Dapur yang diperbuat daripada akrilik - gabungan reka bentuk yang hebat dan fungsi sempurna

Dapur yang diperbuat daripada akrilik – gabungan reka bentuk yang hebat dan fungsi sempurna

Dapur yang diperbuat daripada akrilik - gabungan reka bentuk yang hebat dan fungsi sempurna

Peningkatan teknologi pembuatan perabot telah membawa kepada kemunculan banyak modifikasi kualiti moden. Fasad dapur dan countertop telah menjadi bukan sahaja yang paling tahan lama dan tahan haus, tetapi juga sangat menarik dari sudut pandangan estetik. Satu contoh reka bentuk yang hebat adalah dapur yang diperbuat daripada akrilik - berfungsi, boleh dipercayai, dapat menghiasi dengan sempurna gloss dalaman dapur yang paling halus.

Kelebihan akrilik sebagai bahan untuk perabot

Satu tambahan tanpa syarat, menarik sekali, adalah reka bentuk yang sempurna. Permukaan berkilat licin digabungkan sepenuhnya dengan hiasan dinding: kertas dinding, seramik, kayu atau plastik. Permukaan yang terang, monokrom atau warna cair, berada di dalamnya hiasan dalaman.

ditetapkan

Putih-dan-berkilat ditetapkan dengan apron bunga apron

Pemerolehan dapur moden dari plastik akrilik bukan sahaja dapat pemilik pangsapuri mewah, tetapi juga pemilik rumah bersaiz kecil yang sederhana, kerana kos garnitur dari plastik cantik agak kecil dan bergantung terutamanya pada ciri dan saiz reka bentuk.

perkakas dapur

Versi kompak dengan perkakas dapur terbina dalam 6 m²

Mereka yang telah menjadi pemilik gembira perabot muktamad, dalam senarai ulasan mereka, manfaat berikut:

 • warna tepu cerah, meriah dengan gloss;
 • skala warna yang kaya;
 • penyelenggaraan mudah dengan detergen yang tidak agresif;
 • tahap rintangan kelembapan yang tinggi;
 • ketahanan - 15-20 tahun dengan penjagaan yang betul;
 • kekuatan, ketahanan terhadap kesan mekanik dan kimia.

Pilihan warna sangat hebat sehingga ia hanya bergantung pada imaginasi dan keinginan pelanggan. Palet tanpa had adalah disebabkan oleh teknologi pembuatan yang unik, di mana anda boleh memilih warna kegemaran - dari klasik yang popular hingga jarang, eksklusif.

dapur

Penggunaan kombinasi kombinasi warna merah dan putih yang berjaya

Oleh kerana pelbagai reka bentuk dan pilihan warna cahaya lapisan, mudah untuk memilih model untuk bilik padat dengan keluasan 5-6 m². Untuk reka bentuk linear yang sesuai dapur yang luas sehingga 5 m panjang, penyelesaian sudut individu, pilihan menarik dengan pulau atau bar.

hiasan pulau itu

Hiasan pulau dibuat dalam gaya yang sama dengan keseluruhan alat dengar

Apabila menempah perabot modular, ingat bahawa jika anda mahu anda boleh menggantikan salah satu bahagian menggunakan teknologi pembuatan serupa.

Kekurangan set plastik

Malah reka bentuk yang paling sempurna boleh didapati dengan kesilapan, dan dapur dengan facades akrilik tidak terkecuali. Salah satu kelemahannya adalah mengenai teknologi produk pembuatan, di mana ia tidak mungkin membuat reka bentuk bengkok. Jika projek reka bentuk mengandaikan butiran dengan keluk yang licin, lebih baik untuk menghentikan model filem.

façade

Contoh fasad filem melengkung sudut

Sesetengah kesukaran disebabkan oleh pengeluaran, atau sebaliknya, dengan keteraturannya. Sediakan untuk hakikat bahawa pada permukaan berkilat akan tetap jejak dan cap jari, terutamanya ketara di tempat yang terang. Mereka mudah dibersihkan dengan kain kering, jadi ia hanya perlu mempunyai satu lagi tabiat yang berguna: bersama-sama dengan bahagian atas meja, lap facades and sides.

façade

Gloss licin memerlukan penjagaan yang berterusan

Kos facades plastik masih lebih tinggi daripada MDF atau chipboard, jadi tidak semua orang bersedia untuk memilih mereka.

1

Pelbagai teknologi akrilik

Memandangkan foto dapur yang diperbuat daripada akrilik, anda mungkin melihat sedikit perbezaan dalam ketebalan atau bentuk panel. Ia dijelaskan dengan ringkas: tidak semua model plastik sebenarnya. Ia begitu berlaku bahawa acrylics dipanggil jenis-jenis struktur berikut:

 • dicipta dengan penggunaan gentian kaca;
 • filem - ditutup dengan filem telus yang tipis;
 • dicat dengan cat akrilik;
 • ditutup dengan lapisan enamel berkilat.

Kami akan mempertimbangkan hanya dua pilihan pertama, yang secara langsung berkaitan dengan bahan yang menarik kepada kami.

Dapur dengan facades akrilik

Kaca akrilik yang dipanggil, yang dalam ciri-cirinya lebih menyerupai plastik, dicipta oleh pempolimeran metil metakrilat - metil eter dengan bau tertentu. Pada mulanya, ia berada dalam keadaan cair, tetapi memasuki pengeluaran dalam bentuk kosong plastik atau serbuk. Bahan telus memperoleh warna yang dikehendaki disebabkan oleh bahan tambahan pigmen, yang diperkenalkan dalam proses pembuatan.

façade

Tema bunga - salah satu yang paling popular

Teknologi pengeluaran bahagian untuk perabot:

 • Plat MDF, yang berfungsi sebagai asas, diliputi dengan larutan pengawetan;
 • bersedia untuk memohon imej atau latar belakang;
 • menggunakan corak, perhiasan atau nada tertentu;
 • tutup dengan plastik telus.

Untuk memastikan bahawa lapisan-lapisan bahan yang berbeza berbohong dan mematuhi satu sama lain, semasa permohonan, mereka secara berseri disinari dengan sinaran ultraviolet.

sampel

Setiap pengilang menunjukkan contoh pengeluarannya sendiri

Teknologi penyediaan panel perabot menerangkan rintangan untuk membakar: warna digunakan pada awal proses ke plat MDF, kemudian ditutup dengan lapisan tebal plastik. Salutan selesai, sudah dirawat dengan sinaran UV, tidak lagi bertindak balas terhadap matahari, oleh itu melindungi hiasan warna.

latar belakang oren

Latar belakang oren terang dilindungi dari kebakaran

Jangan lupa bahawa dengan pengambilalihan kekuatan dan ketahanan, panel polimer benar-benar kehilangan keplastikan, jadi hanya fasad lurus dengan garis geometri yang ada.

set dapur

Pembinaan lurus dan sudut dengan permukaan lurus adalah lebih biasa daripada analog bengkok

Ciri-ciri teknikal yang bertambah baik meningkatkan hayat perkhidmatan perabot dapur, tetapi pada masa yang sama meningkatkan kos pesanan.

Pemprosesan dengan filem polimer

Produk yang diliputi dengan filem akrilik, juga merujuk kepada model polimer, walaupun teknologi pembuatannya agak berbeza. Asas ini juga merupakan papan serpihan panel atau MDF, tetapi bagian atas, hiasan, dibuat secara berbeza. Bahan kertas multilayer khas diperlakukan dengan cara penyerap, kemudian disalut dengan resin yang mengandungi akrilik.

façade

Fasad yang bengkok dibezakan oleh silau yang cerah

Asas dan lapisan hiasan teguh disertai dengan menekan panas. Suhu tinggi menjadikan salutan resin menjadi filem nipis (kira-kira 1 mm), yang oleh ciri-ciri teknikal jauh lebih awal daripada filem PVC biasa.

dapur

Untuk beberapa bilik, struktur yang bengkok adalah satu-satunya penyelesaian yang benar

Tidak seperti plastik keras, bahagian-bahagian filem tidak kehilangan keanjalannya, itu sebabnya mereka adalah kosong untuk menghasilkan fasad yang bengkok.

reka bentuk

Penyelesaian reka bentuk asal untuk model linier

Jika pengubah postform diperlukan, anda juga harus merujuk kepada reka bentuk filem. Sebelum ini, postforming menyiratkan proses pemprosesan chipboard dengan lamina, dan semua bahagian, termasuk punggung, telah dilindungi. Pembentukan pasif plastik adalah panel lengkap panel MDF dengan filem berasaskan resin sintetik: prosesnya sama, tetapi bahan-bahannya adalah berbeza.

postforming

Postforming - panel lancar sepenuhnya panel dari semua pihak

Selalunya, untuk model polimer, mereka berwarna analog, lebih murah, tetapi lebih rendah daripada kualiti. Mereka adalah reka bentuk dari papan MDF digilap yang disalut dengan cat berwarna.

Apron hiasan: pilihan reka bentuk

Bercakap mengenai reka bentuk set dapur, kita tidak boleh melupakan apa yang disebut apron, yang menduduki tempat utama komposisi pedalaman. Ia terletak di antara permukaan kerja mendatar dan almari dinding, membahagikan alat dengar ke dalam dua bahagian.

apron

Angka indah unsur tumbuhan

Selain fungsi hiasan, serpihan sempit ini juga melindungi pelindung - melindungi dinding dari titisan air, bahan pencuci kimia, percikan berminyak. Permukaan apron dibuat dari pelbagai bahan: jubin seramik, panel kayu, lembaran MDF atau papan serat, mozek kaca, kertas dinding yang boleh dibasuh. Walau bagaimanapun, salah satu pilihan paling berjaya mengakui penamat dapur dengan panel akrilik.

dapur

Campurkan buah-buahan berair di dinding dapur

Kelebihannya boleh dilihat dengan segera:

 • Lembaran yang tidak dipakai tidak mempunyai lapisan dan sendi;
 • Permukaan berkilat mencerminkan cahaya dan mengembang secara visual bilik;
 • terdapat kemungkinan pemasangan produk bengkok;
 • rayuan estetik.

Jangan lupa tentang rintangan api - kualiti yang diperlukan untuk barangan yang berada dalam bahaya yang dekat dengan kebakaran atau elektrik.

reka bentuk dapur

Tema strawberi yang terang untuk apron dan fasad

Tetapi kelebihan utama panel polimer berkenaan dengan kualiti hiasan mereka, khususnya, peluang untuk menghiasi apron dengan imej yang indah. Sebagai contoh, menggunakan kaedah percetakan foto, anda boleh memohon apa-apa lukisan dalam paparan penuh berwarna: landskap kegemaran, kehidupan tetap menyelerakan, hiasan eksotik, komposisi bunga.

komposisi dalam 3D

Komposisi hebat dalam format 3D

Kadang-kadang lapisan polimer digunakan sebagai perlindungan dalam erti kata literal - mereka meliputi permukaan invois, unsur-unsur kayu atau batu. Kesilapan silau boleh ditingkatkan dengan memasang lampu LED tambahan dalam bentuk pita atau lampu sorot.

Pembinaan dapur akrilik moden

Ciri utama bahan-bahan moden adalah universal, oleh itu dengan bantuan polimer ia mungkin dapat merealisasikan hampir mana-mana projek. Sekiranya anda perlu memotong sudut dan kaca tidak sesuai dengan polimer, filem itu membantu, dan anda memerlukan ketegaran khas - panel plastik tahan lama berguna.

pembinaan sudut

Pembinaan sudut padat dalam warna neutral

Anda boleh mencuba dengan ketinggian, lebar, kedalaman meja dan kabinet, tetapi anda perlu tahu dengan tepat bagaimana pintu, kotak dan bahagian berfungsi yang lain kelihatan seperti. Hakikat bahawa terdapat dua pilihan untuk menamatkan panel - satu sisi dan dua sisi. Dalam kes pertama, bahagian belakang kelihatan berbeza, dan ini kelihatan apabila anda membuka pintu atau mengeluarkan laci itu.

laci

Laci untuk aksesori dapur dalam bentuk radius

Kepada semua permukaan kelihatan sama, gunakan postforming - lapisan membosankan pada semua pihak. Pilihan ini sering digunakan dengan teknologi filem. Kelebihan utama adalah ketiadaan sendi akhir, yang memberikan kebolehpercayaan tambahan. Postforming boleh diiktiraf oleh sudut-sudut yang sedikit bulat, di mana sempadan perekat serpihan yang menghadap biasanya berlalu.

kosong

Preforms dibuat menggunakan postforming

Daripada kepingan satu kepingan, lapisan sering digunakan pada satu sisi dengan memotong tepi, apabila filem PVC digunakan bukannya salutan polimer. Ia berbeza dalam ciri-ciri, tetapi ia boleh sesuai dengan warna dan tekstur. Jika dikehendaki, kelebihan PVC boleh digantikan dengan plastik, sama dengan salutan asas, tetapi kos produk akan meningkat dengan ketara.

hiasan

Penamat tepi adalah berkaitan dengan panel polimer, papan serat, MDF

Satu lagi pilihan moden - fasad dalam bingkai aluminium. Mereka terutamanya tahan untuk memakai dan lelasan, mereka tidak berubah dengan kerap digunakan, tetapi mempunyai orientasi gaya yang terhad. Penamat aluminium lebih sesuai untuk gaya teknologi - konstruktivisme atau berteknologi tinggi.

panel dalam bingkai aluminium

Panel akrilik dalam bingkai aluminium

Sekiranya perlu membuat kotak paparan kabinet, kaca polimer dimasukkan ke dalam bingkai aluminium, kerana yang biasa tidak sesuai.

Ciri reka bentuk fasad plastik

Dapur yang ditetapkan dengan salutan polimer kelihatan hebat dan moden, tetapi ia mengehadkan pemilik dalam memilih gaya. Ada arahan untuk penggunaan gloss di pedalaman sama ada mustahil, atau sangat dosis. Sebagai contoh, permukaan berkilat sama sekali tidak sesuai untuk reka bentuk gaya Provence, yang lebih dekat dengan kabinet tua yang dipakai, pudar, seperti kebakaran, hiasan dinding, bahan semula jadi.

dapur

Usaha mencipta negara pedalaman dengan penggunaan perabot plastik

Sukar untuk membayangkan model klasik yang ketat dengan fasad berkilat dalam bingkai aluminium - tanpa unsur hiasan, penyepit, kaca kaca berwarna. Gloss lebih dekat dengan neoklasik dengan minimalism dan kesederhanaan garis.

dalaman neoklasik

Bahagian dalaman neoklasik yang tipikal - tiada keperluan

Tetapi permukaan reflektif dan warna-warna dalam adalah sesuai untuk pelaksanaan projek itu dalam gaya Art Deco yang cerah, mencolok dan serentak. Gloss hitam, putih atau ungu, ennobled dengan emas, dicairkan dengan kristal dan enamel, dibingkai dengan mahoni atau kulit trim - dan di hadapan anda adalah mewah, mewah, dalaman eksklusif.

dapur

Deco seni yang luar biasa dan tidak dijangka

Reka bentuk padat dalam gaya minimalis - keupayaan untuk menyimpan sebahagian daripada ruang berguna dalam pangsapuri kecil dan versi moden studio jenis perumahan anggaran. Permukaan halus cahaya meningkatkan tahap pencahayaan, dengan itu menolak sempadan ruang sempit.

gloss

Gloss putih adalah pilihan yang sangat baik untuk ruang yang terhad

Perabot yang diperbuat daripada polimer - salah satu pilihan terbaik untuk menyediakan sebuah apartmen dalam gaya berteknologi tinggi. Bahan buatan sejuk secara organik sesuai dengan pedalaman pragmatik dengan peralatan moden, selesai dengan warna logam, tata letak yang agak mudah dan ruang bebas maksimum.

dapur

Hi-tech: panel reflektif hitam dan gloss logam keperakan

Sudah tentu, anda boleh mencuba, menggabungkan unsur-unsur gaya yang berbeza, membuat dalaman eklektik, tetapi bahagian dalaman dengan panel berkilat, berterusan dalam satu arah, kelihatan lebih menarik.

Video Berkaitan

Kami menawarkan video yang menarik yang akan mengembangkan cakrawala anda dan menambah ilmu dapur akrilik.

Kajian video terperinci mengenai dapur baru:

Idea untuk projek sendiri - siri video model siap:

Jenis bahan untuk pesanan:

Ciri-ciri perbandingan fasad:

Dapur akrilik yang moden harmoni menggabungkan kualiti fungsian dan estetik yang sangat baik, yang menghasilkan kecintaan pelanggan dan pelanggan. Untuk model dengan penamat polimer, bentuk lurus atau melengkung adalah ciri-ciri, permukaan berkilat yang indah, ketahanan dan daya penafsiran. Jika anda lebih suka gaya perindustrian, bahan reflektif, bentuk geometri mudah - ini adalah pilihan anda.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 8 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map