Kako prati linoleum u kuhinji: učinkoviti načini skrbi za oblaganje

Kako prati linoleum u kuhinji: učinkoviti načini skrbi za oblaganje

Kako prati linoleum u kuhinji: učinkoviti načini skrbi za oblaganje

Linoleum je estetska i demokratska inačica podnog obloga za svaku kuhinju. Može izdržati masu vanjskih čimbenika: vlagu, sunčevu svjetlost, kemijske tvari, mehaničke utjecaje. No, paralelno s cijelim nizom prednosti materijala, postoje i objektivni nedostaci: ona postaje prljava i brzo stječe mjesta, zbog čega gubi svoj izvorni sjaj. U tom smislu, neizbježno se postavlja teško pitanje: kako oprati linoleum u kuhinji i vratiti ga na svoj bivši oblik? Nadalje, temeljito razumijemo suptilnosti skrbi za oblaganje.

Osnovna pravila skrbi

Nepravilno održavanje podnog pokrivača ne samo da prouzrokuje gubitak estetskog izgleda već i deformacija. Kako bi se izbjegle ove nevolje, potrebno je znati kako i kako oprati linoleum u kuhinji - na vašu pažnju osnovne detalje čije će se poštivanje spriječiti pogreške u brigu o završetku.

linoleum

Linoleum - moderna i praktična opcija za završetak kuhinjskog poda

Osnovne nijanse mokrog čišćenja

Odmah zapamtite da se prvo mokro čišćenje preporučuje prije dva tjedna nakon postavljanja linoleuma - prije nego što se bolje baciti na jednostavno čišćenje suhim usisivačem. Kada se održi određeno razdoblje, možete početi prati podove vodom dodavanjem neutralnih sredstava za čišćenje. Potonja mora biti potpuno otopljena u tekućini.

Najprikladnija, ali istovremeno učinkovita verzija sredstava za čišćenje linoleuma je sapun. Pokrivenost održavanja sheme je jednostavna: prva faza - obrišite površinu mekanom vunenom krpom, umjereno natopljenom u toploj otopini sapuna; druga faza - temeljito isperite sapun hladnom vodom i obrišite poda mikrofibelom ili sličnim teksturama s salvama. Korištenje četki i čvrstih čeljusti u radu je vrlo nepoželjno - mogu ogrebotati pod.

sapun čips

Presavljivanje sapuna je najjeftiniji i najčešći čistač poda

Važno! Preporučljivo je prati dijelove poklopca tako da rješenje ne ostaje dugo na linoleumu - sapun se brzo isušuje i može oštetiti vanjski sloj završne obrade.

Alternativni sapun, ali jednako pristupačan način za pranje linoleuma je tekućina za pranje posuđa. Shema njegove primjene je slična, kao u prethodnom slučaju, s izmjeničnim pranje toplom i hladnom vodom. Druga mogućnost za doradu održavanja - proizvodi posebno dizajnirani za njegu linoleuma. Važno je da ne sadrže klor, abrazivne čestice i aceton. Upotrebljavajte gotove formulacije deterdženta strogo prema uputama proizvođača.

čišćenje poda

Mekana odjeću i sapun - standardni set za mokro čišćenje

Posebna sredstva za linoleum

Ako zadatak nije samo pranje podnog pokrivača, već i poboljšanje estetskih i izvedbenih svojstava, upotrijebite posebna sredstva - laneno ulje ili mastiks. Prva će omogućiti da linoleuma izražene sjaje i da će ga zaštititi od pojave malih pukotina. Upotrijebite uljno ulje vrlo je jednostavno: obrišite površinu s radnim sastavom, a zatim ga polirati svilenom krpom. Ponavljanje postupka ne smije biti manje od jednom tromjesečju.

Ako je za vas hitno, nego oprati linoleum, kako ne bi vapno, obratite pažnju na druga posebna sredstva - mastika. Također će pružiti sjajni premaz, ali će ga dodatno učiniti praktičnijim i dobro njegovanim. Najvažniji uvjet za postizanje željenog rezultata je jasno pridržavanje doziranja proizvoda, što je naznačeno na pakiranju.

Složeni slučajevi održavanja podova

Gore navedene metode čišćenja prikladne su samo za standardnu ​​redovnu njegu premaza, ali postoji određen broj specifičnih slučajeva kada je potrebno pribjeći ozbiljnijim mjerama. Uklanjanje ustajale prljavštine, briga za utisnutu završnu obradu, čišćenje poda nakon popravka - kako i što oprati linoleum u teškim situacijama?

Uklanjanje mrlja

Ključ za uspješno borbu protiv mrlja je korištenje pravilnih alata. Oni bi trebali biti odabrani ovisno o skali i prirodi onečišćenja:

 • Kava i boje hrane. Najučinkovitije sredstvo - terpentin: nanesite nekoliko kapi tvari na meku krpu i lagano obrišite zagađeno područje.

Važno! Ako se na kuhinji postavlja umjetni linoleum, morate paziti na terpentin - nemojte nanositi više od dvije ili tri kapi sastava na krpu kako ne biste oštetili gornji sloj materijala.

 • Tinta i markeri. S mjesta, benzin i kerozin će najbolje nositi. Kao radni alat možete koristiti fino zrnato brusno papir ili melaminsku spužvu. Nakon uklanjanja onečišćenja, obrađeno područje mora biti polirano s svilenom krpom, lagano navlaženom s prirodnim uljem od ulja, kako bi se premaz vratio na svoj prijašnji sjaj.
kerozin

Kerozin - učinkovit lijek protiv mrlja tinte

 • Vosak. Uklonite smrznute kapljice voska s ravnim nožem ili lopaticom. Preostale mrlje treba najprije izbrisati benzinom, a zatim isperite hladnom vodom.
 • Rust. Kako biste se riješili hrđavih mrlja, obrišite podlogu mekom krpom natopljenom u slaboj otopini izbjeljivača: 1 dio sredstva za čišćenje za 10 dijelova tople vode. Za pouzdanost, cilj također može biti tretiran s limunovim sokom.
 • Jod. Dokazani proizvod je soda. Prvo stavite smjesu na vlažnu krpu i, nekoliko minuta, pričvrstite ga na mrlju, a zatim obrišite kontaminiranu površinu istom krpom. Ako mrlja ne nestane, ponovite postupak.
 • Zelenka. Kako bi se oslobodili čak i svježih točaka, alkohol kamfora pomoći će: nanijeti dvije ili tri kapi na mekanu odjeću i nježno obrisati onečišćenu površinu.
prljavi linoleum

Zelenka se može brzo isprati alkoholom kamfora

 • Gary i masti. Duboko kuhinja onečišćenja, od kojih je nemoguće riješiti konvencionalnim sapunom ili deterdžentom, treba očistiti u nekoliko faza: prva - s terpentin ili benzin, drugi - s limunovim sokom i deterdžentom.
 • Ožiljci od cipela. Crne otiske stopala s cipela mogu se ukloniti gumenom gumicom: trljati prljavštinu s elastičnim trakom, a zatim operirati pod otopinom sapuna.

Njega za podignutom linoleumom

Rebrasti obloge izgleda vrlo impresivno, ali lijepim pogledom platiti svoje vrijeme i trud, kao i nestandardne seksualne usluge podliježu određenim problemima: Prvo, reljef premaz zbog svojih računa brzo skuplja prašinu i prljavštinu, a kao drugo, kvaliteta čist to neće biti moguće pomoću uobičajenog trljanja. Stoga je logično pitanje: kako oprati linoleum s neobičnom rebrasta površina?

1
linoleum

Reljef linoleum zahtijeva poseban pristup održavanju

Glavni radni alat u borbi protiv zagađenja je četka s mekim čekinjama. Pripremite sapunsku otopinu u udjelu od 100 g ribane sapunice na 10 litara tople vode, a zatim, kvašenjem četke u rezultirajućoj kompoziciji, dosljedno počnete čistiti premaz. Nemojte trljati pod tako da četkica ne ošteti završetak. Još jedna nježna opcija za reljef linoleum je usisivač za pranje posuđa s posebnim zakretnim priključcima.

čišćenje premaza

Za čišćenje reljefnog premaza, preporučljivo je koristiti meke četke

Obratite pažnju! Da bi zaštitili završiti olakšanje od čestih iscrpljujućih čišćenje četkom ili usisivač može biti jednom u dva dana za obavljanje preventivno održavanje: obrišite površinu mekom rebrastim spužvom.

Čišćenje linoleuma nakon popravka

Prva stvar koju trebate učiniti pri pokretanju popravaka je zaštita kuhinjskog linoleuma s plastičnom folijom ili debelim papirom. Ali nemojte misliti da je to zajamčeno da spasi cilj od svih negativnih vanjskih čimbenika. Praksa dokazuje: zagađenje na podu ionako se ne može izbjeći. Kako se onda baviti posljedicama popravka?

Ako se na podu nalazi boja, mora se ukloniti još svježe dok se ne osuši. Vodeni emulzija sastav se može obrisati vlažnom krpom i obično, ali s uljem će biti teže: prvo morate ukloniti mrlju sa suhom krpom, a zatim osušite suncokretovo ulje i oprati vodom i sapunom. Ako je boja već posušena, samo će otapalo pomoći. Ali važno je da ne sadrži aceton.

Još jedno uobičajeno pitanje - kako očistiti linoleum u kuhinji od montažne pjene? Postoji nekoliko učinkovitih opcija:

 1. izrezati pjenu nožem, a ostaci građevinskog materijala staviti u izobilju vlažnom krpom - kada će vlaga omekšati pjena, uklonite ga s lopaticom i powertrowel kontaminiranog područja sa suhom krpom;
 2. Postavite poseban pjenasti čistač na ovojnicu;
 3. Izrežite pjenu nožem i radite s ostatkom materijala s otapalom bez acetona.

Važno! Nakon uklanjanja montažne pjene, linoleum treba trljati uljem od lanenog sjemena.

Ako nakon popravaka na premazu postoje svijetle mrlje i bijeli premaz, one se mogu isprati običnom toplom vodom. Glavna stvar je promijeniti vodu dva ili tri puta kako bi se oslobodili zgrade prašine. U tim teškim slučajevima, kada razvod ostane, hodajte na njih s krpom natopljenom u slaboj otopini octa ili kalijevog permanganata.

čišćenje

Da biste dobili osloboditi od prašine nakon popravka pomoći će redovito mokro čišćenje

Renoviranje linoleuma u kuhinji

Ako čišćenje premaza nije dala željeni rezultat, a cilj još uvijek izgleda blijed, a ne vrlo atraktivan, možete se usredotočiti na radikalniji korak - obnavljanje vanjskog sloja poda. U tu svrhu u gradnji trgovina možete naći mnogo mastika na osnovi voska.

mastika

Vosak mastika - popularan alat za brzu obnovu linoleuma

Kako ne bi priznali pogreške u ovom pitanju, razmislite o tome kako ažurirati linoleum kod kuće:

 1. Dobro operite pod, ne bi trebalo biti mrlje ili prašine na njemu. Možete koristiti posebne spojeve za uklanjanje prljavštine i starog poliranja.
 2. Osušite površinu suhom krznom - to će izbjeći razvod.
 3. Pripremite mast za vosak i dosljedno nanesite radni materijal na površinu završetka: prelijte skladbu na plohi od 2 m i pažljivo ga rasporedite po podu valjkom ili posebnim mopom. Preporučujemo primjenu mastike pomicanjem okomito na prozor kako bi manje vidljive rupe za poliranje. Da biste olakšali rad, možete koristiti poseban stroj za poliranje.
 4. 10 sati nakon primjene mastike, kada se posve suši, hodajte na površini suhim usisavanjem. Nemojte obrisati pod vlažnom krpom.
usisavač

Usisavač - nježni uređaj za njegu ažuriranog poda

Video: skrb za linoleum kod kuće

Kako prati linoleum improviziranim sredstvima

Kako brzo ažurirati poda vlastitim rukama

Kao što možete vidjeti, postoje mnogi učinkoviti načini skrbi za linoleum. Ispred vas su dokazane mogućnosti za standardne mrlje za pranje i čišćenje - zahvaljujući njima ne samo da možete držati poklopac čistim, već i po potrebi ažurirati završetak, čime se produljuje vijek trajanja premaza.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

4 + 6 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map