6 cara untuk membersihkan kuali terbakar atau lama

6 cara untuk membersihkan kuali terbakar atau lama

membersihkan periuk dibakar

Kadang-kadang hidangan kehilangan kecantikan dan kecemerlangan hasil daripada operasi jangka panjang, dan kadang-kadang ia berlaku bahawa pembersihan yang diperlukan kerana kecuaian kita - apabila kuali adalah bakaran dan bahagian bawah ditutup dengan bau terbakar, yang mustahil untuk membersihkan dengan kaedah konvensional. Lebih sering daripada tidak, sebelum anda membersihkan kuali Burnt, kita direndam bahagian bawah air sabun, dan kemudian cuba untuk mencuci mani dari membakar dengan berus atau span keras. Selalunya prosedur mudah ini boleh dibataskan. Tetapi bagaimana jika makanan yang dibakar tidak boleh dibasuh dengan mudah merendam dan mendidih? Katakanlah.

  • Sebelum membersihkan periuk dibakar, cuba memahami apa bahannya dibuat. Lagipun, logam bertindak balas dengan berbeza untuk membersihkan agen yang disediakan di rumah. Oleh itu, garam berbahaya kepada keluli tahan karat, dan asid - untuk enamelware.

Jika periuk dibakar, maka anda boleh menggunakan cara biasa untuk menyimpan hidangan kegemaran anda di rumah.

Di bawah ini kita akan mengenali 6 cara yang disahkan untuk membersihkan periuk.

1. Lemuk PVA + sabun cuci pakaian (72%)

membersihkan pan yang dibakar - SEBELUM DAN SELEPAS

Sesuai untuk: semua jenis periuk.

Resipi: Untuk mencuci periuk lama dengan kotoran yang paling sukar - jelaga hitam multilayered dan gris - boleh digunakan di sini kerana resipi Soviet berkesan - 4 liter air mendidih menambah 1/3 lobak ke tatal sabun dan 1 sudu besar. l. gam PVA, dan kemudian campuran yang dihasilkan mendidih selama 30 minit. Serangan hitam yang mematuhi dengan mudah akan berlepas.

Kami juga mencadangkan menonton video mengenai bagaimana membasuh kuali terbakar dengan asid sitrik.

2. Membersihkan soda

Sesuai untuk: membersihkan enamelware dan keluli tahan karat.

Contraindicated: kuali aluminium mungkin menjadi gelap.

1

Resipi: baking soda secara berkesan boleh membersihkan kuali dalam dari makanan terbakar dan dari luar - dari jelaga dan lemak. Sekiranya pencemaran tidak terlalu kuat, maka anda hanya boleh menggosoknya dengan span keras dengan soda. Sekiranya pencemaran serius, maka hidangan perlu direbus dalam tangki yang mendalam dalam penyelesaian air dengan 1 gelas soda.

membersihkan periuk dibakar

Variasi resipi: Makanan yang lebih berkesan adalah soda abu. Di samping itu, untuk bahan pencemar yang sangat kuat, anda boleh menambah 1-2 sudu besar. sudu cuka 9% atau ½ sabun cuci pakaian 72%.

3. Pembersihan garam meja

membersihkan periuk dibakar dengan garam

Sesuai untuk: enamel dan perkakas aluminium.

Contraindicated: membersihkan kuali dari keluli tahan karat - garam memprovokasi kegelapan logam, dan kemudian kakisannya.

Resipi: cinder dalam periuk tuangkan larutan garam tepu dan didihkan selama lebih kurang sejam. Jika anda perlu menyingkirkan karbon dan lemak dari luar pinggan, anda perlu mendidihnya dalam bekas yang dalam.

4. Menggunakan cuka

Sesuai untuk: membersihkan piring yang diperbuat daripada keluli tahan karat dan aluminium.

Contraindicated: untuk hidangan enamel.

pembersih kaserol dengan cuka

Resipi: Cuka adalah ubat rumah yang sangat baik untuk menyingkirkan pembakaran. Sebelum membersihkan kuali, anda perlu mengisi dengan cuka 9% dan berdiri selama 2-3 jam. Kemudian mengikut prosedur pembersihan standard.

Variasi: Juga, anda boleh mendidihkan air dalam periuk dengan penambahan ½ segelas cuka dan separuh sabun cuci pakaian 72% 30-60 min. mengikut tahap kotoran.

5. Asid sitrik

Dengan pertolongannya, seperti cuka, anda secara berkesan boleh menyingkirkan bukan sahaja deposit karbon, tetapi juga dari deposit kaligram.

Sesuai untuk: membersihkan piring yang diperbuat daripada keluli tahan karat dan aluminium.

Contraindicated: untuk hidangan enamel.

Asid sitrik

Resipi: untuk membersihkan periuk yang dibakar, air mendidih di dalamnya (banyak yang tidak diperlukan, yang paling penting, untuk menutupi air itu sendiri), tambah ada 2 sudu besar. sudu asid sitrik dan rebus larutan yang dihasilkan selama 15 minit. Setelah mendidih, bahagian bawah dibakar harus dibersihkan dengan cara biasa.

6. Cara khas untuk membuang lemak - Shumanit, Amway, Chister

Sesuai untuk: keluli tahan karat, aluminium dan periuk enamel.

Resipi: Pembuangan kompleks dan pencemaran kronik yang paling sesuai alat seperti "Bugs Schumann», «Oven Cleaner» dari Amway atau "Chister". Untuk mencuci kuali Burnt, untuk melincirkan wasap cecair di dalam atau di luar jelaga dan gris dan biarkan selama 10 minit, kemudian lap dengan span.

Membersihkan periuk dengan pembersih ketuhar dari Amway

  • Shumanit - yang paling berkesan, tetapi juga yang paling agresif, harga purata;
  • Chister - pembersih yang kurang berkesan dan sangat agresif, tetapi lebih murah daripada yang lain;
  • Pembersih Amway sedikit kurang efektif dan sedikit lebih mahal daripada agen Shumanite, tetapi kurang agresif dan tidak berbau.
Membersihkan periuk dengan alat khas
Membersihkan periuk dengan putih

Alat ini sangat baik untuk mengatasi pencemar yang kompleks, tetapi anda perlu bekerja dengan mereka dalam sarung tangan - dari mendapatkan cecair pada kulit, pembakaran boleh berlaku. Di samping itu, Schumann dan Chister mempunyai bau yang sangat kuat, jadi adalah yang terbaik dilakukan pembersihan di dalam bilik pengudaraan yang baik, dan meletakkan hidangan dalam pakej pada masa rendaman.

Variasi: sempurna membersihkan periuk dan jelas keputihan. Pan air purata akan memerlukan kira-kira 1 sudu besar. l. Keputihan, dan kemudian penyelesaian yang dihasilkan harus direbus selama 30 minit. Setelah mendidih, serpihan itu harus dibersihkan dengan cara yang biasa, dan kemudian masak lagi piring dengan air bersih untuk menghapuskan sisa-sisa dan bau keputihan.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 5

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map