Merekabentuk dan pembuatan dapur dengan mengambil kira saiz standard perabot fasad

Merekabentuk dan pembuatan dapur dengan mengambil kira saiz standard perabot fasad

Merekabentuk dan pembuatan dapur dengan mengambil kira saiz standard perabot fasad

Perabot dapur, sebagai peraturan, dirancang secara individu, dengan mengambil kira dimensi bilik dan kehendak pemilik. Ia tidak mudah untuk mengatur kabinet dalam bilik standard yang tidak terlalu luas. Sering kali, pereka (jika ada) dan pemiliknya perlu menarik banyak pilihan draf, sehingga ada penyelesaian yang lebih baik. Tidak dapat dielakkan, kita perlu mengambil kira saiz standard peralatan dapur dan kabinet, dimensi yang menentukan dimensi pintu. Kami akan memberitahu anda apa jenis dan saiz facades ada untuk dapur, bagaimana untuk memilih jenis pintu.

Maklumat umum mengenai ukuran standard saiz kabinet dapur

Merancang dapur adalah seperti permainan kanak-kanak dengan kiub. Unsur-unsur yang kami tambahkan perabot ialah kabinet. Terdapat standard dimensi piawai Eropah yang diterima (tetapi tidak wajib), yang kebanyakan pengeluar mematuhi.

perabot dapur

Dimensi perabot dapur ditentukan oleh keperluan ergonomik

Yang paling biasa ialah saiz berikut: =

 • Mendalam untuk kabinet yang lebih rendah - 57 cm, atas - 28, sekurang-kurangnya 33 cm Saiz ini dinding sebelah, tidak termasuk pintu digantung ketebalan (14-22 mm) .. Jika perlu, kedalaman kabinet boleh diubah, tetapi perlu mengambil kira dimensi peralatan dapur terbina dalam. Kedalaman kaunter standar yang merangkumi barisan bawah kabinet adalah 62 cm.
 • Lebar kabinet yang lebih rendah dengan satu pintu dan laci gelongsor atau rak -. 40, 45, 50 dan 60 cm Bilangan shuflyadok - dari 2 hingga 5. bidang dapur yang sempit dipasang pada kabinet 15 dan 20 cm digunakan untuk butylochnits gelongsor (mekanisme "kargo". ). Saiz tambahan kabinet pintu tunggal ialah 30 sm, tiada stub untuknya. Of berkata dimensi lebar kabinet 45 dan 60 cm digunakan untuk pemasangan ketuhar peralatan bersepadu, mesin basuh pinggan mangkuk dan peti sejuk padat. Kabinet 80 dan 100 cm berlapis dua atau dilengkapi dengan dua tudung tinggi untuk hidangan bersaiz besar.
 • Ketinggian kabinet dapur, tidak seperti kedalaman dan lebarnya, boleh berbeza dari pengeluar yang berbeza. Oleh itu, untuk ketinggian, lebih sesuai untuk bercakap tidak standard, tetapi saiz standard. Ketinggian saiz standard yang lebih rendah dan kabinet atas sama untuk bidang dapur adalah universal dalam julat satu pintu pengeluar sama sesuai untuk kedua-dua "bawah" dan untuk "atas". Pengeluar yang berbeza kabinet atas dan bawah standard mempunyai ketinggian 70 hingga 72 cm, saiz lebih biasa 71.5 dan 72 cm untuk baris atas, terdapat pelbagai jenis tambahan kabinet Tinggi -. rendah, 55-60 cm, dan tinggi, 90-94 cm. Selain daripada yang dinyatakan di atas, kabinet standard ketinggian lain juga dibuat, dari sangat rendah hingga "tiang" ke ketinggian keseluruhan dapur.
perabot

Sewaktu kanak-kanak membina kunci kiub, jadi kami bentuk perabot dapur dari kabinet dengan pelbagai saiz, saiznya bersatu

Kabinet bukan standard

Lampiran kabinet harga sederhana sering dihasilkan oleh perusahaan kecil, menghasilkan papan seramik berlapis. Bagi mereka, ia tidak banyak membuat perbezaan, untuk menghasilkan unsur biasa atau individu. Kabinet boleh menjadi saiz mana-mana yang ingin pelanggan. Satu-satunya perkara yang boleh membataskan ukuran loker ialah penggunaan pintu standard.

Secara teorinya, dalam sebarang pengeluaran, dimungkinkan untuk menghasilkan pintu dimensi bukan tipikal. Hampir semua pengeluar tidak mahu melakukan ini. Ada yang bersedia untuk memenuhi pesanan individu, tetapi mereka menuntut bayaran yang tidak berpatutan untuk ini. Walau bagaimanapun, terdapat jenis fasad perabot, tersedia untuk pesanan dalam sebarang saiz (termasuk atipikal) tanpa meningkatkan kos produk.

pangkat

Salah satu baris bersaiz paling biasa untuk perabot dapur standard

Jenis-jenis facades dapur pintu dimensi pintu

Mari kita bincangkan tentang apa yang fasad untuk dapur, yang mana mereka hanya boleh didapati dalam versi standard, dan untuk apa saiz tidak terhad kepada yang biasa. Juga cuba sekurang-kurangnya menjawab soalan yang menarik minat ramai pembaca: yang fasad untuk dapur lebih baik dipilih.

Pertimbangan estetika kita tidak akan membincangkan secara terperinci - setiap pengguna mempunyai pandangannya sendiri mengenai reka bentuk dalaman dan pemahaman kecantikan. Mari kita anggap hanya ciri-ciri praktikal sistem fasad yang paling luas, kita akan menyebutkan plus dan minus mereka. Mungkin maklumat tentang mana fasad yang lebih praktikal untuk dapur, akan berguna untuk seseorang ketika memilih perabot.

Dimensi standard fasad dapur

Kami secara ringkas menyebut dimensi kabinet perabot, sudah tiba masanya untuk mengetahui saiz standard perabot fasad. Walau bagaimanapun, kami perlu membuat beberapa tempahan:

 • Malah, piawaian dimensi yang ditetapkan tidak wujud. Tidak ada GOST yang sah, yang akan mewajibkan perusahaan membuat perabot dan unsur-unsurnya dalam satu saiz atau yang lain. Hanya ada cadangan berdasarkan penyelidikan ergonomik.
 • Walaupun kurangnya mandatori untuk semua GOST, pengeluar cuba untuk mematuhi saiz biasa, jadi lebih mudah untuk melaksanakan kerjasama produksi. Adalah betul untuk bercakap mengenai kehadiran tidak standard, tetapi dimensi bersatu elemen perabot. Oleh kerana pasaran perabot Eropah dibentuk oleh lebih daripada satu syarikat, tiada sistem penyatuan seragam untuk semua. Di sesetengah pengeluar, dimensi tipikal fasad dapur mungkin sama, tetapi di lain-lain mereka berbeza.
 • Secara lalai, semua pengeluar membuat fasad perabot untuk dapur, dimensi standard yang sama lebarnya. Ini disebabkan oleh sebab keselesaan reka bentuk perabot, yang ditentukan oleh saiz standard peralatan dapur terbina dalam dan mekanisme gelangsar untuk kabinet. Hanya ketinggian boleh berbeza.
 • Banyak pengeluar tidak hanya terhad kepada produk untuk dapur, dan membuat siri sejagat. Pintu-pintu reka bentuk yang sama selalunya sesuai untuk dapur, almari, set bilik tidur, perabot terbina dalam dan juga perabot pejabat.
carta

Jadual saiz standard untuk sistem fauna sejagat. Ini bukan satu-satunya pilihan yang mungkin, tetapi, mungkin, yang paling biasa

Facade untuk dapur dari kayu padu

Sebagai peraturan, fasad untuk dapur terbuat dari kayu padat. Teknologi ini agak rumit, produk itu terpaku bersama dari beberapa elemen. Kedua-dua butiran bingkai dan bingkai boleh mempunyai profil yang agak kompleks. Untuk pengeluaran berskala besar, yang mampu menyediakan produk berkualiti dengan harga yang berpatutan, adalah berfaedah untuk menghasilkan hanya fasad untuk dapur saiz standard. Menyusun semula proses teknologi untuk pesanan kecil adalah tidak rasional.

Satu lagi perkara - bengkel kecil untuk pengeluaran perabot yang dibuat khas. Di sana akan membuat perabot bukan sahaja saiz tidak standard, tetapi juga reka bentuk eksklusif. Tetapi anda perlu membayarnya.

1
fasad

Eksterior ashwood eksklusif dengan kemasan laccato: warna putih hangat, patina, emas dalam hiasan kaca

Kelebihan pintu dari pelbagai: pokok "hidup" kelihatan hebat dan pepejal. Pintu yang rosak boleh dibaiki, awal yang teruk, penyok atau cip tidak dapat dilihat. Memulihkan perabot dari pelbagai tidak mudah, tetapi boleh menghapuskan kerosakan teruk.

Kekurangan: Susunan boleh kering pada kelembapan yang rendah. Untuk mengekalkan kebersihan perabot yang diperbuat daripada kayu dengan struktur yang jelas (oak, abu, dan lain-lain) perlu membuat usaha tambahan.

Produk kayu pepejal adalah yang paling mahal.

façade

Fasad yang dihasilkan secara kualitatif dari pelbagai mempunyai struktur "hidup" yang indah,

bentuk arca ekspresif. Sekiranya anda mahukan dan ketersediaan dana, anda boleh memesan apa-apa butiran tambahan bagi saiz dan reka bentuk individu yang akan menghiasi dan membuat set dapur sepenuhnya

Fasad berskrim

Produk Veneered boleh dibuat dari kedua-dua pepejal dan MDF. Dalam kes pertama, pelbagai jenis kayu yang murah (pain, birch, dan sebagainya) ditutup dengan venir spesies berharga. Dalam produk berprofil kedua - yang diperbuat daripada gentian papan gentian sederhana, venil. Hari ini, terdapat banyak teknologi yang berbeza untuk mendapatkan venir perabot.

venir kayu

Teknologi moden memungkinkan untuk mendapatkan venir kayu struktur dan corak yang sangat luar biasa

Sebagai peraturan, lembaran venir dengan ketebalan 0.1 hingga 2 mm digunakan untuk menghadapi. Sebilangan besar pengilang menghasilkan pintu veneered hanya dalam saiz standard.

Kelebihan perabot veneered: penampilannya seringkali tidak lebih buruk daripada yang besar. Dalam beberapa kes, venir juga menang, ia boleh dipilih mengikut struktur.

façade

Facades, veneered dengan venir oak dan berwarna dalam warna "wenge"

Kekurangan: Produk veneered dari array juga mudah dikeringkan pada kelembapan yang rendah. Venir nipis tidak menahan pukulan dengan sangat baik: mungkin ada belahan yang jelas, penyok. Adalah lebih sukar untuk memulihkan perabot rosak yang rosak daripada yang besar.

Produk Veneered tergolong dalam kategori harga tinggi dan sederhana.

façade

Tidak menjadi seorang pakar, sukar untuk membezakan fasad panel panel yang terbuat dari array yang berharga

Facades yang diperbuat daripada MDF

Pintu perabot yang diperbuat daripada MDF dicat cukup stabil, hampir tidak bertindak balas terhadap perubahan dalam kelembapan udara. Pengeluar yang layak cat produk mereka dengan sebatian sintetik berkualiti tinggi yang tidak takut dengan lelasan dan kelembapan. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa MDF itu sendiri agak lembut dan penyok akan muncul apabila kesannya kuat. Warna-warna dari facades dapur MDF sangat berbeza, terdapat salutan pearlescent. Ia adalah mungkin untuk memohon lukisan individu. Permukaan boleh licin, berprofil (fillet tiruan), berstruktur.

pintu dari MDF

Pintu MDF yang dicat dengan permukaan berstruktur

Ia adalah mungkin untuk menghasilkan elemen bengkok hampir apa-apa bentuk. Fasad MDF yang dicelup adalah yang paling sesuai untuk mengendalikan kelengkapan tersembunyi (bersepadu) yang bergaya. Banyak pengeluar menawarkan produk dalam kedua-dua saiz standard dan bersedia untuk memenuhi pesanan individu, walaupun walaupun tanpa bayaran tambahan. Selain itu, bukan sahaja dimensi, tetapi juga warna MDF boleh menjadi individu.

warna untuk MDF

Pilihan warna untuk MDF sangat besar

Kelebihan: sebagai peraturan, salutan menarik yang berkualiti, ia mudah dijaga dengan bersih. Pemilihan bentuk dan warna yang besar. Sangat mudah untuk memulihkan calar kecil di permukaan.

Cons: Sukar (tetapi mungkin) untuk menghilangkan kerosakan yang ketara. Jika seseorang mahu "menunggang" di pintu terbuka, engsel akan hancur, skru dalam MDF lembut tidak diadakan dengan cara yang terbaik.

MDF dicelup adalah kategori harga sederhana dan rendah, bergantung kepada kegagalan produk.

façade

Dalam foto, fasad untuk dapur curvilinear, diperbuat daripada MDF dan ditutup dengan cat polimer yang kuat

Facades MDF dengan salutan filem

Pintu dari MDF licin atau berprofil dilindungi dengan filem sintetik dengan corak yang dicetak di atasnya, sering meniru tekstur kayu. Dari sudut pandangan estetik, tiruan filem sederhana, sudah tentu, tidak dapat dibandingkan dengan kayu asli yang menakjubkan. Filem ini digunakan dengan pelekat panas-mencair, memegang dengan tegas. Ia adalah kebersihan, baik melawan lelasan. Walau bagaimanapun, filem nipis dengan mudah boleh tercalar atau dihancurkan dengan objek yang tajam, di mana terdapat banyak di dapur. Permukaannya licin atau meniru panel. Kebanyakan pengeluar menawarkan jenis filem fasad untuk dapur dalam saiz standard. Tetapi ada yang mengambil pesanan individu, walaupun, untuk bayaran tambahan.

Kelebihan: Meliputi adalah kebersihan. Pemilihan bentuk dan warna yang agak besar.

Cons: Pandangan sederhana. Ia agak mudah merosakkan filem itu, tetapi mustahil untuk menghapuskan kecacatan sepenuhnya. MDF adalah bahan lembut.

MDF dengan salutan filem adalah jenis termurah.

pintu

Kedua-dua pintu lukisan dan filem boleh mempunyai banyak jenis pengilangan permukaan, termasuk meniru panel

Fasad dapur dari papan serpihan berlamina

Papan kekunci padat berlapis khas dengan lapisan kekuatan tinggi digunakan. Warna papan serpai boleh menjadi monophonic, dan mempunyai corak bercetak meniru veneer atau tekstur lain. Pemilihan corak adalah berbeza-beza, permukaan boleh menjadi matte atau berkilat. Papan seragam berkualiti lebih kuat daripada MDF, dan permukaan berlapis lebih tahan terhadap kerosakan daripada filem. Ia dihasilkan oleh helaian bersaiz besar, oleh sebab itu bagi pengilang itu tidak masalah ukuran apa pun untuk membuat pintu. Selepas menggergaji mereka, mereka memotong kelebihan plastik tebal (2-3 mm).

Kelebihan: sangat tahan lama, mudah dibersihkan. Anda boleh menggaru lamina dengan pisau, tetapi sukar untuk membuat penyok atau membuat penyok. Pemilihan warna dan corak yang besar.

Kekurangan: kualiti produk dalam banyak cara bergantung pada seberapa baik gergaji dibuat, kelebihannya sama rata terpaku. Apabila menerima, perhatian khusus perlu dibayar kepada pemprosesan tepi. Pintu mempunyai tepi segi empat tepat tanpa pembulatan, ini berpotensi traumatik.

Kategori harga adalah sederhana.

berakhir

Hujung papan serat berlamina dirawat dengan kelebihan plastik yang kukuh

Fasad acuan diperbuat daripada papan seramik berlamina

Papan serpai yang dibentuk tidak dibuat dalam papak bersaiz besar, tetapi di panel sempit (sehingga 596 mm) panjang (2,4-3,6 m). Lebar panel sesuai dengan dimensi standard pintu, penggerudian berlaku pada ketinggian. Maksudnya, lebar fasad yang dibentuk sentiasa standard, dan ketinggiannya adalah atas pesanan. Di sisi yang panjang panel mempunyai profil bulat, lapisan laminasi mengulangi konfigurasi panel. Selepas memotong, tepi terpaku hanya ke hujung atas dan bawah. Bentuk permukaan rata atau dengan sampel menegak. Masih sepuluh tahun yang lalu produk yang dibentuk agak popular, hari ini permintaan mereka adalah rendah, tawaran juga menurun.

Kategori harga adalah sederhana.

Fasad kaca bingkai

Faks muka kaca sepenuhnya untuk perabot dapur tidak disyorkan, terdapat risiko pemecahan. Sisipan kaca boleh digunakan di pintu kayu dan MDF. Jenis fasad yang berasingan adalah jenis bingkai. Profil aluminium dibentuk dipotong ke saiz yang diperlukan, bingkai dipasang, kaca dimasukkan ke dalam. Pintu bingkai yang diperbuat daripada logam dengan kaca sangat tahan lama, walaupun kaca sangat sukar untuk pecah. Dimensi boleh menjadi apa-apa, bingkai hanya dibuat untuk pesanan.

façade

Pembeli mempunyai peluang untuk memilih bingkai dan segelas reka bentuk yang disukai

Kelebihan: kawasan kaca besar, penampilan menarik, ketahanan.

Cons: sudut tajam.

Kategori harga adalah tinggi.

pintu

Oleh kerana pintu kaca bingkai mempunyai sudut yang tajam, lebih selamat untuk membukanya: maka kebarangkalian tidak sengaja memukul kepala anda terhadap logam

Bagaimana untuk mengira saiz pintu mengikut dimensi kabinet

Pembaca, yang berkumpul untuk membuat perabot sendiri, sering bertanya bagaimana untuk mengira fasad untuk dapur. Itulah, bagaimana, mengetahui saiz kabinet, dengan tepat menentukan dimensi pintu untuk mereka. Kami menjawab:

 • Lebar pintu kedua-dua kabinet atas dan bawah ditentukan hanya: dari lebar kabinet yang kami ambil 4 mm, kami memperoleh hasil yang diinginkan. Misalnya, untuk kabinet 500 mm, pintu lebar 496 mm diperlukan. Jurang dua milimeter pada setiap sisi akan mencukupi apabila menggunakan gelung perabot standard dan dengan ketebalan pintu sehingga 22 mm. Jurang antara pintu loker tetangga adalah 4 mm. Untuk fasad yang lebih besar daripada 22 mm, ketebalan, anda perlu meningkatkan jurang (dan mengurangkan saiz) atau membeli gelung khas. Apabila ketebalan fasad kurang dari 16 mm, jurang boleh dikurangkan kepada 3 mm.

Pengiraan saiz pintu kabinet yang lebih rendah

 • Ketinggian facades kabinet yang lebih rendah ditakrifkan sama dengan yang lebih tinggi: ketinggian kabinet adalah minus 4 mm. Jurang empat milimeter dibiarkan dari bahagian atas, di antara pintu dan meja atas menggantungnya. Dari bawah, pintu itu dipenuhi dengan badan.
 • Saiz pintu kabinet yang lebih rendah dengan selendang harus mengambil kira jurang antara mereka. Pelepasan mendatar disyorkan untuk melakukan sedikit kurang daripada menegak - 3 mm. Oleh itu, saiz pintu untuk shuflyadki - 4 mm sudah almari dan di bawah kotak.
jurang

Apabila mengira pintu, anda perlu mengambil kira saiz jurang antara pintu, ia ditentukan oleh ketebalannya

Pengiraan saiz pintu kabinet atas

 • Sekiranya kornisis yang teratas dirancang di atas kabinet atas, jurang 4 mm juga ditinggalkan di antara pintu itu dan pintu, dan façade disamakan dengan tepi kabinet dari bawah. Jika atap tidak, ketinggian pintu boleh sama dengan ketinggian loker.
 • Dalam kes di mana kabinet atas ditempatkan dalam dua tiang yang tinggi, jurang mendatar 4 mm ditinggalkan di antara mereka. Oleh itu, ketinggian pintu kabinet setiap peringkat sama dengan ketinggian kabinet minus 2 mm. Sekiranya terdapat kornea di atas, ketinggian pintu atas akan sama dengan ketinggian kabinet tolak 6 mm, dengan mengambil kira pelepasan di bawah kornea. Ketinggian pintu kabinet tinggi ditentukan dengan cara yang sama
 • Terdapat jenis dapur, di mana kabinet atas tidak memasang pemegang. Dalam kes ini, fasad kabinet dapur baris atas dibuat 25-40 mm di atas kabinet itu sendiri. Penonjolan ditinggalkan di bawah, ia berfungsi sebagai sejenis pegangan. Dengan penyelesaian ini, kami mengesyorkan menggunakan jenis fasad yang mempunyai permukaan matte, lebih baik berstruktur. Mereka tidak akan kelihatan jejak jari, yang tidak boleh dikatakan mengenai pintu berkilat.
 • Pintu untuk peralatan terbina dalam (peti sejuk, mesin basuh pinggan mangkuk, aksesori untuk ketuhar) dibuat mengikut dimensi peranti ini. Dimensi yang disyorkan boleh didapati dalam arahan kepada juruteknik.
pintu perabot

Jurang antara pintu perabot mestilah sama

Sebagai kesimpulan, kami menekankan sekali lagi bahawa walaupun terdapat jenis saiz pintu biasa, mereka mungkin berbeza untuk kumpulan pengeluar yang berlainan. Sekiranya anda memutuskan untuk menempah bahagian-bahagian dan mengumpul perabot sendiri, anda tidak boleh mengubah pembekal fasad jika kes kabinet telah dibuat. Terdapat risiko "hilang" dengan saiz pintu, pertama anda perlu memastikan bahawa ia sepadan dengan yang dirancang pada mulanya. Dalam reka bentuk dan pemasangan perabot dapur, terdapat banyak perihal dan perundingan dengan pakar yang cekap dapat menyelamatkan anda daripada kesilapan.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

14 − 11 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map