Vodič za pohranu 5 vrsta ulja: maslinovo ulje, laneno ulje, kokos, suncokret i vrhnje

Vodič za pohranu 5 vrsta ulja: maslinovo ulje, laneno ulje, kokos, suncokret i vrhnje

Kako pohraniti maslac

Sve vrste ulja, od maslina do kokosa i kreme, postoje samo 4 neprijatelja:

 • svjetlosti;
 • toplina;
 • kisik;
 • Oštre promjene temperature.

Pod njihovim utjecajem, ulje oksidira, postaje rancid, gubi svoj okus, miris i korisna svojstva. Najbolji način da se to spriječi (i produžuje rok trajanja proizvoda) je pravilno pohranjivanje. Danas ćemo govoriti o skladištenju domaćih pet najomiljenijih vrsta ulja:

 • maslinovo ulje;
 • suncokreta;
 • lana;
 • kokos;
 • krema.

Kako se pohranjuju biljna ulja (masline, laneno ulje, suncokret)

Što se tiče skladištenja ulja, treba razmotriti tri stvari: gdje pohraniti ga, kako spremite ga i u što.

Uvjeti temperature

Prije obdukcije: započeti s dobrim vijestima - većina biljnih ulja mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, tj. na + 20-24 ° C, ali ne i više. Minimalna dopuštena temperatura je 5 ° C. Pa, optimalni način rada je oko 14 ° C. Takvu idealnu klimu kod kuće može se osigurati samo hladnjak vina.

Nakon obdukcije: ali ne i vrlo dobre vijesti - nažalost, većina biljnih ulja (maslina, suncokreta, lanenog bilja) mora imati vremena za jesti u roku od mjesec dana nakon otvaranja boce. Nakon mjesec dana ulje ostaje pogodno za potrošnju, ali ipak je nepoželjno koristiti ga kao hranu, budući da se u proizvodu stvaraju otrovne i čak kancerogene tvari. Okus ulja nakon otvaranja pakiranja postaje gorak (posebno za maslinovo ulje i laneno ulje), okus je neutralan.

 • Mjesec dana nakon otvaranja, maslinovo ulje može se koristiti kao suncokret - za prženje.
 • Ulje sjemenki ulja nakon otvaranja poželjno se čuva u hladnjaku na srednjoj / gornjoj polici ili u odjeljku za voće i povrće.
Laneno ulje

Laneno ulje nakon otvaranja spremljeno je u hladnjak

 • Zbog brzog ranciditeta, kupnja velikih konzervi maslinovog ulja, lanenog sjemena i nerafiniranog suncokretovog ulja nije mudro. Bolje je kupiti proizvod manje, ali češće.

Gdje pohraniti

Dakle, sva ulja poput tamnih, suhih i hladnih (ali ne hladno) Mjesta. Gdje se nalaze u kuhinji apartmana u gradu?

Optimalno rješenje za dugotrajno i dnevno skladištenje ulja je zatvoreni ormar, po mogućnosti donji (naposljetku, niži, hladnjak), a ne previše blizu ploče. Nemojte čuvati začine i začine pored ulja, jer ima svojstvo upijanja mirisa.

Maslinovo ulje u ormaru

Maslinovo ulje u ormaru

1

Nažalost, najprikladnije mjesto za pohranjivanje nafte - vrh tablice, najviše je nepovoljno zbog blizine ploče, dnevne svjetlosti i umjetnog svjetla, promjena temperature. Ali, tako je prikladno da uvijek imate bocu pri ruci, što da radim? Kompromis je moguć: samo ulijte ulje iz velike boce u malu s rezervom od jednog ili dva tjedna. Boca treba biti izrađena od tamnog stakla i odmaknuti se od tanjura.

Ulje na stolu

Idealno mjesto za dugotrajno skladištenje ulja - vinski podrum ili njegov moderni zamjenski - vinski ormar - hladnjak s temperaturom od 14 stupnjeva. Je li moguće spremiti ulje u konvencionalni hladnjak? Da, možete, ali pažljivo.

 • Prvo, ulje izvučeno iz hladnjaka ne može dugo ostati u toplini, pohraniti je u ormar, a zatim ponovno u hladnjaku. Zapamtite, oštra promjena klime je jedan od neprijatelja bilo kojeg ulja.
 • Drugo, spremite ulje u hladnjak, poželjno u pretincu za voće i povrće (temperatura je oko 8 stupnjeva) ili na najgornjoj polici (7 stupnjeva Celzija). Ne zaboravite da su preniske temperature (ispod 5 stupnjeva), koje su tipične za srednje i donje police hladnjaka, štetne za ulja. No, vrata hladnjaka nisu najbolja opcija jer je klima na policama vrata optimalna za pohranu ulja, ali je ipak nestabilna.
Sediment u maslinovom ulju

Usput, postoji još jedna nijansa koja se tiče samo maslinovog ulja: kada se pohranjuju u hladnjak, formiraju se bijele pahuljice. Bojanje toga nije neophodno, naprotiv, takav talog samo dokazuje da je kupljeno ulje doista maslina. Na sobnoj temperaturi, vratit će svoju normalnu konzistenciju

Kako skladištiti ulje

Idealno jelo - od tamnog stakla (na primjer, jantar ili kobalt) s čvrstim poklopcem i eventualno s raspršivačem ili raspršivačem.

Maslinovo ulje

Također je prikladna keramička posuda koja se može čvrsto zatvoriti.

Keramička bočica za maslinovo ulje

Ali metalni spremnici (na primjer, oni kod kojih se ulje često prodaje) manje su prikladni. U pravilu se u takvim pakiranjima prodaje srednje kvalitetno ulje.

Maslinovo ulje u limenoj posudi

Najgori izbor spremnika za spremanje ulja su plastične boce. Ako ste kupili svježe i vrijedno ulje (maslinovo ulje, laneno ulje, nerafinirani ili sirovi suncokret) u takvom paketu, recimo, na tržištu, onda ga treba uliti u bocu tamnog stakla. Općenito, od kupnje ulja u plastičnoj ambalaži bolje je odbiti, jer tijekom skladištenja proizvoda štetni kemijski spojevi iz plastike mogu proći u proizvod. Jedino ulje koje se može prodati u plastičnim paketima jest rafiniran suncokret i kokosovo ulje.

 • Ako ste kupili ulje u prozirnoj staklenoj boci, onda ga možete umotati u foliju.

Vidi također: Kako pravilno pohraniti povrće i zelje

Kako skladištiti kokosovo ulje

Uvjeti temperature i skladištenja

Kokosovo ulje jedno je od najpoželjnijih neupitljivih ulja: ona se može pohraniti dulje vrijeme, ne boji se topline (više od 24 stupnja), pa čak i svjetlosti. No, postoji jedna važna nijansa - temperatura skladištenja kokosovog ulja ovisi o njegovoj dosljednosti.

Tekuće kokosovo ulje

Tekuća konzistencija kokosovog ulja - najprikladnija za upotrebu u kulinarskim i kozmetičkim svrhama

Na sobnoj temperaturi postaje tekućina - i to je najprikladnija opcija za prehranu ulja za hranu i za obavljanje kozmetičkih postupaka. Na temperaturama ispod 20 stupnjeva, kokosovo ulje dobiva želatinoznu konzistenciju, te se u hladnjaku stvrdne.

Kokosovo ulje u hladnjaku

Ispada da je proizvod koji koristite često ili svaki dan najbolje čuva samo na polici u ormaru, pa čak i na radnoj plohi.

Međutim, za dugotrajno skladištenje kokosovog ulja (naročito nerafiniranog), koje koristite samo povremeno, prikladnija je gornja polica hladnjaka ili pretinca za voće i povrće.

 • U hladnjaku profinjeno kokosovo ulje može se čuvati do jedne godine i neprecizno - do šest mjeseci.
 • Za lakše korištenje kada se čuva u hladnjaku, kokosovo ulje može se uliti u kalupe silikonskog leda kao što je prikazano na donjoj slici.

Kokosovo ulje u ledenom kalupu

Ali kupaonica je pogodna za skladištenje kokosovog ulja najmanje zbog visoke vlage.

Što za pohranu

Što se tiče spremnika za skladištenje kokosovog ulja, najprikladnija je tamnocrna stakla s čvrstim poklopcem, ali će također stati i neprozirna plastika.

Kako pohraniti maslac

Uvjeti temperature i skladištenja

Optimalni temperaturni režim za pohranu dnevnog korištenja maslaca je od 0 do 6 stupnjeva. To je takva klima može pružiti hladnjak, ovdje se ulje može pohraniti 15 dana nakon otvaranja.

 • Da biste spriječili da se maslac previše tvrdi i lako širi na kruh, treba ga čuvati na gornjoj polici hladnjaka, u spremištu voća i povrća ili na polici vrata.

Ali za dugotrajnu pohranu (do 1 godine) morate koristiti zamrzivač. Ipak, ova opcija nije najbolja, jer s dugotrajnim skladištenjem u hladnoći, maslac postaje manje ukusan i koristan.

Ne zaboravite da dugo ne možete ostaviti maslac na sobnoj temperaturi. Zbog utjecaja topline i svjetlosti, ona će postati žuta, oksidira, gubi korisna svojstva i okus.

Međutim, ako se hladnjak ne nalazi u blizini, na primjer, na polju ili u kući zemlje, možete ulje spremiti na jedan od sljedećih načina:

Metoda 1. Zamotajte ulje u pamučnoj tkanini natopljenoj otopinom vode i octa. Kada se tkanina osuši, ponovno je vlaži u otopini.

Metoda 2. Stavite komad ulja u staklenku i ulijte ga s ocem tako da prekriva šipku nekoliko centimetara.

Metoda 3. Obloži se ulja do 200 g (ili nekoliko rešetki) u pergamentu, a zatim stavite u duboki spremnik i ulijte jaku otopinu soli. Spremite spremnik uljem na tamnom mjestu i svakodnevno promijenite slanu otopinu.

Što za pohranu

Možete staviti maslac u mazivo iu pakiranju tvornice folije. Također su pogodni papirni papir (na slici dolje) ili foliju. Glavna stvar je da ambalaža ili spremnik štiti ulje od svjetlosti.

Maslac u pergamentu

Nemojte pohranjivati ​​maslac u plastične posude i plastične vrećice - u takvom spremniku proizvod će brzo rancuti, žuti i plijeniti.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

18 + = 26

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map