Kako se znebiti plesni v hladilniku

Kako se znebiti plesni v hladilniku

Kako se znebiti plesni v hladilniku

Prekomerno topli zunanji zrak in vlaga v hladilniku lahko povzročita neprijeten vonj in plesen na gumijastem tesnilu, policah in vratih hladilnika. Pojavijo se lahko tudi po dolgem prostem teku, na primer med počitnicami.

Mould v hladilniku

Ko opazite črne lise tudi najmanjšo velikost, jih takoj odstranite. Ker spore plesni rastejo zelo hitro in lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo ne samo alergijsko reakcijo, temveč tudi povzročijo resnejše bolezni. Na srečo, znebiti plesni v hladilniku ni tako težko. Vse kar potrebujete je nekaj sestavin iz omaric in nekaj preprostih korakov.

Kako se znebiti plesni v 8 korakih

1. korak. Preden začnete odstranjevati plesen iz hladilnika, odstranite vso hrano s polic in zamrzovalnika. To je dobra priložnost za preverjanje in odpravljanje morebitnih puščanj iz paketov, ostankov zastarele hrane in izdelkov, ki so potekli.

2. korak. Odstranite vse škatle, posode, pladnje in police.

3. korak. Odmrzujte hladilnik: najprej nastavite temperaturo na 0 stopinj, nato pa izklopite aparat iz napajanja.

4. korak. Zložite vse odstranljive dele hladilnika v kopel napolnjene z raztopino tople vode in 2 skodelici 9% kis. Ko pereš fotoaparat, jih pustite namočene.

Zamenjajte dele hladilnika v kadi

Zamenjajte dele hladilnika v kadi

5. korak. Če želite očistiti notranjost hladilnika, morate uporabiti nekaj, kar lahko ubije plesen in glive. V ta namen so primerna naslednja orodja:

 • 5-9% namiznega kisa (varen in cenovno dostopen, temne madeže odstranimo nekoliko težje);
 • Vsak klorov bleščeč (zlahka odstrani madeže, vendar posuši gumijasto trak in pusti oster vonj);
 • Vodikov peroksid (pušča vonj).

Zaščitite roke z gumijastimi rokavicami in začnite brisati hladilnik s krpo, namočeno v izbrano sestavo (nerazredčeno). Prav tako lahko nalijete izdelek v brizgo in namakate vsak vogal.

Čiščenje hladilnika

Čistilno sredstvo najbolje razpršimo na stene komore od atomizerja

 • Če želite odstraniti še posebej trdovratne madeže in očistiti težko dostopnih mest, npr. Žlebove v gumijastem tesnilu, uporabite zobno ščetko. Tudi za čiščenje žlebov tesnilne mase je zelo priročno uporabiti bombažne brsti.
 • Posebno pozornost posvetite čiščenju odtočne luknje, saj se lahko v njej tudi usedi. Poleg tega lahko blokada izpusta hladilnika povzroči prekomerno vlago v komori. Odprtino je treba najprej očistiti z lesenim nabiralnikom, nato pa jo preliti v kletko s klimom ali lijakom.
 • Ker vsebujejo klor vsebujoča sredstva, lahko posušijo tesnilni gumija hladilnika, je priporočljivo, da jo podmazujemo z petrolatumom ali oljem po sanaciji.
1

Izpraznite luknjo v hladilniku

Ne pozabite, da je treba tako čiščenje podvržati povsem vsem površinam - od vrat do vodil, da preprečite ponavljajoče se pojavljanje plesni v hladilniku.

6. korak. Ko končate postopek, ponovno hladite hladilnik z vlažno, čisto krpo, da odstranite vonj in ostanke izdelka, nato pa posušite površine s suhim brisačo.

Korak 7. Zdaj pa ponesite police in pladnje ter jih sperite.

8. korak. Nazadnje vrnite vse odstranljive dele na mesto, priključite hladilnik in nastavite želeno temperaturo. Po pol ure se lahko ponovno napolni s proizvodi.

Kako se znebiti neprijetnega vonja (brez plesni)

Če po dolgem prostem času hladilnika ugotovite, da komore vonjujeta neprijetne, v njih ni madežev, potem lahko uporabite isto navodilo, vendar nadomestite kis, peroksid in belilo z raztopino sode.

 • Za popivanje polic in posod v kopeli potrebujete 1 kozarec sode.
 • Za čiščenje fotoaparatov potrebujete malo toplo vodo in 2 žlici. žličke sode.

Vendar pa upoštevajte, da je soda lahka abraziva, tudi če jo razredčite v vodi, zato je treba raztopino sode predhodno preizkusiti na komaj vidnem predelu hladilnika.

Glejte tudi: Kako očistiti železo znotraj in zunaj - 10 načinov doma.

In malo o preprečevanju

Da bi preprečili ponovni pojav plesni v hladilniku, upoštevajte naslednja priporočila:

 • Pred vsakim odhodom izklopite hladilnik, potem ko ga izpraznite in odprite vrata.
 • Ne shranjujte pripomočkov dlje kot njihov rok uporabnosti.
 • Če opazite uhajanje iz embalaže izdelkov, jih nemudoma odpravite.

In še en nasvet: rešiti problem visoke vlažnosti v hladilniku, bo pomagal paketov silikagela, ki se običajno dajo v škatle za čevlje. Vreči na vsako polico in jih občasno preizkusite.

Predlagamo vam, da si ogledate videoposnetek o tem, kaj je tako nevaren plesen za zdravje ljudi in kako se znebiti tega.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 3 = 6

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map