Panel tirai Jepun di bahagian dalam dapur: idea reka bentuk + arahan langkah demi langkah untuk menyesuaikan tangan anda sendiri

Panel tirai Jepun di bahagian dalam dapur: idea reka bentuk + arahan langkah demi langkah untuk menyesuaikan tangan anda sendiri

Panel tirai Jepun di bahagian dalam dapur: idea reka bentuk + arahan langkah demi langkah untuk menyesuaikan tangan anda sendiri

Far East negara Jepun dikaitkan dengan peralatan mewah, Sakura, teater kabuki, sake, sushi dan langsir Jepun - perabot ringkas, tipikal gaya minimalism. Produk tekstil praktikal menghiasi tingkap, sukar untuk memanggil langsir, ia agak panel kain. Pertimbangkan gambar tirai Jepun di pedalaman dan tentukan sama ada ia sesuai untuk dapur.

Kelebihan reka bentuk ringkas

Walaupun beberapa kerumitan sifat yang membina, tirai timur mengalahkan populariti jenis reka bentuk tingkap lain. Seketika kita akan perhatikan, bahawa panel-panel yang ketat langsung tidak dengan apa-apa gaya, namun dalam pedalaman minimalis, etnik atau ekologi mereka merasa sangat baik.

langsir

Penggantian elegan tirai tradisional dalam pedalaman hitam dan putih yang berbeza

Apakah rahsia populariti langsir ketat, sedikit pintas dalam gaya Jepun? Ternyata beberapa sifat memenuhi keperluan yang diperlukan untuk menggunakannya dalam pelbagai bilik, termasuk di dapur:

 • Praktikal. Pembersihan mudah, pemasangan cepat, kemungkinan penggantian cepat, pengurusan mudah dinilai tidak kurang daripada kualiti reka bentuk.
 • Keterlaluan. Panel saiz standard sesuai untuk hiasan tingkap, untuk zon bilik, dan juga untuk menukar pintu gelangsar dalaman.
 • Kesedaran. Kekurangan perhiasan tambahan, geometri ringkas, sejumlah kecil kain yang digunakan adalah ciri-ciri dalaman moden.
 • Rayuan estetik. Bentuk mudah dan keadaan statik bermanfaat untuk mengekalkan penampilan yang rapi, sementara warna atau tekstur kain mungkin berbeza, kadang-kadang tidak dijangka.

Seperti yang anda lihat, ciri-ciri tirai Jepun agak menarik untuk digunakan di dapur, tetapi tidak setiap bilik sesuai untuk pemasangan mereka.

Dapur jenis apa yang sesuai untuk tirai Jepun

Pereka sering mengambil alih tugas-tugas yang tidak standard, tetapi menggunakan aksesori dalam gaya Jepun datang dengan berhati-hati. Ini disebabkan oleh ketidakgunaan penggunaannya di sesetengah kawasan. Sebagai contoh, mereka sama sekali tidak sesuai untuk dapur kecil di pangsapuri kecil. Untuk bingkai tetingkap kecil, lebih baik menggunakan langsir tradisional atau langsir langsir ringan yang mengambil sedikit ruang dan, jika perlu, hanya boleh dipasang atau diikat.

langsir tulle

Dalam foto - gabungan kompleks dengan tirai tulle pada kelopak mata

dapur dan ruang makan dengan dalaman mulia mewah, yang merupakan ciri gaya Art Deco istana atau lembut lebih sesuai, langsir yang subur dengan banyak hiasan dan kemasan kaya. Adalah lebih baik untuk meninggalkan panel tirai Jepun dan pencinta Baroque, Empire dan Provence - di sini mereka tidak sesuai.

langsir

Pematuhan penuh dengan pedalaman minimalis

Bilik yang ideal untuk panel yang ketat - dapur, studio atau ruang makan yang luas dengan luas kaca, contohnya dengan tingkap Perancis. Pilihan yang baik untuk loggia apabila digabungkan dengan dapur dan membuat ruang gaya tunggal. Jika kawasan itu membenarkan, dan tingkap kecil, ada kemungkinan untuk memasang panel di seluruh dinding. Di dalam bilik yang luas, walaupun model yang lebih pendek "di jendela" kelihatan secara organik dan sesuai.

naungan

Contoh model ringkas dan ringkas

Sekiranya anda berpegang pada gaya Skandinavia, Jepun atau ekologi, kami mengesyorkan agar anda melihat dengan lebih dekat dengan jenis tirai yang praktikal ini. Juga, mereka tidak asing dengan loteng dan aliran tinggi, kerana mereka suka ruang kelantangan dan geometri yang ketat.

Ciri-ciri reka bentuk panel tirai

Jika anda ingin menjahit panel tirai Jepun dengan tangan anda sendiri, perhatikan beberapa ciri reka bentuk yang membentuk asas produk. Dalam penampilan, kanvas ini adalah segi empat tepat, tetapi tidak lembut, seperti langsir biasa, tetapi tegar, lebih mengingatkan panel. Kekakuan adalah disebabkan oleh ketegangan kain di antara pengancing di kornice dan bahan berat yang dijahit ke bahagian bawah kain.

lebih berat

Sebagai ejen penimbang, penguasa kayu atau batang logam digunakan, menyamar dengan kain

Panel (atau skrin, seperti yang dipanggil) menyerupai tirai roller dalam keadaan terbuka, tetapi tidak seperti mereka, model Jepun ditetapkan dalam beberapa baris dalam susunan rawak. Kadang-kadang bilangan baris mencapai lima. Kemungkinan ini disediakan oleh langkan khas yang ditetapkan ke siling atau dinding. Setiap tirai mempunyai laluan sendiri, di mana ia dapat dipindahkan sepanjang dinding.

1
cornice

Cornice dengan tiga lorong

Lebar standard bagi setiap panel adalah 60 cm, di bawah ini saiz cornices dihasilkan, dijual di kedai-kedai. Sekiranya anda ingin meningkatkan lebar kanvas hingga 1 m, anda perlu membuat cornice dengan tangan anda sendiri atau menyesuaikan jumlah langsir kepada lebar keseluruhan. Sebagai contoh, untuk tirai 3 m panjang, satu set lima tirai standard atau tiga meter sesuai. Panjang produk boleh berbeza-beza - sehingga lantai, ambang jendela, tengah-tengah tetingkap.

langsir telus

Gabungan tirai telus yang berlainan panjang dan lambrequins

Untuk tekstil berat cukup agen pemberat, dan untuk cahaya (tulle, nilon, organza tudung) membina rangka satu bahan keras supaya tiada kedutan apabila bergerak.

Apa kain sesuai untuk hiasan tingkap

Sebelum anda mula membuat langsir Jepun dengan tangan anda sendiri, pilih tekstil yang betul. Dalam pengertian klasik, ini adalah kain yang dibuat dari serat semulajadi - sutera, kapas, linen, buluh. Ia boleh nipis atau tebal, padat atau telus, licin atau bertekstur, tetapi semestinya asal semulajadi. Sehingga kini, tenunan buluh atau kertas berasaskan secara aktif bukan tekstil.

kit dapur

Set asal untuk dapur

Kain moden untuk meningkatkan ketahanan diperkuat dengan benang sintetik, tidak ada yang perlu dibimbangi menggunakan kain sedemikian. Jangan lupa bahawa orang Jepun lebih suka bersesuaian dengan alam semula jadi dan cuba mengambil kira tradisi mereka. Kompromi adalah kanvas dengan kandungan 80-90% benang semulajadi, dan sintetik 10% - penghormatan kepada kepraktisan Eropah. Dalam foto - panel-panel langsir diperbuat daripada bahan lut untuk pintu dan tingkap beranda.

langsir

Kit kombinasi untuk seluruh dinding

Untuk pendaftaran kawasan kecil dapur dengan defisit cahaya semulajadi adalah yang terbaik untuk menjahit panel kain lut - organza, sutera, chiffon atau moiré, manakala luas dan boleh digunakan tekstil lebih padat - linen atau kapas. kain yang padat dengan taffeta kilauan atau jenis satin juga sesuai dan longgar, spesies alam sekitar - tikar, kain terpal. Jangan takut untuk menggabungkan pelbagai jenis bahan, bereksperimen dengan warna dan tekstur.

Ciri-ciri peranti eaves

Secara luaran, batang langsir untuk tirai Jepun tidak berbeza dari alat-alat yang tirai biasa di kait dipasang - ia adalah pembinaan laconic dengan beberapa baris panduan. Perbezaannya menyangkut jumlah panduan, yang mencapai lima atau enam. Biasanya bilangan langsir dan trek adalah sama - setiap panel boleh dipindahkan sepanjang sepanjang kornea.

cornice

Cornice dengan lima baris

Berbeza dalam warna, tekstur atau kain selesai disusun dalam susunan rawak, sebagai contoh, 1 talian langsir dihiasi dengan corak terang pada 2-3 - lut biasa, 4-5 - lebih padat dengan imej watak-watak. Pilihan untuk tetingkap kecil adalah dua elemen statik di sepanjang tepi dan dua elemen bergerak di tengah.

Arahan untuk menjahit langsir Jepun

Kami mewakili arahan langkah demi langkah untuk menjahit langsir Jepun dengan tangan anda sendiri. Model yang dipilih sesuai untuk dapur dalaman atau bilik kanak-kanak seluas 10-15 m², di kawasan pedalaman yang terdapat warna oranye, putih atau hitam. Dengan warna tisu anda boleh mencuba - perkara utama adalah bahawa ia digabungkan dengan persekitaran sekitar. Perkara penting: bilangan panel - 3 atau 4, cornice aluminium dengan tiga baris, kawalan tali.

Melukis sketsa di pedalaman

Anda harus bermula dengan lakaran, walaupun anda sudah tahu dengan tepat apa yang anda mahu. Ambil sekeping kertas, pensel warna dan lakarkan tirai Jepun di pedalaman dapur (atau bilik lain). Cuba tahan saiz dan warna untuk dipadankan dengan keadaan sebenar. Anda hanya perlu menumpukan lukisan berasingan kepada langsir - tetapkan dimensi, nyatakan butir-butir perhiasan, mengira penggunaan bahan, dan pada akhirnya - kos semua bahan.

lakaran

Foto adalah contoh lakaran amatur

Anda boleh menggunakan pereka program atau mendapatkan nasihat pereka yang berpengalaman - beberapa petua profesional akan membantu untuk meningkatkan kualiti hasil kerja anda secara kualitatif.

Pilihan fabrik dan buih

Apabila memilih kain, dipandu oleh faktor-faktor berikut:

 • kawasan bilik;
 • saiz tingkap;
 • darjah cahaya semulajadi;
 • warna dinding dan lantai;
 • gaya dalaman.

Memandangkan perkara di atas, ia boleh menjadi lebih padat atau telus, monokrom atau berpola. Warna semestinya bersesuaian dengan fasad perabot dan menghadap dinding. Kalau kertas dinding itu cerah atau ekspresif, lebih baik untuk berhenti pada tekstil pastel biasa, warna neutral dari keadaan, sebaliknya, memerlukan aksen yang berwarna-warni.

langsir di pedalaman

Langsir siap di pedalaman

Sebagai sampel, kami memilih kombinasi asimetri dalam satu gaya. Bahan utama adalah kain kapas berwarna krim padat yang mengulangi warna kertas dinding. Sebagai hiasan - sisipan terang dengan hieroglif dalam bingkai oren yang menentukan geometri komposisi. Satu kanvas dihias sepenuhnya. Jangan lupa bahawa lebih mudah untuk bekerja dengan kapas dan linen daripada dengan sifon atau sutera.

Cornice tiga baris benar-benar sesuai untuk penjelmaan idea kami:

garis besar

Skim mekanisma gelongsor

Panel boleh ditukar, diletakkan bersebelahan atau satu demi satu.

Perintah memotong dan menjahit

Kami menawarkan susun atur pemotongan siap. Beri perhatian kepada dimensi ketat tepi oren - ia perlu dijahit secara berasingan.

garis besar

Skim pemotongan tirai

Kursus kerja:

 • Kami memotong kain mengikut skema, dipotong dengan mengambil kira pengecutan dan elaun pada lipit.
 • Bar besi.
 • Kami memproses tepi panjang band.
 • Kami menghidupkan hujung yang lebih rendah, kami membentuk kulisks untuk agen pemberat
 • Kami memproses kelebihan atas (di bawah cangkuk atau "Velcro" - bergantung kepada jenis cornice).
 • Kami menjahit hiasan.
 • Kami meletakkan dalam weighting (slats kayu) dan menggantungnya di k cornilik.

Segala-galanya, langsir laconic dalam gaya oriental sudah siap. Tidak seperti penciptaan model megah dengan lambrequin dan banyak hiasan, jahitan jahitan Jepun mengambil masa yang minimum. Kami berharap bahawa kelas tuan pendek kami untuk menjahit langsir Jepun dengan tangan anda akan menjadi berguna untuk anda pada masa akan datang.

Penjagaan tirai Jepun

Panel pesawat dengan cara yang sama seperti langsir biasa, mengumpul habuk, jadi mereka perlu dibersihkan secara berkala. Pilihan terbaik adalah cucian kering dengan pembersih vakum atau berus yang agak lembap. Vacuum lebih baik, tanpa mengeluarkan langsir dari langkan.

naungan

Dengan penjagaan yang baik, langsir akan menjadi baru. By the way, dalam gambar kombinasi menarik - Panel Jepun dan langsir Rom

Sekiranya terdapat tempat, anda perlu menggunakan span - perlahan-lahan terlebih dahulu mencuci lumpur dengan air sabun, kemudian keluarkan buih sabun dengan air bersih. Tidak mustahil untuk mencuci produk, supaya mereka dapat kehilangan salah satu ciri utama - bentuk segi empat tepat (atau persegi) yang ketat. Jika ada keperluan untuk pembersihan yang serius, lebih baik, gunakan perkhidmatan cucian kering.

Foto panel Jepun di pedalaman dapur dan bilik-bilik lain

Kami membentangkan galeri foto berwarna-warni yang menggambarkan tirai Jepun dalam pelbagai tetapan. Perhatikan panjang panel, gabungan warna, penyelesaian gaya yang menarik.

perkara lut

Fabrik lut udara di nada perabot

Dengan penggunaan yang betul dan warna neutral boleh menghairankan secara ekspresif.

langsir

Perlindungan lembut dari cahaya matahari

Tema bunga adalah topikal untuk langsir dalam gaya Jepun.

panel di cornice

Panel ringan pada cornice dengan trim

Salah satu rahsia dalaman yang ketat adalah permukaan padat.

langsir

Peralihan coklat dan tenusu yang harmoni

Jangan lupa bahawa tirai Jepun pada mulanya digunakan sebagai skrin bilik.

pilihan pengezonan

Salah satu pilihan zon

Untuk membuat pedalaman yang bergaya, terdapat 3 warna asas.

naungan

Strip terang membawa dinamik walaupun ke atmosfera yang paling tenang

Gaya hiasan tingkap boleh dipukul dengan panel dinding dan aksesori tambahan.

sudut yang selesa

Sudut selesa untuk kopi pagi

Cinta dan kewanitaan kecil di ruang tamu.

kawasan pedalaman

Interior putih dan merah jambu dalam gaya Scandinavia dengan aksen Jepun

Penyelesaian menarik untuk dewan cerobong.

kawasan pedalaman

Warna dan bentuk seperti di taman batu Jepun

Pilihan warna tirai boleh mengubah suasana.

langsir

Haba solar pada bila-bila masa sepanjang tahun

Pilihan untuk menghias bahagian dalam tirai Jepun adalah banyak: mereka sangat sesuai untuk menghias dapur, ruang tamu, bilik tidur, beranda. Kami mencadangkan anda mencari atau membuat versi panel Jepun anda sendiri - bergaya, cantik, asli, menekankan keperibadian anda.

Video: Tirai Jepun dengan tangan mereka sendiri

Video yang menarik akan membantu anda memahami nuansa memotong dan menjahit langsir dalam gaya Jepun.

Kelas induk dengan lukisan dan ulasan terperinci:

Cara mudah pembuatan dari kain untuk langsir rolling:

Panel Jepun 2 jenis kain:

Seperti yang anda dapat lihat, anda boleh menjahit panel Jepun sendiri - kemahiran yang cukup untuk menggunakan jarum dan mesin jahit. Tapi jangan lupa tentang keunikan model-model yang tidak sesuai untuk setiap dapur. Langit yang dipilih, langsir ekspresif boleh menguntungkan mengubah arah pedalaman, menjadikannya bergaya dan selesa.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map