Bagaimana untuk membuat dapur bergaya dan bergaya di stalinka: idea-idea untuk pengubahsuaian dan pembangunan semula

Bagaimana untuk membuat dapur bergaya dan bergaya di stalinka: idea-idea untuk pengubahsuaian dan pembangunan semula

Bagaimana untuk membuat dapur bergaya dan bergaya di stalinka: idea-idea untuk pengubahsuaian dan pembangunan semula

Rumah yang dibina pada 30-an - awal 60-an abad yang lalu, yang disebut "stalinkas", selalu dianggap sebagai pilihan terbaik untuk pemilihan perumahan di pasaran sekunder. Siling tinggi, kawasan yang besar, dengan piawaian perumahan menengah, adalah kelebihan yang tidak disenangi. Struktur dalaman dan bahan penamat adalah titik lemah pangsapuri tersebut. Hampir semua komunikasi kejuruteraan memerlukan penggantian lengkap, dan dapur kecil di stalinka - perancangan semula dan pelaburan yang serius dalam pembaikan.

Dapur di rumah lama: ciri-ciri pangsapuri Stalin

dapur

Projek: dapur-ruang makan di stalinka

Kelebihan utama rumah-rumah zaman Stalin:

 • Dinding luaran, sehingga 1 meter tebal.
 • Ketinggian minimum siling ialah 3.2 m; terdapat pangsapuri dengan siling 4-meter.
 • Kawasan pepejal premis terpencil: dapur - sehingga 12 m, bilik - sehingga 22 m persegi.
bau busuk

Nomenklatura Stalinka: sebuah rumah untuk pegawai

Jenis susun atur dan kawasan dapur

Di bawah nama "stalinka" di pasaran menengah menawarkan perumahan di 2 jenis bangunan yang berbeza. Rumah untuk pekerja - bangunan rendah dari blok slag. Bilangan bilik - dari 1 hingga 3. Kawasan pangsapuri kecil, tetapi siling lebih daripada 3 m.

stalinka

Stalinka: sebuah rumah untuk pekerja

Dapur di rumah yang dibina untuk orang biasa - kawasan minimum. Paling kecil - dari 6.8 sq.m. Bentuk premisnya adalah kotak segi empat tepat atau kotak persegi. Dalam dapur kecil tidak terdapat bilik tambahan tambahan untuk pelayan. Selalunya salah satu dinding mempunyai langkan, sangat merumitkan perancangan.

lay out

Layouts Standard

Di kawasan tengah bandar, perumahan bertingkat tinggi juga merupakan stalin yang bertingkat tinggi untuk pekerja parti dan pekerja budaya. Rumah-rumah tatanama berbeza daripada yang standard:

 • Di tingkat atas, anda boleh menemui pangsapuri dengan siling sehingga 4 meter.
 • Bilangan bilik - sehingga 4.
 • Koridor luas, dapur - sehingga 12 sq.m.
 • Bersebelahan dengan pantries dapur dan bilik untuk kakitangan.
 • Sejumlah kecil pangsapuri di atas lantai.
dapur

Dapur di Stalin untuk elit parti adalah bilik bergaya, yang dalam kebanyakan kes tidak memerlukan pembangunan semula yang serius.

Bahan pembinaan: apa yang pemiliknya perlu menghadapinya

Siling, dinding tebal dan kawasan pepejal adalah semua kelebihan pangsapuri Stalin. Di kebanyakan rumah sejak pembinaan tidak pernah dilakukan pembaikan besar. Dinding dalaman dan komunikasi - dalam keadaan yang menyedihkan, tidak mungkin membuat pembaikan kosmetik belanjawan.

Ciri-ciri pangsapuri di rumah yang dibina sebelum awal 50-an, yang perlu diambil kira sebelum merancang pembaikan dapur di stalinka:

 • Siling adalah kayu. Menilai keadaan lantai dan siling hanya selepas membongkar lantai dan plaster lama.
bertindih

Bertindan kayu

 • Pemisahan di rumah-rumah yang dibina pada 30-an dan 40-an diperbuat daripada papan yang ditutup dengan bahan penebat, atau, dalam kes terburuk, dengan runtuhan pembinaan.
dinding

Dinding papan dengan sirap

 • Plaster - tanah liat.

The Stalin, yang dibina pada separuh kedua tahun 1950-an, lebih dipercayai dari sudut pandang susunan dalaman. Siling adalah konkrit bertetulang, dan partisi di dalam pangsapuri terbuat dari bata atau blok slag.

Kami merancang lebih awal: pembangunan semula atau hanya pembaikan

Yang bertuah yang mendapat apartmen bangunan lewat dengan bertindih konkrit adalah lebih mudah: apabila membaiki dapur di stalinka, paip air dan kerja-kerja penamat perlu diganti. Pemilik ruang tamu di stalinka lama perlu menilai keadaan lantai, pendawaian elektrik, komunikasi.

reka bentuk dapur

Dengan bersungguh-sungguh untuk menganjurkan ruang, ia mungkin dan di kawasan kecil

Bilangan dinding galas beban di dalam pangsapuri adalah minimum, jadi mengembangkan kawasan dapur kecil di stalinka tidak menjadi masalah. Sememangnya, kita perlu mendamaikan pembangunan semula. Pilihan untuk meningkatkan kawasan dapur:

1
 • Pembongkaran sepenuhnya pembahagian antara dapur dan bilik bersebelahan.
 • Bahagian dinding yang dibongkar separa: kawasan kerja dapur dipisahkan.
 • Memindahkan partition ke bilik bersebelahan.
septum

Partition separa: pintu lebar memisahkan dapur dari bilik

Kerja pembaikan: penyelesaian menyeluruh dan penyelesaian anggaran

Perhatian khusus harus diberikan kepada keadaan komunikasi: paip air dan kumbahan, saluran paip gas, pendawaian elektrik. Memandangkan lantai kayu, lebih baik untuk menggantikan komunikasi lama dalam jumlah maksimum, jadi anda tidak perlu menghidupkan semula pembaikan baru.

Penggantian atau penyusunan semula komunikasi di stalinka

Sebelum mula memasang paip baru, anda perlu merancang ruang dapur di masa hadapan. Bergantung pada tempat di mana anda merancang untuk memasang alat dengar, buat susun atur untuk menyembunyikan paip baru di belakang perabot.

pembetungan

Adalah dinasihatkan untuk menukar paip air dan pembetung

Untuk mendapatkan komunikasi, lakukan:

 • Pembongkaran lantai dan papan kasar asas.
 • Keluarkan lapisan kapur lama dan potong plaster.

Paip pembetung di rumah Stalin terbuat dari besi tuang. Adalah dinasihatkan untuk menggantikan risper pintu masuk sepenuhnya. Jika anda tidak berjaya berunding dengan jiran anda, anda hanya perlu menukar bahagian pipa di apartmen anda sendiri. Ini memerlukan persetujuan jiran untuk menjalankan kerja.

gasket

Paip diletakkan di sepanjang dinding pada ketinggian yang rendah

Apabila memilih paip, memberi keutamaan kepada polipropilena atau PVC yang kuat. Jika pemasangan tersembunyi dirancang, jemput tuan - paip semasa yang tersembunyi di dinding boleh dibaiki hanya dengan memeriksa struktur drywall.

Pakar dipanggil untuk menilai keadaan penaik gas. Selepas kesimpulannya, paip digantikan, di bawah kawalan wakil organisasi perkhidmatan. Jika ada keperluan untuk memasang taburan gas dalaman yang baru, maka kemungkinan untuk memegang pipa agar tidak dapat dilihat. Menyembunyikan sepenuhnya pendawaian dalam struktur gipsokartonnyh tidak akan dibenarkan.

pendawaian

Pendawaian dan pemindahan kedai baru

Adalah penting untuk membuat pendawaian elektrik yang boleh dipercayai. Kabel elektrik dan pendawaian di dapur stalinka dilakukan dengan mengambil kira sejumlah besar peralatan elektrik. Soket baru dipasang di bahagian bawah dinding, dengan akses mudah.

Dinding: pilihan untuk menyelesaikan masalah dengan partition

Dinding yang paling "bermasalah" di dalam bilik-bilik rumah lama adalah antara dapur dan bilik mandi. Di dalam struktur - saluran pengudaraan, yang perlu dibaiki dan dibiarkan di tempat yang sama. Jika sekatan itu kayu, maka bahagian dinding dengan saluran pengudaraan diperkuat dan dimeteraikan: ia adalah melalui retakan dan retak dalam pelapis kayu dan tanah liat yang bau pihak ketiga dari pangsapuri berdekatan masuk ke dalam bilik.

dapur

Memusnahkan semua partisi: studio

Sebelum mengeluarkan dinding lama dengan sirap, pastikan untuk memeriksa siling: papan siling yang sering kotoran kekal di tempat mereka hanya berkat sokongan - pembahagian. Ia adalah perlu untuk menjalankan pembongkaran dengan teliti.

Pertama, bahagian atas dan bawah dinding dibebaskan dari kapur lama dan tanah liat. Di bawah siling, buat gergaji kecil untuk memeriksa keadaan papan dan mendedahkan pengisi dinding dalam. Akan ada banyak sampah selepas pembongkaran.

pengubahsuaian dapur

Dinding ditutup dengan plasterboard, radiator berada di niche

Jika semua partition diperbuat daripada kayu dengan kayap, ia adalah wajar untuk menggantikannya. Pokok tua yang busuk, tanah liat yang digunakan sebagai plaster semasa pembinaan, adalah sumber bau yang tidak menyenangkan, tempat pembiakan untuk bakteria patogen, jamur dan jamur.

sokongan

Cara menghapuskan partition dari bawah yang tidak boleh dipercayai: sokongan rangka kayu dekoratif

Daripada dinding lama, partisi diperbuat daripada bingkai logam dengan pemanas, yang juga akan memenuhi peranan penebat bunyi, dengan panel eternit. Bina tembok bata di dalam sebuah apartmen dengan siling kayu lama - berbahaya.

dinding di stalinka

Pembaikan dinding di stalinka

Pemilik keluli dengan dinding dalaman blok cinder atau batu bata tidak perlu mengeluarkan sekatan, jika tidak ada perancangan semula. Ia cukup untuk mengukur permukaan: plaster sekali lagi atau keringkan dengan plasterboard.

Lantai dan siling: apa yang boleh anda lakukan di dapur

Ketinggian siling di stalinka sangat mengesankan dan memungkinkan untuk memasang struktur pelbagai peringkat kompleks. 3 varian susunan siling di dapur:

 1. Alignment and painting. Siling-siling yang tinggi di bangunan-bangunan mewah di bangunan akhir boleh berada dalam keadaan baik. Jika siling diperbuat daripada konkrit bertetulang, kemudian pembaikan boleh disimpan: menyelaraskan permukaan dengan dempul, pasang kuku palsu dan cetakan stuko di tempat penangguhan lekapan.
siling

Putih kapur: siling klasik

 1. Plasterboard palsu siling. Siling pelbagai peringkat dari kadbod gypsum adalah cara yang sangat baik untuk menukar bentuk bilik secara visual, memisahkan zon yang berlainan di dapur dengan barisan lekapan lampu terbina dalam. Tetapi sebelum memasang drywall di siling semasa pembaikan di dapur Stalinis, anda perlu memastikan bahawa bekalan air dan sanitasi di jiran-jiran di atas semuanya adalah teratur. Plat tidak bertolak ansur dengan kelembapan, dan tidak dapat diperbaiki.
siling regangan

Ketinggiannya membolehkan anda melekapkan siling regangan hitam

 1. Siling regangan. Pilihan yang ideal untuk pemasangan di atas lantai kayu. Bingkai dan kain berat sedikit, pembinaan kayu lama tidak akan terlalu banyak. Kelebihan besar kain ketegangan adalah keupayaan untuk menahan jisim besar air: jika jiran dibanjiri dari atas, maka melalui lubang khas anda hanya dapat mengalirkan air. Pemasangan siling dilakukan hanya selepas selesai kerja yang selebihnya: filem itu mudah rosak.
sampah

Di bawah papan - sampah, yang perlu dikeluarkan

Di lantai lama kayu tidak ditutup dengan salutan baru. Lantai tua akan hancur, jika kayu itu busuk, mereka juga perlu dibongkar. Selalunya apabila mengeluarkan substrat di siling, terdapat gunung runtuhan pembinaan. Daripada pengisian lama untuk penebat dan penebat bunyi tambahan, anda boleh menggunakan tanah liat atau busa polistirena yang diperluas.

montaj

Pemasangan papan lapis untuk lantai

Selepas membaiki dan memasang paras permukaan lantai yang baru. Gunakan sebatian simen cecair sendiri. Atas dasar ini, anda boleh meletakkan jubin, papan parket atau linoleum.

Penyelesaian dalaman untuk masakan kecil dan tinggi dalam stalinka

Bilik yang tinggi dengan tingkap besar memberi peluang untuk mencipta reka bentuk dapur yang menarik di stalinka, walaupun tanpa perobohan partisi. Di kawasan standard 7 - 10 meter persegi. pembantu utama akan:

 • Penyelesaian warna tidak konvensional: monokrom, butiran berwarna terang, bersinar berkilat.
 • Susun atur perabot yang kompeten.
 • Cahaya: siling dan lampu terbina dalam, alat dengar lampu belakang dan baris zon pada lampu titik.
dalaman dapur

Interior dapur menarik di stalinka tanpa perancangan semula

Aksen warna dalam ruang yang terhad

Jangan ragu untuk menggabungkan warna-warna cerah. Tambah mood dan warna selera makan yang baik. Apabila memilih warna neon, memberi keutamaan kepada fasad yang pekak dengan permukaan berkilat licin. Warna terang tidak boleh terlalu banyak. Warna kuning kapur kuning seimbang dengan warna biru kelabu yang tenang. Jadual makan pusingan putih kelihatan ringan dan elegan, dan dapur kecil kelihatannya luas.

dapur

Kesederhanaan bentuk dan kecerahan warna: dapur dalam warna kapur

Set grafit yang ketat dan sofa putih salji di ruang makan - pedalaman ini akan sesuai dengan dapur 10 meter di stalinka tanpa perancangan semula. Langsir cahaya yang diperbuat daripada flaks semulajadi, jubin seramik perak dan lukisan dinding yang berbeza: reka bentuk laconic dalam skala kelabu sejuk.

dalaman dapur

Interior dapur abu di stalinka

ungu berasap dan kaya ungu: warna yang paling bergaya musim ini. Menggabungkan warna gelap dengan bahagian putih dan bercermin: apron kaca lebih atas, lampu loket yang diperbuat daripada Kristal, tulle salji putih di tingkap. Perkara utama - tidak gelap dapur kecil dengan terlalu banyak bahagian gelap.

reka bentuk dapur

Ungu, wenge dan salji putih: dalaman untuk 7 meter persegi. m

Gaya Scandinavia hampir klasik, yang tidak akan keluar dari fesyen. Warna putih di dapur tidak banyak berlaku. Reka bentuk terbuka tingkap dengan bingkai kayu, kayu semula jadi di atas lantai dan fasad yang deaf dari alat dengar adalah mudah dan indah.

dalaman di dapur

Bahagian dalaman Scandinavia di dapur

Eklektikisme segar: kawasan kompleks yang memerlukan kemahiran tertentu. Sofa retro dengan upholsteri mewah, sedikit gaya loteng dalam bentuk brickwork bercat putih dan hud berteknologi tinggi - ini adalah bagaimana reka bentuk projek kelihatan. Tiruan marmar di atas lantai dan dinding lilac dengan hiasan bunga, lampu terang - melengkapkan gambar.

eklektik di dapur

Eklektik di dapur selama 10 meter persegi. m

Perabot dan peralatan dapur untuk stalinka: idea

Ia adalah ketinggian siling lebih daripada 3 m yang menjadikannya mudah untuk mengintegrasikan perabot klasik dan moden ke pedalaman: fasad yang diukir dengan patina pada kayu semulajadi, dan plastik berkilat kabinet buta.

Untuk dapur yang berukuran 10 - 12 meter mungkin akan memilih satu set koleksi modular siap sedia. Tetapi pilihan yang ideal untuk bilik kecil ialah pembangunan projek perabot individu. Anda boleh "mencuri" hanya beberapa sentimeter kedalaman di bahagian bawah tier, dan dapur akan berubah.

dapur

Klasik di dalam kes dapur-pensil: set krim dengan tali pinggang emas

Ruang di bawah tingkap boleh digunakan dengan cara yang berbeza: untuk ruang makan atau mesin basuh.

ditetapkan

Satu set berbentuk U berbentuk peringkat dengan bar-stand di stalinka

Kit modular siap sedia: fasad matte buta dari tingkat bawah, kaca es - pada kabinet atas. Sekurang-kurangnya perabot dan hiasan, kumpulan makan elegan dalam nada: reka bentuk nampaknya terperinci kepada terperinci terkecil.

dapur

Kesederhanaan dan fungsi mudah

meja

Meja-transformer dan kabinet tinggi di stalinka

Daripada meja makan standard, pereka menawarkan transformer: konsol mudah alih, yang boleh diketepikan dengan memenangi beberapa meter ruang. Satu pinggir meja bergerak dalam bidang sepanjang panduan. Reka bentuk ini boleh digunakan sebagai meja, kaunter bar, permukaan kerja. Kabinet tinggi, buta akan menyembunyikan semua peralatan dapur dari mata yang bersuara.

kawasan pedalaman

Benda kerja terbuka berbeza dengan luminaire hitam

Pengezonan mikro-persegi: membuat kosiness pada 8 - 12 kuasa dua

Bagaimana, tanpa merancang semula dapur di Stalinis, untuk memisahkan ruang makan dari kawasan kerja? Lagipun, dataran itu tidak begitu banyak. 3 pembantu utama, yang akan membantu meletakkan aksen:

 • Menggosok bentuk meja makan dengan struktur siling yang digantung.
 • Aksen ringan: sconce dinding, suspensi siling dan lampu sorot.
 • Tekstil dan hiasan: kertas dinding dalam warna yang berbeza, tekstil cerah di ruang makan.

Hanya satu terperinci - penggantungan laras hitam di atas meja bulat salji putih: pengezonan mudah kes dapur pensil.
Di dapur ini, ruang makan digambarkan dengan struktur siling dengan lampu kaca gantung. Ruang makan dilengkapi dengan rak-rak yang dipasang di dinding dengan dekorasi.

reka bentuk dapur

Masakan coklat dan susu

Di kawasan pedalaman ini, para pereka menghidupkan kawasan makan menjadi teras di kafe Paris. Kertas dinding di dinding, tumbuh-tumbuhan hijau dalam pasu globular pada gantungan yang ditempa: penyelesaian asli dan selesa.

dapur

Kafe di dapur bandar

Idea untuk reka bentuk dalaman untuk perancangan semula masakan Stalin

Kadang-kadang cukup semasa perancangan semula dapur di stalinka untuk membongkar partisi lama dan memasang yang baru, berundur 1.5 hingga 2 meter jauh ke dalam bilik. Masalahnya dengan kekurangan ruang di dapur diselesaikan, dan bilik tetap terpencil. Pilihan ini sesuai untuk mereka yang tidak dapat meninggalkan ruang tamu memihak kepada ruang makan, digabungkan dengan kawasan kerja.

ditetapkan

Telah melepaskan pintu dan telah menetapkan set sudut di sepanjang dinding baru

Dapur boleh diperluas dan dengan perbelanjaan koridor: hancurkan pintu dalaman dan memperluaskan pembukaan. Kaunter bar akan memisahkan bilik dari lorong secara visual.

dapur hitam

Dapur hitam elegan: alat dengar yang padat dan rak

Mengubah pereka menjadi bermartabat telah berjaya walaupun dalam rangkaian dengan komunikasi. Lajur berada dalam kotak plasterboard yang dipenuhi dengan batu hiasan.

ruang makan

Ruang makan yang selesa di sekitar tebing

Jika perlu, anda boleh hapus hanya sebahagian daripada partition dengan membahagikan bilik dengan bijak: dapur akan mempunyai lebih banyak ruang dan cahaya, dan ruang makan akan menjadi sebahagian daripada ruang tamu.

ruang makan

Ruang makan memisahkan dapur dari bilik

Di langkan, partisi diatur dengan permukaan kerja atau rak yang terbuat dari bahan atas meja. Langkah ini akan membuat ruang harmoni dan menambah setengah meter ke permukaan kerja.

septum

Pemisahan dengan jadual atas yang dipasang

Daripada partition - memasang rak meja bukan standard dari bata lama. Unsur semacam itu akan melengkapkan bahagian interior moden yang berani.

reka bentuk

Selepas pembangunan semula di dapur ini, pulau kuno muncul

Dalam bahagian dalaman klasik adalah sekatan gelongsor udara yang sesuai. Pengezonan kawasan dapur dibantu oleh penutup lantai yang kontras.

dapur

Dapur yang luas dan partition sliding kaca frosted

Kombinasi trend warna "petrol" dengan ungu dalam kombinasi dengan putih, pemisahan sambungan selepas perancangan semula premis oleh kumpulan makan adalah kemuncak projek reka bentuk berani.

dapur

Sofa di ruang tamu dalam satu warna dengan perabot dapur

Dapur di stalinka - bilik yang boleh diubah tanpa masalah: tidak ada dinding galas, tidak ada kesulitan dengan menyahkan pembangunan semula. Siling tinggi adalah tambah besar. Bebas untuk terlibat dalam pembaikan di rumah lama - tidak perlu. Semasa pembongkaran, anda perlu mengeluarkan dan membuang sejumlah besar sampah. Adalah sangat penting untuk membuat penggantian lengkap paip dan pendawaian dalaman. Dataran yang mengesankan akan memungkinkan untuk merealisasikan sebarang idea reka bentuk tanpa batasan. Jika anda tidak berani menggabungkan warna-warna cerah dan gaya campuran - memberi keutamaan kepada bahagian dalaman yang berbeza dua warna dan penyelesaian hitam dan putih klasik: anda tidak akan kehilangan!

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 34 = 38

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map