Ventilație eficientă pentru bucătăria din apartament și casa privată

Ventilație eficientă pentru bucătăria din apartament și casa privată

Ventilație eficientă pentru bucătăria din apartament și casa privată

Toată lumea știe că o bună ventilație în bucătărie este o parte integrantă a unui microclimat sănătos al unui apartament sau al unei case particulare. Pentru a ajuta canalul tradițional al sistemului de ventilație naturală, situat sub tavan, este acum obișnuit să instalați o capotă de bucătărie pe sobă și / sau ventilatoare de bucătărie extractor o gaură în canal. Cu toate acestea, nu toată lumea înțelege că ventilația obligatorie forțată analfabete nu numai că nu reușește să producă efectul dorit, dar, de asemenea, afectează în mod semnificativ funcționarea sistemului de ventilație naturală. Luați în considerare modul în care puteți face o glugă în bucătărie într-un apartament sau într-o casă eficientă și sigură.

De ce să evacuați aerul din bucătărie

În timpul procesului de gătire, diferite substanțe nocive sunt eliberate în aer. Ele pot fi împărțite în două grupe: mortale și foarte dăunătoare.

ventilație în apartament

O ventilație confortabilă în apartament în general și în bucătărie în special - un angajament de curățenie și bunăstare

Periculoasă "bucătărie" poluare

 • Monoxidul de carbon (monoxid de carbon, CO) - o substanță otrăvitoare, în concentrație ridicată, care duce mai întâi la otrăvire, apoi la moartea umană. Proprietarii sobelor electrice nu au nimic de îngrijorat, această tehnică nu este o sursă de CO.

Monoxidul de carbon este format prin arderea naturală sau a biogazului, gătit într-un cuptor tradițional de ardere a lemnului. Monoxidul de carbon este deosebit de periculos și pentru că nu miroase, o persoană poate să nu-și simtă prezența și acumularea în încăpere. Monoxidul de carbon nu este absorbit de filtrele de carbon, extractorul inclus în modul de filtrare a aerului este inutil în lupta împotriva CO.

otrăvire

Monoxidul de otrăvire este foarte periculos. Mai mulți oameni mor din ea în casele lor decât din incendiile de incendii, tsunami, inundații și cutremure combinate

 • De fiecare dată când un arzător de gaz sau un încălzitor de apă este pornit, o cantitate mică de gaz natural arsă intră în cameră. Un sistem de ventilație natural funcțional este proiectat pentru un nivel similar de eliberare a gazului și se poate descurca destul de bine.

Este o altă problemă dacă există o scurgere de la echipamentul de gaze sau de conducte. Gazul de uz casnic în sine nu are miros, ci adaugă un parfum "miros" - etil mercaptan. Simțind "mirosul de gaz", trebuie să deschideți imediat ferestrele și să apelați serviciul de urgență.

Îmbunătățirea semnificativă a siguranței persoanelor atunci când se utilizează echipamente de gaz va ajuta la instalarea detectoarelor de scurgere de gaze și disponibilitatea CO. Senzorii în caz de pericol pot emite un semnal de piercing sau pot controla un servomotor care întrerupe automat alimentarea cu gaz din portbagaj și notifică serviciul de urgență cu privire la această problemă.

senzor

Detectorul de scurgeri de gaze este capabil să detecteze în timp util o concentrație periculoasă de gaze naturale, propan sau butan și să semnaleze acest lucru

Nociv murdar în bucătărie

 • Bucătărie care iese în evidență atunci când prăjește alimente. Este suspendat în particule volatile în aer, în principal uleiuri și grăsimi. După încălzirea puternică într-o tigaie, substanțele inofensive ale produselor alimentare devin nocive pentru proprietățile umane, inclusiv carcinogene. În cel mai bun caz, murdăria și funinginea se așează pe pereți, mobilier și ustensile, în cel mai rău caz în plămânii noștri.
 • De asemenea, la preparare se formează vapori de apă. Desigur, este aproape inofensiv în comparație cu alte tipuri de poluare. Dar nu există nici un beneficiu din evaporare, umiditatea excesivă nu îmbunătățește microclimatul din cameră.
extract

Vaporii produsi în timpul gătitului nu sunt benefic pentru organism

Din ceea ce sa spus mai sus, se poate concluziona că ventilația eficientă și permanentă a bucătăriei este extrem de importantă. Dacă este vorba de igienă și curățenie pentru proprietarii de sobe electrice, pentru cei care folosesc soba de gaz interioară (aragaz, cuptor de lemn) pentru gătit - aceasta este o problemă de securitate.

Proprietarii de sobe de gaz trebuie să acorde o atenție deosebită funcționării sistemului de ventilație, verificând periodic prezența tracțiunii în conducta de ventilație. În cazul în care în bucătărie, în plus față de aragaz, o coloană de gaz sau un cazan de încălzire este instalat, funcționarea normală a ventilației naturale de evacuare devine și mai importantă.

Sisteme de ventilație în bucătării: naturale sau forțate

Mulți consumatori se întreabă: ce fel de hota în bucătărie este mai bună, naturală sau forțată? Răspundem: ambele sunt mai bune. Hotele naturale și forțate, deși servesc un scop comun, nu se înlocuiesc reciproc. Obligatoriu pentru bucătărie într-un apartament sau într-o casă privată este un sistem de ventilație natural. Încă o dată, valoarea specială a disponibilității și disponibilității sistemului de ventilație naturală este pentru o cameră cu aparate de gaz.

Forțată ventilație de evacuare pentru bucătărie, un lucru bun, chiar și foarte mult. Dar opțional. Se poate argumenta că ventilația naturală oferă un grad mai mare de siguranță și ventilație forțată - confort.

ventilație

Ventilarea în bucătărie cu un extract este un element al sistemului general de ventilație dintr-un apartament sau o casă

Să analizăm în detaliu posibilitățile diferitelor tipuri de ventilație, aranjament, avantaje și dezavantaje.

1

Ventilație naturală în bucătărie

Sistemul de ventilație naturală este bine cunoscut tuturor proprietarilor de apartamente prin canale în peretele de bucătărie și baie, mergând la acoperișul casei. Gazele nocive și aerul poluat sunt îndepărtate prin ventankanal, proaspăt prin crăpăturile ferestrelor sau ventilelor speciale de ventilație din pereți sau rame de ferestre. Aerul cald, încălzit pe aragaz, din cauza unei densități mai scăzute, în mod natural tinde să scape din cameră în sus, spre strada unde temperatura este mai mică.

ventilație

Ventilația naturală într-o casă privată din bucătărie, baie, cuptor elimină aerul poluat prin canale verticale spre acoperiș. Proaspetele provin din stradă prin ferestre sau supape din pereți

Ventilația corect amenajată, cu curenți naturali, elimină o cantitate relativ mică de aer pe unitatea de timp, dar face acest lucru tot timpul. Ventkanal, situat sub tavan, este capabil să facă față chiar și unei mici scurgeri de gaze naturale, care este mai ușoară decât aerul și se ridică la tavan.

Monoxidul de carbon, care este format în cantități relativ mici de la arzătoarele de lucru ale sobei de gaz, este, de asemenea, îndepărtat cu succes prin ventilație naturală. O ventilație mai puțin naturală elimină mirosurile de bucătărie și umiditatea excesivă când se prepară o intensitate moderată.

Este necesar să se verifice periodic, cel puțin o dată pe lună, prezența unui tiraj suficient în conducta de ventilație. Acesta poate fi verificat fără instrumente speciale: dacă foaia de hârtie "se lipeste" de gaura - există tracțiune.

Ce este bun și ce este rău în acest sistem:

Avantajele sistemului de ventilație naturală

 • Ventilarea cu funcții de proiectare naturale continuu, cu rare excepții (vezi mai jos, în "minusuri").
 • Oferă ventilație generală a locuinței împreună cu canalele de ventilație din băi.
 • Se potrivește cu principalele tipuri de contaminanți periculoși eliberați în timpul gătitului. Asigură siguranța cu o mică scurgere de gaz. Ventilația naturală este acceptabilă pentru a elimina mirosurile bucătăriei și umiditatea excesivă atunci când se prepară o intensitate moderată.
 • Ventilația naturală este "liberă". Într-un apartament sau o casă privată, construită în conformitate cu codurile de construcție, este disponibilă în mod implicit. Echipamente care ar necesita fixarea, nr. Nu este necesară electricitatea.
 • Munca liniștită.

Provoacă ventilația naturală

 • În vremea caldă și în afara sezonului, cu încălzirea bruscă a aerului exterior după o vreme rece, eficiența sistemului de ventilație naturală scade brusc. În condiții nefavorabile, poate să apară mișcarea inversă a aerului: va începe să curgă prin canal de pe stradă în cameră. Pentru o bucătărie cu aragaz de gaz instalat, acest lucru poate fi foarte periculos, mai ales dacă există un încălzitor de apă pe gaz. În căldura și în timpul unei dezghețări bruște, se recomandă ventilarea camerei prin ferestrele deschise.
 • Ventilația naturală elimină o cantitate relativ mică de aer per unitate de timp. În cazul în care proprietarii au decis să prăjească o tigaie plină de trestie, sistemul de ventilație nu poate face față și bucătăria persistentă "parfum" se va răspândi instantaneu în toate încăperile.
 • Ventilația funcționează în mod normal numai dacă există un volum suficient de admisie de aer din exterior. Ferestrele moderne din plastic, ajustate "pentru iarnă", cu închidere completă sunt aproape ermetice. Pentru a asigura evacuarea aerului în canal, ar trebui să deschideți ferestrele în timpul gătitului, cel puțin în modul de micro ventilație.
 • Canalul de ventilație poate fi înfundat cu zăpadă, resturi. vecinii egoiști și analfabete punct de vedere tehnic de mai sus se poate bloca de ventilație mai mici chiriași, aranjarea o nișă sub frigider în bucătărie prin eliminarea ventshahty sau o parte a ei.
 • Este necesar să verificați în mod regulat debitul și, dacă este necesar, să curățați conductele de ventilație.

Cum se face ventilație naturală în bucătărie

Ventilație pentru bucătărie în apartament, construit în conformitate cu normele, există, trebuie doar să verificați performanțele sale. Dar cum să faceți în mod corespunzător ventilația naturală într-o casă privată? Canalele de ventilație ar trebui amplasate în spații "murdare": bucătărie, toaletă, baie, încălzire, cameră utilă, baie. Pentru a ventila întreaga casă, și nu doar bucătăria, fluxul de aer ar trebui să fie realizat din spații "curate": living, sala de mese, dormitoare.

Proiectarea ventilației, dacă totul se face în conformitate cu standardele de construcție și de igienă, implică calcularea multor parametri ai sistemului. La determinarea secțiunii transversale a conductelor de ventilație, se iau în considerare tipul instalațiilor instalate, volumul clădirilor, construcția clădirii, condițiile climatice ale terenului.

Calculul este complexă pentru un nespecialist care doresc să se îngropa în subiect poate învăța SP 60.13330.2012, 54.13330.2011, 62.13330.2012, 131.13330.2012, 7.13130.2011 și SanPiN 2.1.2.2645-10. Oferim doar recomandările principale, care, în opinia noastră, sunt suficiente pentru dispozitivul de ventilație naturală în majoritatea locuințelor private:

 • În prezența a patru plăci de încălzire, volumul aerului evacuat trebuie să fie de cel puțin 90 m3 / h. Pentru a face acest lucru, este suficient să se aducă pe acoperiș o conductă verticală de evacuare cu o secțiune de cel puțin 0,02 m2. Aceasta corespunde unei canale circulară de 16 cm în diametru sau unui pătrat cu dimensiunea de 14 × 14 cm (în jumătate de cărămidă). Mai mult - poți, mai puțin - nu poți.
 • Intrarea în canal trebuie localizată pe perete la o distanță de 15-30 cm de tavan sau de tavan. Ultima opțiune poate fi implementată într-o casă privată.
 • Pentru ca pescajul natural să fie suficient de stabil, canalul trebuie să fie relativ ridicat. Propulsia optimă este asigurată cu o înălțime a canalului de cel puțin 5 metri. În plus, nu ar trebui să fie rece. În canal, situat în afara clădirii și neizolat, în sezonul rece proiectul va fi slab sau nu va fi deloc. Într-o casă privată, canalele de ventilație sunt cel mai bine amplasate în centrul casei, mai aproape de creastă.

Forța de ventilație evacuată

Sistemul de ventilație, în cazul în care aerul poluat este îndepărtat de un ventilator, se numește forțat. Ventilatoarele de evacuare din bucătărie pot fi instalate în diferite moduri:

 • Montați direct pe ventilatorul vertical existent al evacuării naturale, mergând pe acoperiș.
 • Faceți o gaură în peretele exterior, unde ventilatorul de evacuare și va arunca aerul poluat direct din încăpere.
plictisitor

Echipamentul modern permite găurirea rapidă și fără praf a găurilor de secțiune dorită în pereții exteriori

 • Puteți așeza o hota de perete deasupra aragazului cu un ventilator încorporat. Canalul de aer din hota trebuie să fie scos în canalul de aerisire existent sau într-o gaură suplimentară în perete.
 • Introduceți ventilatorul în foaia de fereastră a "modelului sovietic", veți obține o hota de ferestre simplă și ieftină.

Avantajele și dezavantajele ventilației forțate

Pro:

 • Ventilația cu forța forțată cu un dispozitiv corespunzător are o productivitate ridicată și este capabilă să elimine rapid cantități semnificative de aer poluat cu gătit intensiv.
 • Hota de bucătărie, instalată direct deasupra sobei, va elimina majoritatea contaminanților înainte de a intra în cameră. Ca rezultat, curățarea bucătăriei va fi mult mai ușoară.

contra:

 • Aerul contaminat este îndepărtat numai în timp ce ventilatorul de pe hota funcționează în bucătărie.
 • Un sistem forțat costă bani: un ventilator pentru bucătărie sau un ventilator, întreținerea și energia consumată au prețul lor.

Cum să instalați corect ventilatorul de evacuare într-o conductă de ventilație naturală

La instalarea ventilatorului, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

 • Dacă ventilatorul de evacuare pentru bucătărie are o supapă de reținere care împiedică intrarea aerului în cameră când ventilatorul nu funcționează, această supapă trebuie scoasă. În caz contrar, munca de extracție naturală va fi întreruptă.
 • Un ventilator obișnuit, obișnuit, ieftin al proiectului axial nu este proiectat să elimine aerul din canalul vertical. Această productivitate în (volumul de aer epuizat pe unitatea de timp) pașaportul va fi pus în aplicare numai în cazul în care ventilatorul ia aerul de pe canal orizontal, și că o perioadă prelungită nu.

Atunci când este conectat la o hota naturale fan ieftin va fi dificil de a depăși rezistența de frecare și coloana de aer, performanțele sale vor scădea considerabil în comparație cu a declarat. Cu cât este mai mare canalul, cu atât este mai mare căderea.

ventilator

Ventilatorul axial este structural simplu și ieftin

 • Există ventilatoare speciale de uz casnic pentru proiectarea centrifugală, proiectate pentru a funcționa în canale verticale. Scăderea productivității, în funcție de înălțimea canalului, nu este atât de mare ca în cazul celor axiale. Performanța reală atunci când lucrați într-un canal vertical va fi aproape de cea declarată.

Ventilatoarele centrifuge de evacuare pentru bucătărie pot fi încorporate sau deasupra capului. Dezavantaje ale ventilatoarelor centrifuge: preț ridicat (acestea sunt de cinci ori mai scumpe decât omologii axiali) și dimensiuni relativ mari.

ventilator

Ventilatorul centrifugal pentru hota din bucătărie are un design mai complex decât în ​​proiectarea axială. Rotated în jurul axei cu o multitudine de palete ale rotorului este capabil să creeze o presiune a aerului substanțial, ceea ce face posibil, cu o mică pierdere de performanță pentru a depăși rezistența la îndepărtarea aerului din cel mai înalt canal vertical. Puterea maximă a ventilatoarelor centrifuge este mai mică decât cea a ventilatoarelor axiale cu un motor de capacitate similară. Dar în condițiile dificile de muncă, posibilitățile lor sunt mai bine realizate

Deci, ventilatorul axial este ieftin, dar este puțin folositor atunci când se instalează un canal de ventilație naturală. Centrifuga este eficientă, dar costisitoare. O alternativă potrivită este instalarea ventilatorului într-o conductă orizontală, care este condusă prin peretele exterior. În acest caz, puteți utiliza un ventilator axial ieftin pe hota fără a compromite performanțele sale.

orar

Un grafic al performanței ventilatoarelor interne cu motoare de putere similară în funcție de cap (înălțimea canalului vertical). Stânga - axial, dreapta - ventilator centrifugal. După cum se vede din graficele, atunci când presiunea este depășite în 40 Pa (aproximativ corespunzătoare înălțimii canalului de 25 m) a performanței ventilatorului axial scade la 80%, iar centrifugal doar 20%. Aceasta este, în aceste condiții specifice (al doilea etaj al "clădirii cu nouă etaje"), "centrifuga" este de patru ori "axa" în eficiență

La canalizarea printr-un perete este necesar să se monteze o supapă de închidere la ieșire din exterior. Din păcate, nu este întotdeauna posibilă forarea unei găuri în perete, dacă acesta este un apartament oraș. Dar aceasta nu este o problemă într-o casă privată.

Caracteristicile instalării hotelor de gătit

Nu vom vorbi despre cum să montați o hota de bucătărie, acest lucru ar trebui să fie descris în detaliu în instrucțiunile. Vom aminti doar că este necesar să se respecte cu strictețe înălțimea indicată a amplasării sale față de blat. Mai mult notă de faptul că utilizarea unei hote de recirculare (fără dezaerare) cuplat cu un filtru de cărbune purifica aerul numai dintr-o parte a particulelor de aerosol, în principal, de grăsimi. Produsele de combustie gaze vor ramane in camera. În plus, filtrul de cărbune care costă o anumită sumă de bani se blochează rapid și necesită înlocuire.

extract

Capota trebuie poziționată deasupra sobei de gaze deasupra capotei electrice

Să numim principalele caracteristici care trebuie luate în considerare la selectarea și conectarea capotei:

 • Ventilatorul pentru extragerea în bucătărie, precum și ventilatorul de uz casnic instalat pe canal pot avea și un design axial sau centrifugal. Scutecele scumpe, în care se folosesc ventilatoare centrifuge, sunt bune pentru îndepărtarea aerului printr-un canal vertical, pierderile de performanță fiind tolerabile.

În hotele ieftine, ventilatoarele axiale sunt adesea instalate, ele sunt ineficiente atunci când sunt conectate la un canal vertical. O lucrare completă de extracție cu un ventilator axial este realizată numai atunci când aerul este epuizat printr-un canal orizontal scurt prin peretele exterior.

 • Atunci când conectați capota la canalul vertical de ventilație naturală, este recomandată scoaterea supapei de închidere, dacă este cazul. În canalul orizontal, supapa este obligatorie la ieșirea din exterior. Este mai bine să o lăsați pe capotă.
 • Secțiunea canalului de ventilație nu trebuie să fie mai mică decât secțiunea de ieșire din hota. Este posibil să treceți de la tuburi rotunde la cele dreptunghiulare, principalul lucru nu este să restrângeți secțiunea transversală.
conductele de aer

Nu contează ce formă va avea canalele de aer pentru a conecta capota, principalul lucru nu este de a reduce secțiunea transversală a canalului

 • Atunci când conectați capota la o conductă verticală, aceasta nu trebuie să interfereze cu funcționarea normală a ventilației naturale. Apropo, o mulțime de această cerință nu este luată în considerare și, din păcate, majoritatea hotelor din casele noastre sunt instalate incorect. Întrebarea cum să conectați corect capota la ventilația din bucătărie, vom dedica următoarea secțiune.

Cum să conectați corect conducta de la capota de bucătărie la conducta de ventilație naturală

De la ieșirea din hota de bucătărie trebuie să întindem conducta secțiunii corespunzătoare și să o introducem în orificiul din perete care duce la canalul vertical al sistemului de ventilație naturală. În practică, acest lucru se face în moduri diferite:

Uneori, doar o țeavă care alimentează aerul din capotă este conectată la canalul vertical, închizând complet deschiderea din încăpere. Faceți acest lucru imposibil în mod categoric, deoarece munca de ventilație naturală va fi ruptă.

extract

Un exemplu de cum este imposibil să conectați o capotă de bucătărie: o cameră cu aragaz este lipsită de ventilație naturală normală. Chiar dacă evacuarea nu este uitată pentru a scoate supapa de reținere, aspirația naturală a aerului deasupra plăcii va fi slăbită datorită rezistenței suplimentare la mișcarea aerului. În plus, gazele nocive care se acumulează la tavan nu vor fi îndepărtate deloc

Mulți vânzători de materiale de construcție și finisaje recomandă conectarea hotei la sistemul de ventilație naturală printr-o placă de adaptare cu două găuri. Unul dintre ele este proiectat să conecteze capota, al doilea se deschide din canal în cameră. Se pare că a fost asigurată capota și a fost păstrată ventilația naturală. De fapt, nu este așa. În primul rând, atunci când extractorul funcționează, aproape tot aerul care este scos este returnat în cameră. Este mult mai ușor pentru el să se întoarcă printr-o gaură din apropiere decât să urce pe canal.

conexiune prin conductă

Conectați frecvent canalul de legătură de la capota (1) la conducta de ventilație naturală (3) prin adaptorul cu două găuri. În timp ce extractorul nu funcționează, ieșirea de aer din încăpere se efectuează prin a doua gaură (2). Dar când extractorul este pornit, cea mai mare parte a aerului îndepărtat este returnat în cameră

În al doilea rând, secțiunea găurii pentru desenul natural scade, dacă nu este extinsă în mod specific. Conectarea printr-un adaptor cu două găuri este obișnuită, dar considerăm că este incorectă datorită eficienței foarte scăzute.

extract

Un design răspândit, dar ineficient, de conectare a extractorului la canalul sistemului de ventilație naturală

Pentru a vă asigura că ventilația naturală și forțată din hota funcționează pe deplin, este necesar să îndepliniți două cerințe:

 • În momentul în care extractorul funcționează, a doua deschidere trebuie închisă astfel încât aerul evacuat să nu fie aruncat înapoi în încăpere.
 • Secțiunea transversală totală a orificiilor de rețea pentru ventilația naturală nu trebuie să fie mai mică decât secțiunea transversală a canalului vertical.

Acest lucru se poate realiza prin creșterea zonei grilajului de ventilație naturală și instalarea unei ventile de reținere în spatele acesteia, astfel încât să se închidă după ce hota este pornită. Supapa trebuie montată astfel încât fluxul de aer al propulsorului din hota să o închidă și atunci când capota este oprită, supapa se deschide automat.

ventilație

Pe gaura din perete, a fost instalată o supapă de reținere (5) în conducta de aerisire naturală (4), care a fost deschisă cu mișcare ușoară a aerului, dar închisă de un flux de aer perceptibil. Când capota este pornită, blochează orificiul de evacuare a aerului înapoi în încăpere și trebuie să urce pe canalul vertical spre acoperiș

Vom discuta în continuare cum să alegeți și să instalați o supapă.

Cum să alegeți și să instalați o supapă de aerisire când conectați capota la conductă

Pentru scopurile noastre, o multitudine de tipuri de supape de aerisire corespunzătoare, doar un singur - fără element de acționare, fără arcuri, o placă de accelerație nu este împărțită în segmente și simetrie ectopică despre centrul axei sale de rotație.

ventil de aer

Dintre cele trei supape de aer prezentate, numai cea din stânga este potrivită scopurilor noastre

După ce am ales și cumpărat supapa, va trebui să ne dăm cu instalarea în poziția dorită. În modul normal, supapa de aer ar trebui să funcționeze după cum urmează: nu există mișcare de aer - clapeta este închisă, debitul de aer este deschis. Trebuie să obținem rezultatul opus: în timp ce extractorul nu funcționează, supapa trebuie să fie complet deschisă. Când capota este pornită, suportul de aer din interiorul canalului trebuie să îl închidă. Mișcarea naturală relativ slabă a aerului din cameră în canal nu trebuie să afecteze funcționarea supapei.

verificați funcționarea supapei

Principiul supapei de reținere când hota este conectată la conducta de ventilație naturală. Ilustrația prezintă o supapă cu arc cu clapetă în două secțiuni. Teoretic, acest tip de supapă poate fi folosit în scopurile noastre, dar pentru a alege în mod practic în așa fel încât forța de închidere și presiunea aerului să coincidă, nu este ușor

În poziția normală a supapei într-un astfel de canal orizontal dispus în așa fel încât axa supapei de fixare plasat orizontal, și o suprafață mai mare (și mai greu) Obturatorul segment „caută“ în jos. În acest caz, supapa, dacă nu există presiune aer, va fi închisă. Trebuie să realizăm opusul, supapa ar trebui să fie deschisă. Acest lucru se poate realiza în două moduri:

 • Montați supapa pe orizontală astfel încât axa de fixare să se rotească la un unghi de 5-60 ° față de verticală, cu o suprafață mai mare a clapei să fie în partea superioară. Unghiul de înclinație la care clapeta va fi complet deschisă atunci când hota nu este epuizată va trebui selectată experimental. Efortul de a atrage clapeta și de a închide supapa ar trebui să fie suficient, o capotă de joasă putere nu o poate oferi.
instalarea supapei de aer

Varianta de instalare a supapei de aer cu o înclinație a axei de rotație наслонки

ventilație

Când ventilul este instalat și ajustat, orificiul de aerisire poate fi închis cu o grătare

 • Axa supapei este amplasată strict vertical, dar supapa ușor (aproximativ 5 °) se înclină spre intrarea canalului de ventilație naturală. Segmentul mai mare al clapetei ar trebui să "privească" spre canal. În acest caz, acesta va depăși greutatea și amortizorul se va deschide sub propria greutate, deoarece ușile curbe se deschid. Forța necesară pentru a închide supapa va fi mică, puteți utiliza o capotă de orice putere.
axa de rotație

Axa de rotație a supapei de aer este fixată strict pe verticală, dar este ușor înclinată spre canal. Observați cum a fost ascunsă supapa în carcasă pentru capota încorporată. Aerul din dulap va proveni dintr-o gaură din raftul superior

Din următorul videoclip veți învăța cum să utilizați o supapă de aer invers pentru a conecta capota de bucătărie la canalul vertical existent, asigurându-i performanța maximă și fără a încălca ventilația naturală:

Sisteme centralizate de ventilație obligatorie

Merită menționat și despre sistemele de ventilație centralizate. În clădirile de birouri și în complexele de hoteluri, adesea organizează un sistem unic de ventilație care servește toate spațiile clădirii. În locuințe, de regulă, ventilația este combinată într-un apartament sau într-o casă privată.

Ventilația forțată centralizată poate fi evacuarea, evacuarea, evacuarea și evacuarea cu recuperare de căldură. Suntem convinși că doar ultima opțiune este potrivită pentru climatul rece local.

Sistemul de alimentare și evacuare cu recuperare de căldură nu este costisitor, dar oferă o rentabilitate reală sub forma economisirii costurilor de încălzire și a unui microclimat favorabil. Variantele fără recuperare la costuri mai mici în climatul nostru rece sunt ineficiente.

În sistemul de alimentare și evacuare, aerul este scos din spațiile "murdare" și introdus în încăperile "curate" printr-un sistem de canale de ventilație. Aerul curat și proaspăt "se întâlnește" în recuperator, unde energia termică din aerul încălzit este transferată la rece, primită de pe stradă. În același timp, fluxurile de aer nu sunt amestecate.

principiul de funcționare

Principiul funcționării unității de ventilație cu recuperator de plăci. Aerul proaspăt cald, detașabil și rece, trece în contra-direcție printr-un schimbător de căldură format dintr-un număr de plăci fabricate dintr-un material cu transfer de căldură bun. Aerul cald, care nu este în contact direct cu frigul, îi dă energie termică

Corect proiectate și instalate cu un sistem de ventilație de recuperare a căldurii transmite până la 90% din energia termică de la aer cald la rece, care poate reduce în mod semnificativ costurile de încălzire și de aer este furnizat în cameră o temperatură confortabilă.

Sistemele de ventilație de recuperare și evacuare sunt cele mai potrivite pentru casele moderne de economisire a energiei. În țările scandinave, acest tip de ventilație a fost obligatoriu pentru clădirile aflate în construcție pentru mai mult de un an, înlocuind extractul natural.

extract

Dispozitivul sistemului centralizat de ventilație de alimentare și evacuare cu recuperare de căldură. Aerul care se îndepărtează este colectat în încăperi "murdare", aerul proaspăt încălzit în schimbătorul de căldură proaspăt este introdus în cele "curate".

Sistemele centralizate de ventilație sunt dificil de combinat cu aragazele cu gaz. Pentru un aragaz, încă mai trebuie să faceți ventilație naturală din cameră sau să instalați o automată de urgență complexă. Adecvat pentru a combina două sisteme diferite de ventilație (cu o evacuare - trei) într-o cameră este complicată. Sobele electrice nu creează astfel de probleme.

Dispozitive locale de ventilație forțată (ventilatoare de cameră)

Dispozitivele locale de ventilație cu recuperare de căldură (aerisire în încăpere) merită, de asemenea, menționate. Principiul de funcționare este similar cu sistemele centrale: aerul de intrare încălzește aerul care intră. Ventilatorul este ventilat într-o încăpere separată.

ventilator

Unele modele se formează și dimensiunile seamănă cu blocurile interne de brichete. În ilustrație - o cameră de aerisire MitsubishiElectricLossnay. Ventilatorul de circulație este amplasat pe partea dreaptă a carcasei, iar recuperatorul de hârtie este în partea stângă. Pentru instalarea în peretele exterior, este necesar să se găsească două găuri cu un diametru de 8 cm

Este mai ieftin să dotați o casă sau un apartament cu ventilație forțată locală cu recuperare de căldură decât să instalați un sistem centralizat. Iar nivelul confortului primit nu este mult mai mic.

Ventilația locală cu recuperare este foarte bună pentru camerele de zi. Nu interfera cu ventilatorul în bucătărie, dar încă din ventilația naturală și o capota puternică, extrasă orizontal în perete, va fi mai utilă. La alegerea dispozitivelor locale de ventilație, ar trebui să se acorde prioritate acelor modele în care volumul de aer furnizat depășește volumul aerului ventilat.

ventilator

Un ventilator de cameră "de respirație" popular și relativ ieftin, în care îndepărtarea și curgerea aerului apar alternativ de-a lungul unui canal. Recuperatorul ceramic acumulează căldură până când aerul cald trece prin el și apoi îl dă la rece

schimbarea ciclurilor de ventilație

Procedura de schimbare a ciclurilor de ventilație ale unui ventilator "respirabil". Acest dispozitiv este potrivit pentru camere de zi, dar nu pentru bucătărie

Ce tip de ventilație trebuie să alegeți pentru bucătărie în casă și în apartament

Cei care construiesc o casă de țară solidă sau echipează un apartament de elită, construirea de tehnologie de construcție eficiente din punct de vedere energetic „casa pasiva“, este în valoare de atenție la drum, ci un sistem confortabil și rentabil de ventilație forțată cu recuperare de căldură. În bucătărie ar trebui să fie instalat o capota puternic cu o priză de perete, soba este mai bine (și mai sănătos) pentru a utiliza electrice. Dacă în casă există un cazan pe gaz, încăperea în care este instalată trebuie să fie echipată cu un extractor natural și cu o sursă autonomă de aer.

Pentru cei care își construiesc propria lor casă este mai modestă și limitată în buget, vă sfătuim furnizează în mod necesar canale verticale de ventilație naturală în bucătărie, băi, ardere, baie, camera de uz casnic și hol, dacă există este uscat haine.

Ventilarea într-o casă privată din bucătărie ar trebui să fie completată cu o capotă deasupra sobei cu o conductă separată. Cel mai bine este să scoateți conducta pentru a îndepărta aerul de pe hota, nu pe acoperiș, ci prin peretele exterior spre stradă. În exterior este necesar să se pună o supapă de reținere, care împiedică pătrunderea aerului rece în interior. Ventilatorul pe conducta de ventilație naturală trebuie așezat în toaletă și în baie, în bucătărie, dacă există un extras, nu există o nevoie specială pentru aceasta.

conducta de aer

Canalul de aer din hota este cel mai bine dus pe stradă prin peretele exterior

Pentru apartament recomandăm o opțiune similară: ventilație naturală (există o valoare implicită), o glugă bună deasupra sobei, un ventilator în baie. Este recomandabil să scoateți capota prin perete, dacă nu este posibil - în conformitate cu schema descrisă mai sus cu o supapă de reținere. Un fan de bucătărie suplimentar, în opinia noastră, nu este necesar.

În cele din urmă, reamintim din nou că hotele selectate și instalate corespunzător și un ventilator pentru bucătărie vor adăuga confort, dar nu vor înlocui sistemul de ventilație naturală. O conexiune greșită a capotei nu numai că nu poate îmbunătăți, ci și înrăutățește semnificativ funcționarea ventilației. Vă recomandăm ventilarea încăperii să acorde o atenție deosebită, să aveți încredere în proiectarea și instalarea acesteia, să conectați hota la maeștri competenți.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 6 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map