Sendiri seorang pelukis - melukis dinding di dapur

Sendiri seorang pelukis – melukis dinding di dapur

lukisan dinding dapur dengan tangan anda sendiri

Oleh itu, anda telah melukis siling dan menyiapkan dinding di dapur untuk lukisan - mengeluarkan salutan lama, meratakan permukaan dan menyusunnya, memerhatikan semua peraturan teknologi. Kini tiba masanya untuk menghiasi dinding. Apa yang berbeza mengenai lukisan dinding di dapur dari lukisan dinding di bilik lain?

Perbezaannya adalah, tentu saja, dalam pilihan cat itu sendiri, yang tertakluk kepada peningkatan permintaan, kerana ia harus menahan perubahan suhu, kelembapan yang tinggi, wap dan kondensasi, mencuci yang kerap, dan sebagainya. Ini kerana cat dapur kekuatannya lebih mahal daripada "kediaman".

Bagi mereka yang belum membeli cat lagi

Cat pilihan untuk dapur

Lukisan berkualiti dinding di dapur dengan tangan mereka sendiri bergantung pada pilihan cat yang baik. Jika anda belum membelinya lagi dan mempunyai idea samar-samar tentang perkataan "emulsi air", "mengintip", "acrylate" dan sebagainya, maka mari bersiap sedia untuk perjalanan ke kedai.

Cat untuk dapur dan kebaikan dan keburukan mereka

Terdapat banyak jenis warna dan nuansa perbezaan mereka, tetapi hanya beberapa yang sesuai untuk lukisan dinding dapur.

 1. Penyebaran air dan emulsi air (akrilik, lateks) - jenis cat yang sangat baik dan paling popular untuk dapur.

Kebaikan: mereka membentuk lapisan yang tidak dapat dibezakan dengan baik, "merampas" dengan asas, mudah digunakan, retak masker sehingga 2 mm dan cepat kering - operasi bilik hanya mungkin dua jam selepas permohonan. Di samping itu, semasa kerja boleh dicairkan dengan air dalam perkadaran tertentu, dan bukannya pengencer. Dan satu lagi kelebihan ialah mereka dijual dengan warna putih supaya anda boleh mendapatkan warna yang anda perlukan dengan bantuan warna. Ringkasnya, anda boleh memilih dari 100,000 warna warna.

Pilihan air penyebaran cat

Cons: ia hanya digunakan untuk dinding kering, iaitu, plaster sebelum lukisan perlu kering selama 3 minggu (!). Satu lagi kelemahan adalah harga yang agak tinggi.

Apa yang lebih baik untuk dinding dapur - cat akrilik atau lateks?

 • Akrilik sangat sesuai untuk menamatkan dapur - mereka dibasuh dengan baik, cantik, wap-telap dan cukup kuat, tetapi ketahanan mereka sedikit lebih rendah daripada cat lateks.
 • Cat lateks lebih sesuai untuk wallpapering dan jika anda mempunyai tahap ketahanan dan ketahanan yang tinggi. Tetapi perlu diingat bahawa mereka kehilangan bahan akrilik dalam kebolehtelapan wap, dan oleh itu menyumbang kepada pembentukan kelembapan yang tinggi.
1

Petua:

 • Pilih bahan dengan kandungan pengikat tidak kurang daripada 15% (untuk perbandingan, dalam produk premium, kandungannya adalah kira-kira 40%). Walau bagaimanapun, ingat bahawa semakin tinggi peratusan ini, semakin rendah kebolehtelapan wap cat.
 • Kandungan resin silikon cat akrilik atau lateks meningkatkan kualitinya.
 1. Cat Alkyd (AK) - sejenis cat yang kurang popular untuk hiasan dalaman dan lagi untuk dapur mereka sesuai.

Kebaikan: lebih banyak tahan haus (daripada cat akrilik dan lateks), kebal terhadap perubahan suhu, kelembapan yang tinggi dan pengaruh agresif yang lain, berdiri pergerakan partition. Cat sedemikian mempunyai warna cerah, sangat mudah dalam aplikasi, dicirikan oleh penggunaan yang rendah, serta rintangan cahaya dan kelembapan, dan juga praktikal tidak mengecil apabila kering.

Cons: Cat alkyd didasarkan pada pelarut, yang bermaksud bahawa ia tidak boleh dipanggil mesra alam dan tahan api.

 1. Cat silikon (CK) - sesuai untuk lukisan dinding di dapur, kerana mereka mempunyai semua faedah semua bahan-bahan di atas, mereka boleh dicat permukaan ditampal tak berasa, tetapi mereka tidak mempunyai kelemahan ... Mungkin, kecuali untuk harga, kerana yang UK tidak menikmati populariti yang besar .

8 fakta yang perlu anda ketahui sebelum membeli cat, berus dan penggelek

 1. Daripada kedua-dua warna jenis yang sama, yang bertahan lebih lama akan menjadi lebih baik, kerana cat yang baik memerlukan masa untuk menyebarkan dan "meregang" di permukaan.
 2. Prinsip "yang lebih mahal, lebih baik" dalam hal memilih warna sangat relevan. Cat dengan kelegapan yang diterima, penggunaan yang ekonomik, ketahanan, dan sebagainya. akan kos dari 2000 Rubles / 10 liter. Tetapi juga overpay hanya untuk "jenama" juga tidak berbaloi.

Pelbagai cat

 1. Jika komposisi cat yang anda lihat perkataan VOC atau BWT, ia bermakna ia mengandungi bahan-bahan organik yang tidak menentu.
 2. Semakin lemah bau cat, lebih mesra alam dan tidak berbahaya.
 3. Cat boleh membentuk lapisan glossy, matte atau semigloss.

Dinding matte di pedalaman dapur

Perlu diingat bahawa permukaan berkilat akan lebih mudah dibersihkan dan tahan lama, yang sangat penting untuk dapur, tetapi gloss akan menekankan keburukan dinding. Cat matte kurang stabil, dan oleh itu lebih sesuai untuk bilik tidur dan ruang tamu, tetapi mereka secara visual mengukur dinding dapur. Anda boleh mencari tudung matte peningkatan kestabilan, direka khusus untuk dapur dan bilik mandi.

 1. Warna cat dalam tin kelihatan lebih ringan daripada dinding.

Bagaimana untuk menguji cat dinding

 1. Untuk air berasaskan dan bawaan air cat berus nilon poliester sesuai dan alkyd - berus dengan bulu semula jadi, yang tidak meninggalkan kesan dan warna lancar.

Saiz berus untuk lukisan tepi dan sudut

 1. Untuk lukisan dinding halus, roller mohair (velor) dengan longgokan pendek diperlukan, untuk sedikit bertekstur - dengan sederhana, dan kasar - dengan panjang. Tetapi dari rol spongy, lebih baik untuk menolak.

Berapa panjang roller untuk dipilih

Krasim sebagai arahan pro - langkah demi langkah

Lukisan dinding dapur dengan tangan anda sendiri

Lukisan dinding di dapur dengan tangan anda sendiri bukan masalah yang sukar, bahkan seorang pemula akan menghadapi.

Sediakan semua yang anda perlukan: pallet, tangga, roller, berus, cat. Gam lantai dan siling kayu kumai, tepi pita pelekat tetingkap aperture, tutup perabot, pintu dan lantai apron filem, peralatan tempat tidur kain, yang akan berdasarkan semua bahan.

Mematuhi kaedah-kaedah berikut yang biasa untuk semua jenis cat:

Cat penipuan
 1. cat dinding yang anda perlukan sekaligus - ini adalah rahsia utama dinding seragam;
 2. pertama anda perlu menetapkan zon lukisan 1-2 m lebar, dengan menggunakan berus (dan bukan penggelek) untuk melukis kontur di bawah kisi langit dan tiang, tentu saja, tanpa masuk ke dalamnya;
 3. roller perlu dicelupkan ke dalam dulang supaya catnya diagihkan sama rata, maka ia akan berbaring di dinding dan tanpa "noda". Lebihan harus dikeluarkan dari tepi palet. Dengan cara tentang palet, supaya tidak mencium dulang baru atau menggunakan yang lama, anda boleh menggunakan helah cat - bungkusnya dengan foil seperti dalam foto ke kanan;
 4. untuk pergi melalui penjuru, jambs, bingkai tingkap, bateri, dan sebagainya. memohon berus 50 mm.

Kaedah lukisan dinding di dapur dengan tangan anda sendiri juga bergantung pada jenis cat yang telah anda pilih untuk kerja:

 • Penggunaan cat berasaskan air - Lukisan dengan cat sedemikian sangat mudah. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh menggunakan cat warna yang diingini dalam bentuk siap sedia atau warna teduhan putih pada warna yang dikehendaki dengan tangan anda sendiri mengikut arahan pengeluar atau untuk memesan di kedai. Cat dihasilkan di dalam dulang khas, maka roller dicelup ke dalamnya dan lapisan seragam diterapkan ke dinding ini oleh roller ini seperti berikut:
 • Bentuk pertama dari siling ke lantai. Pada akhir smear, cuba jangan biarkan roller berputar supaya cat tidak pecah. Jadi anda perlu cat semua zon warna yang ditandakan sebelumnya.
 • kemudian ringan memindahkan roller ke atas dan ke bawah, menutup dinding dengan cat kedua. Cat satu bahagian dinding, pergi ke sebelah.

Lukisan dinding dengan tangan anda sendiri

Ada cara berikut: jika terdapat dua lapisan, maka yang pertama harus mendatar, dan yang kedua - menegak, jika anda menginginkan 3 lapisan, mereka harus bergantian dalam urutan: vertikal / mendatar / menegak. Tidak perlu menunggu setiap lapisan kering.

 • Permohonan cat alkyd - proses dinding lukisan dengan cat alkyd sedikit lebih sukar, kerana bahan itu sendiri lebih padat. Sapukan ia dalam 2 lapisan: yang pertama ialah "retouching" dilakukan oleh berus (!), Dan seragam kedua, dicipta oleh roller. Sekiranya lapisan ketiga terbentuk, maka lapisan kedua harus mendatar, dan lapisan ketiga harus digunakan secara menegak. Sebelum setiap lapisan seterusnya, yang sebelumnya perlu kering.
1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

2 + = 8

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map