Permukaan kerja dan bukannya tingkap tingkap adalah penyelesaian yang ideal untuk dapur kecil

Permukaan kerja dan bukannya tingkap tingkap adalah penyelesaian yang ideal untuk dapur kecil

Permukaan kerja dan bukannya tingkap tingkap adalah penyelesaian yang ideal untuk dapur kecil

Jika ambang dapur dilengkapi dengan kawasan kerja atau kaunter bar, kawasan dapur yang berguna akan meningkat sekurang-kurangnya 0.5 meter persegi. m. Banyak ini atau sedikit - pemilik tahu apartmen bersaiz kecil, di mana setiap sentimeter pada akaun. Walau bagaimanapun, jika anda mendengar profesional, meja atas dapur di atas tingkap boleh dipasang jauh dari semasa ke semasa, dan dalam sesetengah foto, realisasi idea ini kelihatan sangat ragu. Apakah nuansa yang perlu dipertimbangkan, supaya pembangunan semula hanya mendatangkan manfaat dan kesenangan?

Tingkap tetingkap dan variannya

Menggantikan ambang jendela biasa dengan dapur berfungsi digabungkan dengan set dapur, tuan tanah biasanya mengejar salah satu daripada dua tujuan: untuk menjadikan dapur yang sempit dan kecil lebih luas dan memodenkan reka bentuknya. Pelan-pelan ini cukup dapat dicapai, tetapi dengan syarat bahawa ruang yang baru muncul itu telah dirancang dengan betul pada peringkat reka bentuk, dan semua perihal pembinaan semula dipenuhi.

countertop

Jadual atas meja fungsional berbeza-beza

Jadual atas, bar, jadual

Selepas penempatan peralatan rumah tangga di dapur, walaupun saiz purata, terdapat kekurangan ruang akut untuk proses kerja. Oleh itu, penggunaan ambang jendela sebagai kaunter utama atau tambahan adalah perkara pertama yang masuk ke dalam fikiran dalam kes ini. Dilihat oleh foto, meja seperti itu kelihatan organik walaupun di dapur besar, di mana ia boleh menyambung dua dinding bertentangan perabot dapur.

jadual

Membina meja kecil di suite

Satu lagi cara kegemaran untuk menggunakan ambang tingkap ialah membuatnya dalam bentuk kaunter bar. kabinet penuh rak dalam keadaan sempit tidak dapat ditetapkan, tetapi versi alternatif dalam bentuk jadual yang sempit secara aktif boleh menggunakan untuk teh mental, ruang berkomunikasi dengan satu atau dua sahabat, serta penyimpanan gelas, cawan, dan lain-lain yang berguna.

Dan, akhirnya, pilihan ketiga - penukaran tingkap tingkap ke meja makan. Ini agak mustahil jika kedalaman blok tetingkap melebihi 35 cm, dan di sekitar tetingkap tidak ada item keseluruhan - peti sejuk, kes pensel. Setelah menyediakan akses percuma, mudah untuk menempatkan 2-3 kerusi berhampiran tingkap dan memindahkan kawasan makan untuk 2-3 isi rumah.

sill-stand

Barstand-window-sill

meja lipat

Meja lipat di tingkap

Sebagai alternatif, jadual boleh dibuat dilipat atau boleh diubah. Dalam keadaan terungkap, ia membentuk satah tunggal dengan ambang tingkap, dan apabila lebih banyak ruang diperlukan di dapur, meja dapat dengan mudah dikeluarkan. Penyelesaian ini adalah optimum untuk bilik-bilik yang sangat kecil, bagaimanapun, kemudahan jadual pengubah sebahagian besarnya bergantung kepada kualiti pembuatan unsur-unsur penetapan.

Kerja-kerja di atas ambang tingkap adalah untuk dan bertentangan

Dalam foto, penyelesaian ini kelihatan mudah dan boleh diakses dalam persembahan: ia cukup untuk meningkatkan kedalaman ambang jendela, dan tempat yang mudah untuk mengiris makanan atau makan sudah siap. Sama seperti ini, seseorang boleh faham, setelah mengkaji kebaikan dan keburukan penyusunan semacam itu. Kelebihan tanpa syarat adalah peningkatan ergonomi dan kecekapan dapur, sebagai kawasan besar muncul dalam penggunaan keluarga.

meja di dapur

Penggunaan aktif kawasan baru

Kelebihan lain adalah jelas:

 • menjimatkan pada pencahayaan buatan - cahaya semula jadi, jatuh di zon prikonnuyu hampir sepanjang hari, membolehkan anda tidak memasukkan lampu elektrik;
 • kemungkinan memasang kotak tambahan, kabinet penyimpanan dan juga basuh atau pencuci pinggan;
 • penanda zon yang jelas, yang mana bilik kecil menjadi lebih teratur;
 • dengan kehadiran pandangan yang indah dari tingkap, pakar kuliner dapat menontonnya secara selari dengan penyediaan makanan, mengganggu dirinya dari pekerjaan rutin;
 • memperbaiki reka bentuk dapur - kedua-duanya dalam foto dan pada hakikatnya, susun atur sudut sudut dan U kelihatan lebih menarik daripada yang satu baris, yang digunakan secara tradisional di kawasan kecil.
lay out

Tata letak bukan standard

Idea ini juga mempunyai perangkap:

 • pelanggaran konveksi berhampiran tingkap - radiator sepenuhnya atau sebahagiannya tidak dapat menghasilkan tirai terma yang efektif, dan sebagai akibatnya, panel tetingkap mula berkaburan lebih buruk pada penyejukan sedikit;
 • ketidakstabilan struktur tetingkap - penggantian meja sempit dengan satu yang luas membawa kepada hakikat bahawa, disebabkan oleh pemunggahan kitaran pada kelebihan longgar, retak cerun dan bingkai tingkap yang cacat;
 • Peningkatan pencemaran - Penggunaan ambang sebagai permukaan kerja atau ruang makan tidak dapat tidak membawa kepada kemunculan noda berwarna dan berminyak, yang menjejaskan rupa plaster gypsum dan cerun.

Juga perlu mengambil kira bahawa PVC, dari mana kimpalan biasanya dibuat, tidak menahan suhu tinggi, oleh itu tidak disyorkan untuk meletakkan alat-alat panas pada mereka seperti countertop biasa.

1
dapur

Kawasan zon Priokonnye perlu dibasuh dengan kerap

Pilihan untuk reka bentuk ambang kiraan

Memandangkan kekurangan, idea untuk menggabungkan jendela dengan set perabot boleh dikaitkan dengan baik dengan beberapa syarat: untuk kejayaan pelaksanaannya adalah perlu untuk memilih countertops bahan yang betul tertanam dan bijak menggabungkan ia dengan asas. Ciri-ciri tertentu wujud dalam operasi - jika anda melekat pada mereka, reka bentuk akan bertahan lama dan akan kelihatan seperti gambar dari penutup.

meja sill

Meja ambang marmar

Pemilihan bahan

Keperluan utama untuk bahan atas meja adalah kelembapan dan rintangan haba. Ia juga wajar dibersihkan dengan mudah (perlu memberi perhatian kepada keliangan), ringan dan tahan terhadap kesan detergen. Oleh itu, untuk pembuatan countertop di bawah tetingkap, ia dibenarkan untuk menggunakan:

 • papan kayu berlamina HDF dan MDF - kekuatan dan rintangan yang cukup tinggi untuk kelembapan digabungkan dengan kemudahan pemprosesan dan pemasangan, sementara terdapat palet warna yang cukup luas yang membolehkan anda memilih warna dan corak yang betul;
 • batu akrilik Corian - kelebihan utamanya adalah kebolehbilangan, berat badan rendah dan kekurangan mikroskop; Anda boleh menempah meja atas apa-apa bentuk dan saiz, jahitan antara beberapa bahagian adalah tidak dapat dilihat;
 • papan lapis kelembapan kalis dengan ketebalan 15 mm - untuk memanjangkan hayatnya, ia mesti ditutup dengan ejen pelindung dan varnis, juga perlu menutup hujungnya dengan kelebihan perabot, ditetapkan pada gam; Selesai dengan cara ini meja atas kelihatan baik dan murah;
 • granit semulajadi, onyx atau marmar - bahan yang paling tahan lasak, dengan sempurna membawa keadaan operasi di dapur; mereka adalah yang paling mahal dan berat, jadi pemasangan mereka membayangkan peningkatan yang ketara dalam bilangan pengikat;
 • Kayu semulajadi - satu lagi bahagian atas meja atas yang memerlukan penjagaan tetap dan pemprosesan biasa dengan antiseptik, ia sesuai dengan gaya klasik atau eko dan mempunyai sifat mekanik yang baik.

Jika anda melihat foto-foto dapur moden, anda boleh melihat countertop gabungan asli dari pelbagai jenis bahan: batu dan kaca, batu dan kayu, papan serpih dan plastik. Teknologi pembuatan ini membolehkan anda membina pencahayaan meja, pelbagai elemen hiasan, sehingga memberikan penampilan yang unik.

kaunter bar

Kaunter bar onyx

countertop

Bahagian atas meja terbuat dari kayu semula jadi

countertop

Menggabungkan bahan-bahan yang mahal dan berpatutan

Keadaan pemasangan

Untuk memintas masalah teknikal yang berkaitan dengan perolakan, mudah: untuk melakukan ini, potong satu atau dua lubang di atas meja, kemudian tutupnya dengan gril pengudaraan (yang lebih baik dari logam). Sekiranya ia dirancang untuk meletakkan katil di hadapan radiator di hadapan radiator pemanasan, mereka juga perlu menyediakan fasad pengalihudaraan dalam bentuk grating melalui.

Lebih luas meja, semakin banyak titik sokongan yang sepatutnya. Sokongan tambahan boleh berfungsi sebagai kaki perabot 80-90 cm panjang, tetapi jika terdapat pilihan, lebih baik tinggal di tiub krom dengan diameter kira-kira 25 mm, dilampirkan ke atas meja dan ke lantai. Peralatan ini tidak jauh lebih mahal, tetapi ia memberikan ketegaran yang diperlukan struktur.

facade kisi

Facade kekisi slotted - untuk perolakan

countertop

Bingkai dan kaki meningkatkan ketegaran struktur

Di pangkalan, meja depan, seperti ambang jendela biasa, duduk dengan bantuan busa pelekap. Kawasan hubungan yang besar membolehkan anda mendapatkan sambungan yang boleh dipercayai, dan di bawah ambang jendela tidak akan ada keretakan di mana angin bertiup ke dalam apartmen. Sambungannya dengan bingkai mesti dirawat dengan sealant, supaya kelembapan yang terbentuk di luar musim tidak masuk ke dalamnya.

Secara berasingan, adalah perlu untuk menyebutkan tahap pemasangan barisan peniaga. Sering kali, tingkap di dapur terletak 70-100 cm dari lantai. Ketinggian standard meja adalah 85 cm, jadi anda perlu memikirkan bagaimana untuk menyertai dua tahap yang berbeza. Biasanya tudung tingkap lebih rendah, dan pengangkatannya dilakukan dalam salah satu daripada tiga cara:

 • menggantikan tetingkap sedia ada dengan blok tetingkap yang lebih kecil dan kemudian membina asas;
 • dengan meletakkan bar saiz yang sesuai pada permukaan pelekap (kekosongan yang terbentuk di bawah atas meja boleh digunakan untuk pemasangan laci);
 • pelekat sendi dengan sudut hiasan.

Gambar menunjukkan bahawa tidak semua pemilik rumah hairan dengan masalah ini dan meninggalkan countertop utama dan tambahan pada tahap yang berbeza.

set dapur

Set kepala pesawat pada tahap yang berbeza

Penjagaan dan penyelenggaraan

Yang paling mudah dalam penjagaan atas meja yang diperbuat daripada batu akrilik - pada foto itu, dengan cara itu, ia tidak dapat dibezakan dari semula jadi. Tidak permukaan berliang tidak menyerap cecair, tidak boleh ditularkan kepada mikroorganisma dan tidak menyumbang kepada rupa bintik-bintik, ia dibasuh dengan ejen biasa (tidak kasar). Untuk melanjutkan hayat meja atas cadangan berikut akan membantu:

 • Potong produk hanya di papan potong;
 • melindungi dari jatuh objek berat di permukaannya;
 • hidangan panas perlu diletakkan pada sokongan khas;
 • Gunakan span dengan salutan lembut untuk lap.
countertop

Yang paling sukar untuk dijaga adalah batu

Nasihat yang sama adalah sah untuk kusyen tingkap yang diperbuat daripada batu semula jadi, tetapi terdapat perbezaan khusus untuk setiap jenis:

 • Cecair tumpah dari countertop granit tidak boleh disapu, tetapi direndam, dan lakukan dengan secepat mungkin - terutamanya "takut" wain (asid) dan noda minyak; untuk mengurangkan penyerapan mereka, permukaan bahan itu perlu diresapi (diresapi) dengan air dan minyak dengan agen penghalau setiap 2-3 tahun;
 • untuk countertops diperbuat daripada marmar dan onyx, adalah perlu untuk memilih agen kimia yang selamat untuk batu semula jadi (pembersih klorin, seperti Domestos, dikategorikan secara kontraindikasi); jus tumpah, saus, wain, mereka membahayakan mereka, hanya boleh diperbaiki dengan cara penggilapan semula, jadi mereka harus dihapuskan dengan serta-merta.

Permukaan dari MDF dan papan serpihan adalah kurang aneh, tetapi mereka juga tidak boleh digosok dengan bahan-bahan yang melelas, contohnya soda. Tetapi mereka tidak begitu takut dengan asid, anda boleh mengekalkan kesucian dengan bantuan cuka sari biasa dan epal, dicairkan dengan air.

dapur

Papan lapis dan MDF perlu dilindungi daripada air

Bagi pembaikan, ada kemungkinan untuk menyingkirkan calar kecil anda sendiri, mengasah dengan teliti dan menyematkan bahan. Kerosakan titik boleh dimeteraikan dengan jenis gam yang sesuai, dicampur dengan habuk papan atau plastik serbuk. Kecacatan yang lebih serius perlu dihapuskan dengan bantuan pakar yang mempunyai peralatan dan pengalaman profesional (semestinya menyemaknya selepas mengkaji foto dalam portfolio).

Jadual atas diperbuat daripada papan lapis dan jubin dengan tangan sendiri

Adalah agak logik untuk membangunkan idea untuk menggabungkan bahagian atas meja dengan tingkap tingkap untuk pengeluaran bebas dari bahan yang hampir selalu tersedia - papan lapis kalis air dan jubin seramik. Anda boleh mengitar semula jubin yang tersisa selepas pembaikan, atau anda boleh memilih stoneware porselin yang lebih tahan haus. Bilangan ubin ditentukan berdasarkan dimensi countertop masa depan.

kawasan kerja

Kawasan kerja dalam jubin

Papan lapis akan memerlukan dua helai, yang akan dipasang di dua lapisan. Sebelum mereka dibuka, adalah perlu untuk mengeluarkan dimensi yang tepat dari ambang tingkap dan kirakan jumlah kedalaman meja sehingga ia tidak melebihi 70 cm, jika tidak, ia akan menjadi sukar untuk mencapai pembukaan tingkap. Selepas pengukuran dibuat, kerja dibahagikan kepada beberapa peringkat:

 1. Pemotongan dan penyediaan bahagian-bahagian papan lapis: unsur-unsur tablet dipotong dengan jigsaw elektrik pada garis yang ditandakan, dan kemudian ditutup dengan komposisi dan komposisi kalis air.
 2. Aras asas: pada masa lampiran, permukaan dasar mesti disamakan; Di sisi tingkap dapur, bar sokongan dipasang di atasnya, dan penyambung logam berlubang di sepanjang tepi.
 3. Pemasangan papan papan lapis pertama: papan lapis dipasang dengan selamat dengan skru ke bar dan penyambung logam.
 4. Pemasangan lembaran kedua: plat pertama adalah berbentuk zigzag dengan gam kayu, maka lapisan kedua papan lapis diletakkan dan ditekan ketat, yang disarankan untuk ditarik ke skru pertama.
 5. Pemprosesan sendi: jurang di antara atas meja, tingkap dan lereng dimeteraikan dengan sealant silikon atau kalis air cecair. Juga perlu untuk memproses tepi percuma, termasuk di tempat gergaji.
 6. Kemasan tepi depan atas meja: tepi perisai harus segera dihadapi dengan logam overhead, dan sebaiknya tepi oak, yang mempunyai ketinggian 8-10 mm di atas asas papan lapis - supaya jubin terpaku akan terbalik dengannya.

Asas selesai masih dirawat dengan primer getah, dan untuk merekatkan alat seramik - mastic selesai. Pelapisan lebih lanjut dilakukan oleh teknologi standard.

papan lapis

Templat untuk papan lapis

penjajaran

Align base

kusyen simen

Pad simen pada workstops papan lapis

jubin

Jubin dipasang dengan jahitan yang dijahit

Set kepala dengan jadual di tingkap - foto

Sekiranya menyimpulkan, meja dapur yang dibina di ambang tingkap tidak hanya bergaya, tetapi juga praktikal. Dengan bantuannya, kawasan berguna ruang meningkat, yang sangat penting dalam dimensi kecilnya. Tetapi sebelum pemasangan adalah penting untuk berfikir terlebih dahulu mengenai penyelesaian kepada masalah teknikal yang timbul akibat perubahan dalam saiz dan fungsi ambang:

 • Pastikan penciptaan langsir haba di dalam tetingkap tetingkap - ini dilakukan dengan memotong lubang-lubang perolakan di meja.
 • Buat mata sokongan tambahan untuk ambang meja-lebar - dalam bentuk kaki kayu atau logam dan sendi pelekat yang boleh dipercayai.
 • Pilih bahan yang bersesuaian untuk bahan, bukan sahaja untuk meja, tetapi juga untuk cerun - mereka boleh diganti dengan plastik, jubin atau dicat dengan cat kelembapan tahan.

Ini bukan satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah - dalam pemilihan gambar di bawah, penyelesaian lain mungkin ditunjukkan. Yang paling berjaya mereka dibangunkan dan dilaksanakan oleh pereka dan kontraktor profesional - penyertaan mereka dalam proses itu memungkinkan untuk mendapatkan hasil yang boleh diramalkan.

tenggelam

Satu lagi variasi meja dengan sinki dari keramoplitki

sinki tablet

Tenggelam countertop yang terbuat daripada marmar

ditetapkan

Gabungan alat dengar

dapur

Dapur besar di sebuah rumah persendirian

reka bentuk dapur

Kembangkan ruang simpanan

dapur kecil

Minimalisme bawah tanah

countertop

Penggunaan sebahagian daripada ambang tingkap

lay out

Susun atur berbentuk U

Varian organisasi ruang makan:

n34
n33
n32

Pengaturan ruang kerja:

n35
n36
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Penyelesaian untuk dapur kecil:

n38
Jpeg
n40
1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map