Kako izoštriti kuhinjski nož - 7 koraka za početnike

Kako izoštriti kuhinjski nož – 7 koraka za početnike

kako izoštriti nož

Da biste opisali sve nijanse kako pravilno izoštriti noževe, u okviru jednog članka jednostavno je nemoguće, ali to nije uvijek neophodno. Posebno, ako ste u oštrenju potrebni obični nož za kuhinju ili ste samo početnik koji treba započeti negdje.

 • U stvari, kod kuće, izoštriti kuhinjski nož na oštrinu može lako i brzo. No, poteškoća je u tome što morate to raditi tako da se oštrina oštrice čuva dugo, a istodobno previše čelika nije uklonjen iz oštrice.

U ovom materijalu pokušat ćemo jednostavno i jasno reći kako pravilno izoštriti nož s barom. Uostalom, ova metoda nije samo osnovna i dostupna svima, već i najučinkovitija. Uz korak-po-korak upute za oštrenje i ispravljanje pogrešaka, ovdje ćete naći izbor videa treninga i pregled alternativnih metoda - od sustava brušenja do dna keramičke ploče.

Malo o izboru kamenja

Brusne rešetke su sljedeće vrste:

 • keramike;
 • dijamant;
 • prirodni;
 • Japanski vodeni kamen.

Ako želite, čim dobijete iskustvo, možete kupiti nekoliko čvrstih i skupih dijamantnih kamenja ili japanske vode. Međutim, bolje je započeti s običnim keramičkim šipkama (kao što su "Brodovi"), koji se prodaju u svakoj trgovini kućanskih predmeta. Oni su otporni na habanje, izdržljivi i pristupačni. Od nedostataka se može nazvati samo njihova neujednačena abrazija.

Abrazivne šipke

Evo savjeta koji će vam pomoći da pronađete pravi pomoćnik:

 • Koja veličina treba biti bar? Idealno - dulje od 1,5-2 puta ili barem kraće od oštrice noža. Širina i oblik šipke nisu važni.
 • Kada kupujete bar, pobrinite se da je ravna i nema žetona.
 • Za početak, možete kupiti jedan univerzalni zid od srednje tvrdoće. Ali ako postoji želja, kupite bar s dvije strane različite granularnosti ili dva kamena s velikim i manjim veličinama zrna dva puta. U budućnosti, vaša zbirka može se nadopuniti još par kamenja.
 • Najbolje je pokušati dobiti par sovjetskih magaraca, recimo, na buvljim tržištima ili na djedovom. Trake s oznakom "Made in the USSR" imaju jednodimenzionalne zrnce i visoku kvalitetu vezivnog materijala.

Da biste nož prenio na oštrinu za brijanje, osim brušenja, možete kupiti i GOI abrazivnu tijesto, o kojoj ćemo također razgovarati.

Upute za 7-koraka za oštrenje i završavanje kuhinjskog noža

Dakle, za oštrenje noža, jedan cilj je mljevenje toliko metala od oštrice da se rezni rub ponovno oštri. Započnite s grubo zrnatim abrazivnim materijalom i završite sitnim zrncima.

Važno je zapamtiti sljedeća načela oštrenja noža:

 • Najvažnije je odabrati optimalni kut oštrenja i držati ga na čitavom oštricom ruba dok klize po traci.
 • Pokreti moraju biti glatki, bez pritiska.
 • Svi barovi moraju biti namočenom u vodu i sapun rješenje je bolje: oštrenje (nož kliziti bolje, a metalna prašina ne začepljuje pore) u procesu (ukloniti suspenziju nastajanju) i na kraju očistiti traku.
1

I još jedan važan savjet - prvi je put bolje vježbati nožem, što nije šteta plijeniti. Pogotovo ako je vaš glavni nož previše dobar i skup. Pa, idemo u praksu.

Korak 1. Ispiremo kamen s vodom, a zatim potrošimo na nju, recimo, spužvu s kapljicom tekućine za pranje posuđa.

Priprema trake

Korak 2. Dalje, sjesti smo za stol i postavili kamen na drvenu ploču, na primjer, ploču za rezanje. Možete ga staviti ispod kamena i ručnika. Netko je prikladniji staviti šipku okomito na sebe, a netko pod kutom od oko 45 stupnjeva. S vremenom ćete shvatiti kako je više prikladan za rad.

Korak 3. Sada morate odrediti kut oštrenja i popraviti položaj noža. Što bi trebao biti kut? Opće načelo - što je manja, oštrija oštrica postaje, a što je više - to što oštrica čuva oštrinu.

 • Konvencionalni kuhinjski noževi izoštriti pod kutom od 40-45 stupnjeva. Ako izoštrite nož na krilima (namijenjen za rezanje tankih komada ribe, peradi i mesa), onda je trebalo oštreno - pod kutom od 30-40 stupnjeva. Odabranu vrijednost treba podijeliti s 2, a zatim dobivamo kut koji bi trebao biti između oštrice i površine trake. To jest, da oštri nož na 45 stupnjeva, svaka se strana treba izoštriti na 22,5 stupnjeva prema površini mljevenja.

Zaključajte nož pod kutom od 22,5 stupnjeva, što vam pomaže jednostavnom prijemu, prikazanom na donjoj slici.

Kako postaviti nož pod pravim kutom

 • Zapamtite, odabrani kut treba pokušati staviti tijekom cijelog rada.

Korak 4. Stavili smo nož preko šipke tako da gornji rub ručke bude iznad donjeg ruba kamena. Držeći jednu ruku s vitlom, a drugom s oštricom, krenemo kliziti duž štapa od sebe uz put prikazan na donjoj slici.

Oštrenje noža

Pogledajte kratki i vizualni videozapis:

 • Stvar je u tome što je oštrica, klizna nad kamenom, uvijek okomita na smjer gibanja.
 • Na zavoju oštrice, ručica noža mora se lagano podići kako bi poduprla odabrani kut.
 • Zapamtite također da ne možete staviti pritisak na oštricu, ali ne biste trebali smiriti.

Stoga je potrebno držati nož na kamenu oko 40-50 puta, i to sve do cijeloj dužini (sječivo) RK „frezom” (grata micropyle). Njegov izgled će vam reći da je višak metala iscrpljen i nema daljnjeg brušenja. Zatim trebate okrenuti oštricu i ponoviti iste korake. Vizualno na videozapisu:

 • Burr - mali hrapavost, koja je teško vidjeti, ali se može osjetiti lagano trčanje prst uz rub noža (ali ne na rubu, tako da ne uzrokuje ozljede).
Sjaj od izoštrenog noža

Sjaj od izoštrenog noža

Tijekom rada na oštrici će se pojaviti suspenzija - metalna prašina, koja se mora povremeno isprati vodom.

Korak 5. Znači, pojavile su se bure, sada počinjemo fino podešavati. Da biste to učinili, ponovimo iste manipulacije na kamenu s pola veličine zrna. Alternativna metoda finog ugađanja koristi se musat.

 • Musat je čelična šipka ovalnog ili kružnog poprečnog presjeka s uzdužnim urezima. Jednostavno je za ravnanje i održavanje oštrine, ali ne i za oštrenje noža. Musatom je preporučljivo da vlada nožem svaki put prije i poslije posla.

Kako urediti kuhinjski nož Musatov se može vidjeti u sljedećem videa master klasa od uglednog nozhevschika Genadij Prokopenkova, koji je, usput, je specijalizirana za proizvodnju kuhinjskih noževa točno.

Korak 6. Ako želite, možete nožem donijeti brijanje. Da biste to učinili, uzmite bilo koji kožni ili kožni remen, obradite ga GOI, Dialux ili bilo kojom drugom abrazivnom tijesto, a zatim učinite isto, ali samo u smjeru od reznog ruba.

Korak 7. Konačno, provjeravamo kvalitetu mljevenja. To je učinjeno vrlo jednostavno. Dovoljno je izrezati rajčicu ili izrezati komad papira. Ako želite postići brijanje, trebali biste pokušati brijati kosu na ruku. Najoštriji noževi čak mogu planirati kosu, kao što je prikazano na donjoj slici, ali u kuhinji za najobičniji nož takva oštrina nije potrebna.

Planiranje kosa s nožem

Alternativne metode oštrenja

Ako vaš kuhinjski nož - jednostavan i jeftin „tvrdi radnik” i / ili jednostavno proniknuti u „nožem kulture” vi ne želite, preporučuje se za oštrenje kod kuće koristi električno šiljilo, ili brušenje valjaka nozhetochku sustav. Koji su njihovi pro i kontra?

 • Električna snaga savršeno izoštrava noževe, ali čak i najkvalitetniji modeli uklanjaju previše materijala iz lopatica, čime se skraćuje vijek trajanja. Još jedan nedostatak strujnog udara - dobar uređaj košta više od 200 dolara.
 • Nožni valjak - jeftin i jednostavan za korištenje. Pomoću nje možete brzo izoštriti kuhinjski nož, ali, nažalost, oštrina oštrice će ostati neko vrijeme i nož će se s vremenom pogoršati. Najveće povjerenje među noževima koristi alat iz Fiskarisa (na slici). Nemojte zbuniti nož za valjak s V-oblikom. Potonji je opcija za najnepovoljnije.

Nož Fiskars

 • Sustavi oštrenja su dobri u tome što vam omogućuju preciznije izlaganje i održavanje kuta. Ove sharpeners su različiti - uz zaključavanje nož (proizvođače DMT i Lanski) i zaključao sebi kamenje pod određenim kutom (Spyderco Trokut Sharpmaker). Osim toga, možete razlikovati sustav za izoštravanje u kojem možete odabrati željeni kut i upravljati položajem noža - ovo je Edge Pro Apex Nožni alatni sustav. Svaki sustav ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, da biste zaključali šiljilo noža izoštriti neugodno široke kuharski noževi i noževi Spyderco trokut po pravilu, a ne samljeti, a kut može se odabrati samo 30 ili 40 stupnjeva. Međutim, za kuhinjske noževe potrebni su samo ti kutovi, a vrlo je jednostavno koristiti trokuta. Detaljni pregled i upute za uporabu šiljatelja iz Spyderca mogu se vidjeti na sljedećem videu.

Koji su nedostaci Apex Edge Pro? Možda je to samo visoka cijena - 245 dolara. Međutim, za oštrenje kuhinjskih noževa možete kupiti kinesku kopiju ove oštrice (npr. Na Alyekspress).

Postoji još jedan lukav način za izoštravanje noža kod kuće - uz pomoć grubih rizika na dnu keramičke šalice ili ploče. Načelo rada je isti - očuvanje kuta, glatke kretnje, održavanje RC (rezni rub) okomito na smjer.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

72 − = 71

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map