Cork podovi - 99% idealni podni pokrov za kuhinju

Cork podovi – 99% idealni podni pokrov za kuhinju

pluto podu u kuhinji

Cork podovi u kuhinji jedno su od najprofitabilnijih rješenja u omjeru cijene i kvalitete, ali vjerojatno zbog nedovoljne svjesnosti potrošača, oni ne uživaju u popularnosti. U ovom ćemo članku govoriti o prednostima i nedostacima materijala, kao io tome kako odabrati podnu oblogu sa 11 savjeta i 20 fotografija pluta podova u unutrašnjosti.

Pro i kontra

Corkovi podovi imaju sljedeće prednosti:

 • Vrlo su ugodni da hodaju bosonogi. Štoviše, zbog svoje strukture koja se sastoji od mnogih zračnih ćelija, podne od pluta amortiziraju svaki korak koji ste poduzeli. Dakle, za one koji imaju problema s zglobovima, kralježnicom i mišićno-koštanog aparata - bolje je ne pronaći premaze;
 • Nemojte pustiti da se vaša jela slomi u slučaju pada - opet zbog svoje mekoće i opuštenosti;
 • Cork pomaže da zadrži toplinu i sama ostaje topla, čak i ako je soba cool;
 • Ne skliznuti (međutim, na mnogo načina ovisi o zaštitnom premazu);
 • Čep je jednostavan za čišćenje, apsorbira masti, a također i tekuće proizvode kao što su sok od repe ili crno vino. Osim toga, ne privlači prašinu, jer ne akumulira statički elektricitet;
 • Vodootporna i nije podvrgnuta truljenju, jer pluto sadrži lignin, zemer i ceroide. To znači da u slučaju, recimo, od loma cijevi, poda neće pokvariti i neće biti pokrivena plijesni. Ali, strogo govoreći, ozbiljna "poplava" će izdržati samo glutani pluto pod;
 • Nije podložno izgaranju. Pluto može biti iskopan;
 • Imati dug životni vijek. Dobar platni pod trajati će najmanje 20 godina u savršenom stanju;
 • Zahvaljujući zračnim ćelijama, koje čine pluto, pokrov ima memoriju volumena. To znači da ni kuhinjski namještaj niti pale teške stvari neće ostaviti tragove na njemu. Oni će preciznije otići, ali u dogledno će se razdoblje obnoviti;
 • Prigušuju zrak i šokove šuma, kako iz unutrašnjosti tako i izvana;
 • Cijena plosnatih podova iznosi 1500 rubalja po kvadratnom metru. m - je jeftinije od parketa ili masivne ploče, gotovo 2 puta, unatoč činjenici da je, u pogledu izvedbe, pluto u mnogočemu veći od stabla.

Krovni pod u unutrašnjosti kuhinje

Nažalost, ovaj jedinstveni materijal ima svoje nedostatke:

 • Iako je pluta vodootporna, još uvijek može nadvladati dugotrajno izlaganje vlazi. Posebno je podložan zaključavanju podova od pluta na mjestima zglobova umora. Glutinska podna voda nije strašna, ali zbog zaštitnih 3 sloja laka pod može postati skliska kao laminat ili polirani masiv;
 • Pluto se boji oštrih predmeta. Međutim, na lakiranom podu od igara djeteta, mačka ili kapljica noževa mogu ostati samo suptilne ogrebotine, koje su podložne obnovi;
 • Trošak pluta je veći od laminata, pločice ili linoleuma;
 • Ljepljivi pod, koji je najprikladniji za kuhinju, zahtijeva savršeno ravnu podlogu i profesionalnu, a ne samoinstaliranje, što utječe na ukupnu cijenu.

11 savjeta za odabir

Savjeti 1. Ljepeni pod je prikladniji za kuhinju čiji vlasnici često kuhaju i provode tamo

Ljepljivi pod je dobar jer može biti postavljen što je moguće čvrsto - nema zglobova između ploča ili blizu zidova. Zbog toga neće biti oštećen ni zbog velikog volumena vode i neće dopustiti da "potopi" susjeda odozdo.

Karakteristike materijala - dvoslojne pločice za lijepljenje: donji sloj se sastoji od prešanog pluta, a dekorativni sloj izrađen je od pluta. Nakon polaganja premaza se tretira voskom, uljem ili lakom. Pločice su dostupni u različitim formatima, ali i njihove veličine su višekratnici jedni druge, onda možete poigrati s dizajnom zidanje - stavi pod „riblja kost”, u produžetku, zateturao, pa čak i cik-cak, kao na slici ispod.

Krovni pod u unutrašnjosti kuhinje

kontra: za razliku od ljepljivog podova zahtijeva idealan temelj i visoku kvalitetu profesionalnog polaganja. Osim toga, ne može se ponovno koristiti nakon demontaže.

Savjet: Ljepljivi podu u kuhinji treba prekriti s 3-4 sloja laka.

Savjet 2. Ako živite u iznajmljenom stanu, nemojte kuhati tako često i ne želite pažljivo podići bazu, onda je više isplativo kupiti blok za zaključavanje

Zaključavanje poda
1

Dvorac ( „plutajući”) podovi su prikladniji za završnu malo izrabljivane kuhinje i blagovaonice, kao što su oni dobro održavan izlijevanje, ali samo do 24 sati. No, razmažene pločice podliježu zamjeni, a što je najvažnije - premaz je vrlo brzo i lako se montira neovisno. Čak ni lak za nju ne treba primjenjivati, češće se već prodaje s tvorničkom preradom. Osim toga, „plutajući” kata kroz korištenje podloge (za vrijeme instalacije) i temeljem MDF može se postaviti na bazu s padom do 23 mm na 2 m, koje će vam uštedjeti vrijeme, trud i novac. Još jedan plus - čep za bravu može pouzdano simulirati pod ili parket.

Značajke materijala: "Plutajuće" podne ploče sastoje se od MDF-a, središta prešanog pluta i ukrasnog sloja filca od pluta (2-3 mm). Prema formatu, veličini, načinu postavljanja (na principu "šiljasti utor"), a ponekad tip pluta traka sličan je laminatu.

kontra: kao što je već napomenuto, poklopac bravice ima slabu točku - šavova. Ako voda ispadne u zglobove, krajevi trake se nabubre, a plutač može lagano odmotati MDF ploču. Još jedan nedostatak - cijena podova za zaključavanje je nešto veća od ljepila, a oni također zahtijevaju kupnju posebnog podloge.

Savjet: kako biste duže održali pod u kuhinji, odaberite materijal s vlažnim krajevima i svakako zapečati sve spojeve vodonepropusnim brtvilom.

Savjet 3. Što je deblji materijal, to bolje

 • Plosnato ljepilo za kuhinju trebalo bi imati debljinu od 6 mm, a ne 4 mm.
 • Podni dvorac je debljine 10-12 mm. Druge stvari su jednake, deblji materijal će biti pouzdaniji.

Savjet 4. Ako želite kupiti lagani pod, a zatim dati prednost sorti s šavom

Bijele, bež boje, svijetlo sive boje stvaraju šavove i sve pogreške u polaganju. To se može izbjeći ako odaberete poda s šavovima (rubovi na rubovima).

Savjet 5. Želite li da pod uvijek izgleda čist? Odaberite materijal karakterističnog uzorka i teksture furnira od pluta

Nije previše lagano (bež, siva, smeđa, tamno smeđa) tonirana premaza s karakterističnom "plutenom" teksturom uvijek izgleda čisto. Mala mrvica, kapi iz vode, mrlje i ostalo zagađenje kućanstva mogu se primijetiti samo ako pogledate blisko.

Krovni pod u unutrašnjosti kuhinje

Vijeće 6. Zatamnjena pluta zadržava svoju izvornu boju duže nego neobloženu

Ako je kuhinja gleda na sunčanoj strani, trebali preferirati tonirana materijala kao što pluta prirodne boje, jednostavna lakirani kraju „izgoriti” od ultraljubičastog zračenja.

Savjet 7. Kupite pluto iz jedne šarže

Zbog specifičnosti proizvodnje, plosnati podovi iz različitih parcela bitno se razlikuju po tonu i veličini, što postaje vidljivo samo tijekom procesa polaganja. Iz istog razloga savjetujemo vam da budete sigurni i kupite pločice s marginom, posebno ako kupite utičnicu za zaključavanje.

Savjet 8. Izbjegavajte ljepila na bazi otapala

Ako odlučite položiti ljepljivi pod, onda obratite posebnu pozornost na izbor ljepila. Najbolji izbor će biti ljepilo na bazi vode, a ovdje skladbe na osnovi otapala mogu trajno impregnirati vaše podove s neugodnim kemijskim mirisom. Nemojte se bojati visoke cijene ljepila na bazi vode, jer imaju 2 puta veću ekonomsku potrošnju.

Savjet 9. Obratite posebnu pozornost na kupnju lakova

 • Elastični lak, kao i ljepilo, bolje je odabrati na bazi vode;
 • Imajte na umu da je lak premaz tretira s keramičkim materijalom, iako i povećati trajnost spolova, ali hodati na njima nije tako lijepo, i djeca i sve ih možete obrisati kožu. I oni ... mogu brže trošiti čarape članova kućanstva;
 • Nakon lakiranja utikača, pričekajte najmanje tjedan dana prije početka rada - nemojte ga hodati na obuću ili stavljati namještaj.

Savjet 10. Ako želite kupiti plisnatu podlogu, predajte pločice s tvorničkim lakom

U vrijeme, novac i trud je više isplativo kupiti već lakiran baseboards, kao nelakiran ipak jeftiniji, ali oni još uvijek moraju nositi lak dvaput.

Savjet 11. Kako biste produžili vijek trajanja premaza, koristite posebne proizvode za njegu

 • Složena nečistoća, koja je u kuhinji neizbježna, treba ukloniti s posebnim mekim sredstvima za čišćenje za pluto podove, na primjer, Euku-clean.
 • Jednom u godinu ili dvije, nanesite posebni vosak i parafinski vosak na pod. Oni će vratiti ljepotu pluta i povećati antistatička svojstva.
 • Jednom u 5-10 godina, ažurirajte sloj laka.

Fotografija plutnih podova u unutrašnjosti kuhinje

I konačno, predstavljamo vam izbor fotografija od pluta podova u interijerima kuhinja u klasičnom i modernom stilu. Počnimo, možda, s klasicima.

Krovni pod u unutrašnjosti kuhinje u klasičnom stilu

Cork pod u unutrašnjosti kuhinje u stilu zemlje

Cork pod u unutrašnjosti kuhinje u stilu zemlje

Cork pod u unutrašnjosti kuhinje u stilu zemlje

Cork pod u unutrašnjosti kuhinje u stilu zemlje

Cork pod u unutrašnjosti kuhinje u stilu zemlje

No, fotografije primjeri korištenja pluta u unutrašnjosti modernih kuhinja.

Krovni pod u unutrašnjosti moderne kuhinje

Krovni pod u unutrašnjosti moderne kuhinje

Krovni pod u unutrašnjosti moderne kuhinje

Krovni pod u unutrašnjosti moderne kuhinje

Krovni pod u unutrašnjosti moderne kuhinje

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

61 − 59 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map