Bagaimana untuk menggerakkan paip gas di sebuah apartmen dan mematuhi semua norma

Bagaimana untuk menggerakkan paip gas di sebuah apartmen dan mematuhi semua norma

Bagaimana untuk menggerakkan paip gas di sebuah apartmen dan mematuhi semua norma

Semasa pembaikan dapur, sering terdapat keperluan untuk menukar lokasi peralatan gas. Jika saluran paip gas lama tidak bergabung dengan susun atur baru atau hanya kelihatan tidak menarik, maka artikel ini akan membantu memahami kemungkinan perpindahannya. Perlu diingat bahawa pemindahan paip gas di apartmen adalah rumit tidak banyak oleh proses pemasangan, tetapi dengan keperluan untuk menyelaraskan projek yang sama dengan perkhidmatan rasmi. Terdapat juga cara yang tidak rasmi, tetapi ia melibatkan beberapa risiko, yang kebanyakannya mengimbangi manfaat yang dirasakan daripada varian pembangunan semula ini.

Norma untuk lokasi peralatan gas

Sebelum merancang pemindahan paip gas di dapur, adalah perlu untuk membiasakan diri dengan peraturan dan peraturan untuk meletakkan peralatan menggunakan gas, yang ditetapkan dalam SNiP dan wajib untuk pematuhan di pangsapuri dan rumah.

pengoptimuman taburan gas

Mengoptimumkan pengedaran gas merupakan salah satu masalah yang paling penting semasa pembaikan dapur

 • Untuk pemasangan papak, ketinggian siling minimum hendaklah 2.2 m. Ia juga penting untuk mempunyai ventilator atau flap pembuka pada tingkap dan saluran pengudaraan. Jumlah pembakar yang dibenarkan bergantung pada jumlah bilik:

- untuk 2 pembakar: 8 m³;

- untuk 3 pembakar: 12 m³;

- untuk 4 pembakar: 15 m³.

Perhatikan! Dalam sesetengah keadaan, ia mungkin untuk memasang plat jika tiada saluran pengudaraan. Walau bagaimanapun, kehadiran ventilator atau transom adalah prasyarat.

 • Sekiranya anda bercadang untuk menempatkan pemanas air kapasitif di samping dapur di dapur, anda perlu menambah 6 m³ ke jumlah bilik yang dikira. Dalam kes pemanas air yang mengalir, jumlahnya kekal tidak berubah.
 • Ia tidak dibenarkan memasang peralatan menggunakan gas di bilik bawah tanah dan bilik mandi. Di samping itu, tidak disyorkan untuk meletakkan peranti dengan obor terbuka berhampiran tingkap kerana kemungkinan meniup nyalaan.
 • Peralatan gas adalah wajar dipasang di dinding yang terbuat dari bahan tidak mudah terbakar. Jika ini tidak mungkin, permukaan mesti dilindungi dengan plaster, asbofaner atau bumbung bumbung dipasang pada kepingan asbestos atau dirumuskan dirumuskan tanah. Penebat haba perlu menonjol sekurang-kurangnya 10 cm di luar dimensi badan peranti, dan dalam kes plat - pada 80 cm di atas tahap pembakar.
 • Jarak dari peralatan ke dinding tidak mudah terbakar adalah: 3 cm - untuk menjalankan pemanas air, 7 cm untuk plat, 10 cm untuk pemanas air kapasitif. Dalam kes ini, sebelum plat, tinggalkan sekurang-kurangnya 1 m lebar.
skim pemasangan plat di dapur

Skim pemasangan periuk di dapur

 • Mengikut piawaian yang ditetapkan, paip gas di apartmen dan rumah peribadi tidak perlu dipasang di ruang tamu, aci pengudaraan, di atas lantai, di sekitar kawasan pendawaian (jarak minimum - 25 cm), serta menyeberangi bukaan tingkap dan pintu.
 • Pipisan gas harus diletakkan sedemikian rupa sehingga akses mudah untuk servis dikekalkan. Dalam hal ini, adalah dilarang untuk menutup saluran paip dengan pelapisan hiasan tanpa kemungkinan penyingkiran cepat.

Bagaimana untuk memindahkan paip gas

Untuk melaksanakan pemindahan paip gas di apartmen, adalah perlu untuk mematuhi beberapa prosedur rasmi. Jika tidak, apa-apa perubahan dalam meletakkan saluran paip akan mempunyai status tidak rasmi dengan akibat yang berikutnya.

Fasa kelulusan

Bagi semua ekonomi gas suatu tempat tertentu dalam organisasi pengedaran gas awam (Mosgaz, Mosoblgaz, PeterburgGaz, Ryazangorgaz, dll), ia adalah dengan pakar-pakar yang akan perlu berurusan untuk mendapatkan kebenaran rasmi dan seterusnya menjalankan pemasangan. Untuk bersetuju mengenai karya, anda mesti:

 1. Hubungi organisasi pengedaran gas di tempat kediaman dan tinggalkan permohonan untuk pemindahan paip gas.
 2. Tunggu seorang pakar (tarikh lawatan itu akan diketahui dengan serta-merta selepas permohonan itu difailkan), yang, berdasarkan hasil pemeriksaan premis, akan mengeluarkan keputusan mengenai kelayakan melaksanakan pemindahan saluran paip.
 3. Dalam kes keputusan positif, anggaran projek akan dibuat, mengikut mana pelanggan akan dikeluarkan bil pembayaran.
 4. Selepas pembayaran, tarikh pemasangan akan ditentukan, yang akan menguruskan pelanggan dan organisasi.
 5. Hasil kerja yang dilakukan bukan sahaja pemindahan saluran paip gas, tetapi juga pengenalan perubahan yang sesuai dalam pasport teknis apartemen.
pemindahan paip gas

Contoh permit rasmi untuk pemindahan peralatan menggunakan gas

Aktiviti persediaan

Segera sebelum lawatan pakar, bilik di mana paip hendak diangkut hendaklah disediakan. Pertama sekali, adalah perlu menyediakan akses tanpa had ke saluran paip gas, supaya para pemasang tidak mengganggu kerja mereka secara kualitatif. Di samping itu, adalah penting untuk menjaga perabot dan peralatan rumah tangga, yang boleh menderita sebagai akibat dari tindakan pengimpal.

Nasihat! Banyak asap dikeluarkan semasa pemangkasan paip dan, khususnya, kimpalan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menutup semua objek dan peralatan di dapur dengan filem polietilena.

Sebagai peraturan, para tuan membawa bersama semua peralatan dan kelengkapan yang diperlukan untuk membawa paip gas di dapur. Walau bagaimanapun, tidak diperlukan untuk bertanya apa yang diperlukan daripada pelanggan, selain menyediakan premis. Anda mungkin perlu membeli beberapa bahan sendiri, contohnya hos yang fleksibel untuk menyambung plat atau pemanas air.

saluran paip gas

Pipa gas harus disediakan dengan akses yang tidak disisih

Pelaksanaan kerja pemasangan

Proses pemindahan paip adalah standard dan dilakukan dalam urutan berikut:

1
 1. Bekalan gas ke apartmen disekat.
 2. Paip ditiup udara untuk mengeluarkan residu metana.
 3. Bahagian lama paip gas terputus, dan persimpangan dengan penaik itu dikimpal dengan teliti.
 4. Pada titik tertentu pada riser, di mana cawangan baru dirancang untuk dihubungkan, lubang dibor dengan gerudi dengan muncung khas.
 5. Sebatang paip dilas ke lubang, di bahagian lain yang dipasang stopcock.
 6. Pintu meter gas disambungkan ke paip tutup, dan dari outputnya terdapat cawangan berasingan dengan satu atau beberapa kren, bergantung kepada jumlah peralatan yang memakan gas di dapur.
 7. Pemanas gas dan pemanas air disambungkan ke saluran paip gas melalui hos yang fleksibel.
 8. Setelah selesai kerja pemasangan, bekalan gas ke apartmen semula dan sistemnya beroperasi.

Penting! Semasa permulaan gas pertama, pastikan semua sambungan ketat. Ini boleh dilakukan dengan penyelesaian sabun, yang menggelegak yang akan menunjukkan kehadiran kebocoran dan keperluan untuk memperbaiki saluran paip gas.

paip gas

Tindakan penerimaan kerja mesti ditandatangani hanya selepas ujian kebocoran lengkap paip

Apa yang menentukan harga perkhidmatan

Pembentukan harga paip gas di pangsapuri mempengaruhi beberapa faktor, jadi pengiraan dilakukan secara individu. Anggaran termasuk kos penutupan gas (untuk setiap rumah itu sendiri), panjang saluran paip gas, bilangan peranti yang bersambung dan pembangunan dokumentasi projek. Dalam sesetengah kes, projek itu mungkin lebih mahal daripada kerja itu sendiri, yang sering membawa kepada pencarian cara alternatif untuk memodenkan saluran paip gas domestik.

Bercakap tentang angka-angka tertentu, pemangkasan mudah saluran paip dengan diameter 25 mm (tidak termasuk bertindih riser) akan menelan belanja sekitar 3-4 ribu rubel. Kos menggerakkan paip gas di dapur bermula dari 7 ribu rubel. Pada masa yang sama untuk setiap meter tambahan anda perlu membayar purata 1.5-2000 Rubles. Sekiranya anda perlu memasang beberapa kren tambahan dan sambungkannya, sebagai contoh, dapur, oven dan dandang pemanasan, kos boleh meningkat kepada 20 ribu rubel.

Apa yang mengancam pemindahan gas tidak rasmi (tidak rasmi)

Setelah membiasakan dengan anggaran rasmi dari perkhidmatan gas, sesetengah pemilik pangsapuri mula melihat ke arah cara tidak rasmi menyelesaikan masalah saluran paip gas. Walau bagaimanapun, dalam kes ini adalah perlu untuk mengambil kira bahawa walaupun kerja-kerja pemasangan dilakukan pada tahap yang sesuai, tiada siapa yang akan membuat perubahan kepada pasport teknikal apartmen. Oleh itu, kesulitan mungkin timbul semasa jualan. Sudah tentu, jika semua norma dipenuhi, projek itu boleh digubal sebenarnya, tetapi harga isu, dengan mengambil kira kemungkinan kemungkinan, akan meningkat dengan ketara.

Di samping itu, jika ada masalah dalam operasi paip itu, tidak mungkin untuk memfailkan tuntutan terhadap seseorang. Perpindahan tidak rasmi paip gas mengandaikan ketiadaan kontrak dan tindakan penerimaan kerja, yang bermaksud bahawa pemilik pangsapuri mengambil semua tanggungjawab.

kerja kimpalan

Tidak semua tukang las mempunyai izin untuk melaksanakan kerja tersebut

Memandangkan semua risiko apabila bekerja dengan gas, lebih baik memindahkan saluran paip kepada pakar-pakar syarikat rasmi. Dan lebih-lebih lagi jangan pasang paip itu sendiri. Tanpa kemahiran yang sesuai, hasilnya boleh menyedihkan.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

24 − 23 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map