Как да направите течен тапет в дома: методи на изработка и методи за декориране на стените

Как да направите течен тапет в дома: методи на изработка и методи за декориране на стените

Как да направите течен тапет в дома: методи на изработка и методи за декориране на стените

Можете да създадете оригинален дизайн на стените по два начина - да използвате уникални материали или решения с цветни шарки. Но е възможно да се съчетаят "две в едно", като се използва един от най-технологично стенни облицовки. Течни тапети в интериора и да даде възможност да се експериментира с различни текстури и цветова схема - всичко зависи от вида на покритието, декоративни добавки и умения опции primeneniya.Nekotorye течен тапет декор.

Течен тапет - какво е това?

Съставът на течни тапети включва текстилни и целулозни влакна, смесени с лепило, боядисване и различни декоративни включвания. Структурата и топографията на покритието зависи от качеството на влакнестата основа, като останалите компоненти (с изключение на лепилото) са предназначени само за визуален ефект.

кухня декорация

Декоративни кухненски стени

Стенна декорация

Декорация на стени и тавани

разнообразие от цветове

Разнообразие от цветове и текстури

Към бележката! Много объркват течни тапети с декоративна мазилка, но с известна външна прилика, тези материали имат значителни разлики в състава и приложението. Декоративната мазилка е направена на базата на минерални трохи, затова замръзва по-бързо и изисква умения за работа (необходимо е цялата повърхност да се покрие с равномерен слой, в противен случай могат да се видят ставите). Течните тапети могат да бъдат направени дори от стари тапети, благодарение на меките влакна, те са по-приятни на допир и дори начинаещи могат да работят с тях.

Видове течни тапети за стени

В зависимост от състава на субстрата, тези видове покрития се различават:

 • Коприна - най-скъпата и най-зрелищна. Когато се произвеждат, се използват както естествени, така и изкуствени конци, благодарение на които покритието не изгаря на слънце и до 15 години запазва първоначалния си вид.
 • Копринена целулоза - са изработени от смес от коприна и целулоза (например памучно влакно или хартия). Характеристиките на производителността, разбира се, са 10 пъти по-лоши от тези на чистата коприна, но цената е по-ниска.
 • Целулоза - ниска цена покритие поради наличието и ниската якост на субстрата. Те могат да изгорят от влиянието на ултравиолетовите лъчи, така че те се нуждаят от допълнителна обработка.
течен тапет

Течен тапет с ефект на копринен гоблен

украса

Декорация на тавана

За състава на лепилото се използват специални смеси и се използват за монтаж на тапети - всеки производител има собствена рецепта, отговаряща на различни основни влакна.

Като декоративни добавки са популярни такива включвания:

 • минерална - слюда, камък (мрамор, кварц) трохи, коралов пясък;
 • зеленчуци - водорасли, дървени стърготини;
 • декоративни - пайети, мъниста, кристали, перла, златни и сребърни нишки, теменужки.
сърма

Sequins за течни тапети

Боите се използват изключително водоразтворими, тъй като сухата смес се разрежда с вода.

Съвет! Помислете предварително коя фактура най-добре се вписва във вътрешността на вашия апартамент. Течно покритие може да изглежда на стената като копринен гоблен, декоративна мазилка или хартия-мае.

Оценъчни характеристики на материала

Този вид покритие стана толкова популярен сред потребителите не само заради неговите декоративни качества, защото има много материали, които могат да се конкурират с него за разнообразие от текстури и цветове. Основните предимства на течните тапети са много различни свойства.

 • Екологичната съвместимост се основава само на естествени материали, така че не е нужно да се притеснявате за вредността на техните ефекти и различното изпаряване. Те не причиняват алергии или друго дразнене, нито чрез докосване, нито чрез вдишване.
 • Безопасност (включително пожар) - течен тапет клас KMZ може да се използва дори и в помещения с висока плътност на хора.
 • Добра топло- и шумоизолация - покритието създава допълнителен слой, който предотвратява предаването на звука и поддържа топлината в жилищните помещения.
 • Еластичност - тапетът запазва целостта си както с падане на температурата, така и с малки деформации на носещата повърхност (например при свиване на нова сграда).
 • Паропропускливост - покритието се нарича "дишане", тъй като свободно преминава молекулите на въздуха. Поради това стените не се потушават - малко количество влага се изпарява лесно през тапета, което предотвратява появата на гъби и други вредни флора.
 • Антистатично - материалът има изразен ефект на отблъскване на прах, който ви позволява да не се разделяте с почистване. Този имот е особено ценен, когато декорирате стаи за деца и страдащи от алергии.
тапети

Течен тапет - екологичен, красив и приятен на допир

В допълнение, течен тапет има и полезни предимства:

 • Възможността за самостоятелно сглобяване - за разреждане на състава на водата и изравняване на резултантната маса на стената ще бъде в състояние дори на лицето, което за първи път е започнало ремонта. Дори майсторите казват, че е възможно да се адаптират към технологията на приложение само за 10-15 минути.
 • Течните тапети са подходящи за завършване на различни нестандартни елементи (ъгли, первази, рамки за врати и прозорци).
 • За да се образува гладка, красива повърхност, не е необходимо внимателно да планирате самолетите преди да приложите тапет. Дефекти на стени и тавани до 3 мм са напълно покрити от самия материал.
 • Мръсните или повредени части от тапетите могат да бъдат премахнати и заменени с нов слой.

Въпреки такова изобилие от предимства, има течни тапети и недостатъци. На първо място, цената. Висококачественото копринено покритие струва много, особено в сравнение с алтернативните видове - хартиени или винилови материали. Но този недостатък може да се избегне, като течния тапет за стените със собствените си ръце. Вторият отрицателен - "бяс": от постоянната експозиция на покритие на влага може да се разтопи, беля или падне.

Към бележката! В помещения с висока влажност е възможно покритието да се третира с лак (най-добре е да се пропукат парите, за да се запази ефекта "дишане"). Но ако съседите организират наводнение - това няма да спести новите ремонти.

Оформяне на течни тапети у дома

Оформянето на течни тапети със собствените си ръце е прост процес, ако знаете състава и пропорциите на съставките. Дори у дома, можете да го направите като обикновен слой от хартия и ефектна имитация на гоблен плат. Да разгледаме по-отблизо състава на различните тапети.

1

Универсална рецепта за течно покритие

Най-простата версия на покритието у дома е тапета с течна хартия. Подходящ е за почти всякакви отпадъци - стари вестници, списания, останки от стари тапети, картон и други целулозни парцали. Но идеалната основа се признава за обикновени листове от печатна хартия в формат А4 и вече се използва, т.е. чернови.

Важно! В хартиената маса не трябва да има чужди включвания като скоч, скоби или скоби.

Инструкция стъпка по стъпка за това как да направите хартия от хартия самостоятелно:

 • Приготвяме целулозна основа. Нарязваме албумите с ножици или шредери на парчета до 10 см, предварително хартия за тесни ивици от 1-3 см. Поставете ги в пластмасов съд и ги напълнете с топла вода (30-40 градуса) в размер 1: 5.
 • Издържаме във водата от един час до 3-4, така че резките са правилно подути.
 • Ако избраното лепило не съдържа фунгицидни компоненти, по-добре е да ги добавите към водата на този етап.
 • Смесва се и се смила напоена маса със строителния миксер, докато се получи хомогенна гъска от мека извара.
пулп

Шлайфане на пулпата със строителни смесители

 • Следващата стъпка е добавянето на стягащ елемент. По принцип, всяка тапетна паста е подходяща, въпреки че можете да изберете естествена композиция, например грунд върху глина с паста от пшенично брашно. Оптималната опция за "съхранение" за производство на хартия с ръце oboevsvoimi - CMC, Bustilat и PVA.

Към бележката! Лист А4 тежи около 5 г. Количеството лепило трябва да бъде равно на теглото на хартията.

 • Заедно с лепилото добавете оцветяващ пигмент. Когато изчислявате размера си, имайте предвид, че сухият тапет на стената ще изглежда по-лек от мократа маса. За да получите равномерно тонче, е по-добре да използвате течно багрило.
 • Приготвената основа е херметично опакована. Най-простият вариант е използването на пластмасова торбичка. "Насищане" на базата се извършва в рамките на 12-14 часа, максимум един ден.
 • Добавяме различни декоративни елементи към вече остарялата маса и не я смесваме прекалено добре на ръка. В същото време, можете да добавите пастообразно багрило, неравномерно разбъркване, което създава уникален интериор от течни тапети - така наречената "дъга".
 • За силата на покритието може да се добави към състава на гипс (най-често се използва заедно с PVA), но тази съставка се смесва непосредствено преди да се приложи към стената, тя много бързо замръзва. Гипсовият прах се използва пропорционално на хартията 1: 1. За удобство на изчисленията е възможно да се възползвате от мерителна лъжица от детска храна, в която се поставят 5 g гипс.
тапети

Хартиени тапети

Важно! Точната дозировка на компонентите се изчислява на 1 m2 повърхност: 350 g хартия, 40 g CMC, 30 g слюда на прах, 15 g синтетични нишки, 5 g памук.

Гоблени стени със собствените си ръце

Ако сте харесали структурата на имитация на тъкани, но материалите за покупка са твърде скъпи - няма значение, ще ви покажем как да направите течен тапет с гоблен ефект у дома.

тапети

Фабричен тапет с имитация на отпечатани отпечатъци

Следните материали могат да се използват като основа (пропорциите могат да бъдат избрани произволно):

 • vatu (обикновено медицински или от нагревател "Ecowool")
 • влакнеста маса - ленено семе, вълна, синтепон или полиестер
 • Естествени или изкуствени конци - от заплитания и рулони до стари плетени неща

Общото за всички тези влакна е едно - те трябва да бъдат напълно смачкани. Ножици и остри ножове (например тапети) ще ви помогнат при рязането.

Важно! Колкото по-малка е основата, толкова по-равномерно ще изглежда покритието. Но за да дадете "жизненост" на продукта, можете да използвате по-големи фрагменти.

включване

Оригинални петна от дълги многоцветни конци

Базата се импрегнира със свързващо вещество (съотношение 1: 1). Както и в предходната рецепта, за него ние избираме най-удобната тапетна паста и не забравяйте за задължителното добавяне на фунгицид. Добре смесена маса се оставя да узрее в продължение на 5-8 часа.

Особено внимание отделяме на цвета. Тъй като по-голямата част от основата вече е направена от боядисани нишки, те трябва хармонично да се слеят заедно. Ако всички цветове са наситени и ярки, можете да добавите бяло, бежово или светло сиво плат като унифицираща основа. Ако се използват главно светли нюанси - те могат да бъдат безболезнено боядисани с бои. Декоративни елементи (например пайети или малки мъниста) се добавят по желание към готовата маса.

тапети с искри

Течен тапет с искри

Тапети с ефект на "дървена мазилка"

Покритие за стени може да се направи дори и от отпадъци след рязане дърва за огрев. Точно както основният материал се използва не самата хартия, а нейният предшественик - дървените стърготини.

Как да направите течен тапет от дървени стърготини?

 • Избираме най-малките таблетки (може да се пресяват през голямо сито), изсипани в дълбоки пластмасови съдове.
 • Добавете боята и разбъркайте.

Съвет! Сенките не трябва да запушват цвета на естественото дърво, така че си заслужава да се използва бледожълт, кафяв или прасковен цвят.

 • Напълнете с PVA лепило.
 • Смесете получения състав със строителния миксер или го разбъркайте с ръце, след това го оставете да узрее за 8 часа.
 • Ако желаете, ние добавяме декоративни компоненти - желателно е да използвате най-малките включвания, например слюда на прах, кварцов пясък.
 • Излива гипс и добре смесено с последователност shpaklevki.Proportsii прах лейкопласт е същият, както в първата рецепта (универсална).
 • Поставяме масата на стената, без да забравяме свойствата на гипса за бързо замразяване.
обхват

Така изглежда покритието "дърво"

Важни нюанси за правене на домашни тапети

Вероятно вече сте разбрали същността на процеса, как да направите течен тапет със собствените си ръце. Огромното предимство на това покритие е, че рецептата и композицията могат да се променят по свое усмотрение, като се използват материалите, които са на разположение. Основното е да се запази непроменено съотношението лепило и сухи пълнители.

За да помогнете на експериментаторите - няколко съвета и начини за отстраняване на грешките от опитни майстори:

 • Пригответе няколко проби от съществуващите суровини, които могат да бъдат тествани на стените покрити с мебели, където повреденото покритие няма да бъде проблем. В случай на пълно фиаско, не се разстройвайте - неуспешната смес може лесно да се отстрани от повърхността преди лепилото да се втвърди.
 • Ако тапетът се окаже прекалено ронлив и след изсъхване започне да се лющене, е необходимо да се увеличи масата на фрагмента на стипчивата съставка (лепило, гипс).
 • Ако масата е слабо фиксирана, пада или се изплъзва от стената, адхезията ще се подобри чрез добавяне на лепило и вода.
 • Крекингът на сухи тапети (намалена еластичност) се коригира от голям брой подсилващи елементи - влакна или нишки.

Интересно! Експертите съветват да се направи материалът по-видим и текстура да увеличи броя на различните компоненти на основата - както влакнести, така и минерални.

Технология на нанасяне на течни тапети върху стени и тавани

Процесът на ремонт, използващ течни тапети, както вече беше споменато, не е особено сложна, но все още има няколко нюанса. Помислете за последователността на стъпките и характеристиките на всеки от тях.

рисуване на тапети

Приложение на течни тапети с мистрия

Приготвяне на течен тапет

Как да си направите течен тапет сами, вече разбрахме, така че ще разгледаме разреждането на готовия покупков микс. Разбира се, на всяка опаковка се посочват пропорциите и се дават инструкции за подготовката на масата, но ние ще се занимаваме с тези моменти, които не се отпечатват в печатна информация.

 • Дори при покупката обръщаме внимание на факта, че всички пакети с течни тапети са от една партида. Това ще ви помогне да избегнете разлики в цветовете. Ако не получите точната сума, преди да се отглеждате, изсипете съдържанието на всички опаковки в един контейнер и разбъркайте.
 • Вода за течни тапети е по-добре да се топло - 30-40 градуса. Това е хубаво за ръцете и процесът на разтваряне ще бъде по-бърз.
 • Смесете готовата маса по-добре с ръцете си, за да не повредите структурата на влакната и да не разваляте декоративния ефект.
 • Количеството вода, което взимаме съгласно инструкциите, но ако полученият състав е прекалено дебел, е допустимо да се разрежда сместа малко преди да се постави върху стената.

Внимание! Приготвеният разтвор се препоръчва за употреба в рамките на един ден, но ако възникне неправилно изчисление - масата може да се съхранява в херметически затворен контейнер или пластмасова торбичка в продължение на 1-2 седмици.

разтвор

Приготвяне на разтвора от крайната смес

Подготовка на повърхността за довършителни работи

Преди да ремонтирате с течни тапети, трябва да извършите повърхностна обработка.

 • Отстраняваме остатъците от стари покрития - тапети, бои, варовици и други.
 • При наличието на значителни дефекти в равнината (дълбоки слотове, дупки), ги изравняваме с шпакловка. Ако нередностите са незначителни, не е необходимо да прилагате допълнителна мазилка.
 • Различните метални елементи (закрепващи елементи в бетон, самонарязващи се винтове в гипсокартон) са покрити с емайл или маслена боя, за да се избегне корозията.
 • Прилагаме универсален или специален грунд. Това е необходимо не само за увеличаване на адхезията на покритата повърхност, но и за намаляване на абсорбиращите свойства на материала на стената.
долен пласт

Грунд - крайният етап от подготвителната работа

Внимание! За течни тапети повърхността е важна, което може да излезе след изсъхване. Ето защо, дори ако основата е напълно плоска, но цветна (например, устойчива на влага гипскартон), заслужава да бъде затворена с бяла замазка.

Процедурата за нанасяне на течни тапети

За разлика от стандартните видове стенни облицовки, украсата на стените с течни тапети е по-скоро като прилагането на тънък слой мазилка.

Планът на работа е както следва.

 • На стената със шпатула прилагаме малко количество тапет.
 • Мишената разпределя състава върху повърхността на слой от 2-3 мм (повече дебелина си струва да се прави само ако има значителни нередности).
 • Kelmu се намира под ъгъл от 5-15 градуса до стената. Движението (кръгова, хоризонтална или вертикална) зависи от ефекта, който искате да получите. Силно натискане на ренде не е необходимо, в противен случай облекчението на покритието ще изчезне.
 • Следващият "остров" на течни тапети се поставя на свободното пространство и се простира към вече приложената област. Повторете алгоритъма, докато повърхността не бъде напълно оформена.
рисуване на тапети

Принципът на прилагане на течни тапети

 • След като приключи с прилагането на тапетната паста към стената или тавана, преминаваме през външния слой на желязо с гладка вода, постигайки еднородност на покритието.
 • Изсичаме излишъка с остър нож, след като тапетът е изсъхнал.

Внимание! Приложеният течен тапет се оставя да изсъхне най-малко 24 часа, в зависимост от дебелината на слоя и вида на покритието. В същото време е възможно и необходимо да се организира промяна на въздуха в стаята (течението).

Видео: майсторски клас за нанасяне на течни тапети

Декоративни особености на течни тапети

Поради естеството на материала и лекотата на неговото приложение, интериорният дизайн с течни тапети може да бъде много разнообразен по различни модели или изображения.

Видове чертежи с течни тапети

Чертежи с течни тапети на стената са от два вида:

 • Орнамент - геометричен, вегетативен, стилизиран като античността или в етно-стил. Такова покритие може да бъде лаконично, като се използват само няколко елемента и под формата на арабески, когато зад модела почти няма фон.
украшение

Черно-бял украшение

венче

Елегантни къдрици

йероглифи

Йероглифи в египетски стил

 • Снимка. То може да бъде една карикатура история за стаята на детето, както и стилни БАН, разпределени в контрастиращ цвят на зала или хола, както и нежни романтични панели за спалнята.
Стенна декорация

Детска декорация на стената за момчето

проектиране на деца

Детски декорации за момичета

Как да направите рисунки с течни тапети

Изчертаването на течни тапети се създава на няколко етапа. Първо, контурът на бъдещата картина или модел се прилага върху повърхността и едва тогава тя е изпълнена с тапет маса от различни нюанси.

запълване на контурите

Попълване на път

За тези, които нямат артистични умения, се препоръчва първата стъпка да се използва шаблон за течен тапет, който можете да закупите от всеки строителен магазин или да направите себе си. За малки изображения, шаблонът се използва традиционно, като се закрепва на правилното място с помощта на лента за боядисване. Ако искате да увеличите шаблона върху по-голяма част от стената, първо прехвърлете линиите към стъклото и след това го залейте, така че изображението да се показва на стената. Отидете на сенките с молив - и основата на бъдещите бижута е готова.

шаблон

3D картина

Разпределението на течен тапет от предназначението модел верига трябва да се извършва последователно, където първоначално населени области, които не са в контакт един с друг. Излишък тапети маса, която се появи граничната линия, подбуждане на шпатула, докато изравняване. Следните области са изпълнени, след като предишните са изсъхнали. Уверяваме се, че между многоцветните зони няма пропуски. Ако е необходимо, маркер боя върху контурите на вече суха тапети или, обратно, да се даде някаква мъгла контур парцел разноцветната тапет на съседните участъци рисуване едновременно, размиването на границата.

Подробна видео инструкция от опитен майстор

Надяваме се, че получената информация ще бъде полезна за домашно занаятчиите, особено след като ремонтите с течни покрития не могат да бъдат наречени особено скъпи. Тези, които предпочитат гарантирано качество, винаги имат възможност да се възползват от опита и професионализма на специалистите.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

34 − = 33

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map