Как да омекотите чешмяната вода: отървете се от твърдостта и бялата скала

Как да омекотите чешмяната вода: отървете се от твърдостта и бялата скала

Как да омекотите чешмяната вода: отървете се от твърдостта и бялата скала

Смущенията на каната, техниката на домашния бойлер, пералнята и съдомиялната машина не са нищо повече от резултата от използването на твърда вода. Представете си какво се случва в тялото на човек, който използва такава вода! Когато чайникът е покрит със скрап в продължение на няколко седмици, хората мислят как да омекотяват твърдата вода и да отидат в магазина за филтър. Какви са нюансите, които трябва да се вземат под внимание?

Твърдата вода трябва да бъде омекотена, в противен случай тя може да се превърне в източник на различни проблеми

Твърдата вода има редица недостатъци, които изчезват в процеса на смекчаване

Каква е твърдата вода?

Твърдостта е сборът от калциеви и магнезиеви йони, разтворени във вода. Терминът "твърда вода" първоначално се прилага за вода, в която е трудно да се мият нещата. Къде се капят калциевите и магнезиевите соли във водата? Основният източник са находищата на гипс, варовик и доломит, които се отмиват от естествените води. Калциевите йони са най-вече в слабо минерализирани води. Колкото по-голяма е степента на минерализация на водата, толкова по-малко калциеви йони съдържа. Що се отнася до магнезиевите йони, в минерализираните води тяхното количество може да достигне няколко грама на литър, а в солените води - до няколко десетки g / l.

На пръв поглед изглежда, че твърдата вода не е вредна за здравето, но носи много вътрешни неудобства:

  • в нагретите чинии и върху нагревателните елементи на домакинските уреди се появява дебел слой от мащаб с течение на времето;
  • върху стъклените изделия има бели кръгове;
  • ефективността на сапуна и перилните препарати намалява - те не пене достатъчно добре;
  • намалява живота на дрехите, бързо губи цвета след измиване в твърда вода.

Твърди водни щети или ползи за здравето

Освен факта, че на алкалоземни метали калций и магнезий при нагряване депозирана на кана или tenah домакински уреди, водопроводни тела и да остане на миксера като бяла плака, те също стяга кожата при измиване на лицето и косата правят трудно, непокорен, суха. Влизайки в тялото, солите се установяват в съдовете и бъбреците, образувайки камъни. Ето защо е необходимо да се почисти твърдата вода и да се омекоти. Проблемът може да бъде разрешен с помощта на филтър за твърда вода.

Забележителен резултат от омекотяването на водата е използването на Aquaphor Crystal Trio за твърда вода

Aquafor Crystal Trio за твърда вода е филтър, който отлично омекотява водата

Но се появи интересна ситуация. От една страна, от телевизионните екрани ние се заливаме с поток от рекламна информация за вредата, която твърдата вода нанася върху нашите здравни и домакински уреди. От друга страна, лекарите авторитетно твърдят, че липсата на калций в организма може да доведе до различни заболявания на опорно-двигателния апарат, и магнезиев дефицит може да доведе до инфаркт на миокарда. Това означава ли, че питейната вода трябва да съдържа тези соли на твърдостта в достатъчни количества?

Съгласно нормите за консумация на вода средно човек консумира 300 до 400 литра вода на ден, чиято основна част е за битови нужди. Необходими са само 5-10 литра на ден, за да пие човек и готви, и той пие около два литра на ден. Изглежда, не е ли по-лесно да смекчите само водата за душ, перални и съдомиялни машини и да пиете много? Тъй като в твърдата вода на калций, но тя е необходима на тялото. Компенсира липсата на калций в организма се препоръчва на млечни продукти (между другото, твърдостта на мляко е 60 милиеквивалента / л, като в 100 г мляко съдържа 120 мг калций). Чаша мляко замества 3-4 литра вода.

Под мивката може да се инсталира филтър

Филтърът за мивката "Aquaphor-Duet" за твърда вода е компактен и лесен за работа

СЗО (Световната здравна организация) не дава съвети за твърдостта на питейната вода. Въпреки че редица проучвания разкриха връзка между твърдостта на водата и сърдечносъдовите заболявания, данните не са достатъчни, за да се направят изводи за причинно-следствената природа на тази зависимост. По този начин, увреждането на твърда вода не е доказано, нито е добре, но вкусът е все още приятно мека вода.

Как можете да смекчите водата у дома си

Най-простият начин за справяне с магнезиевите и калциевите соли е чрез вряща вода. Но, както е известно, по време на кипене полезните вещества напускат водата. Има и друг метод на "баба" за омекотяване. Това е добавянето към водата на натриев карбонат (натриев карбонат). Достатъчно две супени лъжици на кофа вода. Содата трябва да се разбърква във вода и да изчака валежите. В Древна Гърция водата беше омекотена по подобен начин. Към пещта бяха добавени пепел. Днес са разработени и други технологии за пречистване на вода от магнезий и калций. Нека разгледаме основните.

Как да омекотите твърдата вода със специални соли

На самото кранче можете да инсталирате дюза за омекотяване на филтъра

Най-лесният начин да омекотите твърдата вода е да използвате дюза за омекотяване на филтъра, която се вписва в крана

Съществуват специални соли за омекотяване, тяхното използване е задължително за повечето съдомиялни машини. Това е сол, която се произвежда под формата на специални таблетки, не позволява на съдомиялната машина бързо да се провали. Някои дори имат специален индикатор, който казва на наемателя кога да добави сол към колата.

Магнитен филтър за омекотяване на водата

1

Такива филтри омекотяват вода без да използват химикали. Твърдата вода се влияе от магнитно поле, което създава двойка магнити. Така се отстраняват различни примеси, а с тях и магнезиеви и калциеви йони. Магнитите са разположени извън водопровода. Производителите гарантират, че методът е ефективен, но твърдението е много съмнително. Но има място, където магнитите точно дават резултата. Става дума за тръби в котелното. Забелязва се, че влиянието на магнитното поле прави отлаганията по тръбите по-свободни, лесно се отстраняват.

На пазара можете да намерите магнитни душ дюзи, за да смекчите твърдата вода. Те завъртват директно пред душовата глава. Ако вярвате в рекламата, те насищат тялото с витамин С, премахват остатъчния хлор, омекотяват водата и я ароматизират. С по-задълбочено проучване на опаковката можете да намерите свойства като двойно намаляване на потреблението на вода (поради по-малкото пръскане), увеличаване на скоростта и натиска. Цената на такъв продукт е относително ниска. Налице са душове с турмалин, които също намаляват щетите за твърда вода за коса и тяло.

Кана с филтър за твърда вода

Водата, която е преминала през подменяемата касета, става по-приятна

Душ касетата ще направи банята по-удобна и полезна

Това е контейнерът, в който е фиксиран филтърният елемент, който е направен във вид на сменяема касета. Това е един от най-простите и най-евтините филтри с омекотяващ ефект, които се използват за питейна вода. Използват се касети, чиято основа е активен въглен.

Пречистване на вода чрез йонообменни омекотители

Както знаете, твърдата вода често причинява повреда на скъпо оборудване - съдомиялни машини и перални машини. За да се смекчи водата, се използват специални устройства, които работят на принципа на йонообмен. Състои се от два резервоара. В едната има специална йонообменна смола, в друга - солеви разтвор. Пристигайки от акведукта, водата първо минава през резервоара със смола, наситена с йони. Смолните йони реагират с магнезиеви и калциеви соли и ги отстраняват. След като водата бъде изпратена до следващия резервоар, където реагира със солевия разтвор. Тук липсващите калциеви и магнезиеви йони се заменят с натриеви йони. Толкова твърдата вода се омекотява от йонообмен.

Как да омекотите водата с обратна осмоза

Системата за обратна осмоза се счита за най-надеждния филтър и с ефекта на омекотяване на водата. В основата на метода е природният феномен на осмоза. Същността на метода е, че водата, преминаваща през полупропусклива мембрана от по-концентриран разтвор до по-малко концентрирана, се почиства от примеси. Те се задържат от мембраната, тъй като водата преминава от по-концентриран разтвор към по-малко концентриран, докато се натоварва от нея, което превишава разликата в осмотичното налягане и за двата разтвора. Мекото омекотяване на водата е премахването на магнезиевите и калциевите соли, което всъщност се случва. Системата за пречистване на водата, използваща метода на обратната осмоза обаче, има значителен недостатък: когато преминава през полупропусклива мембрана, водата губи вредни и полезни примеси.

Най-ефективният за омекотяване на водата е системата за обратна осмоза

Системата за обратна осмоза ефективно омекотява и пречиства водата

Каква е оптималната твърдост на питейната вода?

Твърдата вода трябва да се омекоти преди употреба

Питейната вода преди консумация също се препоръчва да се омекоти

Меката вода струва много пари. В чужбина, например, не цялата вода е омекотена. Там, между другото, и го консумират много по-малко. За сравнение: в Германия един човек харчи около 130 литра на ден. Вода, в Германия - 190 литра, в Русия - 400. В чужбина, не цялата вода е омекотена, което е необходимо за битови нужди. Дизайнът на комуникациите е предназначен да сведе до минимум разходите за филтриране и омекотяване. По този начин се подава омекотена вода към горещата вода, което увеличава експлоатационния живот на котела. Твърдостта на студената вода се поддържа на ниво от 3-4 meq / l (милиграм еквивалент). Смесването на топла и студена вода, потребителят получава вода с твърдост 1-2 мек / л. Студената вода, която влиза в долината на тоалетната чиния, и водата, която залива и тревата, също не омекотява.

Според GOST 2874-82 "Вода за питейна вода" индексът на твърдост на водата не трябва да надвишава 7 meq / литър. Но в една и съща GOST е отбелязано, че такава твърдост е допустима за водата, която се подава през водопровода без специално третиране. В края на краищата, с твърдост над 7 мг-екв / л, експлоатационният живот на тръбите намалява, тъй като те надрастват по-бързо с варовикови отлагания. И ако твърдостта на водата е твърде ниска, водата ще стане корозивна: ще стане мека, но жлезиста. Но сега пластмасови тръби се използват активно, не подлежат на корозия, за да можем да използваме мека вода.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

71 + = 72

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map