Lukovi za kuhinju od gipsa umjesto vrata - ukrašavanje vlastitim rukama

Lukovi za kuhinju od gipsa umjesto vrata – ukrašavanje vlastitim rukama

Lukovi za kuhinju od gipsa umjesto vrata - ukrašavanje vlastitim rukama

Arch u kuhinji nije samo alternativa vratima, već samodostatna dizajnerska rješenja koja u potpunosti mogu promijeniti karakter interijera. Izvornost, funkcionalnost, vizualna ekspanzija prostora samo je mali dio prednosti ovog arhitektonskog elementa. No, najvažnije je instalirati luk umjesto vrata u kuhinju vlastitim rukama - ako se temeljito približite stvari, nije teško izgraditi učinkovitu konstrukciju od suhozida. Kako provesti ovaj pothvat? Da biste razumjeli, razmotrite cijeli proces stvaranja lukova - od izbora oblika do ukrašavanja.

Urezan otvor umjesto vrata u kuhinju

Gipsane gipsane konstrukcije od gipsa sve više guraju tradicionalna vrata iz kuhinje - to potvrđuju brojni foto-projekti interijera dizajnirani u širokom rasponu stilova. I ovaj fenomen ima dva razloga: čvrsti skup prednosti lukova i njihove široke dekorativne mogućnosti - svakog ćemo trenutka upoznati.

Prednosti kuhinjskih lukova

Urezana konstrukcija je povoljna varijanta izvedbe vrata, uz pretpostavku sljedeće prednosti:

 • Ekskluzivni dizajn. Prvo, sam luk izgleda originalniji od uobičajenih vrata predloška. Drugo, to daje neograničene mogućnosti za dizajn prolazne zone: bilo koji oblik, boju, dekor - u ovom slučaju sve ovisi samo o vašoj mašti. Uska konstrukcija može poslužiti kao neupadljivi prijelazni element između interijera i djelovati kao naglašeni ukras prostora, ali u svakom slučaju dobivate ekskluzivni dizajn.
luk

Zamršen oblik luka pretvara vrata u svijetli element dizajna interijera

 • Lagana težina. Drywall ima malu težinu pa arhitektonska struktura ne opterećuje potporne zidove, koliko god to moglo izgledati masivno.
 • Povećajte prostor. Luk skida jasnu granicu između kuhinje i susjedne prostorije, što vam omogućuje vizualno povećanje prostora.
klasični luk

Prošireni klasični luk vizualno povećava visinu stropova

 • Učinak maskiranja. U šupljinama arka od gipsa kartona možete pažljivo sakriti razne komunikacije. Da biste to učinili, ne morate se posvetiti strobingu, kao u slučaju opeke ili blok struktura.
 • Financijska dostupnost. Gipsane ploče su mnogo jeftinije od drugih završnih materijala za lukove i vrata. Osim toga, održavanje završne konstrukcije ne zahtijeva ozbiljna financijska ulaganja, jer često postoje deformabilni elementi, što je glavni izvor troškova pri radu vrata.
 • Jednostavnost instalacije. Materijal je praktičan i lagan za obradu, stoga nema potrebnih građevinskih alata ili stručnog znanja za ukrašavanje vrata - dovoljno se pridržavati osnovnih uputa.

Arches and columns u kuhinji - preporuke za dizajn

Nakon pregleda fotografije dizajna lukova, vidjet ćete da svi ne izgledaju podjednako - takva se raznolikost objašnjava ne samo širokim izborom završnih obrada, već i prilikom izrade dekorativnog ukrasa. Izvorni ukras arhitektonske strukture je u sili svima - samo trebate odlučiti o materijalu s kojim želite raditi:

 • Tapeta - tradicionalna obrada, ne gubeći popularnost zbog velikog raspona boja i tekstura. Optimalna opcija za kuhinjske arke - netkane ili vinilne tapete, jer su otporne na habanje i posuđuju se na mokro čišćenje.
 • Slikarstvo je praktičan dekor koji se ne boji vlage ili onečišćenja. Za kuhinju su najprikladnije boje za emulziju vode, jer ne sadrže otrovne tvari i ne emitiraju mirisni miris.
luk

Vanjske stijenke lučne strukture oslikane su u tonu do cjelokupnog interijera

 • Kamen je čvrsta i pouzdana obloga dugog vijeka trajanja. Drywall neće izdržati opterećenje prirodnog kamena, pa je poželjno koristiti umjetne dekorativne pločice koje oponašaju prirodne analoge. Tekstura posljednje može biti bilo: cigla, ljuska, škriljca, granit, mramor - s fotografije se može vidjeti da je ovaj dekor praktički nerazlučiv od prirodnog kamena.
luk

Klasični luk ukrašen ukrasnim ciglama

 • Stucco molding je elegantan ukras koji nema nikakvih oblika ograničenja: ravni ili kovrčavi letvice, stupovi, rolettes, bas-reljefi. Preporučljivo je koristiti poliuretansku štuko - to je lagano, stoga ne stavljajte pritisak na gips ploču.
lijevanih letvica

Modeli od lijevanog oblika daju eleganciju interijera

 • Tkanina - dekorativni tekstil čini prozore više profinjen i plemenit. Za ukrašavanje je najbolje koristiti jake tkanine: jacquard, brokat, tapiserija.

Obratite pažnju! Arch može biti uređena, ne samo dorade materijala, ali i lampe: točka, bočni i kontura LED diode krasiti vrata i kuhinja pružiti dodatne rasvjete.

Ako dizajn površine vrata uključuje ugradnju nekoliko lukova, za njihovu pouzdanost potrebno je stupove - kolone. Oni također mogu biti izrađeni od gips ploče i ukrašeni stilu glavnih arhitektonskih elemenata. Međutim, imajte na umu da je ova opcija prikladna samo za prostrane kuhinje - kao što se vidi na fotografiji, stupci vizualno skrivaju mnogo korisnog prostora.

luk

Arch s stupcima umjesto vrata

Uređaj luka iz vlastitih rukama Gipsokartone - 7 koraka

Za uživanje u svim prednostima tvrdio luka kuhinji i dobiti ne samo izvorni, ali i funkcionalno izdržljiv vrata, važno je temeljito razumjeti arhitektonski dizajn instalacije tehnologije. Ova složena vježba uključuje niz temeljno važnih stadija, od kojih nitko ne može biti zanemaren.

Odaberite vrstu luka

Glavni kriterij za razvrstavanje luka gipsanih ploča za kuhinju je oblik. Na temelju ove značajke razlikuju se pet najčešćih modela.

 • Klasična. Luka je polukružnog oblika, čiji lukovi tiho prelaze u zidove otvora. Zbog svog univerzalnog dizajna pogodan je za sve interijere, ali posebno je dobar u kuhinjama s uskim prolazima i visokim stropovima. Drugi je naziv rimski, koji ima povijesno opravdanje: Rimljani su počeli opremati polukružne lukove umjesto običnih vrata.
luk

Rimski luk u klasičnom interijeru

 • Portal. Arch je pravokutan, ponavljajući obris vrata. Zbog jednostavnosti oblika, lako je i brzo izvršenje. Fotografija pokazuje da se struktura izgleda suzdržano, pa čak i više strogo, ali upravo zbog te štednje, to je najbolja opcija za kuhinju u stilu hi-tech ili minimalizma, gdje neprimjerene prakse neobičan reorganizacija prostora.
luk

Jednostavan, ali učinkovit portal umjesto vrata

 • Moderna. Hibridna varijanta, kombinirajući značajke klasičnih i pravokutnih lukova: luk strukture je zaobljen, ali jasan prijelaz s luka na ravne stijenke otvora je vidljiv. Ovaj oblik je pogodan uglavnom za velike sobe s niskim stropovima. Zbog svoje skladnosti skladno se uklapaju u unutarnji dizajn bilo kojeg stila.
luk

Moderno - kompromis između klasika i strogog portala

 • Eliptičan. Struktura je u obliku izdužene pravilne ili nepravilne elipse s mekim glatkim lukovima. Svod je donekle spojen na vrh, zbog čega dizajn ne zahtijeva visoku stropu i izgleda skladno čak iu minijaturnim kuhinjama. Ako trebate vizualno proširiti vrata i napraviti granicu između dvije sobe što je više moguće uredno, idealna će opcija biti eliptični oblik gipsane ploče za kuhinju, čija fotografija izravno potvrđuje njezin sve veći učinak.
luk

Ellipsoidni luk s malo spljoštenim vrhom

 • Trapez. Nesustavni arhitektonski element s rezanim kutevima. Zraka vrata čini aktivnim igračem u unutrašnjosti i daje prostor dinamičnom raspoloženju. Učinak rezanog uglova nastaje zbog djelomičnog dekorativnog šivanja kutova osnovnog pravokutnog otvora. Kao što možete vidjeti na fotografiji, ova vrsta luka pogodna je samo za prostrane sobe s širokim prolazima.
trapezoidna struktura

Trapezoidni dizajn skladno se uklapa u kuhinju zemlje

Suptilnost rada s gips ploče

Nedostatak svijesti u specifičnostima rada s gips kartonskim pločama ispunjen je čitavim nizom problema koji se mogu izravno osjetiti u procesu ukrašavanja vrata. Da biste izbjegli probleme, nije potrebno razjasniti osnovne nijanse rukovanja ovim materijalom.

Prvo, za oblaganje luka, treba odabrati listove debljine od najmanje 9,5 mm. A ako namjeravate koristiti teške proizvode, na primjer staklo ili pločice, kao dekor, a zatim najmanje 12,5 mm. Za zakrivljene zavoje, bolje je kupiti poseban tanki materijal - 6,5 mm jer je lakše obraditi. S obzirom da će luk biti dio kuhinjskog prostora, preporučljivo je koristiti gips ploču otporna na vlagu - to će povećati vijek trajanja arhitektonskog elementa.

Drugo, kako se ne bi se deformirati gips listova kada savijena, tvore gornji luk, prije njihove montaže pripremiti: laminat s unutarnje strane igličasti valjak i lagano navlažen s vodom pomoću spužve ili mekom četkom. Nakon navedenih postupaka, pričekajte da se obrađeni list malo omekša i lagano savijati u obliku luka.

1

Važno! Ne pretjerujte omekšavanje suhozida, inače će izgubiti oblik i puzati po rubovima.

gips ploča

Uskočena suhozida

Treće, ako je potrebno stvoriti mali ukrasni zavoj bolje vlaženje i odbijaju materijal rez „suhi” na jednoj strani lista rezati papir i slojeva gips; nadlomayte lako kretanje lista od strane proreza, ali tako da se gips ostaje netaknut na drugoj strani papira; pričvršćivanje zavoja, ljepljenje utora sa zmijom i proces s kitom.

Pripremni postupci

Prije nastavka instalacije kuhinjskog luka trebalo bi izvesti određenu količinu pripremnih radova. Prije svega, potrebno je odrediti veličinu arhitektonske strukture. Ovdje se trebate usredotočiti ne samo na osobne preferencije okusa već i na udio kuhinje - luka bi se trebala skladno uklopiti u dizajn interijera. Minimalne dimenzije za udobno kretanje: širina - 1,2 m, visina - 2,1 m.

Obratite pažnju! Nakon što riješite pitanje veličinama, izvršite crtanje luka u punoj veličini - to će vam pomoći pri naknadnom rezanju ploča od gipsanih ploča.

Zatim, vodite računa o radnim alatima i materijalima. Trebat će vam:

 • ploče gipsane ploče od različitih debljina;
 • metalni profili;
 • Pričvrščivači: metalni vijci i plastični klinovi;
 • perforator i bušilica;
 • odvijač;
 • metalna šipka;
 • nož za gips ili slagalicu;
 • kliješta;
 • Valjak igle;
 • rulet, razina, kabel i olovka;
 • nožni nož;
 • perforirani kutovi;
 • zmija;
 • spatula i gipsana žbuka;
 • primer;
 • brušenje kože;
 • završni materijali.

Važno! Nemojte zaboraviti pripremiti radno područje - odstraniti površinu otvora od stare mrvice i prljavštine.

Redoslijed montaže lukova

Oni koji nemaju iskustva u instalaciji lukova, ali želi izvući svoje ruke spektakularna vrata koja elegantan dizajn nadopuniti kuhinju, najbolje je da se na klasičnom obliku luka strukture - naime njegova fazama instalacije s objašnjenjima fotografijama i ponuditi razmotriti dalje:

 1. Otvorite suhozidom. Koristeći prethodno stvoreni crtež, nacrtajte prvu bočnu polovicu luka u potpunosti i izrežite električnom slagalicom. Na rezultirajućem uzorku izrežite drugu polovicu tijela. Ponovno se pozivajući na crtež, nacrtajte luk potrebnog radijusa na listi i izrežite kraj polovice, a zatim jedan od njegovih predložaka.
rezanje listova

S oštrim listovima, električnom slagalicom

 1. Rezanje profila. Iz metalnih tračnica, rezati osam segmenata: dva - duž širine otvora, četiri visine, dvobojnog oblika krajnjeg pojasa.

Obratite pažnju! Za savijanje, ali ne razbiti metalni profil, napravite plitke rezove duž rubova s ​​korakom od 5 cm.

rezovi

Rezanje po rubovima profila olakšat će njegovo savijanje

 1. Montaža okvira. Popravite profili koji su paralelno jedan s drugim na obje strane prolaza: širok - do "strop" luka, a dugački na zidove. Kao rezultat toga, trebali biste dobiti dvostruki okvir, kao na fotografiji. Zatim popravite luka u obliku profila na okomitim vodilicama.
okvir za gips ploču

Okvirni okvir za gipsane ploče

Obratite pažnju! Da biste povećali krutost trupla, postavite poprečne mreže između okomitih profila. Oni također mogu povezati vodoravne i luk-oblikovane profile.

skakač

Glave će okvir učiniti trajnijim i pouzdanim

 1. Ugradnja kućišta. Alternativno, uz pomoć samoreznih vijaka i klinova, učvrstite okomite bočne dijelove na okvir.
priprema

Ugradnja bočnih dijelova luka

 1. Izrada završne trake. Izrežite traku od gipskoga kartona za dno stražnjeg dijela - duljina bi trebala biti širina otvora + 10-15 cm, ovisno o polumjeru luka. Zatim, koristeći jednu od prethodno opisanih metoda, dajte traku potrebnu zavoj.
kraj traka

Zakrivljena krajnja traka

 1. Učvršćivanje stražnjice. Uz samorezne vijke, pričvrstite oba krajnja polovica vodoravnom i okomitom profilu, a završnu traku na luka. Prosječna visina pričvrsnika je 10 cm.
fiksiranje bendova

Završna traka je pričvršćena na profil u obliku luka

 1. Klirens. Zatvori kutove s perforiranim kutovima i zmijom, a onda guraš i spušta cijelu površinu prolaza. Zatim možete nastaviti s dovršavanjem dizajna luka.
obrada

Posljednji korak ukrašavanja arhitektonskog elementa je tretiranje s primerom i kitom

Video: GKL luka s vlastitim rukama

Detaljan opis procesa

Kako savijati suhozidom na "mokro" način

Korak-po-korak gradnja gipsa kartonskog luka umjesto vrata

Dizajn lukova u unutrašnjosti kuhinje - fotografije i video

Fotografski primjeri lukova na vratima kuhinje

D21
D22
D23
D24
D25
D26
D27
D28
D29

Video: ideje za dizajn lukova i stupova u kuhinji

Završavanje luka gipsom

Inačica s stupcima

Primjeri dizajna

Kao što vidite, luka gipsane ploče spektakularna je, ali pristupačna inačica kuhinjske transformacije interijera. Ovdje su glavne faze instalacije i dizajn luka strukture sa slikom - s naglaskom na njih, od vas će biti u mogućnosti na vlastitu stvoriti izvorni arhitektonski dizajn, što će biti ne-trivijalan i funkcionalna zamjena uobičajenih vrata.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

36 + = 42

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map