorbeläggning och en bottentjocklek på mer än 6 mm. Smörj regelbundet en ren stekpanna med olja och torka sedan med en servett (ingen anledning att kalcinera).

 1. Titan, diamant, granitbeläggningar är nanokompositbeläggningar, pålitliga och dyraste.

Stekpanna med titanbeläggning

fördelar: enhetlig och snabb uppvärmning, slitstyrka, är inte rädda för metallgafflar, vispar och blad, lång livslängd, kräver lite eller ingen användning av oljor är säkra för hälsa och så nära som möjligt till kvaliteten på gjutjärnsköksredskap, men lättare.

nackdelar: Ej lämplig för induktionskokare, är mycket dyrare än alla andra typer av stekpannor.

Livslängd: upp till 25 år.

rådet Positiva recensioner har premium varumärken Swiss Diamond, Woll och Risoli.

 1. Det finns en annan typ av beläggning, som kanske kan kallas den säkraste och hållbara, och det här är naturligtvis en naturlig "non-stick" -beläggning av olja absorberad i en gjutjärnspanna. Men läs om detta i nästa kapitel.

Materialöversikt: gjutjärn, rostfritt stål, koppar

 1. Gjutjärnspanna

fördelar: Denna maträtt kan med rätta kallas bäst i kategorin "stationvagn", eftersom det även kan baka pajer i ugnen. Det producerar de mest utsökta rätterna, det är från gjutjärnet att göra en stekpanna för grillning av kött. Det värms upp jämnt och kyler ner länge. Gjutjärnskålarna är inte rädda för jämna knivar och faller från en höjd, dessutom är det helt säkert för hälsa och till och med användbart, eftersom under måltiden fylls måltiden med en liten mängd järn. Och dess huvuddrag är en naturlig "non-stick coating", som skapas på grund av att den porösa strukturen av gjutjärn absorberar olja, så disken kan användas för alltid i ordets ordalydelse.

nackdelar: gjutjärn tungt, kräver vård, det vill säga periodisk kalcinering med salt och smörjning med olja. Gjutjärnskålar kan inte tvättas i diskmaskin och under lång tid lagras mat i det, eftersom gjutjärn kan rosta.

Livslängd: har praktiskt taget inget utgångsdatum.

rådet i förhållandet mellan priskvalitet kommer det att vara ett bra val av en stekpanna från Lodge. Alla gjutjärnsredskap kommer dock att vara bra.

 1. Rostfritt stekpanna

Stekpanna i rostfritt stål

fördelar: I stekpannan i rostfritt stål utan någon klibbbeläggning förbereder många professionella, eftersom det maximerar ingrediensens smak och färg. Rostfritt stål är också gjord med grillade rätter. Den är hållbar, inte rädd för knivar och gafflar, liksom tvättar omedelbart efter stekning av maten. Det är lätt att bry sig om du använder det rätt.

nackdelar: till det är det nödvändigt att justeras - i tid för att blanda måltid och ordentligt för att värma upp olja, annars kommer skålen att hålla sig fast. Och på "rostfritt stål" är det mycket svårt att steka ägg.

rådet Dyra märken som Fizzler, De köpare och Lagostina förtjänar förtroende, av de mer tillgängliga är Silampos "Gourmet".

 1. Koppar stekpanna med rostfritt stål beläggning

Koppar stekpanna

fördelar: Mycket vackert utseende, kopparrätter är bra för att laga maträtter som kräver periodiska temperaturförändringar, så att koppar snabbt kyler och lika snabbt värmer upp.

nackdelar: svårighet att laga mat, högt pris.

Livslängd: hållbara.

rådet Falk, Matfer Bourguet, Mauviel.

7 Topptips: Pris, Varumärken, Kvalitetsskyltar

Hur man väljer en stekpanna och inte vara förvirrad när man står i en butik? Vi utarbetade 8 huvudsakliga rekommendationer för att välja en panna för universell användning.

 1. Om du väljer att välja aluminium kokkärl med non-stick beläggning, var uppmärksam på gjuten aluminium med förtjockade väggar och en botten. Bra recensioner har: den redan nämnda Risoli och Woll, liksom de billigare Casta och Vari.
 2. Diametern, som indikeras av tillverkaren, mäts ovanpå disken och inte på botten. Diametern 24 cm är optimal för en person, 26 cm för en familj på 3 personer, 28 cm är lämplig för stora familjer.
 3. Vilken stekpanna är bättre från två liknande modeller? Den med tjockare vägg och botten, vikten är tyngre, och det finns fler non-stick lager.
 4. För att baka i ugnen, välj diskar med avtagbart handtag eller handtag av metall utan plastelement.
 5. för glaskeramikhäll Det är oönskade att kontakta kokkärl med en botten av koppar eller aluminium, tk. de lämnar spår.
 6. För en induktionskokare är endast specialredskap som är märkta med en särskild märkning lämpliga.
 7. En bra stekpanna kostar som regel minst 1500 rubel.
1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

12 + = 16

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map