Как да изберем електрическа печка за кухнята: характеристиките и видовете стъклокерамични чинии

Как да изберем електрическа печка за кухнята: характеристиките и видовете стъклокерамични чинии

Contents

Как да изберем електрическа печка за кухнята: характеристиките и видовете стъклокерамични чинии

Избирайки техниката за готвене на любимите си ястия, искате да купите печка, ще бъде лесно да готвите. Съвременните черни гланцови панели, вградени в работната повърхност, също привличат стилен дизайн. Но е трудно да се направи избор между газ и електрическо оборудване: всички недостатъци на старите готварски печки са припомнени. Стъклокерамиката за кухнята са високотехнологични и безопасни устройства, практически не по-ниски от газовите печки при скоростта на отопление.

Електрическа или газова печка: как да не правите грешка с избора

Два вида плочи за кухнята, между които трябва да направите избор - газ и електричество. В каталозите на производителите - стотици модели машини, работещи на естествен или втечнен (балон) газ.

готварска печка

Плочки със стъклена керамика

готварска печка

Удобство, простота, евтин енергиен носител: газови печки

предимства:

 1. Интуитивен, от детството до обичайния контрол: винаги е възможно да се регулира силата на пламъка чрез просто завъртане на копчето.
 1. Независимост от прекъсвания на захранването.
 1. Дълготрайност.

Без участието на представител на газовата услуга няма да е възможно да инсталирате печката. Само след проверка на стегнатостта на завоите собствениците ще могат да използват оборудването.

електрическа печка

Електрическа печка: безопасност и бързина на готвене

Аргументите в полза на избора на електрическа печка:

 1. Security. Ако връзката е вярна, изключва се възможността от експлозия или пожар. Само отоплителната зона се нагрява, не е възможно да се изгорите, когато докоснете панела извън зоната на нагряване.
готварска печка

Само зоната, ограничена от зоната за готвене, се нагрява

 1. Няма открит пламък. Въздухът в кухнята не се нагрява, кислородът не гори, няма риск от отравяне от продукти на изгаряне.
 1. Съдовете не са покрити с черно покритие от нискокачествена газова смес.
 1. Единственият избор за дачи или къща, която не е свързана с газопровод.
 1. Висока ефективност. Ефективността на електрическата печка е 70%, което е с 20-30% по-висока от тази на газовите уреди, а панелите с индукционни нагревателни зони имат 90% ефективност.

Видове електрически печки: класическа или стъклокерамика

На пазара са 2 вида електрически печки за кухнята: старата машина на пробата с елементи отопление спирални и тежки чугунени "палачинки" и новата плоча с стъклокерамично покритие и скрити горелки.

готварска печка

Електрическо изключване: комбинирана технология

Спирали и чугунени плочи: стандартни ел. Уреди

Плочки с отворена спирала се намират само в управниците на местните производители. Нагревателният елемент е метална спирала (TEN), поставена върху емайлирана повърхност. Такива плочи се нагряват за много дълго време: времето от включването им до готвенето започва от 10 минути. Проблемът с дизайна: първо спиралната спирала се загрява и след това дъното на чиниите започва да се нагрява. Спиралата е изработена от дебел метал и загряването й отнема няколко минути.

нагревател

Спирален нагревател: бавен и неикономичен

Вторият тип класически чинии - с чугунени нагревателни елементи. Инсталирайте "палачинки" и върху стандартна емайла. Времето за нагряване не е много по-малко от това на спиралните нагреватели - от 9 до 10 минути. Ефективността на такова оборудване се губи поради многоетапно отопление: първа спирало се нагрява чугун котлони, затопля следващия пръстен, и едва след това започва нагряване на съда. Сред класическите плочи може да бъде да се намерят модели с ярко червени обозначения в центъра на чугунени горелки: Време загряване е съкратен на 7 минути.

горелка

Пещи от чугун

Не е необходимо да смените печката в стар стил. "Classic" е подходящ за монтаж във вила, която не е свързана с газовата мрежа.

Стъклокерамични плочи: предимства

В електрически печки със стъклокерамично покритие, нагревателните елементи са скрити под панел от лъскав материал, който съчетава качествата на керамиката и стъклото. Панелите са изработени от стъклена керамика само от двама производители. Продуктът се произвежда чрез специално топене. При термичната обработка се извършва кристализация на посоката. Общото наименование на материала, който обикновено се нарича стъклена керамика, е кераната. Плочките от керамика имат формата на оцветено гланцово стъкло, но нямат недостатъци.

1
готварска печка

Безупречният вид е несъмнено предимство

предимства:

 • Повърхността може да издържи на значителни температурни промени, за разлика от стъклото, панелът няма да се разпука, ако студена тенджера е поставена върху незагрята гореща плоча.
горелка

Тест: лед върху гореща горелка

 • Моментално отопление и бързо охлаждане.
 • Липса на хоризонтална топлопроводимост. Панелът се загрява само във вертикална посока - точно над спиралата.
панел

Прозрачен панел

 • Естетика. Маркирането се прави в горния слой на кераната - маркирането на отоплителните и контролните зони не се износва с времето.

Електрически готварски печки със стъклена керамика: това, което трябва да знаете, преди да купите

Как да изберем електрическа печка за кухнята, защото цените на моделите се различават понякога? Как да не плащаме прекалено на ненужни опции, изберете най-добрата опция? На първо място, разликата в цената се определя от вида покритие. В допълнение към стъклената керамика, производителите предлагат и бюджетни модели с панел от закалено стъкло. Цената е по-ниска, но повърхността на стъклото изисква внимателна обработка и има всички недостатъци на стъклото. На външен вид е трудно да се разграничи стъклото от цера, но информацията за повърхностния материал е задължително да е посочена в техническите спецификации.

Стъклокерамика с "газово" осветление

Видове отоплителни елементи: какво е по-добре

Вторият аспект, който оказва значително влияние върху цената на оборудването, е видът на нагревателния елемент, скрит под повърхността. Има няколко вида горелки:

 • Спирала бързо. "Най-бавните" спирали на легираната стомана. Отоплението практически не се различава от класическата схема: спиралата се нагрява, топлината се прехвърля през стъклената керамична плоча на дъното на съдовете. За ускоряване на отоплението използвайте специална сплав - нихром (никел и хром). Такава спирала може да се загрява до определена температура за 10-12 секунди.
нагревател

Бързо нагревател

 • Колан. Отоплителните бобини HiLight са изработени от специална сплав. Спирала - под формата на гофрирана лента. Готварската зона се загрява за 7 секунди.
лента

Вместо спирална лента

 • Халогенни. Горелките HaloLight работят според принципа на лампата. Вътре в кварцовата тръба има газ. Лампата мига мигновено - отнема 2 секунди, за да достигне работната температура. Технологията е идеална за готвене на горещи ястия, което е противопоказано при продължително готвене при ниски температури - пържене на месо, зеленчуци, риба.
нагревател

Халогенни нагреватели

 • Индукция. Най-безопасният вид нагревателни елементи. Разликата е в отсъствието на топлинно въздействие върху стъклената керамична повърхност. Индукционната бобина причинява нагряване директно върху дъното на съдовете за готвене, монтирани на печката. Повърхността на плочата е леко нагрята само от контакт с тигана. Потреблението на електроенергия е минимално, тъй като включването се извършва само когато съдовете са поставени върху печката, отоплението автоматично спира веднага след изваждането на тигана.
индукционно нагряване

Принцип на индукционно нагряване

Цената на индукционните горелки е най-висока. Повечето продукти са оборудвани с панделка и бързи нагревателни елементи. Някои производители комбинират няколко типа отоплителни зони, като монтират една допълнителна горелка с висока работоспособност. Обърнете внимание на класа на потребление на енергия. Изберете техника, маркирана като A, A +, A ++.

Видове жилища и опции: как да изберете правилния размер

Електрически табели се произвеждат в 3 вида корпуси:

 • Класическа технология на шкафа с фурна.
 • Вградени панели.
панел

Вграден панел

 • Масални устройства.
индукционна печка

Мобилна индукционна печка

Стандартната плоча с фурна е най-добрият избор за подмяна на стари уреди в кухнята без глобален ремонт по реда на нова слушалка. Размерите на електрическите печки са идентични с тези на конвенционалната газова печка. Широчината на калъфа е 60 см, дълбочината е 60 см. Височината на повечето модели варира от 80 до 85 см благодарение на регулируемите крака.

Как да изберем електрическа печка за малка кухня? Производителите предлагат да закупят тесни модели със стандартна дълбочина и ширина 50 см.

Маса (преносими) електрически готварски печки са редки. По-голямата част е стар тип техника, с чугунени плочи. Проектиран за монтаж и употреба като временна плоча. Също така в продажба са модели за индукционни настолни компютри.

фурна

Option Dacha: малка фурна и 3 чугунени горелки

Най-популярни са вградените панели. Електрическите готварски повърхности се произвеждат в стандартни размери. Такива плочи са квадратни, с класическа странична дължина от 60 см.

За малки кухни са подходящи компактни панели за 1 - 3 горелки. Издаден във формата на правоъгълник, с ширина от 30 см. Освен обичайните форми за любителите на извънредни дизайн разработен полукръгли повърхности, които са идеални за вратовръзка кухня остров.

"Остров" на повърхността

Панелите за вграждане се произвеждат в 2 версии: зависими и соло модели. Зависимите се монтират в комплект с фурната, а уредите разполагат с един контролен блок, разположен на предната повърхност на фурната.

Допълнителни функции: защо плащате допълнително

За да не се обезсърчавате при избора на електрическа печка, да наблюдавате как се увеличава ценовият маркер заедно със списък от допълнителни функции, да определите кои режими са необходими и какво може да се направи без.

готварска печка

Изберете оптималния набор от функции

Списък на полезни опции:

 1. Наличието на поне една свръхсилна горелка. Маркирането на отоплителната зона на отоплението може да се различава от различните производители, но споменаването на неговата наличност ще бъде задължително в списъка с характеристики.
 1. Автоматично заключване. Полезен вариант, който предпазва детето от "случайно" вкарване на табелата.
 1. Няколко температурни режими. Броят на предварително зададените режими на захранване може да варира от 5 до 15.
готварска печка

Индикатор за остатъчната топлина: червената не осветена, не охладена нагревателна плоча

 1. Защита срещу преливане на течност от тигана. Интелигентният панел следи точката на кипене и самоунищожителната мощност на горелката, предпазвайки млякото и супата да избягат към панела. Опцията е полезна, защото страни, които няма да позволят на влагата да стигне до мебелите и пода, стъклото няма керамични плочи.
 1. Наличие на горелка с променлива площ на нагряване. Разширяването или стесняването на отоплителната зона се извършва с едно движение. Можете да готвите в купа с овално дъно или бързо да направите кафе в джизу, без да използвате електричество, за да загрявате стандартния пръстен на пръстена.
зона за отопление

Променлива зона на нагряване

Списъкът от функции може да бъде допълнен с таймер, който ще изключи печката.

подсветка за подсветка

Таймер и осветяване на контролните копчета

При избора на електрическа печка с фурна трябва да обърнете внимание на варианти, които значително ще опростят използването и ще улеснят поддръжката на оборудването. Изберете уреди с автоматично самопочистване - не се налага да се борите със замръзналите капки мазнини във фурната. Полезни функции - режим на скара и конвекция.

Правилата за инсталиране и характеристиките на използването на електрически печки

Електрическите печки се инсталират, като се вземат предвид няколко правила. Не можете да поставите чиния близо до мивката, минималното стъпало трябва да е 60 см. Също така кварталът с хладилника не е желателен.

почистване на чиниите

За почистване се нуждаете от скрепер и специален инструмент

Повърхността на стъклената керамика изисква специални грижи. Не използвайте метални скрепери - повърхността може да се надраска. За да премахнете петна, ще трябва да купите специален почистващ препарат за почистване на печката. Измийте панела често: на тъмна повърхност има петна и петна дори от капки чиста вода.

почистване на чиниите

Разлятата течност трябва да се почисти незабавно: панелът се "страхува" от захарта

Плочи със стъклокерамично покритие, въпреки силата, трябва да бъдат защитени от остри сътресения. Повърхността може да издържа на налягане до 25 кг на квадратен сантиметър, но могат да се появят пукнатини от падащи тежки предмети. Макароните се подлагат на странични странични части.

панел

Счупен панел: замяната е скъпа

Заедно с печката, ще трябва да купите нови ястия. Стъклокерамичният панел може да променя цвета си и да бъде покрит с незаличимо покритие, дължащ се на продължителен контакт с алуминий. За предпочитане е да се използват чинии от неръждаема стомана с дебело дъно. Основното изискване - абсолютно плоско дъно, без вдлъбнатини и вълни. Можете да готвите в дебели стени чугун и емайлware.

глинени съдове

Прибори за хранене: ограничения за прилагане

Собствениците на индукционни готварски печки ще трябва да се отварят за ястия със специални маркировки. Алуминиеви саксии и тигани - не са подходящи. Моля, обърнете внимание, че кухнята може да се почиства в съдомиялната машина.

Изисквания за окабеляване и контакти

Преди да изберете електрическа печка за кухнята, не забравяйте да оцените състоянието на окабеляването. Желателно е да получите професионална помощ. Ако планирате ремонт, по-добре е да инсталирате нова окабеляване от затворен тип.

поставяне на гнездо

Правила за инсталиране на кухненски гнезда

Основни изисквания:

 1. Окабеляване трябва да бъде затворена, за предпочитане в специална кутия в стената.
 1. За големи електрически уреди използвайте меден кабел, трижилен, сечение не по-малко от 3x4 мм.
 1. Кабелът е свързан към защитна верига с 32 ампера (за електрически печки).
 1. Всяко устройство е снабдено с отделна линия.
схема

Схемата за правилното свързване на групи кухненски уреди

Следващата стъпка е да изберете място за кухненска мивка. Не поставяйте гнездата зад задния панел на вградените домакински уреди. Изместване от скрити панели фурна излаз на мястото на инсталиране не може да бъде по-малко от 60 см. Желателно е също така да се монтира на изхода на място, където възможните механични контактни врати, чекмеджета до щепсела за захранване. От мивка и плоча е необходимо да се спазва минимална вдлъбнатина на 50 - 60 см.

Най-доброто място за монтаж е на височина от 15 до 20 см над пода. За електрически печки са подходящи електрически изходи, подходящи за 400 волта / 32 ампера.

Как да изберем класическа електрическа печка с фурна: лидери по продажбите

Избирането на надеждно оборудване ще помогне на рейтингите, прегледите на собствениците. Основното правило - производителите на доверие, чиито търговски марки и платформи за търговия са във вашия район. Не се опитвайте да намерите табелка, която трябва да бъде поставена "по поръчка". В случай на ремонт доставката на части може да отнеме месеци.

Първокласно качество: най-добри електрически готварски печки

Флагманът на Кайзер заслужава внимание. Модел HC 52072 Geo, изработен от сребърно или тъмно метално и черно стъкло.

готварска печка HC 52072 Geo

Платка HC 52072 Geo в тъмен корпус

Стъклокерамична повърхност - матов. Цената е от 64 000 рубли. Сред четирите котлона от тип колан са две с разширяема зона за нагряване. Едната горелка се трансформира в овал, а втората - разширява кръглата зона на отопление.

панел

Керамичен панел

Контролът е механичен. Има индикатор за остатъчната температура за печката и фурната. Обемът на пещта - 66 л при умерени размери жилищни :. А ширина на 50 см, дълбочина - 60 см от пещта 12 има самопочистваща функция фабричните режими за готвене, печене и конвекция въздушно охлаждане на.

готварска печка Bosch

Bosch: Строг дизайн и суперфункционалност

Моделът HCA 855850 R от Bosch ще струва 65 000 рубли. Нов германски производител има разтегателен дизайн: вратата на фурната не е окачен и да се изтегли - когато отвори листа с печенето.

управление

Управление

На повърхността на стъклокерамиката са разположени 4 горелки, конфигурация и площ на отоплителните зони в 2 зони за готвене. Вътрешната камера на пещта е емайлирана и се реализира пиролитична технология за автоматично почистване. За да се предотврати загряването на външната повърхност на вратата, производителят оборудва предния панел с 4 стъкла.

Компромисната цена и набор от функции: налично не вградено оборудване

Мислите ли, че стъклената керамика не е за класическия интериор? Словенската фирма Gorenje предлага да избере платката EC67CLI за класически или ретро интериор. Размерът - стандартен, с предимство дръжки в цвета на старата мед, пясъчен черупката емайл отличават модела сред представителите на средния ценови сегмент. Наличните случаи са тъмни и бежови.

плоча Gorenje

Дизайнерска гама Gorenje

Фурната с грил и конвекция може да работи в някоя от 9-те настройки на производителя. Стъкло - двуслойно. На плота - 4-лентови горелки, 2 - с разширение. Цената е от 36 000 рубли.

готварска печка

Черно или бежово: версии

Немското качество на достъпна цена? Да! Тези, които са готови да изберете бяла електрическа печка за кухнята и да се откаже разполага с самопочистващ фурна, трябва да се обърне внимание на разположение от Bosch модел. Платка HCE644123R ще струва само 35 000 рубли.

печка

Лаконичен дизайн и набор от необходими опции: HCE644123R от Bosch

Цветът на емайла е бял, вратата има трислойно "студено" стъкло. Има 7 фабрични режима на работа на фурната, включително режима на размразяване. На плота - 2 мощни лентови горелки и 2 зони с възможност за разширение. Те произвеждат плочи в турската корпорация.

Панели за готвене: преглед на стандартни и необичайни модели от стъклокерамика

Как да изберем вградена електрическа печка? Възможностите са много по-големи, отколкото при избора на стандартна техника: плотът може да бъде вграден в плота, а фурната - в кутията с молив. За тези, които не обичат печенето, има достатъчно електрическа печка и вместо стандартна фурна можете да вземете вградена микровълнова фурна.

Максимална функционалност: стъклена керамика за кухни

В средната цена ниша можете да намерите индукционни готварски печки. Ако сте готови да замените всички кухненски принадлежности, обърнете внимание на словенския електропенел Gorenje. Модел IS 656 X за 32 500 рубли е изработен от черна стъклена керамика в сребърна рамка.

панел Gorenje

Индукционен панел Gorenje

4 индукционни нагревателни зони, стандартни (60x60 см), електронно управление - основните характеристики. Диаметърът на всяка горелка е 20 см. Цената включва полезни функции за защита, включително случайно активиране.

В новата линия на Bosch - широк панел за 5 горелки. Модел PKV975DC1D, на стойност 54 000 рубли, е предназначен за кухни, където редовно се готви за голямо семейство.

Bosch

Флагманът на Бош за голямо семейство и просторна кухня

От 5 котлона, 4 имат допълнителна зона за разширение. Дължината на повърхността е 91 см, дълбочината - 53 см. Като допълнителни функции - защита от деца, цифров дисплей и обозначаване на остатъчната топлина. Контрол - докосване.

Компанията ZigmundStein се фокусира върху комбинацията от функционалност, достъпност и нетривиален дизайн. Ярък пример е CNS021.60DX.

CNS021.60DX

Panel Neskuchnaya CNS021.60DX

Цената е около 32 000 рубли. . Размер - стандартен, 60x60 см разтегателен 2 нагревателни зони, докосване на управляващи блокове, всички необходими функции: таймер, авто и автоматично заключване.

Един от лидерите в продажбите е Electrolux EHH 56240 IK. Цената е само 20 000 рубли.

панел

Индукционен панел на достъпна цена от Electrolux

Горелките са индукционни. Широчината е стандартна, дълбочината е 51 см. За две котлона, Booster функцията е предвидена за ускоряване на готвенето на любимите ви ястия.

Нестандартни решения: индивидуален размер и уникален дизайн

Нестандартни дизайнерски решения в линиите на стъклокерамичните чинии за кухнята - много. Ако има съмнения относно практичността на черния цвят на панелите, спрете селекцията върху светлите повърхности. Например, бял панел ECT680, създаден от дизайнера Карим Рашид за колекцията Gorenje. Цената е от 33 000 рубли.

ECT680 от Gorenje

Луксозен нестандартен дизайн: ECT680 от Gorenje

Техниките за проектиране също присъстват в гамата на Hansa. Можете да изберете рисунка на черна лъскава повърхност за всеки стил. Например панелът BHS63503 (от 29 000 рубли) е почти произведение на изкуството.

дяволче

В комплекта - няколко опции за дизайна на плота

Младежката повърхност за проектиране PV 3012 Fresco от Fornelli ще привлече активни хора. Цената е 19,700 рубли. Броят на горелките - само 2. Печката е идеална за малки кухни: широчината е само 29 см, а дълбочината е 51 см.

плоча-фреска Fornelli

Тесен плот-фреска Fornelli

Минималистите ще оценят техниката на линията Simpliciti от Gorenje. Нищо излишно - само контурите на отоплителните зони на полуматочната керамика. Цената на модела ECT6SY2W е само 23 000 рубли.

Gorenje

Добра функционалност, необичаен дизайн и практичност: Gorenje

Видео: практически тест за скоростта на кипене

На видео - интересен тест: сравнение на скоростта на кипене на водата на стандартна електрическа и индукционна готварска печка.

При избора на електрическа печка не забравяйте безопасността. Не забравяйте да се уверите, че домашното окабеляване може да издържи товара. Не забравяйте, че за всяка единица на големи кухненски уреди трябва да се инсталира отделен електрически контакт. Не е желателно да инсталирате печката сами. Поръчайте инсталацията от продавача. По-добре е да плащате разходите за свързване, отколкото да загубите гаранцията поради некомпетентна инсталация.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

58 − = 50

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map