Как да лепираме обеления тапет: причините за дефектите и начините за елиминиране

Как да лепираме обеления тапет: причините за дефектите и начините за елиминиране

Как да лепираме обеления тапет: причините за дефектите и начините за елиминиране

След ремонта идва леката еуфория - досаден процес е оставен зад гърба. С течение на времето има големи и малки недостатъци, например тапетът започва да се отклонява. Ще разберем как да лепим обеления тапет и да върнем финала на вид, без да се налага да прибягваме до мащабен ремонт. Не винаги е възможно да се улови моментът на появата на първите вълни или изоставащите. В идеалния случай недостатъците трябва да бъдат премахнати веднага след откриването. Мини ремонт помага да се справят с проблеми и да не потънат отново в състояние на дезорганизация и дискомфорт - спътници на работи за подобряване на къщата.

Основните причини за изоставането на тапетите от стените и таваните

Залепването на стените е крайният етап и основен вид ремонт с козметично обновяване на интериора. Важно е не само да се съчетае перфектно шаблона и да се скрият ставите. На следващата сутрин, за да не откриете лентите на пода, си струва да научите повече за причините:

 • Дефекти на стените. Океаните в мазилката и нейното изхвърляне, пукнатини, дори малки, се откъсват безпроблемно. Дефектите се обозначават с мехурчета, вълни и други щети на финала.
 • Неправилно избрано лепило. Съставът се избира в зависимост от материала, от който е направена "облицовката". Производителите посочват необходимия тип състав на лепилата. Подобна информация се съдържа в самия пакет. При покупка е възможно да не се обръща внимание на ценната информация и да се сблъскват, че резултатите от трудоемкия процес са изчезнали.
 • Некачествена подготовка на стените. Комплексът от предварителни работи включва цялостно почистване на повърхността, грундиране и изравняване. Към окончателното покритие се извършва след пълно изсушаване на свежия слой гипс или грунд. Ако бързате с началото на работа, това ще окаже негативно влияние върху качеството на покритието. Проблемите не могат да се появят веднага, но с течение на времето.
 • Неспазване на правилата за създаване на микроклимат в стаята след залепването. Препоръчваният температурен диапазон е от 18 ° C до 30 ° C. Не можете да отваряте прозорци и прозорци няколко дни. Необходимо е да се изключат течения и да не се предполага пряк удар на слънчеви лъчи върху повърхността на сушене.
 • Неравнен слой лепило при прилагане на състава. Проходи, недостатъчното импрегниране на лепилото, особено около краищата, може да бъде причина за непланирани ремонти.
подготвителна работа

Недостатъците в подготвителната фаза са изпълнени с проблеми след ремонт

Завършването на стаята не толерира пренебрегването на малки неща. Всеки от рисковите фактори води до необходимостта да се захващат с инструменти и да се въоръжават с търпение.

Видео образователна програма от професионалистите:

Важно е да знаете! Предварителното залепване със специални хартиени ленти, където ще бъдат разположени краищата и фугите на лентите, предотвратява изоставането на довършителните материали.

залепени тапети

Времето, чертите и грешките при поставянето правят нещо

Инструменти и инструменти за работа

Арсенал на асистентите почти не се различава от набора, който е необходим при поставянето. Това е стандартен набор от домашен майстор. Въпреки това, при някои корекции ще трябва да отидете в сградата. Поставянето на залепени тапети има свои собствени характеристики, свързани с ограничена работна площ. Ще са необходими следните инструменти:

 • Лепилен състав. Тя може да бъде смес, която е била използвана за декорация, или специално лепило за залепване на тапети.
 • Четка за нанасяне на лепилна смес. При възстановяване на малка площ се препоръчва да изберете инструмент с тясна работна част - за тях е по-удобно да размазват малко парче. Ако лентата е обелена, вземете нормална четка за тапет.
 • Гумирана ролка. Необходимо е да "извадите" залепената повърхност - натиснете материала с валяка и изгладете бръчките.
 • Тясна шпатула. Ще бъде необходимо за подготовката на стената - почистване на отпадъци от хартия, разпадаща се мазилка.
 • Голяма спринцовка. Незаменим помощник при премахването на мехурчета.
 • Сешоар. Конвенционален домакински уред може да е необходим за загряване на залепени фрагменти.

Освен това, трябва да подготвите няколко чисти салфетки и не забравяйте за контейнера с вода за мокро почистване.

шпатула

Точната граница на дефектите се проверява със шпатула

Важно е да знаете! С течение на времето, тапетът изгори, когато залепването на свежите фрагменти от цветове е различно - новите елементи изглеждат по-ярки. Поради това те възстановяват целостта на залепения довършител.

гумиран валяк

Каучук валяк - незаменим помощник домашен майстор

Какъв вид лепило да се използва при ремонт

Не повтаряйте предишните грешки - една от задачите, които трябва да бъдат решени при залепване на тапета. Отговорен подход към избора на състав премахва необходимостта от повторение на процедурата и ви позволява да премахнете щетите без допълнителни разходи. След това лепене тапет, който се отлепва?

Специални покрития за тапети

Номенклатурата на лепилата, предназначени за декоративни материали, е доста широка. Композициите се представят във всички ценови сегменти. На опаковката производителят посочва за кой вид финишен материал е предназначена сместа.

Най-често те се продават в суха форма и се приготвят независимо непосредствено преди залепването. Трябва да се отбележи, че някои средства са предназначени за нетъкан тапет, те не могат да се използват за хартия и обратно.

За залепени тапети можете да използвате остатъка от лепило след главния ремонт, ако срокът на валидност не е изтекъл. За да купите целия пакет за малък фрагмент или няколко раздели е икономически е ирационално. Когато възстановите голяма площ, когато трябва да поставите почти цялата лента, цената на новата опаковка е оправдана.

1

PVA - за и против

Познат от детска възраст, евтин и не изисква специално обучение, PVA често се използва при вземането на решение за лепене на отделените тапети. Лепилото се нанася върху хартията по цялата площ, плътно притискайки лентата към стената и многократно с помощта на ролка. Изглежда, че проблемът е решен. Но рискът от нови е висок:

 • PVA има висока адхезия и надеждно свързва повърхности, но практически не се разтваря във вода. Следващият ремонт ще трябва да работи усилено, за да премахне остатъците от хартия и напълно да почисти стената.
 • В местата на импрегниране могат да се появят жълти петна с остри контури, които са особено забележими на светъл фон.
 • PVA е подходящ за обработка на малки площи, до 5 см. За по-сериозни ремонти се препоръчват други формулировки.
последиците от употребата на PVA

Последици от употребата на PVA

Лепило за залепване на тапети

Оптимална възможност за малки площи, добър начин за лепене на обелени връзки, горни или долни ръбове. Продаден в готов вид във всеки строителен магазин. Обемът на тубата е малък - от 50 до 100 ml. Това ви спестява от притеснения за излишъка.

Накрайникът е удължен и стеснен, което улеснява приложението му в труднодостъпни места и позволява висококачествени фуги и ъгли. За по-добро свързване използвайте ролка, която завърта залепената лента на стената.

Препоръчва се да изберете лепило на доказани марки и да обърнете внимание на поясненията и съветите на производителя. Повечето от продуктите са универсални и подходящи за всички видове тапети - хартия, винил, нетъкан текстил. В последния етап залепените площи се нагряват с конвенционална сешоар.

лепило

Популярни композиции за премахване на незначителни дефекти

Защо пастата остана в миналото

Универсалното лепило за дома в своето време придобива толкова висока популярност, че досега много от тях не могат да откажат да използват вискозна лепкава субстанция. Основното предимство на пастата е лекотата и бързото готвене у дома. На този списък от предимства е изчерпана.

Ако трябва да лепете тапета, пастата не е помощник. Той е в състояние да се справи с чиста хартия, не импрегнирана с лепилна смес, която не се втвърдява след изсъхване. И тогава има голяма вероятност следващата сутрин да има неприятна изненада - ивици, разположени на пода. За да постигнете качествен резултат, използвайте доказани средства от признати производители.

Важно е да знаете! За да предотвратите разкъсването на тапета по време на подготовката за залепване, ръбовете са предварително напоени с вода. Влагата не пречи на лепилото да изпълнява задачата си - надеждно отстранява дефектите и възстановява вътрешния облик на оригиналния си външен вид.

Как да лепя тапет

Как да лепене тапет, който е дошъл unstuck? За да се реши този практически проблем, са необходими умения и знания. Залепването на нова лента на чиста повърхност е по-лесно, отколкото да се отстранят дефектите. Работата е необходима при условия на ограничено действие и извършване на трудоемки операции, ако материалът е счупен и вълни.

Как да лепираме ъглите и ставите

По принцип това са най-проблематичните области, където дефектите на декорацията се проявяват най-бързо. По време на ремонта е важно да разберете как да лепете тапета на задника, така че да не се налага да се справяте с промените. Най-добрият начин е да се придържате към скута, когато една лента се припокрива с другата.

Този метод работи добре при закачане на ленти в ъглите, където е трудно да се наблюдава вертикално при залепване на тежка мокра хартия или винил. Ако това не стане навреме и ставите са зад, действайте както следва:

 • С шпатулата леко се повдига с шпатула и се издига, докато ръбът на плочата не лежи върху неповредената зона.
 • Напълно почиствайте стената - използвайте шпатула, за да почистите мазилката и да прилепите парчета хартия. След това, при нисък капацитет, почиствайте и почиствайте с плътна тъкан, за предпочитане от памучна тъкан без купчина.
 • Нанесете подходящо лепило - по-добре специално за залепване - върху цялата обелена повърхност, дайте малко време за импрегниране. Важно е твърдата повърхност да е леко омекотена и да стане еластична.
 • Натиснете залепената част към стената, като започнете отвътре и се придвижите към ъгъла или ръба. Внимателно изравнете покритието, не позволявайте образуването на гънки.
 • Натиснете надолу и същевременно гладка с гумена ролка, за да предотвратите образуването на мехурчета. Внимателно валцувайте ставите, като разтегнете ролката към съседните ленти.
 • Излишъкът от лепило се отстранява с тъканна салфетка.
 • Ако е необходимо, изсушете, не отваряйте прозорците и изключвайте течения, докато не изсъхне напълно.
вмъкване на ръбове

При залепване на ръбовете, повърхността е добре размазана с лепило

Вълни сълзи

Появата на такива дефекти - директна индикация за факта, че не е нужно само да лепирате зоната на отлепване и напълно да смените ивицата. Това е едно от доказателствата, че в стената има пукнатини. Решението за пълно залепване на фрагмента изцяло е изпълнено с факта, че цветът на пресните тапети ще бъде различен - твърде забележим и няма да подобри интериора. Препоръчва се следният метод:

 • Подутата сгъвка е равномерно нарязана с нож за строителството и ръбовете са изравнени.
 • Малка суха четка със средна твърдост премахва частиците от гипс и други елементи. Тя може да се вакуумира при ниска мощност, за да се премахне прахът.
 • Ако има такава възможност, пукнатината в стената е заземена - това е възможно само за повърхностните недостатъци, образувани в горния слой на мазилката.
 • Залепете вътрешната повърхност с лепило - имате нужда от тясна четка или специален инструмент за залепване.
 • Внимателно стиснете и гладка с повърхността на ролката, опитайте да увеличите ръбовете, така че шевът да не се вижда.
 • Излишното лепило се отстранява със суха кърпа и не отваряйте прозорците, вратите, докато не изсъхне напълно.

Такива ремонти - временна мярка и е възможно само на места, скрити от очите - под масата или зад шкафа, зад завесите.

вълнообразни гънки

Подобно състояние на довършителни работи е индикатор за извършване на козметични ремонти

Подути мехурчета

Често срещана причина за блистери е небрежността, допусната при прилагане на лепилото. Сместа не е достатъчна за абсолютна адхезия. С течение на времето хартията или субстрата на материала изостават и е необходимо да се залепне балончето.
Прекъсването на целостта на лентата е нежелателно - това може да доведе до появата на дефекти на други места. Действайте както следва:

 • Подгответе голяма спринцовка, за да инжектирате лепилната смес в пикочния мехур. Дюзовите дюзи на тръбата с универсално лепило за залепване няма да работят - твърде голям диаметър на върха.
 • Нарисувайте подутини с игла и освободете въздуха. За тази процедура е полезно използването на гумирана ролка.
 • Влезте в една и съща дупка на спринцовката, напълнена с лепило, и буталото изтласква съдържанието. Предварително определете приблизителното количество на състава, така че да няма излишък.
 • Валякът се заглажда и натиска надолу лепения пластир, докато лепилото се разтвори напълно под хартията.
 • Подгрявайте повърхността със сешоар за подобряване на адхезията и по-бързо изсушаване.
 • Ако излезе излишъкът от лепилната смес, те се отстраняват с тъканна салфетка.
премахване на мехурчета

Техники за премахване на балоните

премахване на дефектите

За да се премахнат обширните дефекти, се прилагат техники, подобни на тапетите

Големи площи

При пренебрегвани случаи или ако тапетът започне да пада поради постоянни течения, няма да е възможно да ги залепите с универсално лепило и валяк. Те прибягват до по-ефективни начини за премахване на дефектите:

 • Задържащата част е отделена от стената. Шпатулата помага да се провери границата на обеления участък.
 • Изцяло почистете стената и вътрешността на покритието от парчета мазилка, частици хартия, прах, други замърсители. Приемливо е да се използва прахосмукачка при ниска мощност.
 • Нанесете лепенка от подходящ тип с равномерен слой.
 • Изчакайте, докато материалът омекне и стане еластичен.
 • Залепете отлепената част, започвайки от долната част, кърпата се натиска.
 • Залепените части се търкалят с валяк, който също води отдолу нагоре или диагонално към ставата, така че няма да има въздух и е по-лесно да се премахне излишното лепило.
 • След залепването лентата отново се навива внимателно с ролка.
 • Отстранете излишното лепило и оставете да изсъхне, без да забравяте, че няма да има чернови.

Желанието да поставите залепени тапети сама по себе си може да бъде успешно и да доведе до необходимостта от нов козметичен ремонт. Най-доброто решение е да се свържете с специалистите за ремонтни и довършителни работи. Опитните майстори бързо и качествено отстраняват дефекти, използват доказани методи и инструменти. Професионалистите гарантират резултата - тапетът се сервира до планирания ремонт.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map