Kemungkinan fleksibiliti MDF dengan salutan filem

Kemungkinan fleksibiliti MDF dengan salutan filem

Kemungkinan fleksibiliti MDF dengan salutan filem

Kedudukan dominan di pasaran perabot diduduki oleh facades MDF, diproses oleh suatu metode film. Kaitan mereka dikaitkan dengan pelbagai jenis reka bentuk, kemungkinan reka bentuk tak terbatas dan kos sederhana, yang kadangkala faktor penentu. Sebab kelebihan utama jenis popular terletak pada kaedah pembuatan dan ciri-ciri teknikal yang sesuai untuk pengeluaran perabot dapur.

Kebaikan & Kekurangan Kayu Gentian Kayu untuk Dapur

Terdapat banyak jenis perabot, yang mana anda boleh selesa mengelilingi bilik untuk memasak atau makan. Tempat pertama ditempatkan oleh papan gentian kayu yang bajet dan selesa, cukup kuat dan tahan haus untuk bertahan lebih dari 10 tahun.

dalaman moden

Pedalaman moden yang indah dalam pelaksanaan anggaran

Kelebihan bahan laminasi dan veneer dengan cepat dihargai oleh pereka, dan beratus-ratus konfigurasi perabot baru, sarung siling, pintu dalaman, tetingkap tetingkap, menghadap butiran yang muncul di pasaran - semuanya sesuai untuk penyediaan dan penamat kompleks premis.

silltop

Permukaan kerja: penjimatan ruang

Kelebihan fasad MDF dalam filem laminating PVC:

 • tahap kekuatan tinggi - 2-3 kali lebih tinggi daripada parameter chipboard dan sedikit lebih rendah daripada ciri-ciri kayu asli;
 • memakai rintangan - tiada ubah bentuk dan pemeliharaan sifat lapisan hiasan, walaupun kelembapan yang tinggi dan turun naik suhu malar;
 • rintangan kelembapan - akibat ketumpatan yang mencukupi dan impregnasi tambahan dengan cara khas;
 • kemungkinan penggilingan, penembusan dan kaedah pemprosesan hiasan yang lain;
 • kesederhanaan perhimpunan dan pemasangan oleh tangan sendiri;
 • Ketersediaan - kos rendah berbanding produk yang diperbuat daripada pepejal atau plastik.

Kelemahan termasuk penggunaan pengikat khas, kapasiti beban yang lemah, berat badan yang tinggi (berbanding dengan kayu), kehadiran formaldehid dalam komposisi pelekat.

Teknologi pengeluaran panel MDF

Sejak jurutera Amerika UG Mason mencipta prototaip pertama papan gentian kayu, ia mengambil masa hampir satu abad. Cara pembuatan MDF telah berubah beberapa kali, dan pada hari ini kita melihat hasil akhir - asas yang kukuh dan boleh dipercayai untuk pengeluaran perabot. Mari kita pertimbangkan semua peringkat pengeluaran.

Pembuatan serat kayu

Pengeluaran serat kayu adalah proses teknologi yang kompleks yang memerlukan pemprosesan kayu pada peralatan khusus. Pertama, batang jenis baka yang berbeza dibersihkan - keluarkan kulit kayu, cawangan dan cawangan di mesin dram, maka kayu balak dipotong menjadi cecair pecahan tertentu di dalam bilik-bilik yang disintegrasi. Mana-mana cip tidak baik, jadi ia disusun: yang kecil dituai di bunker untuk pembakaran, yang besar dipotong lagi.

bengkel

Salah satu kedai kilang untuk pengeluaran MDF

Unsur-unsur saiz yang sesuai dibasuh dengan sempurna, dibebaskan dari kekotoran mineral dan puing-puing dalam pemasangan tegak, kemudian dirawat dengan wap dan tepu dengan kelembapan pada suhu +100 ° C. Ia adalah perlu bahawa kandungan lembapan bahan mentah mencapai 80%.

Selanjutnya dalam proses ini termasuk defibrator - auger plant dengan sejumlah besar bilah pelbagai bentuk. Bilah untuk beberapa kitaran berkongsi cip panas dan kelembapan tepu pada gentian individu. Untuk mendapatkan jisim berserabut untuk mendapatkan ciri-ciri yang diperlukan, pada tahap ini parafin, resin, pengeras dan pengikat ditambah kepadanya.

bengkel

Kedai pengeringan vakum

Peringkat seterusnya adalah pengering di mana udara kering panas menghilangkan kelembapan berlebihan dari jisim, mengurangkan kelembapan hingga 9%. Pada peringkat terakhir, serat menghilangkan udara, menjadikannya lebih padat. Selepas itu, ia bersedia untuk dibentuk menjadi kosong standard.

1

Membentuk dan menekan plat

Menekan adalah peringkat yang panjang, terdiri daripada beberapa bahagian. Pertama, jisim, yang bergerak di sepanjang penghantar dalam bentuk permaidani yang tidak berbentuk, ditekan dengan cara yang biasa melalui beberapa baris penggelek - jadi keluarkan udara tetap.

dapur

Plat yang ditekan tanpa pemprosesan hiasan

Kemudian, lebih kuat, menekan panas dilakukan, yang membentuk ciri-ciri teknikal plat:

 • Kekakuan - jisimnya dimampatkan oleh plat logam pada suhu 210-230 ° C di bawah tekanan tidak kurang daripada 350 MPa;
 • kekuatan - di bawah tekanan dikurangkan sebanyak 3 kali dan suhu sedikit di bawah 210 ° C;
 • penentukuran - ketebalan lapisan, pada tekanan rendah dan tanpa pemanasan tambahan.

Akibatnya, plat kukuh, padat, siap sedia proses diperoleh, yang masih dibahagikan kepada bahagian-bahagian yang mudah untuk pengangkutan dan penyimpanan. Pemotongan dilakukan dengan gergaji pekeliling yang besar, selepas itu bahan kerja diletakkan pada rak lebar. Selama setengah jam mereka benar-benar sejuk.

sampel

Sampel kosong selepas laminasi

Selepas melewati beberapa peringkat akhbar yang kuat tetapi tidak cukup halus, panel MDF memerlukan penyelarasan tambahan. Untuk membuat permukaan produk dengan sempurna lancar, tanpa perubahan dalam ketebalan dan penyelewengan, mereka adalah tanah pada peralatan pengisaran permukaan. Plat siap dilabelkan dan dihantar ke laminasi. Sesetengah produk dihantar terus ke gudang, kerana sudah sedia untuk digunakan (panel dinding).

Laminasi sebagai cara pemprosesan

Semua produk, dari mana fasad filem kemudian dihasilkan, memerlukan pemprosesan tambahan, jika tidak, tanpa perlindungan permukaan di bawah pengaruh suhu dan kelembapan yang tinggi, serat akan mengubah struktur dan ubah bentuknya sekali lagi. Proses penampakan dengan filem polyvinyl klorida hiasan dipanggil laminasi. Polimer yang dipatuhi dengan tegas meningkatkan daya tahan terhadap serangan mekanikal dan melindungi lapisan pelekat dari cahaya matahari.

perabot

Perabot terbina dalam moden dari MDF

Cara kedua pemprosesan - veneering, penamat dengan kepingan nipis kayu semula jadi. Kos produk veneer sedikit lebih tinggi. Memandangkan gam menggunakan semua resin fenol-formaldehid yang sama, jadi filem atau produk veneer tidak boleh dipanggil sebagai alam yang sempurna.

set dapur

Silau gloss sangat mirip dengan plastik yang lebih mahal

Kelebihan utama kedua-dua jenis papan perabot adalah keupayaan untuk meniru kayu asli dan menerima banyak penyelesaian hiasan yang menarik, sementara kosnya jauh lebih rendah daripada array itu.

Filem PVC untuk fasad perabot

Tanpa lapisan PVC yang sesuai ketetapan set dapur, perabotnya tidak begitu menarik dan berfungsi. Untuk lebih baik menavigasi rangkaian pelapis filem, kami akan mempertimbangkan ciri teknikal, jenis dan teknologi aplikasi mereka.

Jenis dan ciri-ciri

Dimensi standard gulungan filem vinil klorida untuk pengeluaran perabot:

 • lebar - 1.4 m;
 • panjang - 100-500 m;
 • ketebalan - 0,15-0,80 mm.

Kualiti utama - kekuatan, keanjalan, tahap kekonduksian terma, rintangan kelembapan. Sesetengah jenis mempunyai ketegaran, di mana perabot tidak terancam oleh kerosakan mekanikal, tiada lelasan, atau memakai pesat. Jika proses salin dilakukan tanpa gangguan, filem PVC pada fasad untuk dapur akan berlangsung selama 10-15 tahun, dan apabila mengupas ia boleh terpaku kembali tanpa mengubah sifat hiasan.

kayu tiruan

Kayu tiruan untuk pilihan

Polimer yang dirawat secara kimia menjadi perlindungan tambahan terhadap pepijat kayu dan makanan, acuan dan kulat.

dapur

Laminated Kitchen dalam Gaya Klasik

Mengikut teknologi penggunaan filem PVC dibahagikan kepada kategori berikut:

 • untuk laminating permukaan licin tanpa imej dan pelepasan (ketebalan tidak lebih daripada 0.3 mm);
 • untuk membungkus vakum apabila mencipta permukaan invois atau meniru bahan semulajadi (ketebalan tidak lebih daripada 0.5 mm);
 • untuk laminasi - salutan satu dan dua lapisan (ketebalan 0,3-0,5 mm);
 • untuk menghadapi permukaan tepi dan hujung.

Mengikut tahap refleksi cahaya, terdapat permukaan matte, berkilat dan sangat berkilat; dengan jenis embossing - lancar, dengan embossing sedikit, dengan tekstur yang mendalam. Palet sampel MDF adalah tidak terhad: dari putih dan hitam ke warna yang paling jelas. Pengilang memberikan pilihan antara produk monokrom dan cermin, kayu tiruan atau batu.

perabot berkilat

Gabungan gloss dan percetakan foto

Syarikat Itali dan Jerman yang dihormati untuk pengeluaran bahan penamat PVC bersaing dengan perusahaan China dan Korea, menawarkan harga yang lebih rendah dan kualiti yang boleh diterima. Juga, anda sering dapat mencari pelebaran asal Jepun dan Taiwan.

Kaedah permohonan

Bergantung pada jenis salutan dan jenis hiasan berikutnya, salah satu daripada kaedah penamat berikut dipilih:

 • laminating - melekat di bawah akhbar vakum, jenis lapisan yang paling murah;
 • laminasi - proses melekat lapisan hiasan di bawah pengaruh tekanan yang kuat dan suhu tinggi, lebih dipercayai daripada laminating;
 • postformirovanie - panel selesai sepenuhnya panel rata tanpa imej, ciri-ciri yang sesuai untuk pembuatan countertops.

Terma adalah sifat yang sangat khusus, dalam kehidupan seharian ketiga-tiga jenis dipanggil laminasi.

countertop

Kerja dengan lapisan selepas dibentuk

Apabila memilih alat dengar, anda boleh bertanya bagaimana produk itu dihasilkan, kerana produk berlapis atau pasca bentuk berkhidmat lebih lama daripada rakan-rakan berlapis.

Reka bentuk hiasan facades MDF

Sebagai tambahan kepada kos yang sangat sederhana, set MDF tertarik dengan pelbagai hiasan hiasan, yang memberikan gaya eksklusif dan bergaya kepada perabot. Pelbagai tekstur, pelepasan yang luar biasa, percetakan foto, naungan jarang, salutan varnis yang kuat - jika dikehendaki, pilihan bajet anda tidak akan lebih buruk daripada pembinaan plastik atau kayu semula jadi yang mahal.

Pembuatan elemen bengkok

Projek perancangan atau ciri perancangan sering memerlukan konfigurasi dengan bahagian bulat. Tidak seperti plastik tegar, panel elastik MDF dengan ketebalan 0.8 cm boleh dibengkokkan dengan lancar, disambungkan bersama-sama dan mendapatkan bahagian yang bengkok. Salah satu teknik adalah pengikatan dua helai sepotong di belakang, yang berfungsi sebagai asas untuk pengeluaran kosong dengan ketebalan 1,6 cm.

kosong

Sedia baki kering dan sejuk

Untuk pengeluaran lancar, bengkok untuk radius ruang kerja yang diberikan menggunakan peralatan memotong format khas, dilengkapi dengan templat siap pakai. Proses pengikatan lembaran individu berlaku di bawah tekanan vakum selama satu jam pada suhu sehingga 60 ° C. Kadang-kadang bukan dua mengambil beberapa lembaran nipis, tetapi kekuatan produk tidak mengalami hal ini.

reka bentuk dapur

Dapur projek dengan facades bengkok

Mengetatkan PVC dengan kerajang atau penggilingan berlaku selepas penyejukan bahagian bengkok.

Teknologi penggilingan fasad

Pengilangan - adalah rawatan kayu atau papan serat kayu dengan alat pemotong untuk meningkatkan penampilan atau kualiti fungsional.

façade

Penggilingan dibuat dengan mesin CNC

Penggilingan dijalankan dalam tiga peringkat, memproses pelbagai bahagian kosong:

 • Sudut - untuk menghilangkan protrusinya tajam dan mencegah kecederaan;
 • kelebihan - untuk memberi bentuk tertentu dan menghadapi lagi;
 • permukaan - untuk tujuan lukisan gambar.

Lukisan artistik yang tepat hanya boleh diperolehi apabila menggunakan mesin pengilangan CNC dan ukiran. Program ini diperkenalkan dengan parameter yang memberi vektor gerakan pemotong, yang dengan cepat dan tepat memotong imej yang diberikan.

ditetapkan

Pengilangan linear adalah tipikal untuk set klasik

Selepas pengilangan, penamat dilakukan - pengisaran, dengan bantuan yang menghapus kelebihan villi dan calar.

Bingkai "bingkai MDF"

Untuk menghias kabinet dengan kaca, panel hiasan dari teduhan atau cermin yang berbeza, reka bentuk khas diperlukan - bingkai MDF. Ini adalah tambahan yang murah, yang sering digunakan untuk produk yang dicelup dan berlapis. Rangka kerja, seperti seluruh permukaan, boleh digilap, paten, dan imej yang digunakan.

bingkai sampel

Contoh bingkai di bawah pokok

Teknologi pembuatan:

 • memotong kosong dari pinggan;
 • memotong hujung pada sudut 45 darjah;
 • memotong alur untuk memasang dan memasukkan kaca;
 • rawatan hiasan.

Lebar alur untuk mendapatkan kaca atau panel adalah kira-kira 8 mm.

dapur sudut

Dapur sudut murah di bingkai kontras

Membuat bingkai adalah prosedur mudah yang boleh anda lakukan sendiri, jadi elemen ini sering dihiasi dengan dapur yang direka sendiri.

Patinasi - kesan penuaan

Sekiranya anda ingin menempah projek yang benar-benar eksklusif dan indah, beri perhatian kepada produk yang telah patin. Kesan pokok tua itu sesuai untuk hiasan klasik dan hiasan negara, sesuai untuk baroque, ampi dan loteng.

penembusan

Patinated secara gentian

Teknologi pemprosesan adalah kompleks dan memakan masa, jadi pelaksanaan projek itu lebih mahal. Tidak semua usahawan mengambil kerja yang memerlukan tahap tertentu kemahiran tertentu, tetapi jika anda bernasib baik dengan pelaku, hasilnya akan sangat baik.

perabot dapur

Klasik yang elegan

Sesetengah tukang induk berjaya melakukan patin secara bebas, yang tidak berbeza dari satu kilang (yang, dengan cara itu, sering dilakukan secara manual). Teknologi ini mudah:

 • permohonan primer pelekat;
 • rawatan dengan impregnasi poliuretana untuk patina;
 • pengisaran;
 • permohonan patina (cat khas);
 • rawatan permukaan patinated (span, berus, nazhdachkoy);
 • varnishing.

Penembusan sering digabungkan dengan pengilangan, memproses komposisi hiasan dari lubang-lubang atau perincian yang memproyeksikan.

Rahsia fasad dalam format 3D

Terpakai kepada perabot set format 3D adalah reka bentuk tiga dimensi visual fasad. Ia boleh dicapai dalam pelbagai cara, tetapi untuk MDF terdapat hanya dua:

 • pengilangan dengan pisau dalam;
 • pemakaian imej volumetrik dengan cat diikuti dengan laminasi.

Dalam penjualan bebas produk tersebut jarang berlaku, mereka sering diperintahkan oleh salah satu sampel. Di atas kapal terbang dipotong bukan hanya gambar, tetapi imej tiga dimensi yang berkesan, menarik untuk persepsi visual.

Kesan 3D

Kesan 3D yang dibuat oleh pengilangan

Terdapat jenis panel khas dengan corak mengulangi yang sama, diproses dengan pengilangan di sepanjang lebar keseluruhan. Perhiasan tiga dimensi membawa nama-nama unsur, yang mana ia mengingatkan: "kulit kayu", "gelombang", "bukit pasir", "api", "tocang".

kabinet dinding

Reka bentuk kabinet dinding dalam format 3D

Kumpulan yang berasingan terdiri daripada permukaan, dihiasi dengan kaedah percetakan foto. Imej diterapkan pada lapisan khusus, kemudian ditutup dengan varnis atau filem laminating.

Penyelenggaraan panel berlamina

Selalunya penyebab kehilangan sifat-sifat hiasan produk filem adalah penjagaan yang salah. Panel MDF, seperti mana-mana struktur pelbagai lapisan, takut agen pembersih yang agresif. Cecair, emulsi dan gel dengan pelarut dengan cepat menyebabkan filem menjadi tidak dapat digunakan, dan zarah-zarah serbuk kasar menutupi gloss cantik dengan calar.

serbuan

Plak boleh dikeluarkan dengan kain lembap

Untuk memelihara dapur dalam bentuk aslinya, anda perlu:

 • menyimpan rejim suhu yang selesa (jangan panaskan di atas + 60-70 º C, jangan biarkan masa yang lama di suhu minus);
 • Kecualikan detergen serbuk, serta rumusan dengan pelarut dan peluntur;
 • menubuhkan pengudaraan untuk menubuhkan tahap kelembapan yang normal;
 • bersihkan dengan penyelesaian sabun ringan, kemudian bilas dan lap kering.

Mikroklimat di dapur atau di ruang makan, mengikut parameter yang sesuai untuk penginapan yang selesa seseorang, juga baik untuk pembinaan filem.

Kemungkinan pembaikan atau pemulihan

Salah satu masalah yang paling biasa ialah mengelupas filem. Lapisan pelekat dimusnahkan kerana pelbagai sebab: kerana bahan pencuci agresif yang sering digunakan, turun naik suhu secara tiba-tiba, kelembapan udara yang tinggi di dalam bilik, berdekatan dengan kebakaran terbuka.

mengelupas tepi

Kecacatan yang biasa adalah mengelupas kelebihan

Jika kawasan kecil panel depan atau sekeping tepi dikupas, anda boleh membuat pemulihan sendiri:

 • beli "kuku cecair", "tork super" atau gam PVA;
 • lukiskan sedikit pelekat dalam picagari perubatan;
 • dengan teliti masukkan larutan di bawah filem (atau memohon ke tepi);
 • besi dan tekan lapisan atas.

Kadang-kadang lapisan filem bukan sahaja tertinggal di belakang pangkalan, tetapi juga berubah bentuk - mengecut atau lipatan. Dalam kes ini, bantuan pembuat perabot akan diperlukan, kerana agak sukar untuk menggantikan pintu sepenuhnya atau meja atas yang sama.

penggantian topeng

Penggantian penuh fasad

Sekiranya kawasan pembaikan adalah besar, mengambil kesempatan daripada keadaan dan ubah sepenuhnya lapisan - akibatnya anda akan mendapat dapur baru, berbeza dengan teduhan atau tekstur.

Reka bentuk dalaman dapur dengan fasad MDF

Pelbagai kaedah penyempurnaan dan ciri teknikal yang luar biasa membolehkan mewujudkan banyak projek, berbeza dalam reka bentuk, mengisi dalaman, dan hiasan luaran.

Dengan bantuan teknologi filem, mudah untuk memasang dapur dalam gaya klasik: warna lembut, penggilingan mudah, tiruan tekstur kayu.

dapur

Dapur dalam reka bentuk klasik

Postforming dan gloss lebih sesuai untuk gaya teknikal moden: permukaan licin licin, geometri lurus, warna logam.

dapur

Berteknologi tinggi cerah

façade

Facades dengan pengilangan di pedalaman moden

Rapi menggosok pesawat, gambar berukir tua, palet kura-kura atau hiasan "kayu" - dan sebelum anda gaya negara yang hangat dan selesa.

dapur

Reka bentuk desa

Sedikit "marmar" atau "granit" (popular di penghujung countertop), warna semulajadi, reka bentuk moden yang sederhana - loteng siap.

dapur dalam gaya loteng

Loteng yang luas

Jika anda mahu percintaan - cetak foto pesanan di bahagian hadapan atau panel untuk menghadapi "apron".

Video Berkaitan

Akhirnya sedikit maklumat yang menarik tentang fasad dapur secara umum dan filem MDF khususnya:

Maklumat tematik yang berguna:

Penembusan profesional:

Contoh dapur bajet dengan facades filem MDF:

Seperti yang anda lihat, papan MDF padat dalam "pembungkusan" filem adalah satu peluang yang baik untuk mereka bentuk dapur impian anda. Tentukan gaya, berfikir tentang reka bentuk dapur mengikut susun atur, angkat tekstur dan warna dan berani pesanan satu set perabot terbina dalam! Jika anda mempunyai sebarang soalan, sila hubungi pereka yang akan membantu anda menyusun projek dan mengira kos alat dengar.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 71 = 72

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map