Kombinasi warna yang paling lazat di bahagian dalam dapur: resipi untuk reka bentuk yang lazat

Kombinasi warna yang paling lazat di bahagian dalam dapur: resipi untuk reka bentuk yang lazat

Kombinasi warna yang paling lazat di bahagian dalam dapur: resipi untuk reka bentuk yang lazat

Kepentingan warna di pedalaman sukar untuk memaksimumkan, kerana warna-warna di sekeliling kita tidak hanya mempengaruhi mood kita, tetapi juga kesejahteraan fizikal kita. Gabungan warna yang berjaya di pedalaman dapur adalah jaminan keselesaan, kesenangan, suasana hati yang sangat baik, selera makan yang sangat baik, pencernaan yang sangat baik, komunikasi rohani dan kesediaan untuk kebaikan masakan. Keupayaan untuk menerapkan warna dengan betul dalam reka bentuk dalaman adalah seni sebenar, yang bukan kemahiran setiap orang untuk menguasai. Pilihan palet warna tertentu bergantung kepada pelbagai faktor objektif dan subjektif: khusus dan tujuan bilik, watak, temperamen, umur, gaya hidup orang yang tinggal di dalamnya, dan, tentu saja, kesan emosi yang anda ingin capai.

Warna yang betul dipilih untuk dapur bentuk dalaman mood untuk sepanjang hari

Warna terang dan berair yang digunakan di pedalaman ini, untuk sepanjang hari dibebankan dengan nafas dan positif

Faktor warna dalam reka bentuk dapur

Mana-mana pereka tahu dengan sempurna bahawa warna adalah salah satu alat yang paling berkesan untuk bekerja dengan ruang. Sudah tentu, permainan cat tidak mungkin dibandingkan dengan pembangunan semula, tetapi dengan pendekatan yang betul menggunakan warna, anda boleh membetulkan geometri yang tidak begitu baik di dalam bilik. Beroperasi dengan warna yang sejuk dan hangat, gelap dan terang, anda boleh mencipta ilusi yang paling tidak dapat diramalkan.

Kenapa wanita suka berpakaian jubah gelap? Kerana warna gelap tipis, menyembunyikan jumlah, dan cahaya, sebaliknya, penuh, menambah, berkembang. Prinsip yang sama bekerja di pedalaman. Oleh itu, secara visual meningkatkan ketinggian bilik boleh, membeza-bezakan cahaya cahaya ke bahagian bawah gelap dan lebih berat. Tetapi jika anda hanya menukar warna-warna ini di tempat-tempat dan kesannya akan bertentangan secara radikal - silingnya akan "duduk". Begitu juga, anda boleh "memisahkan" dinding atau, sebaliknya, sempit bilik itu. Oleh itu, di bahagian dalam bilik kecil, lebih baik menggunakan warna pastel cahaya, meninggalkan warna-warna cerah untuk penekanan. Sebaliknya, untuk membuat bilik yang luas lebih selesa dan nyaman, adalah disyorkan untuk memohon secara aktif memakai warna yang terang, kaya, dalam, terutama di bahagian dalam dapur, mereka hanya dialu-alukan.

Gabungan bergaya kuning dan biru sesuai untuk menghias dapur dengan gaya laut

Gamma kuning-biru untuk dapur dalam gaya marin - kemenangan menang dari segi pilihan estetika

Secara umum, warna "betul" dan "salah" di pedalaman dapur tidak wujud dan tidak semestinya. Segala sesuatu yang tidak bercanggah dengan idea anda mengenai kecantikan dan keharmonian adalah sesuai. Apabila memilih warna tertentu, sangat penting untuk mempertimbangkan sifatnya dan cuba untuk menjangkakan kesan yang akan dibuat di dalam bilik. Skala dingin (warna biru, biru, hijau dan kelabu) mengurangi selera makan, melegakan, menenangkan, memberikan rasa kesegaran dan kesejukan. Gamma hangat (merah, kuning dan warna mereka) meningkatkan selera makan, meningkatkan penghadaman, memberi tenaga, menyegarkan, merangsang tindakan, memanaskan badan.

Gabungan warna di bahagian dalam dapur: kami memilih skema warna

Bahagian dapur dapur boleh berwarna (dengan nada warna) atau achromatic (putih, kelabu, hitam). Hidangan dalaman yang sangat penting adalah sangat jarang, kerana ia biasanya dipercayai bahawa keadaan sedemikian boleh menjejaskan rasa takut, kemurungan dan membuat kelaparan warna. Ini dapat dengan mudah diperbetulkan dengan membuat lukisan achromatic dinamik, contohnya, dengan menjatuhkan jubin hitam dan putih di lantai dapur. Pilihan lain adalah untuk mencairkan achromaticity dengan aksen kontras yang menarik.

Untuk butiran terang bahagian dalam dapur ini, latar belakang achromatik

Butiran kontras yang jelas mengenai keadaan kelihatan baik pada latar belakang yang tidak sesuai dapur ini

Dalam dalaman kromatik, skema warna adalah koleksi pelbagai warna. Setelah ditakrifkan nada asas, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan pilihan kombinasi warna untuk mencipta untuk "biola pertama" suasana harmoni dari mana kekuatan dan kedalaman bunyi akan bergantung. Bekerja dengan roda warna, yang terdiri daripada pereka warna rendah, menengah dan tambahan membangunkan skim warna yang tidak terkira banyaknya, tetapi semua daripada mereka boleh dibawa di bawah empat kumpulan utama: skim monokrom warna, bersebelahan (analog), kontras (pelengkap) dan kongsi gelap.

Gabungan dua warna dengan kelaziman cahaya kuning - varian umum skema warna untuk dapur

Salah satu pilihan yang paling biasa untuk menghias dapur adalah gabungan dua warna, kelebihan diberikan kepada cahaya kuning

Dapur Monochrome

Skim warna monochromatic atau monokromatik mencadangkan penggunaan warna yang berbeza warna yang sama di pedalaman. Semua kesan yang diperlukan dicapai dengan mengubah intensiti satu warna asas. Dan lebih banyak warna akan terlibat di pedalaman, semakin menarik hasilnya. Gabungan ini dianggap sebagai yang paling ringan, ia membawa ketenangan dan penembusan ke pedalaman, walaupun terdapat pengecualian terhadap peraturan. Monokrom tidak bermakna monoton dan membosankan. Tidak semestinya. Betul memilih warna dan bertekstur ensembles untuk bilik monokrom, anda boleh mencapai kesan yang kurang menakjubkan berbanding dengan skala warna atau kontras. Untuk mempelbagaikan reka bentuk dan memberikan ruang "kedalaman", anda boleh mencairkan gabungan warna monokrom dengan warna putih dengan selamat. Alternatif yang sangat baik untuk warna putih - perak, yang digunakan secara aktif dalam reka bentuk dalaman yang glamor. Dalam kuantiti yang kecil, sebagai aksen kontras hitam dibenarkan.

Lilac - bukan warna yang paling biasa di dalam dapur dalaman, tetapi hasilnya boleh menjadi sangat menarik

Prasangka yang meluas terhadap ungu tidak menghalang pereka daripada mencipta pedalaman yang sangat menarik dalam warna ini

Kepada interior monokrom tidak kelihatan terlalu membosankan dan membosankan, mengambil kesempatan daripada helah kecil, yang digunakan oleh juruhias profesional:

 • Perhatikan subordinasi

Untuk membuat dalaman monokrom, cukup untuk menentukan warna asas warna kegemaran anda sesuai dengan sempurna, pilih tiga warna dan gunakan kombinasi mereka dalam reka bentuk dapur. Untuk memberikan rupa dalaman yang harmoni dan profesional, salah satu warna mesti semestinya menjadi dominan, dan yang lain dua pelengkap, melengkapi yang utama.

Bahagian dalaman yang comel dan ceria adalah hasil menggunakan warna oren

Jika anda menggunakan warna oren yang berbeza untuk menghiasi dapur, hasilnya akan menjadi pedalaman yang cerah, ceria dan cerah

 • Gunakan beberapa warna warna asas
1

Ini bukan sahaja akan menjadikan pelbagai warna dalaman dapur monokrom lebih menarik dan beragam, tetapi juga membantu mengosongkan bilik menjadi kawasan fungsional, secara visual menyesuaikan kekurangan reka bentuk dan mewujudkan reka bentuk berirama tertentu di dalam bilik. Sebagai contoh, untuk dapur dalam gaya laut, anda boleh mengambil warna dari langit-biru dan biru ke biru dan indigo diraja.

Di latar belakang latar belakang, latar belakang moden juga dipenuhi dengan keselesaan rumah

Malah gaya moden dipenuhi dengan kehangatan dan keselesaan rumah, jika anda mengambil skim warna kuning air

 • Gabungkan di bahagian dalam invois yang berbeza

Cara termudah adalah untuk merumitkan dalaman monokrom dapur menggunakan bahan dengan tekstur yang berbeza. Sebaliknya tekstur terang mencipta gabungan permukaan berkilat dan matte: kertas dinding halus dan pelepasan, kayu dan seramik, mozek kaca dan jubin matt.

Mewah melihat dapur, dihiasi dengan warna-warna nipis pucat

Masakan monochrome-lilac kelihatan bergaya, dihalang dan pada masa yang sama mewah

 • Gunakan aksen yang berlainan

"Menghidupkan semula" pedalaman monokrom akan membantu pulau kecil warna - aksen kontras yang terang. Ke keadaan monokrom "dimainkan dan tersenyum," kadang-kadang hanya satu, tetapi objek yang berbeza besar atau sepasang butiran kecil yang mencolok.

Warna bersebelahan di bahagian dalam dapur

Dalam skema warna analog atau bersebelahan, dua atau lebih warna yang terlibat, yang terletak dalam bulatan warna bersebelahan antara satu sama lain: kuning dan oren, hijau dan biru. Biasanya, salah satu warna dominan, dan yang lain digunakan untuk penekanan. Skim ini membolehkan anda mewujudkan suasana harmoni, santai.

Untuk mewujudkan persekitaran yang tenang di dapur, pelbagai variasi warna bersebelahan

Skema warna bersebelahan bukan sahaja menekankan kemungkinan hiasan masing-masing, tetapi juga mewujudkan suasana santai

Berbeza dapur

Skala warna kontras atau pelengkap menggunakan warna yang bertentangan dengan warna, contohnya biru dan oren. Dalam kes ini, warna utama di pedalaman diimbangi oleh kontras. Bergantung pada kedalaman kontras dan intensiti warna asas, kombinasi akan sama ada aktif atau tenang. Perabot di dalam dapur yang berbeza dalam nada harus lebih gelap daripada dinding, tetapi lebih ringan dari lantai. Dapur yang berbeza kelihatan bergaya dan berkesan, tetapi keadaan ini cepat bosan dan menjengkelkan, jadi wajar untuk membatasi kontras dengan butiran yang mudah diganti jika dikehendaki, mengubah sifat dan suasana bilik.

Warna berbeza di pedalaman mendedahkan kepada para pereka kemungkinan baru untuk eksperimen

Tidak ramai yang akan berani menggunakan kontras yang berani di bahagian dalam dapur, tetapi daredevils mendapat pedalaman yang sangat unik

Dapur tri-warna

Dalam palet warna triad, tiga warna digabungkan, yang disusun pada jarak yang sama antara satu sama lain pada roda warna. Gabungan ini mewujudkan kesan yang sangat jelas dan menarik. Memilih untuk reka bentuk skema triad dapur, adalah wajar untuk mematuhi prinsip dominasi salah satu warna, dan selebihnya digunakan untuk penekanan.

Kombinasi warna yang berjaya: mencari keharmonian oleh roda warna

Eugene Delacroix, Perancis pelukis abad kesembilan belas pertama dicat segi tiga warna yang mercu menunjukkan warna utama (merah, biru dan kuning), dan tepi - untuk tambahan (oren, ungu dan hijau), yang terbentuk dengan mencampurkan warna utama (contohnya, biru dan kuning memberi warna hijau). Roda warna juga hadir enam warna tambahan atau peralihan yang diperolehi dengan mencampurkan warna asas dengan tambahan (hijau dan memberi limau kuning). Kuadran bersebelahan disusun seasal-warna yang berbeza: panas kuning-hijau dan kuning-merah dan sejuk biru-merah dan biru-hijau. Apabila putaran tulang rusuk segitiga menunjukkan hasil mencampurkan warna yang sesuai dengan mercunya.

Lingkaran warna dan segitiga digunakan untuk memilih warna-warna dalaman masa hadapan

Roda dan segitiga warna akan membantu untuk memilih dan menggabungkan warna untuk masa hadapan

 • Sempurna wujud bersama dengan warna-warna lain, terletak di puncak-puncak segitiga sama sisi, tertulis dalam bulatan warna. Mana-mana kombinasi warna yang diperoleh dengan memutar di dalam bulatan segitiga tersebut, akan menjadi harmoni.
 • Selaras dengan undang-undang keharmonian warna, warna digabungkan dengan sempurna, terletak bertentangan antara satu sama lain. Biru sempurna dengan oren, ungu dengan kuning, dan merah dengan hijau.
 • warna-warna neutral, dari biru-kelabu ke oker-coklat, sebagai sesuatu di antara tiga warna utama, mengandungi semua warna spektrum solar, begitu harmoni berinteraksi sepenuhnya dengan semua warna spektrum.
 • Untuk menghidupkan semula dan mempelbagaikan pedalaman, di mana terdapat dua warna kontras yang berkaitan, akan membantu menyerap nada rapat, warna lebih gelap atau lebih ringan.
 • Agar tidak membebankan pedalaman berwarna-warni, dalam satu bilik ia disyorkan untuk tidak menggunakan lebih daripada lima warna dan warna.
Kanak-kanak kecil akan senang dengan persekitaran yang terang dan segera dapur ini

Warna-warna cerah di kawasan pedalaman adalah sesuai untuk orang ceria ceria, dan juga untuk keluarga yang mempunyai anak kecil

 • Ketepuan warna dalam pelbagai cara bergantung kepada tekstur objek. Permukaan mengkilap yang berkilat meningkatkan kecerahan, intensiti dan kedalaman warna, manakala timbul dan matte, sebaliknya, melembutkan dan meredakan warna.
 • Unsur-unsur hiasan di pedalaman memainkan peranan aksen, jadi mereka harus menjadi yang paling terang.
 • Yang paling dalam dan paling gelap di pedalaman dapur harus menjadi warna lantai, dan paling ringan dan paling ringan - siling. Warna perabot harus lebih ringan dan lebih ringan dari lantai, tetapi lebih gelap daripada dinding.
 • Walaupun pada hakikatnya yang sopan lengkap dan pantang mutlak dalam warna kombinasi yang dianggap sebagai pereka merah, oren dan merah jambu, sering diselesaikan atas apa-apa kesatuan sekerja, mencapai penyelesaian menarik disetiap indah dan harmoni. Oleh itu, kesimpulan menunjukkan bahawa tidak ada warna yang tidak sesuai. Rahsia gabungan kejayaan warna di pedalaman adalah keupayaan untuk memilih warna dengan betul.

Foto contoh-contoh dapur berwarna

Sebagai peringatan musim panas, pedalaman kelihatan seperti oren dan warna hijau muda

Gabungan cahaya hijau dan oren di pedalaman dapur akan mengingatkan anda hari-hari musim panas yang cerah

Sebagai latar belakang, warna biru dan warna nya dianggap pilihan yang baik, kerana mereka tidak mengalihkan perhatian mereka

Shades of blue jarang ditemui di dapur sebagai latar belakang, tetapi berjaya mengatasi fungsi mereka, beralih penekanan kepada perabot yang cerah

Gabungan warna-warna latar belakang dan perabot dapur yang berjaya telah terwujud di pedalaman dapur ini

Kesan spontan yang terang dan cahaya latar belakang dapur ini dikompensasi oleh warna kulit yang tersekat dan tenang dari perabot dapur

Aksen terang pada latar belakang dapur yang tertahan - penyelesaian terbaik untuk banyak bahagian dalam

Warna asas yang sangat tenang dan terkawal dapur ini boleh menjadi kelemahannya, tetapi aksen yang terang berubah sepenuhnya

Rasa kesegaran musim panas di dapur boleh dibuat menggunakan tradisional

Warna kuning dan hijau, dilengkapi dengan cetakan terang di fasad, mewujudkan rasa kesegaran musim panas di dapur moden ini

Gaya moden menghias dapur menang dalam skema warna achromatik

Dapur Achromatic adalah varian reka bentuk, sering terdapat di pangsapuri luas megacities

Untuk gaya desa, kombinasi latar belakang biru dengan alat dengar berwarna burger

Satu set susu panggang pada latar belakang dinding biru - salah satu pilihan terbaik untuk menghias dapur dalam gaya desa

Emas yang terang dan kelabu di bahagian dalam menyebabkan emosi positif

Gabungan merah dan kelabu perak yang terang di pedalaman dapur menyegarkan dan mengilhami keyakinan dan keyakinan

Merah dan biru dalam reka bentuk dapur - pilihan yang jarang berlaku, yang pasti akan menyebabkan minat

Gabungan berani merah dan biru menghasilkan kesan positif, yang dipertingkatkan dengan penggunaan cahaya semula jadi yang berjaya

Unsur-unsur hiasan yang cerah berjaya melaksanakan fungsi mereka di pedalaman ini

Bentuk yang ketat dan warna kontras tradisional di pedalaman ini menjadi lebih menarik berhampiran unsur hiasan terang

Dark-burgundy dalam kombinasi dengan putih sesuai untuk mencipta hiasan mewah dan primitif

Warna merah jambu bercampur dengan warna putih, mewujudkan suasana yang elegan dan dihormati di dapur

Apabila memilih warna yang terang untuk reka bentuk dapur, anda perlu berhati-hati

Seperti banyak warna terang pada pandangan pertama kelihatan sangat menarik dan comel, tetapi dengan cepat dapat bosan

Pencahayaan semula jadi akan menekankan kelebihan dinding aksen yang terang

Dinding aksen yang terang digabungkan dengan tingkap besar membolehkan penggunaan maksimum cahaya semulajadi

Kesan kemurnian berseri dapat dicapai dengan mencairkan kelimpahan putih dengan jumlah hitam yang kecil

Sejumlah kecil hitam menekankan kedalaman warna utama pedalaman - putih, mewujudkan rasa kesucian berseri

Warna cahaya beige dan hijau muda - pilihan yang baik untuk menghias dapur

Satu lagi varian menghias dapur menunjukkan merit menggabungkan warna cahaya hijau dan kuning air

Dapur achromatik yang luas dalam cahaya semula jadi menunjukkan permainan bunga yang luar biasa

Dapur achromatik, dibanjiri dengan sinar matahari, akan bermain dengan warna dan warna baru, di mana aksen dibuat di pedalaman ini

Untuk dapur achromatik, pemilihan pencahayaan yang betul adalah salah satu tugas utama

Dinding aksen di pedalaman dapur hitam dan putih achromatik tidak hanya mencairkan keadaan yang ketat, tetapi juga menekankan ciri pencahayaan bilik

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

33 − 24 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map