Förvaringssystem i köket: ergonomi och rationalitet

Förvaringssystem i köket: ergonomi och rationalitet

Förvaringssystem i köket: ergonomi och rationalitet

Köksdesignen är alltid utvecklad i två riktningar, som kombinerar med varandra: det första handlar design, fasad och bänkskiva, den andra funktionaliteten och praktiska tillämpningen. Det innebär att köksuppsättningen ska vara så vacker och bekväm som möjligt, med rationellt placerade hyllor och lådor. Systematiserad förvaring i köket är en riktig konst som bildas av traditionella principer och oväntade idéer som hjälper till att organisera arbetsytan.

Moderna förvaringssystem i köket

En gång i tiden framkom det första regementet, då skåpet, då blev svängen hörlurar. Gradvis utvecklades lagringssystemets utveckling - så nu är det vanligt att ringa en uppsättning av skåp, hyllor, lådor, utdrag och utfällning av element i den inbyggda typen.

fyllningsskåp

Maximal fyllning av skåp

Moderna lagringssystem för köket - en uppsättning möbler eller en uppsättning med en omtänksam "fyllning". Till exempel är den bästa varianten av en bokhylla de glaserade ställen, hyllorna eller displayfodralerna med rader som ordnas av böcker. Bindningen av varje bok är synlig så det är lätt att hitta och få det. För köksmoduler är ett sådant system inte lämpligt, eftersom olika redskap, apparater, produkter som lagras där skiljer sig åt i syfte, form och storlek.

moduler för produkter

Avancerade moduler för produkter

Nära diskmaskinen måste placeras torktumlare för rätter (speciellt om det inte finns diskmaskin), nära ugnsfacket för bakplåtar, bakformar och andra kulinariska attribut. Alltid till hands - en uppsättning knivar (var och en har sin egen specifikation), skärbrädor, plattor för olika ändamål. Även stekpannor bör ligga separat, för att inte tala om servetter, borddukar i tjänst, uppsättningar festliga ljus.

porslin

Pannor, stekpannor, lock - i ett fack

Designmotorens huvuduppgift är att analysera möjligheterna till möbelmoduler och systematisera kontorslokalisering så att ägarna bekvämt kan använda innehållet i skåpen, laga mat och lägga dem på bordet.

kök

Bekvämt kök gör kvalitets tillbehör och tillbehör

Sådana olika hyllor

Beroende på typ av hyllning tar frasen "på hyllan" en annan mening: göm dig i hörnet, det är bekvämt att ordna med liknande föremål eller placera det vackert i det öppna utrymmet. Tänk på vilka typer av hyllor som är användbara i köket.

kök

För placering av dekorativa element finns nischer och hyllor i väggen

Öppna skåp för vackra rätter

I de inbyggda väggmonterade strukturerna eller skåpen finns hyllor utan dörrar, helt öppna för visning. De accepteras inte att sätta banker med spannmål eller "fungerande" redskap, eftersom de används snarare som platser för dekorativa ornament, souvenirer och vackra föremål som läggs på bordet under semestern.

hyllor

Parallellt belägna långa hyllor med vackert fördelade bordsobjekt liknar en museumsutställning

Stora utrymmen är lämpliga som behållare för utrustning som används både dagligen och från tid till annan. Till exempel är en tredimensionell öppen nisch belägen på midjenivå en bekväm plats att installera en mikrovågsugn. Öppna ställen under baren - en bra butik för en matberedare, en mixer, en mixer, köttkvarn. Tekniker kan alltid enkelt uppnås, utan att titta in i de översta hörnen som används för sitt avsedda syfte och införas.

hyllor

På öppna hyllor kan du placera och små hushållsapparater

Bestick, koppar eller tallrikar, som används dagligen, ska inte lagras i öppna utrymmen - damm eller stänk kan falla på dem. Men keramiska krukor, krukor, vaser, souvenirplattor på ställen är en slags tematisk dekoration, och om föremålet kom från en avlägsen resa - och en påminnelse om en anmärkningsvärt förbrukad semester.

öppna hyllor

Hörn med öppna hyllor

Genomskinliga och genomskinliga butiksfönster

För glaset sätter vi vackra matsal, kristall, porslin kaffepar - det vill säga rätter som är både dekorativa dekorationer och en indikator på välstånd i familjen. För familjen tjänster, ärvda och har materialvärde, separata matsalar ligger i matsalen. Dyra rätter erhålls i sällsynta fall, när tillfälle är verkligen värdigt - för ett årsdagen, barnets födelse, ett bröllop.

1
kök

Klassiskt kök med sina typiska glashängande skåp

Glasrutor är också karakteristiska för ekonomiska sviter. Det är bättre, när glaset inte är helt transparent, men genomskinligt eller matt - även en enkel te service får mystiska konturer. En stapel av tallrikar, koppar med gafflar eller ett par krukor borde gömmas i en garderob, paket med pasta och kupongpaket ska också lagras bakom dörrarna.

kök

Ovanlig kombination av metalldelar och frostat glas

Med tanke på att det öppna utrymmet inte accepteras för att vara rörigt med olika föremål, används glaserade hyllor och ställen utan dörrar bättre för att utforma rymliga kök och matsalar.

öppna hyllor

Facket med öppna hyllor sparar den snabba kortheten hos det snövit köket med de döva fasaderna och bakgrundsbelysningen gör rummet varmare och bekvämare

Där hyllorna gömmer sig

Ett av de mest fyllda systemen är strukturer med slutna fack. De ger den största organisationen av lagring i köksrätter, mat och relaterade föremål. Här är några fördelar med skåp med dörrar:

  • I ett slutet utrymme kan du ordna alla föremål, oavsett storlek, form eller syfte.
  • inte nödvändigtvis hålla sig till en viss ordning (krukor kan placeras som du vill, i rader eller på principen om en matryoshka);
  • bakom dörrarna är det lätt att dölja för ljusa eller gamla föremål som inte passar in i interiören (semesterservetter, bakpulver, påsar med kryddor, lådor med kakor).

Stängt från rymdens ögon - det här är lagringen av de flesta köksredskap, tallrikar och mat. I detta avseende föredrar de vägg- och golvskåp med dörrar vid konstruktion av kompakta köksmodeller.

lagring av omslag

Ett av alternativen för lagring av lock

Dolda hyllor kan utrustas och tekniska områden, som en plats under diskbänken. Rör eller en sifon är förbikopplade med en snygg kompositstruktur, som i nästa bild.

modulhyllor

Plastmodulhylsor

Om det inte finns några färdiga hyllor på marknaden, liknar det här, kan du göra några ansträngningar och göra en liknande produkt själv.

infällbara hyllor

Extendable system är mycket bekvämare än djupa skåp med svängdörrar

Lådor: typer, storlekar, syfte

Det är svårt att föreställa sig en modern modulär design utan praktiska lådor som ger möjlighet att snabbt hitta och ta bort det önskade objektet. Till exempel, från den vanliga rutan för skedar och gafflar, som ligger direkt under bordsskivan, kan du snabbt få besticket.

låda

Bestickboxen är utrustad med brickor, så att det är bekvämare att gruppera liknande föremål

Genom design kan lådorna delas in i följande typer:

  • horisontell;
  • vertikala.

Den horisontella är i sin tur uppdelad i front och vinkel. Frontal - det här är de vanliga rutorna, typiska för linjära modeller. De har en rektangulär eller kvadratisk form, kan vara mycket små (för kryddor) och ganska skrymmande (för krukor).

moduler för krukor

Omfattande utdragsmoduler för krukor

För att upprätthålla order i horisontella strukturer används ofta dividers, brickor och speciella former. Vissa produkter görs initialt perforerade, till exempel lådor för grönsaker från Ikea. Potatis eller lök kan extraheras utan att ta bort dem från nätbehållarna och direkt i dem för att vidta nödvändiga åtgärder - att rengöra, tvätta, torka.

behållare

Behållare för frukt och grönsaker

Vinkelmoduler är bra för köksuppsättningar i form av bokstäverna G eller P. De ger tillgång till svåråtkomliga platser. Det är ganska svårt att nå hörnzonen, medan det är mycket bekvämt att använda glidmodulerna. De kan erhållas autonomt, en i taget, eller alla tillsammans, när de lämnar kedjan, en efter en.

hörnskåp

Snygg modern design av hörnskåp

Vertikala lösningar är idealiska för att placera flaskor med vin, vegetabilisk olja, ättika. Smal, ihålig inuti strukturen lämnar sköljet och öppnar fullständig tillgång till dess innehåll. Förutom flaskor i lådor för rätter i köksförpackningar och burkar med bulkprodukter, uppsättningar av ljud och köksredskap, kryddor.

infällbart fack

Lämplig plats för lådutrymmet nära hällen

vertikalt block

Stort utdragbart vertikalt block

lastsystem

Lastsystemen är mycket praktiska och ergonomiska

Rengöringsmedel och tvättmedel kan också placeras i separata vertikala moduler.

diskbänkenhet

Retractable vertikal modul för tvätt av tvättmedel

infällbart system

Retractable system för papperskorgar och rengöringsverktyg

Hur man använder blinda fläckar

Om rutorna vi redan har nämnt, men det här är bara ett sätt att använda de svåraste platserna. Det finns ett antal andra, inte mindre intressanta lösningar. Till exempel arrangemanget av den lägsta delen av headsetet, platsen på golvet, där vanligtvis det finns en dekorativ bar. Praktiska ramar på hjul, dekorerad med samma dekorativa panel, vrid utrymmet under skåpen till ett användbart område för grönsaker, textilier eller tomma burkar.

utformning av sockeln

Praktisk utformning av sockeln

tråg

En sådan lösning kommer sannolikt att intressera ägare till husdjur

Det finns en annan plats som betalas lite uppmärksamhet - området under bänkskivan. Alla idéer reduceras till montering av 1-2 plana lådor för bestick eller lock. De kan bytas ut med ett bekvämt utdragbart bräda för att skära grönsaker eller kött - det är så lätt att spara ett användbart arbetsområde genom att placera mat eller krukor på den.

skärbräda

Indragbar skärbräda

I stället för ett skärbräda kan du designa ett fullbordat mobilt bord, som om nödvändigt snabbt skjuts eller gömmer sig på plats. Det är lämpligt att förbereda rätter, och för snabba luncher ensamma, det är användbart i de fall då det inte är nödvändigt att täcka ett stort matbord.

matplats

Spare dinning plats

För hörn- och frontalkök skapas en rad utdragsmoduler, som är mycket praktiska att använda. Tack vare ergonomiska konstruktioner behöver du inte böja över och försöka nå baksidan av möblerna - dra bara handtaget.

modul

Modul för stora köksredskap

hörnskåp

Pivoting och glidmekanism för LeMans hörnbänkar från Kessebohmer

På samma sätt är vegetabiliska brickor, utdragna urnor, hållare för lagring av krukor och kokkärl i köket monterade.

hörnskåp

Karusell för hörnskåp

Allt för komfort: ytterligare funktioner

När det är nödvändigt att göra ett projekt för ett litet rum används de mest originella idéerna. Till exempel, istället för en dekorativ panel ovanför skrivbordet, kallad ett köksförkläde, kan du installera en perforerad spånplatta. Genom hela ytan av panelen borras hål i ett rutmönster, i vilka stift och krokar som enkelt sättes in. På krokarna kan du hänga glasögon för gafflar och skedar, behållare för tvättmedel, handdukar, kryddor, uppsättningar knivar.

perforerad panel

Perforerad panel i tvättområdet

Systemet av räcke - en modern stilfull analog av väggen med krokar. Trots sin uppenbara primitivitet är det en ganska funktionell arrangör av användbara köksbitar. På metallstänger som är fästa vid väggen finns hyllor för tallrikar, förpackningsbehållare, glasögon för apparater, behållare för tvättmedel och svampar.

kök

Spara utrymme med skenor

Några användbara saker och rätter kan placeras på baksidan av dörrarna. Det är nog att fästa några krokar eller korg för att få en annan bekväm och tillgänglig plats. Om magnetpanelen är fixerad på insidan av dörren, kan den användas för att lagra knivarna.

stöd

Bekväm platt bräda för skärbräda

stöd

Upphängande räcke för köksbrädor

I stället för lådor och lådor kan korgar användas, som perfekt kombineras med trädetaljer.

Funktioner av matlagring

Lagringskraven för produkterna är desamma som för disken - de borde vara nära, nära arbetsområdet. På mezzaninen är det bättre att placera saker som sällan används, och lådor, påsar och burkar med spannmål, pasta och kryddor bör hållas nära kaminen.

Kryddor - alltid till hands

Populär förpackning av kryddor är små papperspåsar eller uppsättningar av vackra burkar tillsammans med hållaren. Det andra alternativet köps vanligtvis som en gåva, och vi köper flerfärgade påsar i stora mängder och lägger dem helt enkelt i behållare eller korgar. Det här är inte den mest praktiska lösningen, eftersom det inte är lätt att hitta den nödvändiga kryddan, och det är problematiskt att använda ett återfyllnadspaket.

hyllor

Praktiska hyllor på skåpdörren

Spara kryddans egenskaper bidrar till speciella behållare - små metall-, porslin- eller glasburkar, installerade på en framträdande plats, en speciell hyllor eller stativ. Det finns en upphängningsreling modul, utformad speciellt för kryddor. Om det finns många av dem är det bättre att välja en separat vertikal låda som är monterad på skrivbordets sida.

flaska låda

Vertikal låda för flaskor och burkar

Snygga metallburkar är fastsatta på magnetiska ställen eller direkt till kylskåpet. Hålen i kepsarna är anordnade så att pulverna eller en blandning av finhackade örter i sidopositionen inte faller ut ur behållarna.

burkar

Krukor med magnetisk hållare

Vissa krukar för kryddor har en vacker design och tjänar som ett extra sätt att styla rummet. Det finns "antika" uppsättningar, enkla glasburkar som betonar landstilen, eller vice versa, moderna "kvarn" -apparater som kan slipa peppar, ingefära eller kanel i pulver.

arbetsområde

Arbetsområde med matrum

De är fastsatta direkt på förklädet eller monteras på bordsskivan längs väggen.

Lådor - komfort för grönsaker

De flesta av de grönsaker som odlas på egen dacha lagras i kors som ligger i förortsområden eller i garage. Det är emellertid inte möjligt att gå ut ur stan varje gång, så vissa grönsaker hålls hemma, inte långt från spisen eller på balkongen. På samma plats lägger de till de produkter som köpts i butiken.

träfack

Indragbara träfack för frukt och grönsaker

Vissa grönsaker bibehåller bättre sina egenskaper i värmen än i kylan, så de tar bort en del av pentryutrymmena. Lök och vitlök förrensar de extra skalen, så att det inte finns några skräp, tvättas potatis noggrant. Det bästa stället för att lagra grönsaker i köket är erkänt som horisontella lådor och utdragskorgar. Om endast hyllor finns tillgängliga kan du använda plastbehållare med ventilation.

korgar

Korgkorgar fyllda med höstens gåvor

köksdesign

En bra lösning för land och proveniens stilar

I rum i rustik stil kan lök eller vitlök lagras på traditionellt sätt - "flätor" som är upphängda från väggen. Bunter av torkade örter och lerkrukor kompletterar bilden.

lök

Hängde med långa "flätor" lökar

Stacking betor, morötter eller potatis i öppna behållare för att skapa en designutställning är inte en bra idé. Grönsaker försämras snabbt och förlorar sitt aptitretande utseende. För detta ändamål är det bättre att använda frukter eller deras modeller.

lagring av grönsaker

Leverantörssorterings- och förvaringssystem TANDEM 4

Banker och containrar för bulkprodukter

Vanan att köpa groats för framtida användning är karakteristisk för många hemmafruar, men det är omöjligt att lämna dem i paket eller kartonger under lång tid. Små buggar tränger in i den opålitliga behållaren, och produkten blir olämplig för konsumtion. Samma sak händer med malet kaffe, mjöl och jämnt salt - skadliga insekter lämnar spår av liv och ibland bosätter sig i hela kolonierna. För att förhindra att buggar och maskar uppträder, förpackas spannmål och pasta i slutna behållare med täta lock.

behållare

Matbehållare av olika storlekar

Den enklaste versionen är en genomskinlig glasburk med metall eller plastlock. Den passar perfekt in i den övergripande kompositionen, om den står på en framträdande plats och visar dess innehåll, vilket är extremt bekvämt för användning. Om apelsin och grön linser, lila bönor, gul hirs, brun bokhvede sätts i glasbehållare, kommer en magnifik köksinredning att dyka upp.

banker

Glasburkar med lättöppnade lock

Väl beprövade och metallbehållare, vars huvudsakliga kvalitet är också täthet. Det finns dyrare alternativ från porslin eller billigt - från plast. Osynliga burkar väggar bör dekoreras med en etikett med inskription, annars kommer sökningen efter rätt spannmål att bli en "gissning". Krukorna placeras på hyllor i väggskåp eller i utdragbara moduler.

banker

För att inte bry sig om klistermärken kan du köpa metallburkar med genomskinliga lock för placering i en låda av den lägre nivån

Vi förvandlar köksredskap till konstobjekt

Nästan alla köksartiklar eller produkter kan omvandlas till dekorativa detaljer, placera dem i lämplig miljö. Vi har redan nämnt lök "flätor" och glasburkar som kan dekorera inredningen, men det finns andra nyfikna lösningar i samband med lagring av mat eller rätter.

kök

Vacker komposition i rustik stil, lämplig för inredning på landet

Landstil ger stora möjligheter att översätta idéer av detta slag, för det är för honom att den öppna platsen för redskap och disken är karakteristisk.

porslin

Huvudfunktionen i köket är färgad maträtt

Middagsplattorna var målade tidigare och sätta på hyllor så att bilden var tydlig synlig. Traditionen har överlevt till denna dag.

öppna hyllor

Village klassiker - öppna hyllor för tallrikar

Hyllorna på fönstren, keramikpaket, hängande konstruktioner för kokkärl och skopor ovanför öplattan - du kan komma med en komposition som kommer att betona rummets stil.

Video om ämnet: lagringssystem

Den användbara informationen från videoklippen kompletterar din kunskap om praktiska lagringsmetoder och kommer att ligga till grund för dina egna idéer.

Vad är gömt i rutorna:

En annan resa till lådorna:

Vi tittar på hyllorna (del 1 och 2):

https://www.youtube.com/watch?v=TuBvpBGH1Cw

https://www.youtube.com/watch?v=Ilqexbe4ADE

Som du kan se är det ganska lätt att göra köket vackert och bekvämt samtidigt, men för detta är det nödvändigt att göra ett projekt efter att ha tänkt över varje detalj och nyanser av layouten. Känn dig fri att använda traditionella metoder och ultramoderna glidsystem - och som ett resultat få det mest funktionella rummet. Om du har några problem, använd råd från designers och möbelmakare.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

48 + = 55

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map