Memasang penapis untuk rawatan air: bagaimana membuat tangan anda sendiri

Memasang penapis untuk rawatan air: bagaimana membuat tangan anda sendiri

Memasang penapis untuk rawatan air: bagaimana membuat tangan anda sendiri

Memasang penapis untuk pembersihan air adalah prosedur mudah, oleh itu ia boleh dilakukan secara bebas tanpa melibatkan pakar. Secara praktikal, mana-mana sistem siap dengan instruksi di mana ia secara terperinci ditulis bagaimana untuk menubuhkan penapis untuk air. Prinsip pemasangan model yang serupa sangat serupa, kerana Hanya flask, kelengkapan dan selang penyambung yang berbeza. Dalam skema yang sama, penapis tunggal, dua kali dan triple dipasang.

Proses memilih penapis air rumit dengan pelbagai pilihan yang ditawarkan

Pelbagai jenis penapis air menjadikan proses pemilihan lebih kompleks

Pemasangan penapis osmosis terbalik dan penapis aliran di bawah sink

Sistem ini boleh dipasang secara melintang dan menegak. Apabila memasang, anda perlu mengambil kira ruang yang diperlukan untuk mengakses penapis dengan bebas ke perkhidmatan dan menggantikan elemen penapis. Sekiranya tidak ada ruang yang cukup di bawah sink, tangki sistem boleh dipasang di dalam almari dapur atau berbaring di sisinya, tk. ini tidak menjejaskan operasi penapis.

Dalam set penapis mesti ada penoreh dalam paip air, yang terdiri daripada paip dengan saluran keluar ke tiub dan air paip "Papa-Mama". Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk memotong sistem ke dalam paip air ialah memotong bekalan air. Selepas itu, pasangkan rangka dengan membungkus semua sambungan berulir dengan reben.

Selanjutnya ia perlu untuk melepaskan garisan suapan dari paip air sejuk, yang berada di bawah sink. Selepas itu, pasangkan dan pasangkan dengan cermat sidebar. Pastikan bahawa apabila skru tiub tidak bergerak atau bengkok.

Kepada sistem osmosis songsang yang dipasang, perlu menyediakan akses langsung

Apabila memasang sistem osmosis terbalik, seseorang tidak boleh lupa bahawa ia harus mudah diakses pada bila-bila masa

Sekarang teruskan memasang pada paip penyejuk air minuman. Untuk melakukan ini, anda perlu penahan paip dan menetapkan kacang yang disertakan dengan tiub. Pada peringkat ini, ramai orang menghadapi masalah seperti kekurangan lubang tambahan untuk kren nipis. Jika tidak, anda akan memerlukan gerudi berlian dan gerudi. Dalam enamel atau porselin, buat lubang supaya ia termasuk gerudi dengan diameter 13 mm. Keluarkan seluruh lapisan permukaan, ke pangkalan logam.

Kemudian, menggunakan gerudi 7 mm, membuat lubang di pangkalan logam. Penggerudian perlu berhati-hati dan perlahan-lahan, terutamanya apabila gerudi mesti keluar dari logam. Sekarang ulangi prosedur yang sama menggunakan bit gerudi diameter 13 mm. Apabila segala-galanya siap - meneruskan pemasangan kren itu. Masukkannya ke dalam lubang dan ketatkan kacang dengan memegang injap dengan pasangkan laras.

Pemasangan penapis air semestinya termasuk pemasangan penjepit pada paip longkang. Pasang sokongan pengapit di atas meterai hidraulik (siphon) pada bahagian mendatar atau menegak paip longkang. Bor diameter 7 mm di lubang paip longkang, sekitar gam getah pelindung band. Sekarang teruskan untuk melancarkan kuk, manakala lubang pada sokongan dan paip mestilah bertepatan. Untuk melakukan ini dengan cepat, masukkan gerudi di dalam lubang. Kencangkan kedua-dua skru sehingga kuk kukuhnya tegak.

Kemudian teruskan memasang tangki simpanan. Tekanan dalaman tangki dalam keadaan yang tidak terisi itu harus menjadi atmosfera 0.54-0.95. Dalam beberapa putaran balut benang tangki dengan pita Teflon. Selepas itu, mula-mula mula melekat paip plastik ke tangki. Jangan sekali-kali tidak terkecuali. ini boleh menjejaskan operasi sistem.

Sebelum memasang tangki simpanan, anda perlu mempertimbangkan sama ada ruang yang cukup untuknya

Tangki penyimpanan mengambil banyak ruang, yang perlu anda ingat sebelum memulakan kerja pemasangan

Sekarang mulakan penapis. Hidupkan bekalan air dan perhatikan kebocoran. Pastikan injap pada tangki ditutup dan posisi "OFF" dihidupkan. Hidupkan paip air bersih. Selepas kira-kira 10-15 minit, air tulen akan mula menetes dari ayam longkang. Pemasangan penapis air harus selalu selesai dengan mengalirkan sistem, jadi biarkan air dihidupkan seketika. Selepas pembilasan, buka injap tangki dan tutup paip untuk air bersih. Air mula mengalir ke tangki. Sebaik sahaja tangki penuh - buka paip dan keluarkan air ke pembetung. Jangan gunakan air minuman untuk penapisan pertama. Sekarang tangki dan penapis dibilas, sistem ini beroperasi sepenuhnya. Memasang penapis domestik terbina dalam

1

Pakej penapis biasanya termasuk: penapis dengan pendakap pelekap, keran dengan kit pemasangan, tee untuk menyambung ke sistem bekalan air, satu set tiub, kunci untuk perumahan penapis dan injap bola untuk bekalan air.

Di bahagian masuk air ke apartmen, tutup injap air sejuk, tolak tekanan dalam sistem dengan membuka paip air. Sambungkan tee termasuk dalam pakej ke air sejuk utama. Catat benang dengan pita kedap fluoroplastik (FSM).

Mengikut arahan, banyak penapis air boleh dipasang secara berasingan

Penapis tanpa tangki mudah dipasang dengan tangan anda sendiri, mengikut arahan dengan jelas

Dalam sesetengah model penapis, sebagai contoh, "Air kami", tiub dua warna: merah dan biru. Dalam kes ini, sambungkan tiub merah ke pemasangan injap mampatan, dan kemudian mulakan paip bekalan air ke dalam tee yang dipasang. Pasang keran minum. Bagaimana untuk melakukannya dengan betul diterangkan secara terperinci dalam arahan untuk memasang penapis osmosis terbalik.

Di dinding di mana kepingan akan diperbaiki, skru dalam 2 skru. Sekarang anda perlu mengeluarkan plag dari penapis, dan di tempatnya sambungkan tiub warna yang sesuai. Kemudian matikan paip air paip ke sistem penapisan, dan di pintu masuk ke pangsapuri membuka injap air sejuk. Setelah udara dipindahkan dari penuras, tetapkan kren ke kadar penapisan kira-kira 1 liter seminit. Biarkan paip dibuka selama kira-kira setengah jam. Periksa semua paip dan sambungan untuk kebocoran. Jika tiada masalah ditemui, penapis siap untuk operasi.

Memasang muncung penuras

Muncung muncung disambungkan terus ke keran. Ramai model termasuk bushings yang membolehkan penapis disambungkan ke paip tanpa benang (paip licin). Dengan bantuan penyambung bushing ВП3, ВП4, ВП5, penapis boleh disambungkan ke kren, di ujung spout terdapat benang. Apabila membeli muncung penapis pada keran, perhatikan peralatan, kerana beberapa muncung tidak termasuk dalam kit dan mereka perlu dibeli secara berasingan.

Sistem penulenan air yang berkesan Optima muncung penapis mudah dan cepat dipasang di paip air

Muncung muncung optima dianggap sebagai salah satu kaedah pemurnian air yang paling berkesan dan mudah dipasang

Salah satu kesilapan biasa semasa pemasangan penapis mengabaikan ujian leakproofness dan membilitkan kartrij. Pakar mengesyorkan untuk meletakkan di bawah penapis jarak atau membuat kain kering, meninggalkannya selama sehari. Sekiranya di bawah penapis sistem penapisan terbentuk atau tetesan air kelihatan - semua sambungan FUM hendaklah dimeterai dengan pita.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

38 − = 31

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map