Системи за съхранение в кухнята: ергономичност и рационалност

Системи за съхранение в кухнята: ергономичност и рационалност

Системи за съхранение в кухнята: ергономичност и рационалност

Дизайнът на кухнята винаги е разработен в две посоки, съчетани един с друг: първият се отнася до дизайна, фасадата и дизайна на работния плот, вторият - функционалност и практическо приложение. Това означава, че кухненският комплект трябва да бъде колкото е възможно по-красив и удобен, с рационално разположени рафтове и чекмеджета. Систематизираното съхранение в кухнята е истинско изкуство, съставено от традиционни принципи и неочаквани идеи, които помагат за организирането на работното пространство.

Съвременни системи за съхранение в кухнята

Някога се появи първият полк, после килера, а след това се появи слушалката. Постепенно развитието на системата за съхранение напредва - така че сега е обичайно да се обаждате на набор от шкафове, рафтове, чекмеджета, изтеглящи и разгъващи елементи от вградения тип.

пълнене шкафове

Максимално запълване на шкафове

Съвременни системи за съхранение на кухнята - комплект мебели или комплект с грижовен "пълнеж". Например, най-добрият вариант на библиотеката е остъклените стелажи, рафтовете или дисплеите с редове, подредени по книги. Завързването на всяка книга е на преглед, така че е лесно да се намери и го получи. За кухненските модули подобна система не е подходяща, защото различните прибори, уреди и продукти, които се съхраняват там, се различават по предназначение, форма и размер.

модули за продукти

Разширени модули за продукти

В близост до съдомиялната машина трябва да се поставят сушилни за съдове (особено ако няма съдомиялна машина), в близост до фурната - отделение за печене на листа, печене и други кулинарни качества. Винаги под ръка - комплект ножове (всеки от които има своя собствена спецификация), дъски за рязане, плочи за различни цели. Дори и тестените тенджери трябва да лежат отделно, да не говорим за салфетки, дебели покривки, комплекти празнични свещи.

глинени съдове

Тигани, тигани, капаци - в едно отделение

Основната задача на проектанта-инженер е да анализира възможностите на мебелните модули и да систематизира местоположението на офисите, така че собствениците да могат удобно да използват съдържанието на шкафовете, да подготвят храна и да ги поставят на масата.

кухня

Удобната кухня прави качествени аксесоари и аксесоари

Такива различни рафтове

В зависимост от вида на стелажите, фразата "поставена на рафта" поема различно значение: да се скриете в ъгъла, удобно е да организирате заедно с подобни предмети или да го поставите красиво на открито пространство. Помислете какви рафтове ще бъдат полезни в кухнята.

кухня

За поставянето на декоративни елементи са предвидени ниши и рафтове в стената

Отворете шкафове за красиви ястия

Вградените стени или шкафове разполагат с рафтове без врати, напълно отворени за гледане. Те не са приети да поставят банки със зърнени храни или "работещи" прибори, тъй като те се използват по-скоро като места за декоративни орнаменти, сувенири и красиви предмети, които се поставят на масата по време на празниците.

рафтове

Паралелно разположените дълги рафтове с красиво разположени таблични предмети приличат на музейна експозиция

Големите отделения са подходящи като съдове за оборудване, което се използва ежедневно и от време на време. Например триизмерна отворена ниша, разположена на талията, е удобно място за инсталиране на микровълнова фурна. Отворени стелажи под щанда на бар - добър склад за кухненски робот, смесител, миксер, месомелачка. Техниките винаги могат лесно да се получат, без да се търсят в най-отдалечените ъгли, използвани по предназначение и поставени на място.

рафтове

На откритите рафтове можете да поставите и малки домакински уреди

Прибори за хранене, чаши или чинии, които се използват ежедневно, не трябва да се съхраняват на открито - върху тях може да падне прах или пръски. Но гърнета, вази, сувенири плочи върху опори са един вид тематична украса, и ако обектът дойде от дълго пътуване - и напомняне на една чудесна почивка.

отворени рафтове

Ъгъл с отворени рафтове

Прозрачни и прозрачни витрини

За стъклото поставяме красиви трапезарни комплекти, кристални, порцеланови двойки кафе - т.е. ястия, които са едновременно декоративна декорация и индикатор за просперитет в семейството. За семейните услуги, наследени и с материална стойност, в трапезарията се намират отделни трапезарии. Скъпи ястия се получават в редки случаи, когато случаят наистина е достоен - за годишнина, раждане на дете, сватба.

1
кухня

Класическа кухня с характерните за нея стъклени витрини

Остъклените прозорци също са характерни за икономични суити. По-добре е, когато стъклото не е напълно прозрачно, но полупрозрачно или матово - дори и обикновена чайна се получава мистериозна контур. В килера трябва да се скрие куп чинийки, чаши с вилици или няколко гърнета, пакетирани с тестени изделия и пакети от крупи също трябва да се съхраняват зад вратите.

кухня

Необичайна комбинация от метални части и матирано стъкло

Като се има предвид, че отвореното пространство не се приема за затрупано с различни предмети, остъклените рафтове и стелажите без врати се използват по-добре за проектиране на просторни кухни и трапезарии.

отворени рафтове

Отделението с отворени рафтове размива стриктната краткотрайност на снежнобялата кухня с глухите фасади, а подсветката прави стаята по-топла и по-удобна

Къде се крият рафтовете

Една от най-запълнените системи е структурите с затворени отделения. Те осигуряват максимална организация на съхранение в кухнята на ястия, храни и свързани с тях продукти. Ето някои предимства на шкафовете с врати:

  • В затворено пространство можете да подреждате всякакви предмети, независимо от размера, формата или предназначението им;
  • не е задължително да се придържате към определен ред (саксиите могат да бъдат поставени, както ви харесва, в редове или на принципа на matryoshka);
  • зад вратите е лесно да се скрият твърде светли или стари предмети, които не се вписват в интериора (празнични салфетки, тави за печене, сашета с подправки, кутии с бисквитки).

Затворени от очите на космоса - това е складирането на повечето кухненски прибори, съдове и храна. В тази връзка, когато се проектират компактни кухненски модели, те предпочитат стенни и подови шкафове с врати.

съхранение на капаци

Една от възможностите за съхраняване на капачките

Скритите рафтове могат да бъдат оборудвани и технически области, като например място под мивката. Тръби или сифон са прескочени, използвайки хитър съставна структура, както при следващата снимка.

модулни стелажи

Пластмасови модулни стелажи

Ако няма готови рафтове на пазара, подобно на това, можете да половите усилия и да направите сами подобен продукт.

прибиращи се рафтове

Разширяемите системи са много по-удобни от дълбоките шкафове с люлеещи се врати

Кутии: видове, размери, предназначение

Трудно е да си представите модерен модулен дизайн без удобни чекмеджета, които дават възможност за бързо намиране и премахване на желания обект. Например, от обикновената кутия за лъжици и вилици, която е точно под плота на масата, можете бързо да получите приборите за хранене.

кутия

Кутията за прибори е оборудвана с тави, така че е по-удобно да се групират подобни елементи

По дизайн, кутиите могат да бъдат разделени на следните типове:

  • хоризонтална;
  • вертикално.

Хоризонталната, от своя страна, е разделена на фронтална и ъглова. Фронтална - това са обичайните кутии, характерни за линейни модели. Те имат правоъгълна или квадратна форма, могат да бъдат много малки (за подправки) и доста обемисти (за саксии).

модули за саксии

Разширени модули за изтегляне за саксии

За поддържане на реда в хоризонтални структури често се използват разделители, тави и специални форми. Някои продукти са първоначално направени перфорирани, например кутии за зеленчуци от Ikea. Картофи или лук могат да бъдат извлечени, без да ги изваждате от съдовете и директно в тях, за да извършвате необходимите действия - за почистване, измиване, сушене.

контейнери

Контейнери за плодове и зеленчуци

Ъгловите модули са подходящи за кухненски комплекти под формата на букви G или P. Те осигуряват достъп до труднодостъпни места. Трудно е да се достигне ъгловата зона, докато е много удобно да се използват плъзгащите се модули. Те могат да бъдат получени автономно, един по един или заедно, когато напускат веригата, един по един.

ъглов шкаф

Стилна модерна версия на дизайна на ъгловия шкаф

Вертикалните решения са идеални за поставяне на бутилки с вино, растително масло, оцет. Тясна, куха вътре в конструкцията плавно оставя кабинета и дава пълен достъп до съдържанието му. В допълнение към бутилки в кутии за ястия в кухненски складове кутии и буркани с насипни продукти, комплекти от шум и съдове за готвене, подправки комплекти.

прибиращо се отделение

Удобното разположение на отделението за чекмедже близо до плота

вертикален блок

Голям прибиращ се вертикален блок

товарни системи

Товарните системи са много удобни и ергономични

Почистващите и почистващите препарати също могат да бъдат поставени в отделни вертикални модули.

мивка модул

Сгъваем вертикален модул за перилен препарат

прибираща се система

Сгъваема система за кутии за боклук и почистващи инструменти

Как да използвате мъртвите петна

За кутиите, които вече споменахме, но това е само един начин да се използват най-трудните места. Има редица други, не по-малко интересни решения. Например, разположението на най-ниската част на слушалката, мястото на пода, където обикновено има декоративна лента. Удобните рамки на колела, декорирани със същия декоративен панел, превръщат пространството под шкафовете в полезна зона за зеленчуци, текстил или празни кутии.

дизайн на основата

Практически дизайн на основата

падина

Такова решение вероятно ще заинтересува собствениците на домашни любимци

Има друго място, на което се обръща малко внимание - районът под плота. Всички идеи се свеждат до монтиране на 1-2 плоски чекмеджета за прибори или капаци. Те могат да бъдат заменени с удобна прибираща се плоскост за рязане на зеленчуци или месо - толкова лесно е да запазите полезна работна площ, като поставите храна или саксии върху нея.

дъска за рязане

Прибираща се дъска за рязане

Вместо плоча за рязане, можете да проектирате пълна мобилна маса, която, ако е необходимо, бързо се избутва или скрива на място. Подходящо е за приготвяне на ястия, а само за бързи обяди, което е полезно в тези случаи, когато не е необходимо да се покрива голяма маса за хранене.

трапезария

Свободно място за хранене

За ъгловите и фронталните кухни се създават различни модули за изтегляне, които са много удобни за употреба. Благодарение на ергономичните дизайни, не е нужно да се навеждате и да се опитате да стигнете до задната част на мебелите - просто издърпайте дръжката.

модул

Модул за големи кухненски прибори

ъглов шкаф

Плъзгащ и плъзгащ механизъм за ъглови пейки LeMans от Kessebohmer

По същия начин се монтират зеленчукови тави, издърпващи урни, държачи за съхранение на съдове и тигани в кухнята.

ъглов шкаф

Карусел за ъглов шкаф

Всичко за комфорт: допълнителни функции

Когато е необходимо да се направи проект за малка стая, се използват най-оригиналните идеи. Например, вместо декоративен панел над работния плот, наречен кухненска престилка, можете да инсталирате перфорирана плоча от ПДЧ. Чрез цялата повърхност на панела дупки се пробиват в шахматен шаблон, в който лесно се вкарват щифтове и куки. На куките можете да виси очила за вилици и лъжици, контейнери за перилни препарати, кърпи, комплекти от подправки, комплекти ножове.

перфориран панел

Перфориран панел в областта на измиване

Системата на парапета - модерен стилен аналог на стената с куки. Въпреки явната си примитивност, той е доста функционален организатор на полезни кухненски дреболии. На метални пръчки, прикрепени към стената, има рафтове за плочи, контейнери за подправка, чаши за прибори, контейнери за миещи препарати и гъби.

кухня

Спестяване на пространство с релси

Някои от полезните неща и ястия могат да бъдат поставени на гърба на вратите. Достатъчно е да прикачите няколко куки или кошница, за да получите друго удобно и достъпно място. Ако магнитният панел е фиксиран от вътрешната страна на вратата, той може да се използва за съхраняване на лопатките.

подкрепа

Удобна плоска дъска за рязане на дъски

подкрепа

Окачен парапет за кухненски плоскости

Вместо чекмеджета и чекмеджета могат да се използват кошнички от ракита, които са перфектно съчетани с дървени детайли.

Характеристики на съхранение на храни

Изискванията за съхранение на продуктите са същите като при съдовете - те трябва да са близо до работната зона. На мецанина е по-добре да поставите продукти, които се използват рядко, а кутии, торбички и кутии със зърнени храни, макаронени изделия и подправки трябва да се съхраняват близо до печката.

Подправки - винаги под ръка

Популярни опаковки на подправки са малки хартиени торби или комплекти от красиви буркани заедно с държателя. Втората опция обикновено се купува като подарък и купуваме многоцветни торбички в големи количества и ги поставяме в контейнери или кошници. Това не е най-удобното решение, тъй като не е лесно да се намери необходимото подправка и е проблематично да се използва пакет за запълване.

рафтове

Удобни рафтове на вратата на шкафа

Запазване на свойствата на подправки ще помогне специални контейнери - малки метални, порцеланови или стъклени буркани, инсталирани на видно място, специален рафт или щанд. Има модул за окачване на релси, предназначен специално за подправки. Ако има много от тях, по-добре е да изберете отделно вертикално чекмедже, което е монтирано отстрани на работния плот.

бутилка кутия

Вертикална кутия за бутилки и буркани

Стилни метални кутии се закрепват към магнитни стойки или директно към хладилника. Отворите в капачките са разположени така, че в страничното положение праховете или смес от фино нарязани билки не излизат от контейнерите.

буркани

Контейнери с магнитен държач

Някои буркани за подправки имат красив дизайн и служат като допълнително средство за оформяне на стаята. Има "антични" комплекти, прости стъклени буркани, които подчертават стила на страната или обратното - модерни "мелници", способни да смилат на прах пипер, джинджифил или канела.

работната площ

Работна зона с отделения за храна

Те са закрепени директно върху престилката или са инсталирани на върха на масата по стената.

Кутии - комфорт за зеленчуци

Повечето от зеленчуците, отглеждани в собствената им дача, се съхраняват в кейсиони, разположени в крайградски зони или в гаражи. Все пак не е възможно да излизате от града всеки път, така че някои зеленчуци се държат у дома, недалеч от печката или на балкона. На същото място добавят закупените в магазина продукти.

дървени отделения

Прибиращи се дървени отделения за плодове и зеленчуци

Някои зеленчуци по-добре запазват свойствата си в топлината, отколкото в студа, така че те отнемат част от кухненския бокс отделения. Лук и чесън предварително почистване на допълнителни люспи, така че да няма отпадъци, картофите са добре измити. Най-доброто място за съхранение на зеленчуци в кухнята се признава като хоризонтални кутии и кошове за издърпване. Ако има само рафтове, можете да използвате пластмасови контейнери с вентилация.

кошници

Плетени кошници, пълни с подаръци от есента

кухненски дизайн

Добро решение за стилове на държава и провинция

В стаи в селски стил, лук или чесън могат да се съхраняват по традиционен начин - "плитки", окачени от стената. Чаши от сушени билки и глинени саксии допълват картината.

лук

Свързан с дълъг лук "плитки"

Застрелянето на цвекло, моркови или картофи в открити контейнери, за да се създаде дизайнерска изложба, не е добра идея. Зеленчуците бързо се влошават и губят апетитния си външен вид. За тази цел е по-добре да използвате плодове или техните модели.

съхранение на зеленчуци

Система за сортиране и съхранение на доставчици TANDEM 4

Банки и контейнери за насипни продукти

Навикът за закупуване на брашно за бъдеща употреба е характерен за много домакини, но е невъзможно да ги оставите в опаковки или кутии за дълго време. Малки бъгове проникват в ненадеждния контейнер и продуктът става неподходящ за консумация. Същото се случва и с мляно кафе, брашно и дори сол - вредни насекоми оставят следи от живот и понякога се заселват в цели колонии. За да се предотврати появата на бъгове и червеи, зърнените храни и тестените изделия се опаковат в запечатани контейнери с тесни капаци.

контейнери

Хранителни контейнери с различни размери

Най-простата версия е прозрачен стъклен буркан с метален или пластмасов капак. Той се вписва идеално в цялостния състав, ако стои на видно място и демонстрира съдържанието му, което е изключително удобно за използване. Ако оранжеви и зелени леща, лилаво брашно, жълто просо, кафява елда се поставят в стъклени съдове, великолепен кухненски декор ще се окаже.

банки

Стъклени буркани с лесни за отваряне капаци

Добре доказани и метални контейнери, чието основно качество е и плътност. Има по-скъпи опции от порцелан или евтини - от пластмаса. Непрозрачните стени на стените трябва да бъдат украсени с етикет с надпис, в противен случай търсенето на правото зърно ще се превърне в "познаване". Контейнерите се поставят на рафтове в стени или в прибиращи се модули.

банки

За да не се притеснявате със стикери, можете да купите метални кутии с прозрачни капаци за поставяне в чекмедже на долния етаж

Ние превръщаме кухненските прибори в предмети на изкуството

Почти всички кухненски артикули или продукти могат да се превърнат в декоративни детайли, като се поставят в подходяща среда. Вече споменахме лука "плитки" и стъклени буркани, които са в състояние да декорират интериора, но има и други любопитни решения, свързани със съхранението на храна или ястия.

кухня

Красива композиция в селски стил, подходяща за интериора на страната

Държавният стил предлага чудесни възможности за превод на идеи от този род, защото за него е характерно откритото разположение на прибори и ястия.

глинени съдове

Основната особеност на кухнята е цветните ястия

Плочите за вечеря бяха изписани по-рано и поставени на рафтове, така че картината да е ясно видима. Традицията е оцеляла и до днес.

отворени рафтове

Село класици - отворени рафтове за плочи

Рафтовете на прозорците, комплектите от керамични съдове, окачени конструкции за тигани и кофички над островната плоча - можете да излезете с всякакъв състав, който ще подчертае стила на стаята.

Видео на темата: системи за съхранение

Полезна информация от видеоклиповете ще допълни вашите познания за практически методи за съхранение и ще стане основата за вашите собствени идеи.

Какво е скрито в полетата:

Друго пътуване до кутиите:

Ние гледаме на рафтовете (части 1 и 2):

https://www.youtube.com/watch?v=TuBvpBGH1Cw

https://www.youtube.com/watch?v=Ilqexbe4ADE

Както можете да видите, е доста лесно да направите кухнята красива и комфортна в същото време, но за това е необходимо да направите проект, след като сте обмислили всеки детайл и нюанси на оформлението. Чувствайте се свободни да използвате традиционните методи и ултрамодерните плъзгащи системи - и в резултат да получите най-функционалната стая. Ако имате някакви проблеми, използвайте съветите на дизайнерите и производителите на мебели.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 29 = 34

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map