Bagaimana untuk menghilangkan midges dalam bunga

Bagaimana untuk menghilangkan midges dalam bunga

Bagaimana untuk menghilangkan midges dalam bunga

Dalam artikel ini, kita akan memberitahu bagaimana untuk menyingkirkan midges dalam warna dalaman oleh orang dan cara khas, iaitu dari 3 jenis berikut:

 • Drosophila, yang juga dikenali sebagai buah atau buah-buahan buah. Mereka kelihatan seperti lalat kecil.
 • Ssirid, nama lain - nyamuk lalat atau lalat, dan mereka sangat mirip dengan nyamuk hitam kecil.
 • Whitefly atau Aleroidid, yang kelihatan seperti aphids kecil putih atau cahaya kelabu kecil. Mereka tinggal kebanyakan di bawah daun.
Jenis Simuliidae

Jenis Simuliidae

Cara-cara untuk menangani lalat buah-buahan dan bunga akan dibincangkan dalam bab yang pertama, jika tanaman anda telah menetap di lalat putih, kemudian belajar bagaimana untuk menghilangkan daripada mereka, anda akan dapat di bahagian kedua bahan.

Bagaimana untuk menghilangkan buah dan lalat (Drosophila dan Sciarid)

Moss dalam bunga tidak hanya terbang lalat kecil, tetapi juga larva mereka yang hidup di tanah. Dalam satu periuk, beberapa generasi serangga boleh berkembang serentak - dari telur hingga dewasa. Di samping itu, perlu diingat bahawa nyamuk kulat boleh tersebar dengan cepat dari satu tumbuhan ke yang lain. Oleh itu, untuk menghilangkan serangga selama-lamanya, perlu melawan mereka secara komprehensif dan sering kali berulang kali.

Kerana apa midges muncul dalam warna bilik: punca biasa - mereka boleh muncul apabila menanam tumbuhan di tanah pembelian yang telah tercemar dengan telur dan larva. Di samping itu, midges hanya boleh terbang di musim panas atau musim gugur dari tingkap dan menetap di dalam bunga anda. Bagaimanapun, faktor utama dalam pengeluaran dan pembiakan Drosophila dan stsiarid basah, tanah itu transfused, yang menarik agas dan mewujudkan keadaan yang baik untuk transformasi telur tidak aktif dalam larva. Dengan cara ini, lalat buah boleh masuk ke dalam pangsapuri anda, bersama-sama dengan sayur-sayuran yang dibeli dalam, buah-buahan, atau terbang dengan bau produk basi, dan selepas mewah untuk bekas bunga anda.

Kerosakan: Individu dewasa sendiri tidak berbahaya, tetapi larva mereka, makan pada sap akar, memusnahkan tumbuhan. Terutama berbahaya adalah lalat untuk benih dan tumbuhan muda.

Pencegahan: menyiram tumbuh-tumbuhan seperti pengeringan 2 cm lapisan atas bumi, serta melonggarkan berkala dan penyingkiran risalah yang berpenyakit tepat pada masanya. Penyiraman yang sederhana akan menjadikan tanah kurang menarik untuk dewasa oviparous Simuliidae dan kurang subur untuk perkembangan larva.

Kaedah perjuangan

Arahan 1. Dengan bantuan remedi rakyat

Langkah 1. Biarkan tanah kering setelah air terakhir, supaya sekurang-kurangnya 2 cm lapisan atas kering.

Langkah 2. Tangkap semua orang dewasa. Anda boleh melakukan ini dengan:

 • Perangkap: khas (misalnya, pita biasa untuk menangkap lalat) atau buatan sendiri. Untuk membuat perangkap untuk midges dengan tangan anda sendiri, anda akan memerlukan kadbod kuning (atau kadbod, kuning dicat), serta madu. Kad kuning perlu dilapisi dengan lapisan madu yang nipis dan ditimbang (diletakkan) berhampiran periuk. Jangan lupa untuk menukar perangkap sekiranya perlu.
Perangkap buatan sendiri untuk Bunga Simuliidae

Perangkap buatan sendiri untuk Bunga Simuliidae

 • Pembersih vakum: keluarkan muncung atau letakkan hos muncung kecil tanpa berus dan hanya proseskan kepada mereka tanah dan ambang jendela. Pembersih vakum dengan mudah akan mengetatkan serangga walaupun dalam penerbangan. Selepas ini, beg itu harus dibuang (jika ia boleh guna) atau dikosongkan di luar apartmen, dan kemudian dirawat dengan dichlorvos.
1

Langkah 3. Oleh itu, dari dewasa oviparus Simuliidae membersihkan, kini perlu memproses tanah untuk menghilangkan larva. Untuk melakukan ini, lepaskan tanah kering dan air tumbuhan dengan salah satu daripada ubat berikut:

 • Penyebaran bawang putih: membuat infusi bawang putih pada kadar: 1 keping bawang putih parut + 600 ml air mendidih setiap 1 pot bunga. Biarkan agen itu dibancuh selama 2-4 jam, kemudian tuangkan dan taburkan kilang itu, dan pulpa yang tinggal di dalam tanah. Juga anda boleh melekat dalam 1 potong menjadi tiga bahagian kepala ke dalam tanah setiap tanaman yang dijangkiti. Jangan bimbang, bau bawang putih di apartmen tidak akan muncul.
Bawang putih sebagai racun serangga semulajadi untuk midges bunga

Bawang putih sebagai racun serangga semulajadi untuk midges bunga

 • Penyelesaian mangan: ia mesti sangat lemah sehingga kelihatan tidak berwarna di telapak tangan anda. Air dan semburkan penyelesaian tumbuhan tidak lebih dari 1 kali seminggu untuk sebulan.
 • Penyelesaian sabun: parut 20 gr sabun cuci dan larutkan dalam satu liter air hangat, kemudian tuangkan dan taburkan tumbuhan dengan larutan yang dihasilkan.
 • Sulfur: masukkan 4 perlawanan di tanah dengan kepala turun pada jarak yang sama dan tuangkan tumbuhan sedikit air. Sepanjang minggu, tukar perlawanan setiap hari.
 • Penyelesaian ubat antiparasit untuk haiwan kesayangan: Beli di ubat anthelmintik kedai haiwan kesayangan, sebagai contoh, Drontal. Ejen dos yang sesuai untuk kucing atau anak anjing, cair dalam air dan air tumbuhan seperti biasa. Selepas seminggu, adalah wajar untuk mengulangi prosedur.

Arahan 2. Dengan bantuan racun serangga dan penciptaan "rumah hijau toksik"

Kaedah ini berkesan, ekonomi dan, jika dilakukan dengan betul, adalah selamat untuk manusia dan tumbuh-tumbuhan. Dengan itu, anda boleh membunuh kedua-dua larva dan orang dewasa.

Langkah 1. Tunggu sehingga tanah menjadi kering selepas air terakhir.

Langkah 2. Berhati-hati melonggarkan tanah.

Langkah 3. Letakkan periuk tumbuhan dalam pakej biasa, semburkan sedikit "Dichlorvos" ke dalam tanah dan sekat rapat beg supaya periuk ditutup sepenuhnya. Selepas 4-5 jam, midge di tanah mesti mati.

Rumah hijau toksik
 • Jika kutu dipenuhi bukan sahaja tanah itu, tetapi menetap di bawah atau di atas daun, anda akan perlu untuk melakukan semua langkah yang sama, tetapi memilih pakej saiz ini, supaya ia sesuai keseluruhan kilang "penuh panjang", dan dichlorvos tidak menyembur hanya dalam tanah, tetapi juga pada pakej (!). Untuk mengelakkan kerosakan kepada tumbuhan, ia adalah penting bahawa cara-cara tidak jatuh pada daun dan supaya mereka tidak mencederakan, ia adalah perlu untuk menetapkan pack pita pada ketinggian yang betul untuk perabot, pintu atau lampu lantai. Satu lagi cara untuk mencipta "rumah hijau" ditunjukkan dalam gambar di sebelah kanan. Ejen itu akan memusnahkan serangga di tanah dan daun pada 7-10 jam.
 • Dichlorvos boleh menggantikan Raptor, Neo atau Raid. Di samping itu, bukannya penyemburan, anda boleh menggunakan penyelesaian dari racun serangga khas untuk tumbuhan, contohnya Groma-2, Aktor, Bazudin, Actellika dan Carbophos. Dalam kes ini, sebelum membungkus tumbuhan dalam polietilena, ia mesti dituang dan ditaburi dengan ubat.

Langkah 4. Hantarkan perangkap khas atau buatan sendiri pada tingkap supaya baki boleh duduk di atasnya, yang tidak berada di bawah beg.

Langkah 5. Ulangi prosedur selepas 8 hari untuk mengecualikan kemungkinan menimbulkan reaksi Simuliidae.

Jika larva di dalam tanah yang sangat banyak, dan anda pasti bahawa kilang itu terus hidup pemindahan itu, ia adalah yang terbaik untuk melakukan ini, bunga dipindahkan dalam yang baru, tanah yang diusahakan sebelum ini. Untuk melakukan ini: Longgarkan tanah dan tarik ia keluar, kemudian dengan tangan atau menggunakan berus kecil untuk membersihkan akar dari tanah yang tercemar, maka dengan cepat bilas akar dengan air atau ubat-ubatan rumah yang disenaraikan di atas, dan akhirnya, pemindahan kilang ke dalam periuk yang bersih dengan tanah bukan dijangkiti. Untuk menyediakan bumi, ia mesti dibakar di dalam ketuhar pada suhu 100-120 darjah 1 jam, dan kemudian memulihkan mikroflora dengan beberapa baja.

Bagaimana untuk menghilangkan whitefly

Untuk menyingkirkan whitefly, anda juga perlu melakukan langkah-langkah yang kompleks untuk menghancurkan serangga dewasa dan larva 3-4 kali dengan selang satu minggu.

Daun melanda dengan spatbor putih

Daun melanda dengan spatbor putih

Kerosakan: bunga putih itu sendiri tidak membahayakan tumbuhan, tetapi kerana tinja mereka pada daun yang lebih rendah, cendawan bijak boleh muncul yang boleh merosakkan bunga yang teruk. Di samping itu, midges putih boleh menjangkiti tumbuhan dengan jangkitan virus. Di sebelah kanan adalah foto daun yang dijangkiti sayap putih.

Kaedah perjuangan

Langkah 1. Pertama anda perlu menangkap semua lalat dewasa. Anda boleh melakukan ini dengan cara berikut:

 • Susun perangkap khas atau buatan sendiri yang diterangkan dalam arahan pertama.
 • Tangkap semua midges dengan pembersih vakum.
 • Tuangkan jemuran pada piring, letakkan di sebelah periuk dan tunggu sehingga whiteflies tidak jatuh pada umpan dan jangan terjebak di dalamnya.
 • Di waktu pagi, buatlah cahaya yang sejuk di dalam bilik di mana bunga, contohnya, mematikan bateri atau membuka tingkap. Suhu yang diturunkan akan menghalang lalat daripada berlepas. Kemudian ikuti prosedur yang diterangkan di bawah.

Langkah 2. Sebaik sahaja kebanyakan whiteflies dewasa ditangkap, ambil tumbuhan ke bilik mandi dan bilas daun serangga yang tinggal, telur dan nymphs.

Whitewoods

Langkah 3. Sekarang tumbuh-tumbuhan dirawat melalui pengairan dan semburan penyelesaian racun serangga sistemik ( "aktellik", "konfidor", "Mospilan" atau "Fufanon"), dan kemudian buat "rumah hijau toksik", ditutup kilang dalam beg plastik selama 4-5 jam.

 • Sekiranya whitefly tidak begitu banyak, maka bukannya cara khusus anda boleh menggunakan infusi bawang putih, yang diterangkan dalam arahan pertama.

Langkah 4. Sekiranya dikehendaki, tanam tumbuhan itu ke dalam tanah yang tidak dijangkiti, dan buang tanah yang tercemar.

Terdapat satu lagi cara untuk menghancurkan whitefly dalam warna bilik. Jika tumbuhan yang dijangkiti boleh bertolak ansur dengan suhu di bawah 14 darjah, maka tinggalkannya dalam keadaan sejuk selama seminggu atau sedikit lebih. Tidak dapat menahan suhu rendah, putih dan larva akan mati.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara menyingkirkan midges di houseplants, lihat tutorial video seterusnya.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

2 + 6 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map