Водич за складиштење 5 врста уља: маслине, ланено семе, кокос, сунцокрет и крем

Водич за складиштење 5 врста уља: маслине, ланено семе, кокос, сунцокрет и крем

Како чувати путер

Све врсте уља, од маслине до кокоса и креме, има само 4 непријатеља:

 • Светло;
 • Топлота;
 • Кисеоник;
 • Оштро промене температуре.

Под њиховим утицајем, уље оксидише, постаје ранцидно, изгуби свој укус, арому и корисне особине. Најбољи начин да се то спречи (и чак продужи рок трајања производа) је правилно складиштење. Данас ћемо разговарати о кућном складишту пет најпопуларнијих врста уља:

 • маслиново уље;
 • сунцокрет;
 • постељина;
 • кокосов;
 • кремасто.

Како чувати биљна уља (маслина, ланено семе, сунцокрет)

У вези са складиштењем уља постоје три ствари које треба узети у обзир: где чувајте је, ас чувати га и у чему.

Температурни услови

Пре аутопсије: почните са добрим вијестима - већина биљних уља се може чувати на собној температури, односно на + 20-24 ° Ц, али не више. Минимална дозвољена температура је 5 ° Ц. Па, оптимални режим је око 14 ° Ц. Такву идеалну климу код куће може само хладњак за вино.

Након аутопсије: али не и добре вести - нажалост, већина биљних уља (маслина, сунцокрета, ланено семе) мора имати времена за јело у року од 1 мјесец након отварања бочице. Након мјесец дана, уље остаје погодно за конзумирање, али и даље је непожељно користити као храну, јер се у производу формирају токсичне и чак канцерогене супстанце. Окус уља после отвора паковања постаје горког (нарочито за маслиново и ланено уље), арома је неутрална.

 • Месец дана након отварања, маслиново уље се може користити као сунцокрет - за пржење.
 • Ливно уље после отварања се пожељно складишти у фрижидеру на средњој / горњој полици или у одељку за воће и поврће.
Уље од ланеног семена

Уље из ланеног семена након отварања се чува у фрижидеру

 • Због брзог ранцидности, куповина великих конзерви маслиновог, ланеног и нерафинисаног сунцокретовог уља није сасвим мудра. Боље је купити производ мање, али чешће.

Где да чувате

Дакле, сва уља су мрачна, суха и хладна (али не хладна!) Места. Где су пронађени у кухињи града града?

Оптимално решење за дугорочно и дневно складиштење уља је затворени ормарић, пожељно доњи (уосталом, нижи је, хладњак) и не превише близу плоче. Немојте чувати зачине и зачине поред уља, јер има својство апсорбујућих мириса.

Маслиново уље у ормару

Маслиново уље у ормару

1

Нажалост, најпогодније место за складиштење уља - стони врх је најнеповољнији због близине плоче, дневне светлости и вештачког светла, промена температуре. Али је згодно увек имати бочицу, шта да радим? Компромис је могућ: само улијте уље из велике бочице у малу са резервом од једне или двије седмице. Бочица треба направити од тамног стакла и устати од плоче.

Уље на столу

Идеално место за дугорочно складиштење уља - вински подрум или његова модерна замјена - вински ормарић-хладњак са температуром од 14 степени. Да ли је могуће уље складиштити у конвенционалном фрижидеру? Да, можеш, али пажљиво.

 • Прво, уље извучено из фрижидера не може се дуго оставити у топлини, чувати у орману, а затим поново у фрижидеру. Запамтите, оштра промена климе је један од непријатеља било којег уља.
 • Друго, чувајте уље у фрижидеру пожељно у одељку за воће и поврће (температура је око 8 степени) или на највишој полици (7 степени Целзијуса). Не заборавите да су сувише ниске температуре (испод 5 степени), које су типичне за средњу и доњу половину фрижидера, штетне за уља. Али врата фрижидера нису најбоља опција, јер је клима на полици врата оптимална за чување уља, али је превише нестабилна.
Седимент у маслиновом уљу

Узгред, постоји још једна нијанса која се тиче само маслиновог уља: кад се чува у фрижидеру, у њему се формирају бијеле љуспице. Да се ​​бојите тога није неопходно, напротив, такав седимент само доказује да је уље набављено заиста маслиново. На собној температури, она ће повратити нормалну конзистенцију

Како чувати уље

Идеална јела - од тамног стакла (на пример, амбер или кобалт) са чврстим поклопцем и, евентуално, са диспензером или прскалицом.

Маслиново уље

Погодан је и керамички суд који се може затворити чврсто.

Керамичка бочица за маслиново уље

Али метални контејнери (на примјер, они у којима се уље често продаје) су мање погодни. По правилу се у таквим пакетима продаје уље средњег квалитета.

Маслиново уље у лименки

Најгори избор контејнера за складиштење уља је пластична боца. Ако сте у таквом пакету купили свеже и вредно уље (маслиновито, ланено, нерафинирано или сирово сунцокрет), рецимо, на тржишту, онда га треба сипати у боцу тамног стакла. Уопштено, од куповине уља у пластичној амбалажи боље је одбити, јер у току складиштења производа штетне хемијске јединице од пластике могу проћи у производ. Једино уље које се може продати у пластичним пакетима је рафинисано сунцокрет и кокосово уље.

 • Ако сте купили уље у провидној стакленој бочици, онда га можете завити у фолију.

Такође погледајте: Како исправно складиштити поврће и зеленило

Како чувати кокосово уље

Температура и услови складиштења

Кокосово уље је једно од најнеприступачих уља: може се дуго складиштити, не плаши се топлоте (више од 24 степени), па чак и светлости. Али постоји једна важна нијанса - температура складиштења кокосовог уља зависи од његове конзистенције.

Течно кокосово уље

Текућа конзистенција кокосовог уља - најпогоднија за употребу и за кулинарске и козметичке сврхе

На собној температури постаје течност - и ово је најпогоднија опција за једење уља за храну и за обављање козметичких процедура. На температурама испод 20 степени, кокосово уље добија желатинску конзистенцију, а у фрижидеру се тврди.

Кокосово уље у фрижидеру

Испоставља се да је производ који користите често или свакодневно најбоље држати само на полици у ормару, па чак и на металцу.

Међутим, за дуготрајно чување кокосовог уља (посебно нерафинираног), које користите само повремено, више је погодна горња полица хладњака или одељак за воће и поврће.

 • У рафинисано рафинисано кокосово уље може се складиштити до 1 године, а нерафинисано - до шест месеци.
 • За лакшу употребу када се чува у фрижидеру, кокосово уље се може сипати у силиконске ледене калупе као што је приказано на слици испод.

Кокосово уље у леденом калупу

Али купатило је погодно за чување кокосовог уља најмање због високе влажности.

Шта да чувате

Што се тиче контејнера за чување кокосовог уља, тамно стакло са јаким поклопцем је најпогодније, али се такође уклапа и непрозирна пластика.

Како чувати путер

Температура и услови складиштења

Оптимални режим температуре за чување дневне употребе маслаца је од 0 до 6 степени. Таква клима може да обезбеди фрижидер, овде се уље може складиштити 15 дана након отварања.

 • Да би спречили да се масло превише тврди и лако се шири на хлеб, треба га чувати на горњој полици хладњака, у одељку за воће и поврће или на полици врата.

Али за дуготрајно складиштење (до 1 године) потребно је користити замрзивач. Али ипак ова опција није најбоља, јер са продуженим складиштењем на хладном, путер постаје мање укусан и користан.

Запамтите да не можете напуштати путер дуго на собној температури. Због утицаја топлоте и свјетлости, постаје жуто, оксидира, изгуби корисне особине и укус.

Међутим, ако фрижидер није у близини, на примјер, у пољу или у дому, можете уље уложити на један од сљедећих начина:

Метод 1. Обмотите уље у памучној тканини натопљеној у раствор воде и сирћета. Када се тканина осуши, поново га навлажите у раствору.

Метод 2. Ставите комад уља у теглу и сипајте га сирћетом тако да прекрива бар за пар центиметара.

Метод 3. Бар уља до 200 г (или неколико шипки) обмотати у пергаменту, а затим ставити у дубок контејнер и сипати јак раствор соли. Чувати контејнер уље на тамном месту и променити саламу свакодневно.

Шта да чувате

Можете уштедјети маслац иу лубрикатору и у амбалажи за фабричку фолију. Погодни су и пергаментни папир (на слици испод) или фолија. Најважније је да амбалажа или контејнер штити уље од светлости.

Масло у папиру за пергамент

Не складиштите маслац у пластичним контејнерима и пластичним врећицама - у таквом контејнеру производ ће брзо пропуштати, жути и покварити.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

51 − 45 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map