Bagaimana dengan betul dan cepat mengosongkan peti sejuk selama 8 langkah

Bagaimana dengan betul dan cepat mengosongkan peti sejuk selama 8 langkah

Bagaimana saya membongkar peti sejuk?

Apa sahaja peti sejuk yang anda ada, katakanlah, Samsung moden dengan sistem penggantian auto atau Biryusa lama, ia mesti dicairkan secara berkala.

 • Berapa kerapkah saya perlu mengecilkan peti sejuk? Dalam isu ini tidak ada peraturan yang ketat, perkara utama yang perlu anda berikan kepada anda adalah penampilan es. Peti sejuk model lama tanpa sebarang sistem auto-defrosting, memerlukan pembelahan yang kerap - kira-kira sekali sebulan. Sekiranya anda mempunyai peti sejuk moden dengan sistem No Frost, Frost percuma atau No Full Frost (dua-pemampat), maka satu defisfera tugas selama setengah tahun akan mencukupi.
 • Kenapa saya perlu membersihkan ais? Lapisan ais, dan kot terutamanya tebal ais dalam pembekuan penyejuk ruang /, bukan sahaja merumitkan akses kepada produk, tetapi juga menyebabkan pemampat untuk bekerja dengan lebih pada kecekapan yang lebih rendah di samping meningkatkan bil elektrik anda.
 • Mengapa ais terbentuk? Kemunculan lapisan aising berlaku disebabkan kemasukan udara hangat ke dalam peti sejuk / peti sejuk beku sementara pintu dibuka. Jika anda perasan bahawa lapisan ais tumbuh terlalu cepat, maka paling sering penyebabnya adalah kerosakan pada termostat atau getah kedap.

Dengan langkah kami demi langkah panduan anda akan dapat untuk unfreeze sebarang fridge - satu atau dua pemampat, lama atau moden, berfungsi Nou Frost, Carta Frost (menjatuhkan sistem pencairan) atau ful tahu fros, jenama Atlant, kelopak mata, Nord, Ariston, Samsung, Bosh, GORENJE, Lg, Liebherr, Whirlpool, Zanussi, Electrolux, Indesit, atau Stinol.

Lihat juga: Cara membersihkan besi di dalam dan luar - 10 kaedah rumah.

Menanggalkan peti sejuk dalam 8 langkah

Langkah 1. Laraskan suhu peti sejuk hingga 0 darjah, kemudian cabutnya dari kuasa dan buka pintu yang tidak dibuang.

 • Bagaimana untuk mencairkan peti sejuk dengan dua pemampat? Prinsipnya adalah sama, satu-satunya perbezaan adalah bahawa kamera-kameranya boleh dibatalkan oleh giliran atau secara serentak.

Langkah 2. Keluarkan semua makanan dari kamera. Nah, jika mengecilkan peti sejuk anda merancang terlebih dahulu dan dapat mengatur bekalan supaya di antara mereka tidak ada makanan yang mudah rosak dan beku. Dan jika tidak? Untuk menyimpan produk sambil membuang balik peti sejuk, petua berikut akan membantu anda:

 • Mengeluarkan produk di balkoni (pada musim sejuk);
 • Lipat makanan dalam periuk dan celupkan ke dalam baskom yang penuh dengan air sejuk dan ais;
 • Lipat produk dalam pakej termo (beg isotermik), bersama dengan sachets yang dipenuhi dengan kiub ais, dan letakkan di tempat yang gelap dan sejuk. Pakej termo boleh dibeli di sebuah kedai perkakasan.
 • Pakej termo boleh digantikan dengan polietilena foil atau bahan penebat reflektif yang dijual di kedai-kedai pembinaan. Dalam kes ini, produk hanya perlu dibungkus bersama dengan pek ais.
 • Jika peti sejuk anda adalah dua pemampat, maka anda boleh terlebih dahulu membuka ruang atas dan menyusun semua produk dalam petak yang lebih rendah, dan kemudian melakukan sebaliknya.

Keluarkan semua bekas, rak dan gril dari sel. Dengan cara ini, kami menasihatkan supaya tidak mengeluarkan makanan dari peti sejuk di dalam bekas, kerana plastik boleh retak daripada berat badan mereka.

Langkah 3. Jika peti sejuk anda tidak mempunyai tangki untuk mengumpul cecair dicairkan, letakkan tuala atau beberapa lapisan lembaran akhbar di bawahnya, dan dulang bawah pada rak yang lebih rendah. Biasanya langkah ini diperlukan untuk model peti sejuk lama, dengan teknologi moden air disalirkan ke sebuah peneroka khas (paling kerap terletak di belakang peti sejuk).

Langkah 4. Kini ia hanya menunggu sehingga peti sejuk dibersihkan. Proses semula jadi meleleh lapisan ais boleh mengambil masa 3 hingga 10 jam bergantung kepada ketebalan ais.

 • Adalah lebih baik untuk membersihkan peti sejuk secara tradisional - tinggalkannya pada waktu malam.

Tetapi jika anda mahu, anda boleh mempercepat proses dengan tindakan mudah. Mula-mula, biarkan peti sejuk berdiri selama setengah jam, kemudian pilih salah satu kaedah berikut untuk penggemburan dipercepat dan mula berlatih.

1

Lihat pula: Apa yang sepatutnya suhu di dalam peti sejuk?

Kaedah untuk penggemburan peti sejuk dipercepatkan

 • Kaedah 1. Masukkan botol air panas yang diisi dengan air panas di dalam penyejuk beku.
 • Kaedah 2. Masukkan kamera mana-mana papan, dan di atasnya periuk air mendidih. Tukar air kerana ia sejuk. Jangan letakkan periuk air mendidih tanpa plak, supaya tidak merosakkan plastik. Selepas 30-60 minit seperti "mandi" kot ais harus dimatikan.
Percepat penyejukan peti sejuk dengan stim dari air mendidih dalam mangkuk

Percepat penyejukan peti sejuk dengan stim dari air mendidih dalam mangkuk

 • Kaedah 3. Isikan senapang semburan dengan air panas dan mula menyembur dinding ruang dengannya. Selepas 15 minit atau lebih, ais akan mula cip.
Percepat penyejukan peti sejuk menggunakan senapang semburan dengan air panas

Menyemburkan kerak es dengan air panas mungkin adalah yang paling selamat, paling mudah dan pada masa yang sama berkesan untuk mengoyak peti sejuk dengan cepat

 • Kaedah 4. Letakkan pemanas di hadapan peti sejuk agar air meleleh tidak dapat menyentuhnya, dan udara panas tidak diarahkan langsung ke meterai getah.
 • Kaedah 5. Bolehkah saya mencairkan peti sejuk dengan pengering rambut? Ya, jika anda menyimpannya pada jarak 20-30 cm dari dinding ruang, mengedarkan udara panas secara sama rata dan tidak bertujuan pada gasket getah. Dan tentu saja, jangan mengabaikan peraturan keselamatan dan benar-benar menghilangkan sentuhan pengering rambut dengan air.
 • Kaedah 6. Basahkan kain lap dalam air panas dan lap dengan ais. Ulangi prosedur sehingga ais pecah.

Tindakan yang tidak diingini

 • Jangan cip, jangan mengikis atau mengumpul ais dengan pisau. Oleh itu, anda boleh merosakkan bukan sahaja plastik, tetapi juga saluran di bawahnya, yang membawa penyejuk penyejuk. Sekiranya berlaku pecahan, anda perlu membaiki - isi saluran itu dengan freon, dan kemudian kimpalannya.
 • Apabila memanaskan kot ais dengan pengering rambut atau pemanas kipas, jangan mengarahkan aliran udara panas terus ke jalur getah. Jika tidak, ia kering dan cacat. Sekiranya ini berlaku, maka ruang itu akan sentiasa menerima udara yang hangat, yang memecahkan peti sejuk dan menimbulkan kemunculan mantel bulu yang baru.

Langkah 5. Keluarkan semua air dicairkan dan ais cincang dari ruang dengan kain.

Langkah 6. Berhati-hati membersihkan kamera, rak dan bekas, berikutan cadangan artikel kami.

Langkah 7. Gunakan kain dan / atau pengering yang sama untuk mengeringkan dinding peti sejuk untuk mencegah pembentukan ais lagi. Seterusnya, lap lantai dan ruang sekitar perkakas kering.

Langkah 8. Hidupkan peti sejuk. Tunggu sehingga suhu dalam ruang jatuh ke normal (ia akan mengambil masa kira-kira 30 minit) dan terus mengisi rak dengan produk.

Dan akhirnya, kami menawarkan untuk melihat arahan video visual tentang bagaimana untuk cepat menguraikan peti sejuk Atlant dengan periuk dengan air mendidih dan pengering rambut.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

41 + = 48

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map