Как да замазвате стените със собствените си ръце: технологията за нанасяне на довършителния пълнител

Как да замазвате стените със собствените си ръце: технологията за нанасяне на довършителния пълнител

Как да замазвате стените със собствените си ръце: технологията за нанасяне на довършителния пълнител

Естетичното и трайно завършване на стените е пряко обусловено от качеството на грубистата им база. Ето защо тапетирането, боядисването, монтажът на гипсокартонови и други облицовъчни процеси трябва да бъдат предшествани от шпакловащата се шпакловка. Но преди да го вземете, трябва да изясните фундаментално важните нюанси: какви материали и инструменти да използвате, как да подготвите повърхността, с какви технологии да се придържате. По-нататък ще разгледаме подробно какво е окончателното замазване на стените и как да замазвате стените със собствените си ръце. Видео инструкциите ще ви помогнат да разберете по-добре тънкостите на произведението.

Характеристики и видове шпакловки

Защо да обработваме стените преди да ги довършим и какъв вид шпакловка е по-добре да изберете, за да получите покритието за покритие с максимален набор от предимства? Ние разбираме характеристиките на шпакловъчните съединения и техните различия един от друг.

Предимства на шпакловката

До неотдавна въпросът за декорация на стени беше приближен безпроблемно - старият фурнир беше затворен с нов и неравностите бяха местно маскирани с грунд. От гледна точка на издръжливостта и безупречната естетика на такова покритие не е необходимо да се брои, но е възможно да се извършат ремонтни операции бързо и без големи разходи. Следователно, много хора имат въпроса: защо се нуждаят от shpaklevka, ако традиционният сценарий може да направи без него? Имаме няколко аргумента в подкрепа на тази процедура:

 • ефективно маскиране на малки пукнатини, вдлъбнатини, счупени и неравномерни стени;
 • създаване на идеално гладка и чиста работна повърхност;
 • укрепване на адхезията на основата.
довършителни шпакловки

Завършващата шпакловка ще скрие дефектите на стените и ще послужи като качествена основа за декоративни довършителни работи

Всичко това прави възможно да се използва като декорация на декоративни стени абсолютно всякакъв материал - независимо дали е тапет, боя, пластмасови панели, подплата и т.н. Не може да се страхувате, че чрез тънка хартия или светла боя ще се виждат дефекти в основата - те просто няма да останат. Също така не можем да забележим още едно предимство: замазката, за разлика от старта, има бял цвят, който позволява използването на подплата от всякакъв сянка.

Обърнете внимание! Експертите препоръчват мазилка дори и гипсокартон: тя се различава по порьозност, така че бързо абсорбира влагата, а слоят замазка ще укрепи материала и ще го предпази от вредни външни фактори.

Видове смеси

За да решите как да замаскирате стените в жилището си, първото нещо, което трябва да направите, е да оцените работата на работниците. Те директно зависят от материала, който служи като основа на сместа - въз основа на този критерий се разграничават следните видове шпакловки:

 1. Цимент. Плюсове: достъпна цена и висока устойчивост на влага. Недостатъци: дава забележимо свиване, така че това изисква прилагане на няколко слоя - ако покриете в един слой, той скоро ще бъде покрит с пукнатини. Препоръчва се за плочки, тухли и дебели тапети.

Обърнете внимание! Циментовото покритие е най-подходящо за помещения с висока влажност: баня, кухня и баня.

 1. Гипс. Плюсове: няма свиване, силна настройка и лекота на нанасяне, независимо от дебелината на слоя. Против: ниска устойчивост на влага - сместа е предназначена за използване в помещения със стабилно ниво на влажност. Подходящ за всички видове облицовъчни материали.
 2. Полимер акрил. Плюсове: няма свиване, увеличена еластичност и пропускливост на парите. Против: високи разходи. Идеален за мазилка под OSB и други дървени облицовки.
 3. Полимерен латекс. Плюсове: здравина, лекота на прилагане, висока степен на сцепление. Против: ниска устойчивост на температурни промени. Най-подходящ за гипсокартон, боя и тапети.

Обърнете внимание! Благодарение на своята консистенция полимерните довършителни съединения могат да бъдат нанесени с много тънък слой - 0.2 mm.

маджун

Основният критерий за избор на смес е състава: той определя свойствата на материала

Допълнителни критерии за подбор

Разберете коя shpaklevka по-добре за стените във вашия конкретен случай ще помогне на още два важни критерия за оценка на материала. Първият е размерът на фракциите на основния пълнител. Тук трябва да се съсредоточите върху вида декорация, която ще се използва за декоративна украса на стените. Ако искате замазка за тапети, фракцията трябва да бъде не повече от 0,5 мм, а под пластмасови панели, OSB-дъски, облицовка, ПДЧ и други плътни материали - 0,5-0,8 мм. Ако се планира оцветяване, е желателно размерът на фракцията да не е по-голям от 0,2-0,3 mm.

Вторият фактор е така наречената жизнеспособност на сместа, т.е. периодът, през който тя запазва пластичността си в готово състояние. Така че циментовият състав замръзва за 3-5 часа, а гипсът - за 2-3 часа. Най-дълъг в смесена форма е подходящ за работа с полимерни замазки - той запазва висока пластичност през целия ден.

Подготовка за замазка

След като изберете типа на сместа, можете да продължите с подготвителните процеси: образуване на набор от инструменти и месене на композицията на работата. Как да не грешим на тези етапи, за да не поставяме под съмнение качеството на всички следващи довършителни работи - казват още.

инструменти

За да направите свой собствен shpaklevlevku за тапет или друг материал за облицовка, ще ви трябва:

 • замазка;
 • бормашина със специален смесител;
 • набор от шпатули: широк - 40-50 см, тесен - 10-15 см;
шпатули

За да работите, ще ви трябва шпатули от два формата: тесни и широки

 • метално правило за изравняване на дебели слоеве;
 • контейнер за месене на шпакловка;
 • ролка или широка четка;
 • равнище;
 • нивелиращ владетел за регистриране на склонове и площ на цокли;
 • мека гъба и спрей;
 • грунд;
 • Осветително устройство: лампа или прожектор - светлинният източник трябва да бъде инсталиран в такава позиция, че да могат да се видят всички дефекти и неравности на повърхността;
 • хартия от шкурка или шлифовъчна лента.

Обърнете внимание! За да улесните процеса на фугиране на повърхността, можете да използвате специален ръчен shkuroter - инструмент със скоби за кожата. Това ще позволи няколко пъти да се ускори процесът на шлайфане на стените.

shkuroter

Shcuroter ще помогне бързо полиране на шпакловка стена

Подготовка на шпакловъчна смес

В магазините можете да намерите довършителни shpaklevku от два вида: под формата на суха смес и вече готови опаковани от банките. Вторият вариант е по-удобен за използване, но ще изисква 20-25% повече финансови разходи, така че от икономическа гледна точка е по-рационално да се купи сух продукт. Нещо повече, подготовката му няма да създаде сериозни затруднения.

1

За дозиране ще ви е необходим пластмасов контейнер с кръгла форма - дори обикновена кофа със силни стени. Предвид пропорциите, посочени от производителя на сухия микс, налейте необходимото количество студена вода в контейнера. Не се препоръчва използването на метален контейнер - лопатките на миксера могат да повредят стените на контейнера, когато хоросанът се разбърква, така че частици от метал или дори ръжда, ако има такива, да попаднат в замазката.

След това започнете постепенно изливане на сух състав и миксер внимателно разбъркайте разтвора, докато се образува пастообразна хомогенна маса. Уверете се, че няма оставена единична бучка. Ако съставът е приготвен правилно, той ще изглежда като дебел заквасена сметана в съответствие със своята консистенция. Друг знак за качество - сместа трябва да остави видима следа върху лопатките на миксера, когато се извади от контейнера.

маджун

Смесването на пълнежа се нуждае от гъста паста

Важно! Тъй като сместа за замазка съдържа много компоненти, които се разтварят във вода с различни скорости, повторете процедурата 5-7 минути след първото смесване.

Ако сте малко объркани с пропорциите, надзорът може лесно да бъде коригиран: за да получите по-течна смес, добавете вода и за по-дебела - суха смес. След това разтворът трябва да бъде внимателно смесен със смесител. И въпреки че производителите не съветват да предприемат такива мерки, практиката показва: ако окончателното месене се извършва компетентно, качеството на шпаклото от допълнителни добавки на компонентите няма да бъде засегнато изобщо.

Обърнете внимание! След приготвяне на миксера, измийте незабавно. Най-удобният и ефективен начин е да го спуснете в контейнер с чиста вода и за кратко да го включите, за да завъртите остриетата.

Постепенно замазване на стени

Когато приключат всички подготвителни процедури, е време да продължите с директното нанасяне на довършителната смес на шпакловки върху работните повърхности. Но преди това се научаваме как правилно да запълваме стените: видеото и инструкциите стъпка по стъпка ще ви помогнат да разберете подробно основните нюанси на тази работа.

Обработка на основата

За начало трябва да подготвите проектна основа - ако пропуснете тази стъпка, финалната шпакловка няма да продължи дълго. Първо, почистете стените на старото покритие, грунд и гипс. Също така отстранете всички петна от грес, следи от сажди и други примеси. И накрая да се отървете от прах: използвайки конвенционален спрей, напръскайте повърхностите и внимателно ги избършете с гъба. Тази процедура не само ще почисти основата, но и ще подобри адхезията си.

почистване на стени

Преди замазката стените трябва да бъдат почистени от прах и мръсотия

Следващата стъпка е подготовката на повърхността. Целта на тази процедура е да осигури качествено захващане на сместа за замазка с основата. За работа можете да използвате както специални прахови състави, така и 10% воден разтвор на PVA-лепило. Последната се приготвя с такава рецепта: разтваря се 1 част от лепилото в 10 части вода и се разбърква добре. По функционалност, вторият вариант не е по-нисък от първия, затова изберете начина на подготовка, като вземете предвид собствените си финанси.

Обърнете внимание! Като прескочите стъпката за подготовка, рискувате да получите неравномерно покритие: ако стената не е обработена, тя незабавно абсорбира влагата от шпатла и последният бързо ще се хване, така че ще бъде много трудно да се изравни.

Ако ще подготвите стените със специална смес, най-добре е да използвате ролка. Процедурата не отнема много време и не изисква много усилия: равномерно нанасяне на сместа върху повърхността, разпределяне на правилото и заглаждане с ролка. Един слой ще бъде достатъчен. Най-важното е внимателно да изгладите грундовия материал, за да не предизвикате разлики в стените. В случая на лепилния състав все още е по-лесно: използвайки широка четка, навлажнете повърхността с приготвения разтвор.

долен пласт

Грундът ще подобри характеристиките за ефективност на слоя за довършителни шпакловки

Важно! Замразени стени замазки е силно обезкуражено - това покритие ще бъде краткотрайно, така че е по-добре да не се справяме с третирането на терена преди появата на топъл сезон.

Смесваща технология

Схема стъпка по стъпка как да нанесете пълнежа на стената:

 1. Използвайки тесната шпатула, избирате малко количество от сместа и по вертикална посока нанесете равномерно на избраната работна площ. Препоръчва се да започнете от всеки горния ъгъл.
работа с мистрия

На основата се полага тънка шпатула

 1. След като сте затворили съответната работна площ, вземете широка шпатула и изгладете сместа: приложете инструмента към стената и при минимален ъгъл с лек натиск разтегнете състава върху основата, докато получите равна повърхност. Максималният слой материал е 1-1,2 мм. Ако дебелината на покритието е по-голяма, след изсушаването е вероятно да заспи.
шпатула

Широкият нож за рязане се заглажда над работната повърхност

 1. По същия начин, редуване на прилагането и дърпане, лечение на цялата стена.

Важно! След всяко издърпване изтрийте широката шпатула с кърпа - инструментът трябва да бъде чист: ако запази дори най-малките остатъци от сместа, те ще се втвърдят и ще оставят жлеб на подравнената основа.

 1. Изчакайте, докато замазката се изцеди и изсъхне и пясъкът се шлифова с шкурка или шлайфане: леко, с кръгови движения, премахнете всички неравности.
мазилка на стени

Шлайфане - крайният етап на шпакловките

След шлайфането можете да започнете да декорирате стените с декоративна облицовка.

Видео: завършване на шпакловка на стени със собствени ръце

Технология и характеристики на довършителните шпакловки на стените

Как да изберем пълнежа и инструментите за работа с него

Сега знаете как да замазвате стените със собствените си ръце, за да получите идеално гладка повърхност за завършване на всеки формат. Основното нещо - помнете: следвайки точно точно технологията и слушането на спомагателното видео, можете бързо и ефективно да изравнявате работната база за следващия дизайн.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

29 + = 34

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map