Bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman dalam gaya berteknologi tinggi

Bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman dalam gaya berteknologi tinggi

Bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman dalam gaya berteknologi tinggi

Bagaimana dengan dapur untuk menghiasi langsir dalam gaya berteknologi tinggi? Jawapannya pendek adalah: "Tidak!" Mungkin, tidak semua orang akan berpuas hati dengan kesimpulan semacam itu, untuk pengguna teliti perlu untuk membentangkan maklumat dalam bentuknya yang terbuka. Mari kita mulakan, mungkin, dengan asas-asas teori reka bentuk dan cuba untuk mengetahui apa hi-tech.

Apakah teknologi tinggi dalam seni bina dan reka bentuk?

Yang frasa "langsir di berteknologi tinggi," mencadangkan bahawa penyoal tidak memahami apakah hairanlah rech.I: Sejarah Seni di sekolah-sekolah kita tidak mengajar, dan kawasan pedalaman bersifat peribadi tipikal pangsapuri dan soket penampilan membosankan di mana kebanyakan kita telah dewasa, tidak menyumbang kepada pengumpulan pengetahuan dalam bidang reka bentuk.

Internet penuh dengan artikel, yang pengarangnya, untuk meletakkannya sedikit, kurang berpengalaman dalam apa yang mereka tulis. Ia adalah sukar untuk menuduh rakyat biasa dalam kejahilan satu ciri-ciri gaya seni bina, walaupun beberapa pereka dalaman dan perabot (atau orang-orang yang memanggil diri mereka yang demikian), gaya keliru "moden" dengan trend moden dan linen berwarna pastel disediakan.

Gaya berteknologi tinggi, sejurus selepas penubuhannya pada 70-an abad yang lalu, masih mengekalkan beberapa demokrasi, diwarisi dari estetika reka bentuk perindustrian.

pejabat

Syarikat-syarikat IT yang menganggap sindiket hi-tech moden, berpindah ke warisan teknologi berteknologi tinggi awal, yang tidak dapat dipisahkan. Adalah dipercayai bahawa penggunaan warna-warna cerah dan sengaja membuka peletakan semua komunikasi sangat demokratik

Tetapi sudah dalam 90-an elitisme yang wujud dalam modenisme lewat, seorang lagi leluhur gaya baru, menang. Hi-Tech secara beransur-ansur berubah menjadi arah komersial berkilat seni bina, yang tugas bukan sahaja dan tidak begitu banyak mewujudkan persekitaran yang selesa, kaya dengan sistem kejuruteraan berteknologi tinggi, sebagai pemilik pembentukan imej. Pelanggan bangunan dan hiasan dalaman seperti hari ini adalah syarikat-syarikat kewangan terutamanya yang besar dan kaya, tidak apa-apa yang salah satu daripada rukun pascamodenisme Charles Jenkins memanggil bangunan hi-tekovskie dekad kebelakangan ini, "Cathedral bank".

perbadanan

Hari ini berteknologi tinggi adalah hala tuju imej yang berkhidmat dengan syarikat kewangan besar, hotel mewah, pusat membeli-belah berprestij dan beberapa agensi kerajaan

Tanda-tanda utama berteknologi tinggi

Pada pendapat kami, ciri ciri gaya hi-tech dalam masa ini adalah seperti berikut:

 • Penerapan penyelesaian berteknologi tinggi: pencapaian terkini dalam bidang struktur bangunan, sistem kejuruteraan yang sempurna, bahan penamat yang inovatif.
 • Fungsi dan kerangka, dalam keadaan tertentu yang bersempadan dengan minimalisme yang melampau.
 • Borang-borang geometri yang ketat, merujuk kepada warisan kreatif konstruktivisme.
reka bentuk

Hi-tech secara dramatik memvisualkan struktur bangunan, di sini dia adalah pewaris konstruktivisme langsung

 • Unsur-unsur peralatan kejuruteraan boleh ditekankan kepada barisan hadapan persepsi. Dalam versi awal berteknologi tinggi, paip pengudaraan yang diperbuat daripada keluli tergalvani dan unsur-unsur komunikasi lain boleh dengan sengaja "terdedah". Hari ini ia sudah tidak relevan. Simbol teknologi canggih akan berfungsi, sebaliknya, aci lif kaca di lobi atrium.
reka bentuk berteknologi tinggi

Teknologi berteknologi moden masih mendedahkan beberapa elemen sistem kejuruteraan bangunan untuk persembahan, tetapi penampilan estetik mereka difikirkan dengan teliti sehingga hari ini

 • Luas, zon jelas membuka ruang "mengalir" terbuka.
 • Larangan lengkap mengenai barang-barang "reka bentuk borjuasi-filistin", termasuk penolakan tirai, tirai dan tirai.
 • Bilangan barang tidak berfungsi, barang hiasan adalah terhad. Aksen visual harus menetapkan skala, iaitu cukup besar. Nada yang baik adalah lukisan moden, patung, di ruang tamu - permaidani reka bentuk yang ketat.
kawasan pedalaman

Di dalam kawasan berteknologi tinggi, tempat yang serius diberikan kepada lukisan, tetapi ia mempunyai fungsi hiasan yang luar biasa. Mengikut gaya, plot, mood dan keputusan warna, kanvas dipilih untuk bilik. Walaupun ia menjejaskan berjuta-juta dolar, dalam konteks reka bentuk, gambar itu tidak bernilai

 • Perabot adalah sangat fungsional, mudah dalam bentuk, tetapi tidak primitif.
 • Cahaya semulajadi dan tiruan, mengalir dari tingkap-tingkap besar dan lampu-lampu yang dirancang dengan teliti.
reka bentuk berteknologi tinggi

Windows dan cahaya yang mencurah keluar dari mereka - hampir komponen utama bilik dalam gaya hi-tech, untuk menutup mereka daripada apa-apa - penghinaan

 • Penggunaan luas sistem pintar "rumah pintar", disepadukan dengan peranti media, pencahayaan berbilang zon.
 • Berkualiti tinggi, penggunaan bahan kemasan mahal moden dan perabot, menekankan elitisme objek seni bina. Khas adalah "jujur" bahan: kaca, logam, batu semula jadi dan tiruan, berharga kayu. Tiruan dalam sebarang bentuk tidak dibenarkan. Penggunaan bahan polimer dikurangkan kepada minimum yang diperlukan.

Konkrit "Naked" di pedalaman berteknologi tinggi adalah bergaya dan berprestij. Perkara utama ialah ia harus berkualiti tinggi

Pedalaman kediaman dalam gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi sangat sesuai untuk pejabat perwakilan dan kawasan awam, baik untuk hotel, tetapi sangat jarang berlaku di ruang yang benar-benar kediaman. Kenapa begitu?

Ini berteknologi tinggi, bukan parodinya - keseronokan yang sangat mahal, tidak setiap pengurus utama sebuah syarikat besar mampu membelinya.

Pemilik pangsapuri "berteknologi tinggi" adalah orang kaya dan ini, sebagai peraturan, bukan satu-satunya rumah mereka. Mempunyai beberapa rumah atau pangsapuri, anda mampu untuk mencuba dengan gaya menghias salah satu objek.

Bilik yang dihiasi dengan gaya berteknologi tinggi, sukar dan mahal untuk dikekalkan. Tidak dapat diterima, jika di permukaan yang digilap akan ada jejak jari seseorang. Seorang kakitangan kakitangan terlatih dan pekerja teknikal mesti sentiasa memantau kebersihan steril objek dan menghapuskan "gangguan" dalam banyak subsistem "rumah pintar".

1

Bahagian dalaman berteknologi tinggi yang halus dalam bacaan modennya sangat berkesan, tetapi tidak terlalu sejuk. Situasi sedemikian boleh menyebabkan kekaguman pelanggan, disiplin pekerja, tetapi hidup, sekurang-kurangnya selama-lamanya, dalam dunia futuristik kaca, logam dan alat super tidak boleh semua orang. Majoriti orang dalam situasi ini lambat laun menginginkan keselesaan. Berteknologi tinggi, walaupun ia telah diperbadankan the-art teknologi - yang stil.Nuzhno renungan mempunyai pandangan hidup Zen Buddha bukan sahaja terbuka, tetapi juga sentiasa untuk memastikan ia imej kosmik.

reka bentuk berteknologi tinggi

Teknologi berteknologi moden sering memberi kesan kepada ratu Queen Snow. Baik dan sejuk

Tirai dalam gaya berteknologi tinggi

Apa yang perlu tirai untuk pedalaman dalam gaya berteknologi tinggi? Secara umum, kami sudah menjawab soalan: tidak. Mari kita jelaskan dengan terperinci:

Pertama, tidak perlu menutup langsir dengan pemandangan hebat dari tingkap kaca berwarna panoramik penthouse ke malam New York. Pemandangan dari Fujiyama atau lautan juga baik. Jika tingkap jiran-jiran anda boleh lihat pagar dua meter kepingan logam, atau anda takut bahawa pada waktu malam anda akan dipertimbangkan penduduk panel bertentangan, teknologi tinggi - bukan tentang anda. Pertama, cari rumah lain.

dapur

Tidak kerana pemiliknya membeli penthouse ini untuk menampung pemandangan New York dari ketinggian tirai penerbangan helang. By the way, ini adalah dapur

kantin

Dan ini ruang makan

Kedua, penggunaan kain untuk hiasan hanya dalam gaya ini tidak dialu-alukan, tekstil sesuai hanya sebagai upholstery upholsteri. Terutama di dapur, yang merupakan tumpuan peralatan berteknologi tinggi. Walau bagaimanapun, di dalam premis gaya berteknologi tinggi tidak ada dapur terpencil sama sekali, terdapat satu ruang di sana.

Tetapi apa yang harus dilakukan, jika, sebagai contoh, pada waktu tengah hari perlu mengaburkan tingkap selatan untuk menyelamatkan diri dari panas? Ini tidak perlu dalam berteknologi tinggi: kaca terpilih akan "memotong" inframerah, sebahagian haba sinaran matahari, dan selebihnya akan mengendalikan kawalan iklim.

Tetapi bagaimanakah cahaya terang dalam spektrum yang kelihatan terjawab oleh kaca terpilih? Kerana silau, tercermin dari cermin, permukaan yang berkilat dan hanya berkilat, buta mata. Dan di sini terdapat penyelesaian berteknologi tinggi: gelas-gumpalan kaca yang gelap dalam beberapa saat - mereka mendapat tahap warna, mencukupi untuk mengurangkan kecerahan menembusi dari cahaya luar ke tahap yang dapat diterima. Walaupun ini tidak begitu penting, kerana visor matahari automatik telah mengambil kedudukan yang sesuai dari luar.

Saya benar-benar mahukan tirai

Kemungkinan besar, pembaca telah lama bosan dengan rungutan kami. Pengguna yang mencari web
langsir berteknologi tinggi, mahu melihat langsir dalam gaya berteknologi tinggi, mahukan teknologi tinggi dan langsir padanya. Dan meludahkan alasan kami mengenai kesucian gaya.

Tanpa kesilapan: orang yang benar-benar mampu berteknologi tinggi tidak membaca blog kita. Mereka kini minum champagne, mengagumi dari sisi kapal layar mereka ke perairan Aquamarine Laut Aegean, dan pedalaman terlibat dalam arkitek terkenal yang diupayakan khusus. Pakar itu sendiri akan memikirkan bagaimana menangani tingkap, dan para pelanggan akan dihantar untuk bersetuju dengan gambar 3D photorealistic.

Jika kita masih mahu langsir, kita tidak mempunyai apa-apa berteknologi tinggi dan tidak akan. TV Korea dengan skrin besar, teater rumah, sistem perpecahan dan perabot persegi bergaya tidak berteknologi tinggi lagi. Mari kita berdamai dengan fakta dan panggilnya entah bagaimana berbeza, lebih dekat dengan realiti. Sebagai contoh, pedalaman berada dalam gaya moden.

Interior dalam gaya moden dan langsir untuknya

Takrif "dalaman dalam gaya moden" boleh dirawat secara meluas dan tidak baik. Kata-kata yang samar-samar menghilangkan diri dari kita menjadi tugas berat untuk mengamati kesucian halus dari mana-mana trend gaya tertentu. Kita boleh mengisi dengan unsur teknologi tinggi, minimalism, avant garde, gaya Scandinavia, gaya fusion dan semua yang kita suka dan mampu.

Pasti tidak sesuai untuk tirai dalaman seperti bunga atau dengan gambar lain yang besar. Mana-mana unsur bukan fungsional yang hiasan dikecualikan: segala macam pembalut, garters, tassel dan reben. Katakan apa langsir sesuai untuk bilik yang dihiasi dengan gaya moden:

Tirai mendatar

Tirai mendatar sangat sesuai untuk pedalaman moden, dilengkapi dengan perabot minimalis. Jangan melihat fakta bahawa mereka adalah murah - tetapi gaya benar-benar sesuai dengan geometri ruang. Blind lebih baik untuk mengikat pada ikat pinggang tetingkap, adalah wajar bahawa warna mereka sepadan dengan warna bingkai tingkap. Sekiranya bingkai berwarna putih, jangan gunakan lamela berwarna atau keperakan.

Secara kebetulan, tirai mendatar - jenis yang paling mudah dan praktikal peralatan untuk teduhan tetingkap: Pilih sudut yang dikehendaki daripada selat, kita melindungi diri kita dari matahari terang atau prying mata, manakala tidak menafikan premis sveta.Vertikalnye tirai dalam kes ini tidak patut mana-mana lukisan atau kepada tekstur yang dicadangkan bahan.

tirai

Walaupun terdapat bilik mandi dan marmar, ini adalah ruang dalaman bilik tidur. Pemilik rumah ini di pinggir bandar - orang tidak miskin, tetapi mereka bersetuju dengan cadangan arkitek untuk menggunakan tirai mendatar murah yang bersesuaian dengan keadaan

k14
k13
k12

Tirai roller (tirai roller)

Ia adalah penyelesaian yang agak sesuai - tirai roller. Dipasang di bahagian atas bingkai tingkap, dalam keadaan terbuka, bergulung ke dalam tiub nipis, tirai roller tidak mudah dilihat dan hampir tidak kelihatan.

reka bentuk berteknologi tinggi

Tingkap di bilik ini dilengkapi dengan tirai roller. Dalam bentuk yang runtuh, mereka benar-benar keluar dari biru

Sekiranya bahagian atas tingkap kaca berwarna terletak di atas paras siling utama, seperti yang sering dilakukan di dalam hiasan dalaman moden, gulungan yang bergulung akan kelihatan hanya jika anda berdiri di bawahnya, mengangkat kepala anda. Untuk pedalaman moden, corak abstrak monophonic atau tidak berbeza sesuai.

Pilihan buta roller agak besar, kita boleh menggunakan bahan transmisi cahaya yang sama ada pepejal atau benar-benar legap. Disebabkan corak mendatar, tirai roller "malam hari" akan kelihatan baik, selain itu ia agak praktikal. Penjagaan perlu diambil untuk memilih teduhan tirai, ia tidak sepatutnya berbeza dengan warna bingkai tingkap.

langsir

Ruang tamu rumah ini berhampiran Moscow, hiasan moden, digunakan tirai roller diperbuat daripada kain tebal, apabila ditutup mereka benar-benar gelap bilik, membolehkan hari untuk menonton filem kegemaran anda pada skrin besar teater rumah menurun. Perhatikan bagaimana warna hitam langsir harmoni dengan bingkai dan tingkap cerun coklat berwarna

Sekiranya kita ingin memperkenalkan elemen berteknologi tinggi ke dalam rumah kita, tirai roller harus dilengkapi dengan mekanisme pembukaan automatik. Anda boleh mengawalnya dari konsol, memasang sensor cahaya atau pengaturcara.

tirai roller

Electromotors untuk membuka dan menutup tirai roller automatik agak kecil dan tidak membuat mekanisme lebih rumit. Bekalan kuasa (sebagai peraturan, 24 V selamat) mesti dibentangkan ke cerun tetingkap terlebih dahulu

k18
k19
k20

Tirai Rom

Tirai Rom juga merupakan pilihan yang baik. Kain tembus akan kelihatan, mungkin, lebih berfaedah. Ini kerana lipatan membentuk corak mendatar pada lumen. Tirai Rom tidak perlu digantung dengan ketat pada bingkai tingkap, seperti tirai atau tirai roller. Oleh kerana kain itu mempunyai lipatan, tirai mempunyai kelantangan dan kelihatan baik pada jarak dari tingkap, digantung pada kerangka tingkap dekat dengan bilik. Atau walaupun pada pembukaan, dipasang pada dinding di atas tingkap. Tirai Rom juga boleh dilengkapi dengan sistem lipatan automatik.

tirai roman

Lipatan percuma di langsir Rom melunakkan garis lurus yang ketat dari interior minimalis ini, tetapi mereka tidak keluar dari konteks umum

k22
k23
k24

Tirai kain lurus

Di pedalaman moden akan kelihatan langsir kain yang lurus dan lurus. Mereka dipanggil di dalam "tirai gaya berteknologi tinggi". Tetapi ini tidak benar, kerana hi-tech bukan tirai, alat, perabot atau penamat. Ia adalah kesemua unsur-unsur pedalaman yang membentuk penyelesaian gaya.

Untuk bilik yang dihiasi dengan gaya moden, kain monophonik sesuai, warna bergantung pada warna keseluruhan bilik. Adalah lebih baik menggunakan bahan lembut, lipatan yang tidak akan menjejaskan dan membentuk permukaan bergelombang. Berkesan kelihatan seperti langsir dengan tulle tembus, tetapi tanpa ia, satu lapisan, juga baik. Mana-mana elemen hiasan, hanya kain yang mengalir secara bebas tidak dapat diterima.

langsir kain

Tirai kain lurus di dapur moden dengan unsur berteknologi tinggi kelihatan sangat baik kerana pemilihan kain yang betul. Lembut, lentur dan sedikit berkilat, ia sangat sesuai dengan kaca dan permukaan berkilat perabot. Tayar tersembunyi di ruang siling

Adalah sangat penting untuk menyembunyikan reka bentuk suspensi apabila menggunakan langsir di pedalaman moden. Jika kita tidak mahu memusnahkan kesucian gaya, anda tidak boleh menggunakan lambrequins, dinding atau k cornilik. Anda perlu memilih tayar dengan cangkuk ketinggian minimum, yang boleh disembunyikan dalam niche yang telah dibuat dalam siling palsu. Di peringkat pembuatan ceruk, perlu menyediakan bekalan kuasa dan tempat pemasangan motor elektrik, jika penutup tirai automatik.

langsir

Di dalam pedalaman moden dengan unsur berteknologi tinggi, bas penangguhan langsir harus disembunyikan dalam niche siling

Bonus tambahan bagi lokasi tersembunyi tayar di niche siling: di sana anda boleh meletakkan lampu belakang tersembunyi, yang akan memberi penekanan pada tekstur mulia fabrik.

reka bentuk

Cahaya lembut, menuangkan dari ceruk siling, menyembunyikan tayar dan lampu, mengisi bilik dengan cahaya latar lembut yang menyenangkan. Dari jalan tingkap ini, dengan cara itu, juga kelihatan sangat cantik

k28
k29
k30

Gabungan pelbagai jenis langsir

Di dalam pedalaman moden, agak mungkin untuk menggabungkan dua jenis sistem tingkap tingkap: yang digantung pada bingkai (sash) dan menutup pembukaan. Tirai mendatar dan tirai roller digabungkan dengan langsir tekstil bebas gantung tanpa tulle. Ini adalah praktikal dan cukup estetik: buta sangat tepat mengawal jumlah cahaya memasuki bilik, sambil membolehkan melihat apa yang sedang berlaku di luar, dan kain melembutkan geometri tegar selat.

tirai

Satu gabungan sistem tingkap tingkap yang agak luar biasa: lebih dekat dengan bingkai adalah tirai mendatar, sedikit lagi - tirai roller. Penyelesaiannya mudah untuk berubah dan kelihatan, cukup aneh, sangat sejuk. Perhatikan bahawa semua mekanisme penggantungan tersembunyi

k32
k33
k34

Kami berharap hujah-hujah kami dapat membuktikan kepada para penganut gaya berteknologi tinggi di pedalaman. Mereka yang mempunyai anggaran terhad, akan dapat membuat keputusan yang tepat dan membuat tetingkap sendiri. Mereka yang tidak terlalu malu dalam bidang kewangan, kami mengesyorkan anda beralih kepada arsitek atau pereka yang baik, mereka akan menawarkan penyelesaian dalaman yang paling harmoni, dengan mengambil kira citarasa dan kehendak anda.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

36 + = 43

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map