Moss di dapur! Siapa mereka dan bagaimana untuk menghilangkannya

Moss di dapur! Siapa mereka dan bagaimana untuk menghilangkannya

Moss di dapur! Siapa mereka dan bagaimana untuk menghilangkannya

Berita buruk: tengah di dapur boleh berlipat ganda hingga beberapa ratus seminggu. Berita baik: Drosophila, yang juga dipanggil buah atau buah beku, adalah jenis yang paling tidak berbahaya - mereka tidak menggigit, tidak bertolak ansur dengan jangkitan dan mereka boleh dengan mudah dikeluarkan di rumah.

Dari mana datangnya tengah-tengah dapur, hama-hama yang kecil ini? Terdapat hanya tiga varian jawapan di sini:

 • Mereka terbang dari jalan ke bau wangi yang harum atau produk rosak.
 • Telur Simuliidae datang ke dapur anda bersama buah-buahan atau sayur-sayuran yang dibeli.
 • Mereka ditanam di dalam tanah tumbuhan dalaman kerana terlalu gemuk atau kerana mereka berdiri di balkoni, sebuah jalan, berhampiran dengan tingkap yang terbuka. Sekiranya anda menyedari bahawa serangga kerontang di dalam pot bunga, maka itu boleh sama dengan "buah" atau lalat bunga (syarid) yang sama. Bagaimana untuk membezakannya? Batang tengah bunga lebih menyerupai nyamuk hitam, dan lalat buah lalat kecil. Anda boleh melihat perbezaan dalam gambar di bawah. Sekiranya anda faham bahawa di dalam periuk bunga di dapur, bilah-bilah yang tidak berbuah akan digulung, artikel ini adalah untuk anda, dan jika anda telah menemui sciarids, maka lihat artikel berasingan dengan arahan terperinci.

Jenis midges yang boleh muncul di dapur

Oleh kerana midges bukan hanya orang dewasa yang terbang, tetapi juga larva dan telur pandai, memerangi mereka mestilah rumit. Untuk mendapatkan maklumat mengenai cara menyingkirkan midges di dapur, baca arahan langkah demi langkah kami.

Bagaimana untuk menghilangkan midges buah (janin)

Langkah 1. Cari dan elakkan sumber penampilan tengah

Untuk menghilangkan telur, anda perlu mencari sumber penghasilan semula dan pembiakan lalat, dan kemudian tutupnya dalam pakej dan segera mengeluarkannya dari rumah. Seperti yang anda tahu, lalat buah bertelur dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi bukan sahaja! Mana-mana tempat di mana ada makanan dan kelembapan, boleh menarik serangga. Secara umum, jika anda tidak dapat mencari sumber dalam apa-apa cara, cari di tempat yang tidak jelas. Berikut adalah beberapa petua untuk mencari:

 • Jika anda menyimpan kompos untuk tumbuhan dalaman di dapur, maka anda harus melihatnya.
 • Bilakah kali terakhir anda membasuh sampah? Walaupun anda kerap membuang pakej dengan sampah, bekas itu sendiri boleh menjadi punca masalah.
 • Cuka, bir dan wain juga menarik serangga. Fikirkan tentang hal itu, mungkin botol terbuka dengan cecair berbau mungkin tergelincir?
 • Cendawan, bijirin dan keju - jauh dari buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi bahkan midges tidak menghina mereka.
 • Sink dapur tersumbat adalah satu lagi tempat pembiakan yang berpotensi untuk serangga.
 • Cari sponges yang basi dan lembap, kain rapi atau sap.
 • Kadang-kadang punca penampilan midges boleh menjadi cairan manis, alat dengar yang bocor ke dalam socle, kotak dapur, peti sejuk atau tempat lain.

Langkah 2. Sembunyikan dan tutup semua produk

Sekarang semua produk di dapur harus disembunyikan untuk menghilangkan makanan lalat buah dan tempat untuk pembiakan.

 • Buah-buahan, sayur-sayuran, jem, gula-gula dan barang-barang lain Simuliidae boleh disembunyikan di dalam peti sejuk atau tertutup dalam bekas tertutup rapat. Jangan tinggalkan buah masak di luar peti sejuk sehingga masalahnya diselesaikan.

Secara teorinya, ukuran ini mungkin mencukupi untuk membunuh midge itu, tetapi ia akan mengambil proses ini dari 10 hari (dalam musim panas) dan sehingga 2.5 bulan pada musim sejuk. Oleh itu, untuk menyingkirkan midges di dapur dengan cepat, anda perlu mengatur perangkap.

Lihat juga bahan: Cara menyimpan buah di rumah - prinsip umum, memo dan idea-idea foto.

Langkah 3. Tetapkan perangkap

Perangkap dengan corong dan umpan - ini adalah cara rakyat yang mudah, yang berfungsi 100%. Prinsip operasi adalah mudah: lalat terpancing ke dalam bekas dengan pembukaan kecil oleh bau umpan, dan tidak dapat terbang lagi. Meninggalkan di dapur seperti perangkap di waktu petang, pada waktu pagi anda akan mendapati serangga seluruh serangga di dalamnya.

1

Cara membuat perangkap:

 1. Ambil balang kaca, pasu atau mana-mana bekas lain dengan dinding tinggi dan letakkan / masukkan umpan pada bahagian bawahnya, contohnya:
 • Berry atau sebilangan buah, katakan, pir atau pisang.
 • Beberapa sudu jem.
 • Cuka cuka epal kecil.
 1. Lembaran A4 atau sebarang sentuhan kertas lain ke dalam kerucut, atur tip dengan pita pelekat dan, jika perlu, potong, kemudian masukkan corong yang terhasil ke dalam balang. Dengan cara ini, perangkap yang paling berkesan akan datang dari kertas berwarna kuning atau oren, yang akan muncul di tengah-tengah sebagai sitrus - yang paling selamat dari musuh mereka adalah makanan pembakar os.

Perangkap untuk lalat buah

Perangkap untuk lalat buah

 1. Letakkan satu atau sepasang perangkap sedemikian di tempat yang berisiko tinggi - contohnya, berhampiran sink, sampah boleh, pot bunga, jika lalat lalat di sana.
 2. Selepas beberapa jam, tuangkan penyelesaian sabun yang hangat ke dalam balang (tanpa mengeluarkan corong!) Untuk menenggelamkan serangga yang ditangkap. Pegang penyelesaian dalam balang selama beberapa minit, kemudian tuangkan kandungannya.
 3. Jika anda tidak menangkap semua buah-buahan pada satu masa, ulangi prosedur sehingga perangkap kosong. Di samping itu, kami mengesyorkan mengulangi prosedur 8-10 hari selepas hasil positif, kerana selebihnya telur di suatu tempat boleh menumbuhkan "generasi baru" Simuliidae.

Gambar di bawah menunjukkan jenis perangkap lain dengan prinsip tindakan yang sama. Seperti yang anda lihat, bukan corong kertas, anda boleh menggunakan corong dapur atau filem makanan berbalut (beg selophane juga sesuai).

Jenis perangkap untuk Simuliidae

Dengan cara ini, anda boleh membuat balang dan corong dari botol plastik. Untuk melakukan ini, ia perlu dipotong menjadi dua bahagian, supaya bahagian dengan lehernya lebih pendek, kemudian masukkan corong yang dihasilkan ke dalam balang dengan leher ke bawah dan selamatkan perangkap dengan pita pelekat seperti yang ditunjukkan dalam foto di bawah.

Perangkap Asap daripada botol plastik

Dan sedikit mengenai pencegahan

Ambil perhatian petua berikut untuk mencegah penampilan lalat buah di dapur:

 • Pastikan produk anda ditutup, atau lebih baik - di dalam peti sejuk.
 • Cuba buang sampah setiap hari, terutamanya jika anda membuang tulang dan batang buah atau sayuran. Juga jangan lupa untuk mencuci sampah itu sendiri sekali seminggu, dan pada musim panas dan sama sekali 2 kali seminggu.
 • Pada waktunya, buangkan potensi lain dari penghasilan semula lalat buah. Pucuk lama, kain basah, mop basah dan apa-apa benda lain yang anda gunakan untuk pembersihan boleh mengandungi telur Simuliidae. Buangkannya atau basuh di dalam mesin basuh dalam mod basuh panas.
 • Bersihkan saliran sinki secara teratur.

Cara lain

Etil alkohol 70 atau 90% akan membantu dengan cepat membunuh Simuliidae. Untuk melakukan ini, ia perlu dituangkan ke dalam pengabut dan disembur secara langsung pada lalat terbang. Dewasa Drosophila langsung jatuh ke lantai dan anda hanya perlu menyapu lantai. Kaedah ini adalah baik kerana alkohol adalah "insektisida" yang lebih selamat daripada cara khas, selain itu ia boleh membunuh telur.

Dan bagaimana jika midges di dapur berada di dalam sink? Untuk memeriksa sama ada ia adalah tempat pemijahan untuk lalat buah, anda boleh melakukan ini: gamkan sekeping filem makanan, disalut dengan lapisan madu yang nipis, ke wastafel, dan kemudian kembali ke tenggelam dalam satu jam. Jika anda melihat bahawa lalat buah-buahan terjebak dalam madu, maka mencuci anda adalah sebahagian daripada masalah. Untuk menghapuskannya, pastikan saliran berfungsi dengan normal, dan kemudian tuangkannya ke dalam larutan sabun mendidih. Akhirnya, gunakan berus untuk membersihkan dinding longkang.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 4 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map