Semua tentang kabinet dapur: bagaimana untuk memilih dan menetapkan di dinding

Semua tentang kabinet dapur: bagaimana untuk memilih dan menetapkan di dinding

Semua tentang kabinet dapur: bagaimana untuk memilih dan menetapkan di dinding

Fesyen dalaman berubah. Sekiranya beberapa tahun yang lalu terdapat bufet yang popular, kes-kes pensil yang tinggi di dapur, kini dalam reka bentuk trend dengan lantai dan kabinet gantung. Perabot sedemikian sangat mudah, kerana Ia membolehkan untuk menggunakan setiap sentimeter persegi kawasan yang boleh digunakan secara rasional. Apa yang harus menjadi almari dapur gantung? Pertimbangkan model, saiz, bahan dan ciri fungsian.

Keperluan umum untuk perabot dapur

 • Ketahanan. Perabot harus tahan lama - ini adalah keperluan utama. Dalam banyak cara, ketahanan bergantung kepada kualiti bahan yang dipilih dan pemasangan. Adalah lebih masuk akal untuk overpay untuk model yang lebih mahal, jika perbezaan harga disebabkan tidak banyak merancang mengenai kos bahan. Sebaik-baiknya, perabot itu perlu bertahan 10-20 tahun.
kabinet di dapur

Dapur dengan beberapa kabinet dinding

dapur

Untuk memastikan dapur berlangsung selagi mungkin, pilih bahan berkualiti, aksesori dan perhimpunan profesional

 • Fungsi. Kabinet harus luas sehingga mereka dengan mudah dapat menyimpan semua hidangan, makanan, bahan kimia rumah tangga, aksesori dapur. Apabila memilih, anda perlu segera mempertimbangkan bilangan ahli keluarga, tetamu mungkin, dan sebagainya. Pilihan yang baik ialah pembelian set modular, konfigurasi yang mudah diubah jika keperluan baru timbul.
perabot

Perabot dapur harus berfungsi secara maksimal dan mudah digunakan

 • Kemudahan. Segitiga kerja pelayan tuan rumah "cooker-sink-refrigerator" sepatutnya percuma. Ia adalah tidak diingini untuk potongan perabot yang berlebihan. Dalam kes ini, kabinet tergantung untuk dapur perlu disusun supaya semasa memasak, anda tidak perlu membuat pergerakan yang tidak perlu, terlalu jauh atau tinggi.
segi tiga

Segitiga Kerja

dapur

Ergonomik dapur

 • Estetika. Di dapur, bukan sahaja menyediakan makanan. Di sini mereka berkumpul dengan seluruh keluarga, dengan saudara-mara dan rakan-rakan. Para tetamu sentiasa memberi perhatian kepada reka bentuk bilik, jadi masuk akal untuk berfikir tentang reka bentuk kabinet gantung di dapur hingga terperinci terkecil.
Peralatan terbina dalam

Tingkat atas dapur dengan peralatan terbina dalam

Bagaimana untuk mengklasifikasikan loker gantung

Secara keseluruhan, terdapat tiga jenis utama kabinet: lantai, dinding, tinggi. Set pertama di baris bawah alat dengar, yang kedua - di bahagian atas. Kotak pensil yang tinggi serentak melaksanakan fungsi lantai dan model hinged.

Kedalaman loker loket standard biasanya kurang dari lantai berdiri, dan 30-43 cm. Bagi dapur yang dibuat untuk pesanan, ia boleh berbeza-beza bergantung pada keperluan pemiliknya. Ketinggian - 36, 72, 96 cm (model sedemikian dipilih jika perlu bahawa bahagian atas tiang kabinet terletak pada siling).

loker loket

Loker loket tinggi

Bagi tujuan kabinet dinding, ia digunakan untuk pengeringan, menyimpan hidangan, makanan. Kategori berasingan - model untuk tudung. Bergantung pada reka bentuk membezakan loker tertutup, terbuka, digabungkan. Pintu model jenis pertama dibahagikan kepada berayun atau lipat. Terutama yang popular adalah almari gantung untuk dapur dengan pintu swing.

laci untuk tudung

Model untuk tudung

Varieti model dan sistem pembukaan

Apakah kabinet dapur dipasang di dinding?

Kabinet dinding terdiri daripada bingkai, fasad, rak atau laci. Bahagian bingkai - dinding atas, bawah, belakang dan sisi. Fasad ini boleh berayun, gelongsor atau lipat. Ia diikat dengan aksesori.

pintu berengsel

Model mendatar dengan pintu lipat

Apakah bingkai itu

Untuk pembuatan bingkai, lembaran papan partikel atau MDF biasanya digunakan. Mereka dipotong mengikut saiz mengikut lukisan. Hujung terbuka piring tidak dihiasi dan kelihatan tidak menarik, jadi ia dimeteraikan dengan pita khas atau profil logam.

Menamatkan hujung dibutuhkan bukan sahaja untuk meningkatkan penampilan. Ia mempunyai tujuan berfungsi - ia melindungi bahagian dalam plat daripada kesan kelembapan dan suhu, yang menimbulkan kemusnahan, ubah bentuk kerangka.

kelebihan chipboard

Papan ketepikan tepi dan hujung terbuka

Unsur-unsur bingkai diikat dengan skru Euro. Mereka mempunyai ukiran yang jarang berlaku, jadi struktur plat tidak dilanggar. Oleh kerana kedalaman benang yang besar, bahagian-bahagiannya tetap kukuh, dan perabot siap dapat menahan beban yang meningkat.

Untuk membuat pembuatan kabinet lebih murah dan untuk memudahkan berat badan mereka, lembaran nipis papan serabut digunakan untuk dinding belakang. Bahan ini mudah dipotong, gerudi, jadi jika perlu, ia boleh membuat lubang untuk wayar, menyembunyikan hos.

Majlis. Bahagian yang paling ketara dan mahal dari modul dapur adalah fasad. Walau bagaimanapun, apabila memilih perabot, perhatian harus dibayar tidak begitu banyak tentang kualiti bahan dari mana rangka dibuat. Dari beban, suhu dan kelembapan, bahagian bawah modul paling menderita.

wireframes

Rangka kabinet dapur

Facades: bagaimana untuk mencipta penampilan

Ia adalah fasad yang menentukan bagaimana perabot dapur akan kelihatan. Mereka diperbuat daripada MDF berlapis. Tekstur dan warna boleh mana-mana - kayu asli (beech, mahogany, pokok paya, ceri), marmar, granit dan juga kulit. Pilihan yang lebih murah untuk facades menghias adalah papan serpai, tetapi bahan ini kelihatan lebih sederhana.

1
fasad dengan pengilangan

Fasad 3D dengan penggilingan

Terdapat model dengan facades plastik. Mereka sangat bertolak ansur dengan kesan kelembapan, cahaya matahari langsung, beban mekanikal. Plastik untuk masa yang lama mengekalkan penampilan asalnya, warna-warna terang, namun ia kelihatan kurang berkesan daripada MDF.

penyelesaian kontras

Penyelesaian kontras yang menarik

minimalis laconic

Minimalis laconic yang ketat

Selalunya, facades perabot diperbuat daripada MDF dengan lapisan enamel. Nampaknya modul sedemikian diwarnakan. Mereka kelihatan sangat cantik, tetapi mereka tidak bertoleransi kerosakan mekanikal, jadi mereka mengekalkan penampilan estetik untuk masa yang sangat singkat.

gabungan MDF dan kaca

Facades: kombinasi MDF dan kaca

Tidak kira berapa bahan sintetik yang menarik, gambar pokok semulajadi adalah di luar persaingan. Fasad kayu berkualiti mahal, tetapi ia boleh bertahan selama bertahun-tahun.

dalaman dapur

Dalam kawasan klasik, lebih baik menggunakan kayu semulajadi

fasad dengan benang

Fasad kayu dengan benang

Versi lain ialah modul rangka kerja. Mereka terdiri daripada profil mereka, ke dalam mana panel dimasukkan dari mana-mana bahan - MDF, plastik atau chipboard. Ini adalah pilihan yang mudah untuk mereka yang suka mengubah rupa perabot mengikut budi bicara mereka. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa panel tidak boleh dengan mudah menyimpan dalam profil, terhuyung-huyung.

fasad

Fasad bingkai

pintu kaca

Pintu kaca dalam penutup kerap - penyelesaian yang sangat baik untuk pedalaman dalam gaya Provence

fasad kaca

Fasad kaca dengan gelas kaca - penyelesaian yang baik untuk pedalaman moden

Unsur-unsur perabot yang paling penting

Sistem penyimpanan, teknologi terbina dalam - ini bukan semua yang diperlukan untuk kemudahan menggunakan kabinet dinding. Pemasangan adalah penting. Panduan penting untuk laci, pembukaan dan penutupan mekanisme dan unsur-unsur lain. Dari perabot langsung bergantung pada tempoh operasi bebas masalah perabot dapur.

laci

Laci untuk set dapur

Elemen utama kelengkapan ialah:

 • Mekanisme pembukaan dan penutupan. Ini adalah engsel di mana pintu disimpan, penutup, penyerap kejutan. Sekiranya aksesori berkualiti tinggi, pintu tidak akan hancur, tidak mengganggu, berkhidmat selama bertahun-tahun. Semakin banyak perabot berubah, perabot kurang digunakan. Ia harus dirawat dengan perhatian khusus. Tidak perlu menyimpan pada penutup pintu dan penyerap kejutan.
mekanisme pembukaan

Jenis mekanisme pembukaan

 • Tolak Ini adalah jenis khas sistem pembukaan, berkat yang anda tidak perlu menggunakan pegangan pada fasad perabot. Satu klik - dan pintu dibuka dengan lembut:
 • Mekanisme mengangkat. Pintu ayunan apabila pembukaan mengambil banyak ruang. Sekiranya anda perlu menjimatkan ruang, lebih baik memilih model lipatan dan perhatikan mekanisme mengangkatnya. Bergantung pada perkakasan yang dipilih, pintu boleh diangkat sepenuhnya atau ke ketinggian tertentu.
Mekanisme AVENTOS HF dari BLUM

Mekanisme mengangkat AVENTOS HF dari BLUM

Bagaimana kerja lif AVENTOS HF dengan jelas ditunjukkan dalam video ini:

 • Sistem sambungan. Apabila menarik laci, beban utama jatuh pada panduan. Kelengkapan berkualiti memastikan pelanjutan lancar walaupun kotak yang terlalu banyak.

Majlis. Jika anda menempah kabinet tergantung pada lakaran individu, pastikan untuk mempertimbangkan aksesori apa yang anda ingin gunakan. Kemudian, apabila pembaikan diperlukan, bahan-bahan yang perabotnya dibuat mungkin runtuh. Kemudian pembaikan tidak mustahil atau sangat sukar. Adalah lebih baik untuk mengelakkan masalah ini daripada menyelesaikannya.

http://vopros-remont.ru/wp-content/uploads/2016/07/e04ac30294ba658c3889270a8829c503.jpg

Engsel untuk mengunci pintu

Bagaimana untuk menyusun ruang dalaman

Rak dan laci berfungsi untuk mengatur ruang kabinet, tetapi mereka tidak cukup untuk operasi yang selesa. Untuk rasional dan selesa menggunakan seluruh kawasan, elemen-elemen berikut digunakan:

 • Pengering untuk hidangan. Ini adalah gril logam khas, yang diletakkan di dalam almari dapur berengsel untuk hidangan. Bergantung pada kapasiti model, anda boleh memasang pengering satu atau dua tingkat.
mesin basuh pinggan mangkuk

Satu tier kering untuk hidangan

mesin basuh pinggan mangkuk

Terbina dalam dua dek kering untuk hidangan

 • Bakul berbentuk U. Elemen diperbuat daripada mesh keluli tebal. Baskets menahan beban yang cukup besar, jadi mereka boleh dengan mudah menyimpan bahan kimia rumah tangga, aksesori dapur.
 • Rak berputar. Ia dipasang untuk penggunaan lebih banyak ruang dalaman kabinet.
 • Sudut ajaib. Rak berputar untuk sudut dan kabinet dapur paling kerap dipasang di meja-meja, tetapi jika dikehendaki mereka boleh digunakan di almari dinding.
sistem penyimpanan

Sistem simpanan yang mudah

Untuk apa yang pelanggan bayar untuk perabot dapur

Semua perabot dapur dibahagikan kepada siap, direka bentuk untuk pemasangan sendiri, disimulasikan, serta dibuat untuk pesanan individu. Bergantung kepada kategori bahan, kos ditentukan. Julat harga sangat luas - $ 18-180 setiap 1 pasak. Untuk pemasangan dan pemasangan, anda biasanya perlu membayar secara berasingan.

Walaupun paling sering harga dikaitkan dengan kualiti, ini tidak selalu berlaku. Terdapat banyak model bajet yang boleh bertahan selagi yang mahal. Salah satu kelebihan utama perabot siap ialah reka bentuk sejagat. Modul sesuai untuk bilik yang dihiasi dengan gaya yang berbeza, dan di mana-mana kelihatan organik.

model belakang

Model mendatar dengan pencahayaan

Kebaikan dan keburukan loker kategori yang berlainan

 • Bersedia untuk berhimpun. Ini adalah jenis pereka, yang pembeli perlu mengumpul dirinya sendiri. Sekiranya anda mempunyai kemahiran, keinginan dan masa yang sesuai, anda boleh mengambil model sedemikian dengan selamat. Jual mereka lebih kerap di kedai barang dalam talian untuk rumah. Plus besar adalah harga yang rendah. Cons - kualiti bahan yang dipersoalkan, reka bentuk terlalu bersahaja, saiz standard.
alat

Alat untuk pemasangan

 • Bersedia untuk memasang. Ini alat dengar modular, yang boleh dilengkapi dengan sebarang kabinet dinding. Di antaranya terdapat gantung almari untuk hidangan di dapur, untuk menyimpan alur dan produk lain. Bahan - yang paling pelbagai: dari papan serat ke kayu asli. Kebaikan modul termasuk kos yang boleh diterima, dan keburukan - pilihan aksesori terhad, saiz standard.
modul

Modul siap sedia

 • Dimodelkan. Sangat menarik adalah kabinet gantung yang dimodelkan. Saiz mereka boleh berubah bergantung kepada keperluan pelanggan. Model-model ini lebih mahal daripada yang siap, tetapi kualiti bahan biasanya berada di ketinggian. Perabot segmen harga pertengahan. Pengilang menghasilkan loker pelbagai reka bentuk, dengan kelengkapan tambahan, dll.
kabinet dinding

Kabinet dinding yang dimodelkan

 • Mengikut lakaran individu. Ini adalah pilihan yang ideal. Perabot dibuat mengikut saiz dapur, dengan mengambil kira tata letak premis. Pelanggan sendiri memilih bahan, fasad, elemen hiasan. Loker gantung untuk dapur boleh agak mahal, tetapi tidak kualiti atau reka bentuk tuntutan tidak akan. Harga biasanya termasuk perhimpunan, penghantaran, pemasangan.
perabot

Perabot dapur untuk pesanan

Model menegak dan mendatar

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, anda boleh melihat dapur dengan almari mendatar. Model-model ini kelihatan bergaya, sesuai dengan keindahan dalaman dan memberi ruang kepada pemandangan yang asli. Lipat pintu menjimatkan ruang. Satu lagi adalah kemudahan untuk menyimpan barangan isi rumah dan perkakas. Dalam model menegak, rak atas sering kosong, dan di ruang mendatar seluruh ruang digunakan.

dapur

Model menegak

Bagaimanapun, susunan mendatar mempunyai kelemahannya. Jika loker dipasang terlalu tinggi, anda perlu menjangkau objek yang diletakkan di kedalaman. Ini tidak bermakna anda harus meninggalkan dapur dengan kabinet mendatar, tetapi masuk akal untuk mempertimbangkan pilihan untuk menggunakan model kedua-dua jenis - menegak dan mendatar. Yang pertama adalah sesuai untuk menyimpan perkara-perkara yang digunakan agak jarang, dan yang terakhir - bagi mereka yang sentiasa diperlukan.

loker

Model mendatar

dapur

Penyelesaian yang rasional adalah menggunakan kedua-dua jenis sistem

dapur

Susunan tingkat atas di dapur kecil yang berjaya

dapur

Walaupun gloss dan biru langit, reka bentuk kelihatan berat

Rasional menggunakan sudut-sudut bilik

Pada kelebihan perabot sudut banyak ditulis. Mereka yang menggunakan kabinet tergantung di sudut untuk dapur, bercakap tentang mereka hanya positif. Terima kasih kepada model sedemikian adalah mungkin untuk menjimatkan banyak ruang yang berguna tanpa sebarang kerosakan untuk keselesaan. Ruang dalaman loker tersebut dianjurkan dengan bantuan rak tradisional dan bulatan yang boleh ditarik balik.

loker

Kabinet penjuru dengan pintu swing

merry-go-round

Carousels membenarkan penggunaan rasional ruang sudut

Terdapat dua jenis model utama - berbentuk L dan beveled (trapezoid). Yang pertama dilengkapi dengan pintu lipat, dan yang kedua - dengan garis lurus tradisional. Kedua-dua jenis pembukaan adalah mudah, bagaimanapun, pintu lurus boleh merumitkan akses kepada objek di kedalaman loker. Apabila memilih model tertentu, ia bernilai memastikan ia selesa digunakan.

dapur moden

Dapur penjuru dalam gaya Art Nouveau

Bagaimana dengan betul menggantung kabinet dinding

Kabinet dapur mesti dijamin dengan kukuh. Sekiranya dinding itu konkrit, maka untuk pemasangan menggunakan ukiran dengan kait utama atau rel pemasangan. Ia adalah lebih sukar untuk menggantung loker di dinding berongga yang diperbuat daripada eternit. Untuk ini, rasuk kayu pepejal dipasang ke dinding modal terlebih dahulu dan model dipasang di atasnya.

Jika rasuk itu tidak, maka anda perlu membeli dowel khas yang terbuka apabila diskru ke dinding. Mereka dipegang oleh hakikat bahawa pengikat yang ditekan terhadap eternit dari bahagian dalam. Jika sarung tangan itu sendiri mengatasi dengan beban tambahan, loker seperti itu akan berlangsung selama bertahun-tahun.

penjepit

Memasang kabinet dinding ke dinding

Kami menawarkan dua pengajaran video, di mana teknologi memasang kabinet berengsel pada dinding papan konkrit dan gypsum diterangkan secara terperinci.

Pilihan # 1: pemasangan pada dinding konkrit

Pilihan # 2: pemasangan pada drywall

Perabot yang ideal tidak wujud, tetapi anda boleh memilih kabinet dapur hinged yang paling sesuai dengan keperluan anda. Jika modul memerlukan perhimpunan, lebih baik mempercayakan kerja ini kepada tuan profesional. Sebagai peraturan, mereka mengambil kira-kira 10% daripada kos perabot untuk perkhidmatan mereka. Jika anda tidak pasti bahawa anda boleh memasang dengan baik loker itu, jangan simpan untuk membayar kerja tuan. Ini boleh mengakibatkan kos tambahan.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map