Dapur dalam gaya Scandinavia dari A hingga Z

Dapur dalam gaya Scandinavia dari A hingga Z

Dapur bergaya Scandinavia

Tradisional Scandinavia dianggap sebagai tiga negara: Sweden, Norway dan Denmark. Kemelut iklim dan kepelbagaian alam semula jadi terpancar di kawasan pedalaman Scandinavia - bentuk geometri yang mudah, bahan-bahan semula jadi dan terang, kadang-kadang warna sejuk gaya ini begitu berbeza dari yang lain. Baru-baru ini, beliau berjaya menangkap mewah momentum banyak dan semakin popular, tidak kurangnya kerana hakikat bahawa anda boleh menggunakannya di dapur mana-mana saiz, dan di kawasan pedalaman kecil dapur, dia hanya sesuai dengan sempurna! Di samping itu, reka bentuk Scandinavia kelihatan hebat di dapur, digabungkan dengan ruang tamu. Jika anda seorang peminat reka bentuk sejuk, tetapi minimalis hi-tech untuk anda terlalu membosankan, dan jika anda mempunyai dapur yang - ia adalah terutamanya tempat untuk makan makan, dan berehat anda lebih suka bukan sahaja badan dan jiwa, tetapi juga mata - reka bentuk dapur Gaya Scandinavia untuk anda!

Hari ini kita akan menganalisis ciri-ciri utama gaya ini, kita akan mendedahkan rahsia dan teknik hiasan Scandinavia dan belajar apa yang diperlukan untuk menjadikan dapur anda menjadi oasis Scandinavia sebenar.

Nah, mari kita tetapkan ciri-ciri utama dapur dalam gaya Scandinavia:

 • Warna-warna cerah dengan impregnations cerah;
 • Banyak sumber pencahayaan semulajadi dan tiruan;
 • Bahan semulajadi;
 • Ketat bentuk, termasuk dalam perabot;
 • Fungsi dan utilitarianity setiap perkara;
 • Hiasan minimum, ruang kosong maksimum.

50 warna putih

Hari cahaya pendek dan kekurangan cahaya matahari yang kerap Scandinavia mengimbangi hiasan dan perabot cahaya. Sudah tentu, warna utama di pedalaman Scandinavia adalah putih dan semua variasinya. Warna putih akan memperluas ruang di dapur kecil, menyegarkan bilik dan menambah hawa ke pedalaman. Dan untuk mengelakkan "hospital" kesan, ia boleh dicairkan atau digantikan dengan cahaya biru, kelabu, mana-mana warna kuning air, lavender atau pudina, dan dalam butir-butir dan aksen - kuning, biru atau hijau terang. Baca lebih lanjut mengenai reka bentuk masakan putih di sini.

Masakan putih Scandinavia
Dapur dalam gaya Scandinavia
Masakan putih Scandinavia

Jika anda mempunyai dapur digabungkan dengan ruang tamu, ia adalah mungkin untuk membezakan antara zon yang berbeza penyelesaian warna (dalam kes ini, lebih baik untuk membiarkan ia menjadi warna yang berlainan warna yang sama), dan menggabungkan motif bersama mereka dalam hiasan, yang akan dibincangkan di bawah. Kita perlu memastikan bahawa warna dinding berbeza dengan warna perabot. Lihatlah kombinasi tembok yang benar-benar putih dan perabot hitam - ia kelihatan sangat menarik dan segar.

Sebaliknya hitam dan putih di bahagian dalam dapur di Scandinavia

Menamatkan lantai dan dinding

Paling penting, reka bentuk mesra alam menekankan lantai papan atau lamina warna cahaya, mengingatkan papan besar.

Lantai dengan lamina dan parket dalam gaya Scandinavia

Melihat dengan berkesan akan menjadi gabungan dinding cahaya dan lantai gelap, walaupun hitam.

Lantai gelap di dapur gaya Scandinavia
Lantai gelap di dapur gaya Scandinavia

Tile adalah alternatif yang baik untuk lantai kayu. Pilih jubin warna sejuk yang ringan.

Jubin di pedalaman masakan Scandinavia
1

Dalam hiasan dinding anda boleh berhenti di atas cat berwarna abu-abu, putih atau telur yang ringan atau susu cair.

Warna dinding di dapur gaya Scandinavia

Warna dinding di dapur dalam gaya Scandinavia

Kertas dinding ini juga sesuai, dan pilihan lebih baik untuk kekal di syarikat-syarikat tradisional Sweden, bukan khabar angin mengetahui apa reka bentuk Scandinavia. Sebagai contoh, seperti kertas dinding Boråstapeter dan ECO. Kertas dinding boleh menjadi monophonic, dan mengandungi gambar, dalam hal ini anda boleh mengalahkannya dengan butiran lain di pedalaman dapur.

Kertas dinding di bahagian dalam dapur di gaya Scandinavia
Kertas dinding di bahagian dalam dapur di gaya Scandinavia
Kertas dinding di bahagian dalam dapur di gaya Scandinavia
Kertas dinding di bahagian dalam dapur di gaya Scandinavia

Dengan cara ini, jika anda membuat keputusan untuk menggelapkan kertas dinding dengan gambar - lebih baik untuk melakukannya pada satu dinding, dan selebihnya menjadikannya monophonic, supaya pedalaman tidak berubah menjadi terlalu aktif. Gaya loteng boleh meminjam idea kerja bata, tetapi hanya sebahagiannya, untuk tidak menjadikan pedalaman terlalu "perindustrian." Sekiranya anda mempunyai ruang tamu dapur, maka reka bentuk mereka boleh digabungkan hanya dengan menggunakan kerja keras resonasikan di zon yang berbeza.

dinding bata di dapur

Bagaimana pula dengan apron? Biasanya ia berwarna putih dan meniru tirai, walaupun ia juga boleh berwarna. Pilihan lain yang sesuai untuk menamatkan apron adalah kaca, mozek dan, tentu saja, panel kayu. Kami mengambil beberapa pilihan untuk pilihan dapur, yang boleh anda lihat dalam foto.

apron dalam gaya Scandinavia

apron dalam gaya Scandinavia

Jadilah cahaya

Di dapur gaya Scandinavia, anda akan sentiasa melihat tingkap besar dan langsir cahaya yang diperbuat daripada bahan ringan. Perkara yang paling sahih adalah tidak menggantung langsir sama sekali (seperti dalam gambar di bawah), tetapi jika terdapat rumah lain dengan jiran yang ingin tahu di seberang atau anda lebih suka privasi, maka anda tidak boleh melakukannya tanpa mereka.

Windows di dapur tanpa langsir

Selalunya warna tingkap gema dengan warna lantai. Walaupun tingkap di dapur anda kecil, anda boleh langsir dengan langsir cahaya untuk membuat bilik lebih ringan.

Reka bentuk tingkap dapur dalam gaya Scandinavia

Pedalaman Skandinavia dicirikan oleh satu bahagian yang lebih penting - banyak sumber pencahayaan buatan. Berhati-hati bukan sahaja dari kandil, tetapi juga dari lampu titik dan lantai. Hanya lampu boleh menjadi aksen warna terang, berbeza dari warna putih dinding dan perabot. Chandelier pada masa yang sama boleh menjadi bentuk yang paling futuristik, atau, sebaliknya, angin gaya retro - diilhamkan oleh gambar!

 • Perlawanan dalam gaya Scandinavia untuk dapur
 • Perlawanan dalam gaya Scandinavia untuk dapur

Perabot

Masakan Scandinavia dikuasai oleh bentuk penjimatan dan laconic. Minimal perabot, dan yang itu, mempunyai watak utilitarian walaupun dalam ruang yang besar. Set dapur dan ruang makan akan dibuat daripada bahan semula jadi, paling kerap kayu, tanpa apa-apa kelebihan. Apa yang berlaku pada mulanya apabila merujuk kepada reka bentuk Scandinavia? Sudah tentu, ini adalah firma Sweden IKEA dan identiti korporat mereka, berkat idea masakan dalam gaya Sweden telah tersebar. Pada katalog mereka, dan harus bergantung pada susunan dapur sedemikian. The facades of the kitchen set boleh benar-benar putih, dan meja warna kontras, misalnya, hitam, akan menghiasi mereka.

 • Dapur yang ditetapkan dalam gaya Scandinavia
 • Dapur yang ditetapkan dalam gaya Scandinavia

Ini juga perlu untuk mengelakkan "penggabungan" menjadi satu tempat putih. Mengendalikan pada alat dengar adalah mudah, logam atau hilang sama sekali. Perlu diperhatikan, bahawa permukaan perabot dan peralatan sering berkilat dan dengan itu mencerminkan cahaya - cuba kaedah ini boleh berada di dalam dapur kecil: Kabinet berkilat, Peralatan chrome dan banyak permukaan logam visual meluaskan ruang dan akan kelihatan moden.

Di pedalaman Scandinavia, meja dan kerusi diperbuat daripada kayu ringan, dan menerima rawatan minimum atau sebaliknya, warna-warna cerah.

Kumpulan makan dalam gaya Scandinavia
Kumpulan makan dalam gaya Scandinavia
Kumpulan makan dalam gaya Scandinavia

Plastik akan mencairkan alam semula jadi di dalamnya. Selalunya kaunter bar menggantikan meja makan yang besar - adakah tidak ada jalan keluar untuk dapur kecil, di mana setiap meter dianggarkan?

 • Kaunter bar di dapur dalam gaya Scandinavia
 • Kaunter bar di dapur dalam gaya Scandinavia

Dalam foto, anda boleh melihat banyak alternatif yang berbeza untuk perabot putih atau kayu dalam versi Utara laconic.

Hiasan Skandinavia

Menghias dapur dalam gaya Scandinavia

Jika hiasan dan susunan dapur menghargai kesederhanaan, maka dalam hiasan ada di mana untuk membersihkan! Ia adalah hiasan yang menghidupkan kehidupan ke dalam reka bentuk utara ini dan memberikannya kerosakan. Sebagai contoh, anda boleh menghiasi dinding dengan poster berwarna, lantai - sebuah permaidani yang terang, dan jangan lupa tentang tampilan tekstil yang menyenangkan: tuala, bantal dan sarung tangan yang tidak biasa di kerusi dan ambang jendela. Di ruang tamu dapur, tekstil boleh bergema di zon yang berlainan: bantal yang sama, permaidani dalam gaya yang sama dan banyak lagi. Dan jangan lupa tentang jam tangan minimalis! Susun panci dengan tumbuhan, walaupun anda tidak suka menjaga mereka, kerana anda boleh memilih sesuatu yang bersahaja.

Tumbuh-tumbuhan dalaman di dapur

Walaupun anda tidak suka memburu, ia akan kelihatan hebat meniru tanduk atau kepala haiwan, sebagai contoh, dari kadbod.

Kepala hiasan hewan di pedalaman

Satu lagi hiasan yang bagus, dikekalkan oleh iklim negara-negara Scandinavia adalah bulu dan kulit semula jadi atau tiruan.

Sembunyi dan bulu di pedalaman dapur

Juga hebat akan menjadi papan kapur di mana anda boleh menulis menu selama seminggu atau peringatan dan nota kepada orang yang disayangi.

kertas dinding kapur dan papan putih di dapur

Jadi, mengapa kita suka reka bentuk Scandinavia? Untuk fakta bahawa dia berjaya berjaya mengimbangi antara kekuasaan Hi-tech, kesederhanaan gaya Provence dan pada masa yang sama kekal klasik moden. Kami menyukainya kerana ia sesuai dengan kecil dan digabungkan dengan dapur ruang tamu kerana warna cahaya dan ergonomik ruang. Ternyata masakan dalam gaya Scandinavia adalah pilihan orang moden yang suka ruang dan mencari perdamaian di pedalaman dengan nota kecelakaan.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 26 = 31

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map