Arahan untuk meratakan dinding di apartmen dengan tangan mereka sendiri

Arahan untuk meratakan dinding di apartmen dengan tangan mereka sendiri

Arahan untuk meratakan dinding di apartmen dengan tangan mereka sendiri

Sangat kerap bermula untuk menyelesaikan dinding, anda boleh menghadapi masalah yang berkaitan dengan kualiti asas. Dan masalah ini berlaku di kebanyakan bangunan baru: dinding pangsapuri tidak rata, dengan pelbagai kecacatan yang berlainan. Permukaan semacam itu tidak boleh dicat, kertas dinding terpaku padanya, tk. lukisan kertas dinding itu akan "terapung", dan kepingan-kepingan itu dipintal. Bagaimana dengan betul menjajarkan dinding dengan tangan anda sendiri, supaya permukaan menjadi sempurna walaupun?

mengikut peraturan mudah, anda boleh menyelaraskan dinding tanpa bantuan pakar

Bagaimana untuk meninggikan dinding dengan tangan anda sendiri

 Align dinding dengan dua cara: menggunakan papan gypsum dan menggunakan campuran kering. Dinding kardigan Gypsum boleh menjadi lebih lanjut shpatlevat, cat, kertas dinding gam di atasnya. Tetapi banyak tuan tidak mencadangkan jubin untuk gam pada papan eternit: mereka berkata, permukaan terlalu lancar. Kaedah universal untuk meratakan dinding adalah penggunaan campuran kering (plaster, putties). Permukaan selesai adalah sempurna lancar dan sangat sesuai untuk apa-apa bahan - jubin, kertas dinding atau hanya untuk lukisan.

Bagaimana untuk menganggarkan ketidaksamaan permukaan

Sebelum anda mula bekerja untuk meratakan dinding, anda perlu mengukur ketidaksamaan permukaan. Untuk melakukan ini, anda memerlukan garis plumbum atau panjang (2-2.5 m). Di salah satu sudut bilik, tukul paku, meninggalkan permukaan kira-kira 2-3 mm. Ini akan menjadi suar pertama. Sekarang ambil beberapa beban, sebagai contoh, kacang dan pasangkannya ke kuku. Plummet menggantung sedemikian rupa sehingga beratnya hampir sampai ke lantai. Apabila bobot berhenti goyang - garis plumbum membentuk garis lurus. Kemudian di bahagian bawah dinding, mengalahkan stud kedua dengan cara bahawa kepala kuku dan benang berada pada baris yang sama.

Menyediakan permukaan untuk kerja adalah satu langkah penting dalam keseluruhan proses

Pertama anda perlu berhati-hati menyediakan permukaan untuk kerja

Begitu juga, memacu kuku dan menurunkan garis plumbum dari dinding yang bertentangan. Anda akan mendapat empat paku yang dibelasah sepanjang perimeter dinding dan, dengan itu, dua garisan lurus. Sekarang, untuk mengukur penyelewengan, anda akan memerlukan benang panjang, yang anda perlukan untuk meregangkan dari satu ujung kuku atas ke bahagian yang bertentangan bawah. Apabila menyeberang salib ke salib, pastikan ia tidak bersentuhan dengan dinding. Benang yang diregangkan adalah mercu tanda yang terbaik, yang menunjukkan sisihan dan anda boleh menentukan cara menyelaraskan dinding, video dan gambar proses pemasangan rumah api, akan membantu membayangkan sistem ini.

Sekarang, terima kasih kepada kord yang dibentangkan ke atas empat mata, anda dapat melihat keadaan sebenar permukaan dinding di dalam bilik. Jika sisihan kecil dan tidak lebih dari 10-15 mm, untuk melicinkan dinding, plester atau campuran simen untuk meratakan diperlukan.

Bagaimana untuk mengukur dinding di bawah jubin

Sekiranya bilik itu dirancang untuk menyelesaikan tembok dengan jubin atau jubin - perlu menegakkan dinding dengan campuran pembinaan kering. Kaedah ini dianggap lebih intensif buruh daripada, sebagai contoh, meratakan dengan lembaran drywall. Kami akan melihat secara terperinci bagaimana untuk mengukur dinding di apartmen dengan bantuan campuran.

Peringkat pertama adalah penyediaan permukaan. Bersihkan dinding dari lapisan lama (kertas dinding, cat, plaster longgar), matikan bekalan kuasa. Tahap kedua adalah priming base. Memasang permukaan adalah perlu agar plaster dipasang dengan baik di permukaan. Ia meningkatkan rintangan kelembapan, menghalang penyingkiran bahan. Untuk campuran simen, yang dipanggil "susu simen" biasanya digunakan - penyelesaian pasir, air dan simen.

Menyelaraskan dinding dengan ubin harus dilakukan dengan penjagaan khusus, karena setiap cacat dapat dilihat pada akhir pekerjaan

Untuk jubin untuk meletakkan rata dan tanpa kecacatan, permukaan harus sesuai

Untuk mengira bagaimana untuk menaikkan dinding anda perlu menetapkan suai orientasi. Pemasangan rel, yang akan menjadi panduan, bermula dengan pemasangan profil pada sisi bertentangan dinding. Kedudukan menegak beacon diperiksa dengan garis plumbum. Profil dipasang pada dinding dengan plaster bangunan - ia digunakan pada rel di beberapa titik. Sekarang tarik tali melalui profil di bahagian tengah, bawah dan atas. Pasang rel lain supaya kord menyentuh mereka dengan ringan. Jarak antara beacon dipilih mengikut saiz instrumen yang plaster akan digunakan.

Kami memilih campuran meratakan

Selepas ini, anda boleh mula menggunakan campuran pembinaan. Apabila memilih sebatian meratakan, perhatikan ketebalan maksimum lapisan yang akan digunakan dan jenis bahan ikatan. Campuran bangunan gypsum lebih baik digunakan untuk ruang tamu (bilik tidur, ruang tamu, bilik kanak-kanak, dan sebagainya), memandangkan mereka memelihara ruang mikro dalam cuaca. Untuk bilik basah, seperti dapur atau bilik mandi - campuran simen disyorkan. Campuran berasaskan simen tidak membenarkan kelembapan menembusi asas konkrit, yang menghalang pembangunan kulat dan acuan.

1

Pilihan campuran kering perlu diambil dengan sangat serius, kerana ini adalah kunci kepada kerja-kerja pembaikan yang berjaya. Dalam kes ini, anda tidak boleh menyimpan dengan membeli campuran bangunan murah pengeluaran yang dipersoalkan. Di samping itu, ingatlah bahawa setiap bilik adalah jenis campuran tertentu. Sebagai contoh, anda tidak boleh keluar dinding bilik mandi dengan campuran plaster, yang boleh kekal selepas dinding disamakan di dalam bilik tidur. Mengenai tanda dagangan, kemungkinan untuk menerima cadangan terus di kedai bangunan.

Penyelesaian plaster boleh disediakan sendiri. Untuk mortar simen, satu bahagian simen M400 dan 6 bahagian pasir diperlukan. Tambah pasir ke pengadun dan kemudian tambah lapisan pasir. Benarkan campuran bahan-bahan tersebut, mula secara beransur-ansur menambah air. Kacau hingga konsisten berkrim. Sesetengah tuan menyediakan mortar simen, mengambil sebagai asas 1 bahagian simen dan 2-3 bahagian pasir. Campuran dengan sedikit pasir lebih halus, dan dengan itu lebih mudah berfungsi. Campurkan campuran kering yang dibeli mengikut arahan. Penyelesaian yang bersesuaian harus digunakan dalam masa 1-2 jam selepas persediaan, jika tidak, mereka mungkin kehilangan harta benda mereka.

Perintah prestasi kerja

Setelah menentukan kelengkungan dinding dengan menggunakan garis plumbum, ada kemungkinan untuk mengira kos anggaran dan penggunaan bahan terpilih. Dengan cara ini, untuk mengurangkan kos, ia tidak semestinya perlu melapisi semua dinding ke permukaan licin yang ideal. Dalam sesetengah kes, ia cukup untuk melakukan kerja-kerja penamat hanya pada permukaan-permukaan yang mana ia amat ketara: dinding di mana cahaya jatuh, dinding bertentangan dengan tingkap, dan sebagainya. Permukaan di belakang perabot, berantakan dengan kabinet, tidak perlu lancar. Tetapi, jika anda memutuskan untuk membetulkan kecacatan yang paling jelas sahaja - dengan baik memikirkan langkah ini, tiba-tiba selepas beberapa saat anda membuat keputusan untuk melakukan penyusunan semula atau memasukkan semula kertas dinding, dan semua penyelewengan akan menjadi ketara.

Mengatasi falcon plaster selepas beberapa latihan akan menjadi lebih mudah

Bekerja meratakan dinding dengan elang plester memerlukan kemahiran tertentu, tetapi tidak terlalu rumit

Sediakan alat untuk melepa. Untuk menegakkan dinding dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan bilah untuk mencampurkan, menyebarkan dan melicinkan penyelesaian, gerudi dengan muncung (pencampur pembinaan) untuk mengaduk campuran kering dan elang plester. Elakkan falcon adalah pembantu yang sangat diperlukan dalam kerja-kerja penamat. Ramai sarjana tidak melakukannya, walaupun pada hakikatnya alat ini sangat memudahkan proses dempul dan plaster. Ia adalah flap persegi 45x45 atau 40x40 cm, di tengah-tengahnya dipasang logam atau pemegang kayu. Jumlah plesteran yang diperlukan untuk falcon, yang digunakan dengan segera. Menggunakan burung elang, anda tidak perlu terus membongkok ke baldi.

Bersihkan dinding cat lama dan kertas dinding. Selepas membersihkan, berhati-hati memeriksa dinding untuk kehadiran noda karat, jelaga, noda minyak dan kulat. Semua kecacatan yang ditemui akan dikeluarkan secara mekanikal. Untuk sebatian tertentu, asid khas atau sebatian alkali boleh digunakan. Selepas ini, periksa plaster lama, secara selektif mengetuk permukaan dinding. Memadamkan plaster dari permukaannya, untuk kemudian plaster tempat ini dengan penyelesaian yang lebih tahan lama.

Anda tidak boleh menjalankan kerja penamat di dinding lembap. Semua tempat mentah dari plaster atau noda lama mesti dikeringkan. Selepas itu, permukaan dinding adalah dengan berhati-hati. Disebabkan fakta bahawa primer menembusi jauh ke permukaan substrat, ia dengan ketara meningkatkan lekatan lapisan plaster yang digunakan pada dinding.

Apabila bersiap untuk kerja, bersihkan lantai serpihan dan tutupnya dengan kertas tebal atau kadbod untuk tidak kemudiannya membersihkannya daripada penyelesaian kering. Jadi, mari kita kerja. Di sebelah kanan, ambil spatula plaster, dan di sebelah kiri - burung elang. Setelah menaip pada permukaannya falco jumlah plaster yang diperlukan - tuangkan sebahagian daripada penyelesaian di dinding dan mulakan ke tahap. Anda boleh plaster dinding dengan menyebarkan mortar dari elang. Dengan berbuat demikian, ia mesti diletakkan terus ke dinding dan dengan kandungannya mengarahkan falcon dari bawah ke bawah.

Tanpa pengalaman, agak sukar untuk mendapatkan permukaan yang rata, kerana kerja ini memerlukan ketepatan dan ketepatan. Untuk mencapai dinding walaupun akan membantu suar yang sama. Sebagai panduan di sana boleh menjadi landasan panjang yang diperlukan, lebar 2-3 cm dan tebal sama dengan ketebalan salutan plester. Anda boleh membaiki bilah dengan mortar atau kuku gipsum.

Dengan bantuan suar, penjajaran dinding tidak kelihatan seperti tugas yang membosankan

Pemasangan suar akan membantu mencapai hasil yang lebih baik dan memudahkan proses penjajaran itu sendiri

Melepa dengan beacon dilakukan sebagai berikut: tingkat poluterkom penyelesaian dan ikuti aturan di arah dari bawah ke atas. Kuantiti penyelesaian ditambah sehingga lapisan plaster mencapai tahap beacon. Selepas ini, bilah dihapuskan dengan teliti, dan ruang yang tinggal dipenuhi dengan penyelesaian.

Di persimpangan dinding dan siling, sudut dibentuk, yang mesti dibuat sama rata. Sudut kurva juga boleh dibentuk pada titik hubungan antara kedua-dua dinding. Bagaimana untuk mengukur sudut dinding, dan keluarkan kecacatan selepas melepa? Alignment dapat dilakukan baik di tingkat dan di pesawat (di boogram). Sekiranya dinding disediakan untuk kertas dinding, maka lebih baik untuk mengukur sudut mengikut tahap. Dengan jenis kemasan lain: plester hiasan, lukisan, dll. sudut boleh diselaraskan dalam satah.

Apabila sudut dipancarkan dengan plaster gypsum, beacon dilakukan di sudut itu sendiri, selepas itu sudut itu diperluas kepada lebar peraturan. Kelancaran peralihan dari sudut ke dinding bergantung pada lebar peraturan. Semakin lama alat itu, yang kurang ketara akan menjadi peralihan. Di tempat kerja, ia perlu menggunakan plaster gypsum (bermula dempul), kerana campuran ini membolehkan untuk meluruskan lapisan nipis tanpa menjatuhkan.

Hasil yang baik boleh diperolehi dengan meratakan dinding di bawah jubin menggunakan eternit

Menyelaraskan dinding dengan jubin dengan plasterboard adalah berkualiti tinggi

Selaraskan sudut dalaman dengan pita pengukuhan. Spatula luas, lembapkan dengan air dan terpakai kepada kedua-dua belah sudut dalaman dempul. Pastikan permukaannya sama rata, dan lapisan dempul tidak terlalu nipis. Di kedua-dua belah sudut, penangkapan kawasan hendaklah kira-kira 50 mm. Dip pita ke dalam baldi air dan bengkokkannya dengan separuh. Sekarang letakkannya di sudut dan pasangkannya ke dempul. Mulailah ke tahap dengan menahan hujung atas dan meluruskan ke tepi bawah.

Kemudian sekali lagi, laraskan spatula yang luas (10 cm) dan lukiskannya di setiap sudut. Pada masa yang sama, pinggir spatula perlu disimpan dengan dekat dengan titik lentur yang mungkin. Usaha untuk ditekan mestilah mencukupi untuk memerah pengisi berlebihan dari bawah pita. Untuk mengelakkan sebarang pergaduhan dan ketidaksamaan, bersihkan permukaan sudut dengan spatula yang kering. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan kertas kasar atau pengamplasan mata untuk pembersihan. dalam kes ini, pita itu boleh rosak. Ulangi memohon dempul sehingga sudut anda sama rata. Lapisan terakhir digunakan dengan sudut spatula, lebar 25 cm. Selepas permohonan lapisan segar sudut slaid plaster trowel permukaan dinding, menekannya ke arah kedua-dua belah pihak. Sekarang ambil plot 15-25 cm di sepanjang dinding. Sekiranya anda mendapat sedikit kelonggaran - keluarkannya dengan lapisan dempul dempul penamat.

Bagaimana untuk mengukur dinding untuk dinding

Selaraskan dinding dengan eternit jauh lebih mudah daripada campuran kering. Papan gypsum ditetapkan pada bingkai khas profil logam. Lembaran kertas kering standard - 2500x1200x12.5 cm. Berdasarkan parameter ini, tentukan jumlah bahan.

Ukur dinding. Jika panjangnya dari atas dan dari bawah adalah sama, maka kita dapat teruskan dengan selamat. Sekiranya panjangnya berbeza - ini perlu diambil kira apabila memasang bingkai tersebut. Sebagai contoh, panjang tepi bawah satu dinding 3 m, manakala panjang dinding yang bertentangan -. 3 m 5 cm Oleh itu, ini 5 cm perlu dipertimbangkan dalam ruang susun atur awal di bawah bingkai. Mulakan menandakan dari dinding yang lebih panjang, memandangkan jarak di bawah panduan.

Drywall memberikan hasil yang sangat baik - dinding kelihatan dengan lancar

Dinding untuk dinding, dipenuhi dengan papan eternit, kelihatan dengan lancar dan lancar

Kemudian, langkah kembali 3-4 cm dari dinding dan siling, skru dalam skru. Di atasnya, pasangkan garis plumbum pada benang tebal (anda boleh mengambil kacang biasa). Sekarang pasangkan benang ke skru dan ketatkannya. Lakukan operasi yang sama di semua sudut bilik, meregangkan benang di lantai dan berhampiran siling. Oleh itu, kontur helaian plasterboard masa hadapan akan diperolehi. Selepas memeriksa panjang garisan selari, keluarkan benang dan lampirkan panduan ke skru. Selepas itu, panduan di atas lantai dan siling, memasukkan rel rak, kenaikan 40-50 cm sebelum sawed off premis ketinggian mereka. Kerangka yang diterima perlu diperkuat dengan kuat. Ini dilakukan dengan memasang kancing kepada pemandu dengan skru. Sekarang, setiap rak perlu dipasang dengan kuat ke dinding. Menggunakan papan kayu mudah, Palming off mereka dalam jurang antara dinding dan tembok tempat GCR, melampirkan skru panjang, selepas memasukkan kayu penetap. Kepingan drywall yang melekat pada setiap kaki 30-40 cm langkah. Dalam kes ini, kepala skru perlu menjadi ringan utaplivat dalam drywall.

Apabila anda memasang semua helaian, anda akan mendapat permukaan rata yang rata yang boleh dicat, diletakkan kertas dinding atau digunakan dengan plaster hiasan.

Panduan video

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

48 + = 56

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map