Кой филтър за пречистване на вода от желязото да избере за дома

Кой филтър за пречистване на вода от желязото да избере за дома

Кой филтър за пречистване на вода от желязото да избере за дома

Водата от кранчето има метален вкус? Може би съдържанието на желязо в разтворена форма надвишава нормата. В допълнение към характерния вкус, този метал отделя миризма, червеникаво-кафява утайка след процеса на окисляване. Ако това е вашият случай, е време да помислите как да пречиствате водата от желязото.

Понякога водата от чешмата се нуждае от задължително допълнително почистване

С невъоръжено око можете да видите, че тази течност се нуждае от допълнително почистване

Откъде идва желязото?

Проникване причинява желязо към водата за пиене може да бъде естествена ерозия и изветряне почви корозия тръбопровод, използването в пречиствателни станции ferriferous вещества, за осветление.

Съгласно санитарните норми не трябва да надвишава 0,3 mg / l. Но се оказва, че индикаторът е няколко пъти по-висок от норма.

Касите за филтриране на каната за филтриране имат необходимите характеристики за висококачествено пречистване на водата

В някои случаи е най-подходящо да се използват отстраняващи касети за филтърната кана

Той може да бъде в четири състояния: колоиден, фино диспергиран (двувалентен), суспендиран (тривалентен), разтворен.

  • колоидален

Тя се счита за най-сигурна от екологична гледна точка. Водата, обогатена с желязо в колоидно състояние, е терапевтична минерална вода. Но не можете да го пиете през цялото време.

  • Двувалентна (фино диспергирана)

Двувалентът се намира в фино дисперсно състояние. С невъоръжено око това е почти невидимо. Естествените химически процеси помагат да се измие от течността, така че след утаяването тя утаява (преминава в суспендирано грубо разпръснато състояние). Ако водата от крана е първоначално чиста и чиста и след известно време се появява кафява утайка, тя съдържа фино диспергиран Fe, който след известно време ще стане тривалентен.

  • Тривалентна (грубо диспергирана суспензия)
Понякога желязото във вода се определя без допълнителни тестове, просто на външен вид

Суровата суспензия може да се появи като характерна утайка

Fe в суспендирано състояние идва от пречиствателните станции за градски отпадъчни води, където коагулантите се използват за почистване. Освен това, той може да попадне във водопровода от стоманени или чугунени тръби, покрити с ръжда. Ако след отварянето на крана веднага видите жълто-кафява течност, а след това е тривалентен метал.

  • Бактериални (железни бактерии)

Металът в разтворено състояние може да получите в подаването на вода, ако вашия град са химическата, метал, боя, металообработващата промишленост. Ако поне един от тези растения са отровни заустването на отпадъчни му в най-близките водни обекти, желязото в йонна форма, а с него и живак, кадмий, олово лесно се намират в чешмяната вода. Това са така наречените железни бактерии или бактериален метал.

Такава химическа смес е опасна за здравето. Този сорт се отличава лесно от минералите. Железни бактерии са вискозни и меки лигавици. Това са железни бактерии, които причиняват корозия на тръбите и ускоряват образуването на отлагания. Често се образува маслен филм на повърхността.

Качественото пречистване на водата се осигурява от филтри за обратна осмоза

Филтърът почиства от нежелани примеси на високо ниво

Как да почистите водата от желязо вкъщи

1

За да се извърши почистването, то трябва да се прехвърли от разтворената форма на суспендираното (тривалентно), след което внимателно да се филтрира. Но да се направи това на практика не е толкова просто. Съединенията могат да бъдат в питейна вода в различни форми.

Има много системи за отстраняване на окислители, действащи на принципа на каталитичното окисление. Двувалентът преминава в тривалентната и се установява върху филтриращия заряд. Такива филтри се наричат ​​обезвъздушителни филтри. Всеки метод за почистване има предимства и недостатъци, както и ограничения върху приложението.

Системи за пречистване на желязо желязо

Йонообмен

Използва се катионообменна смола. Той замества желязото с натрий. По същия начин, калций се замества с магнезий в филтри, които омекват вода. Смолите са ефективни при ниско метално съдържание (до 2 mg / l). Усложняването на работата на смолата е постепенно окисляване и нейното превръщане в тривалентна форма, която запушва порите на смолата и йонообменните центрове, обгръщайки смолата. Необходимо е рН да е под 7, защото в кисела среда оксидацията протича много по-бавно. Но смолата все още е постепенно замърсена с желязо, така че навременното заменяне на филтриращите филтри.

Обратна осмоза

Тази система се счита за най-ефективна за отстраняване на разтворения метал. Той е по-добър от йонообмен във всички параметри. Железни йони са много по-големи от дупките в мембраните, така че разтвореният метал е задържан, но не се натрупва в мембраната, но се слива в дренажа, което предотвратява запушването на порите. Системите за обратна осмоза пречистват вода, която съдържа 10-20 mg / l желязо при рН 7. Ако рН е под 7, системата работи с течност, в която съдържанието на Fe е по-голямо от 20 mg / l.

По принцип системата за обратна осмоза не е сложна

Принципът на системата осигурява висококачествена филтрация

Отсъствието на кислород е важно условие за функционирането на системата. Такъв филтър ефективно отстранява тривалентното желязо, при условие, че не е силно концентрирано.

Освобождаване на водата чрез окисляване

Течността се филтрира, като се използват различни окислителни процеси.

  • глаукомата
Преди да се използват други методи, окислителите се използват за пречистване на водата от желязо

Използването на окислители за почистване е най-старият метод

"Грийнсланд" е най-старата технология. Като филтър за пречистване се използва калиев перманганат (просто калиев перманганат). По време на контакта на вода с филтъра Greensand желязото се окислява и филтрира. От филтърните отпадъци се измива по време на процеса на промиване. Системата Greensand е ефективна със съдържание до 10 mg / l, максимум 15 mg / l, високо pH (най-малко 7) и ниско водно съдържание на сероводород и манган. Недостатъкът на метода е възможността да се получи калиев перманганат във водата, ако нещо се обърка.

  • Манганов двуокис

Естествената минна руда има свойството да премахва желязо, сероводород и манган. Капацитетът е много по-голям от предишната система, не изисква химическа регенерация.

Мангановият диоксид е ефективен, ако съдържанието на метал е ниско и стойността на рН е по-голяма от 7. За ефективна работа на филтъра е необходимо наличието на разтворен кислород или предварителна оксидация.

  • Пречистване преди окисляване

За окисляване се създава кисела среда преди подаването. Това се прави по различни начини - чрез хлориране, озониране, въвеждане на водороден прекис. Качеството до голяма степен зависи от стойността на рН. Минималната цифра е 6.5. Но за предпочитане 7 или 8, това значително увеличава ефекта на отличаването.

Ако се открие тривалентно желязо

За тази цел се използват ултрафилтрационни мембрани с размер на порите от само 0,05 микрона. Те перфектно задържат и колоиден метал. Той се отстранява ефективно чрез ултрафилтър с режим на периодично изхвърляне на отпадъци и промиване на мембрани. Но за ефективна работа, цялото желязо трябва да бъде предварително оксидирано.

Как да освободите течност от бактериален метал

Ако проблемът с железни бактерии бъде открит на ранен етап, водата трябва редовно да се хлорира или да се третира с хелатни агенти. Това са органични вещества, които, когато се комбинират с ферогинови отлагания, образуват разтворими комплекси. Но преди да използвате този метод, трябва да знаете колко оборудване е чувствително към хлор. Проблемът с бактериалната жлеза може да бъде решен чрез редукционната среда, но имайте предвид, че в тръбопроводите за доставка феробактериите ще продължат да се развиват, като образуват лигавици.

Благодарение на своята компактност и ефективност, филтри за измиване без желязо

Филтърът за обезглавяване под мивката "Barrier" не заема много място и ефективно почиства водата

Какъв филтър трябва да избера за дома си?

Всяка фирма, която е специализирана в производството на филтри за домашни любимци, има в своя арсенал отстраняване. Но при избора на оборудване, трябва да се вземат предвид много параметри: температура на водата, за да се лекува, рН, съдържание на кислород, алкалност. По време на монтажа и експлоатацията препоръките на производителя трябва стриктно да се спазват. Системата не може да работи поради частична оксидация и ниска скорост на потока по време на обратно промиване, голям поток, който се подава към филтрация.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

44 − = 37

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map