Izrada fasada za kuhinju od MDF - tajne tehnologije

Izrada fasada za kuhinju od MDF – tajne tehnologije

Izrada fasada za kuhinju od MDF - tajne tehnologije

Povijest namještaj izrađen od MDF (od engleskog MDF -. MediumDensityFibreboard) ima svoje korijene u 60-ih godina prošlog stoljeća, kada su počeli aktivno koristiti tehnologiju za proizvodnju gustoće vlaknatica srednje u SAD-u. Iako je namještaj zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza proizvodnju, ovaj materijal je korišten samo 30 godina kasnije, ona ga ne sprečava brzo steknu popularnost i postati ozbiljan konkurent iverice i drveta. Suvremena tehnička oprema dopustiti da fasade MDF u bilo kojem obliku i paleta boja, ali je još važnije aspekt je jedinstvena svojstva materijala kroz koji namještaj je u stanju izdržati teške vanjska opterećenja, što je posebno važno za kuhinju.

Zašto MDF je najbolje rješenje za kuhinjski namještaj

Za proizvodnju MDF-a koriste se različiti otpad iz industrije drvne industrije. Prvo se prerađuju u finu zrnatu piljevinu, koja se zatim komprimira pod utjecajem visoke temperature. Kao vezivo koristi se posebna smola koja uzrokuje minimalnu emisiju formaldehida, što ovaj materijal stavlja u ravnopravno s konvencionalnim stablom u smislu ekološki prihvatljivosti.

MDF

U usporedbi s ivericom, MDF ima gustu strukturu

Glavna prednost MDF-a ispred iverice i prirodnog drva je niža ovisnost materijala na razini vlage u prostoriji. Poznato je da iverica s kratkim kontaktom s vodom gubi oblik i snagu. Stablo se poslije grije, zbog čega se mogu pojaviti pukotine na pokućstvu, koje nisu uvijek vidljive pod lakom, ali su savršeno vidljive pod običnom bojom. S druge strane, ploča od srednje gustoće manje je osjetljiva na takve procese deformacije, pa se češće koristi za proizvodnju fasada kuhinje.

Napomena: Sposobnost MDF-a da odupre vlagu određena je indeksom gustoće. U prosjeku, gustoća takvog materijala iz različitih proizvođača iznosi 700 kg / m³. Ako prelazi 1000 kg / m³, tada kuhalo može sigurno prenijeti visoku vlažnost zraka u prostoriji bez dodatne primjene vlage otporne impregnacije.

Unatoč svojoj snazi, MDF se odnosi na mekane materijale i vrlo je jednostavan za obradu, tako da proizvođači namještaja i dizajneri vole raditi s njom toliko. Nakon što je stroj za mljevenje pri ruci, moguće je proizvesti gotovo bilo koji profil. Ako dizajn kuhinje pretpostavlja prisutnost polukružnih elemenata, tisak može saviti lim do željenog oblika.

kuhinja od MDF-a

Dizajnerska kuhinja od MDF-a

Profesionalna proizvodnja kuhinjskih MDF-fasada

Proces izrade fasada namještaja uz upotrebu specijalizirane opreme obuhvaća nekoliko tehnoloških faza:

 • Rezati list;
 • površinsko glodanje;
 • vanjska dorada.

Rezanje lima

MDF listovi koji se koriste u proizvodnji namještaja u početku imaju veliki format, stoga se podvrgavaju dodatnom rezanju. Piljenje materijala prema navedenim dimenzijama obavlja se na strojevima za rezanje formata koji mogu rezati pod bilo kojim kutom. Dubina rezanja u takvim strojevima je 21 cm, omogućujući vam rezanje nekoliko listova odjednom, što je vrlo pogodno za masovnu proizvodnju.

Za izradu fasade od MDF-a s jednolikom prevlakom potrebno je potpuno izuzeti prisustvo mikročipova i drugih nedostataka koji se mogu pojaviti nakon ručnog rezanja. Moderni Pile putem posebnih diskova vam omogućiti da postigne savršene rezultate odmah, tako da krajnji površina ne zahtijeva ozbiljnu obrabotki.Pered dimenzioniranje krajnjeg ruba fasade je izložena završiti poliranje za uklanjanje piljevinu nakon rezanja.

rez

Rezanje lima na stroju za rezanje formata

Glodanje površine

Ako dizajn kuhinje pretpostavlja postojanje čak i fasada, tada nema potrebe za mljevenjem vanjske ravnine. Međutim, vrlo često kupci zahtijevaju izradu namještaja s originalnim ukrasnim elementima, za koje je površinska prerada alata za rezanje na uređaju za glodanje.

Važno! Kvaliteta glodanja mora biti vrlo visoka. Inače, nakon primjene dekorativnog premaza, vjerojatnost očitovanja i jačanje svih neispravnih grešaka je visoka.

Za izradu dekorativnih fasada od MDF-a, u pravilu se koriste posebni uzorci, prema kojima se rezač uklanja potrebnu konturu na površini ploče. U naprednim poduzećima za takve namjene koriste se CNC strojevi koji omogućuju stvaranje apsolutno bilo kojeg crteža u nekoliko minuta.

obrada MDF-a

Glodanje na MDF s CNC-om

Vanjska obrada s polimernim filmom

Završetak fasada važan je korak u proizvodnji kuhinjskog namještaja, jer život proizvoda uvelike ovisi o kvaliteti vanjskog premaza. MDF se može obložiti emajlom ili polimernim filmom. Ako slikanje fasada sasvim je moguće provesti kod kuće (na ovoj tehnologiji će biti objašnjeno u nastavku), za prekrivanje dijelova pripremljena sa PVC folijom je dostupna samo u trgovini s posebnom opremom - toplinska vakuum za novinare.

1

Fasada je ukrašena polimernim filmom u sljedećem redoslijedu:

 1. Krajevi i vanjska ravnina dijela prekriveni su slojem ljepila.
 2. Fasade su ravnomjerno postavljene na stroj za izradu toplinskih podova.
 3. Na vrh se stavlja polimerni film prikladne boje.
 4. Na stolu se spušta zaštitna kućišta koja izdvaja dijelove i film iz vanjskog okruženja.
 5. Uključuje zagrijavanje radnog prostora uz istovremenu evakuaciju zraka kako bi se stvorio potreban vakuum.
 6. Pod utjecajem visoke temperature i negativnog tlaka, film se omekšava i čvrsto obavija svaki detalj.
 7. Na kraju ciklusa, dijelovi se hlade, nakon čega se višak filma izrezuje duž konture.
proizvodnja fasada

Izrada fasada od MDF-a na termovlaknu tiskaru

Kako napraviti fasade za kuhinju kod kuće

Ako postoji želja i tehničke mogućnosti, moguće je samostalno izrađivati ​​MDF-fasade kuhinje. To će zahtijevati:

 • ploča od MDF;
 • kružna pila;
 • brusni papir različitih granularnosti (P180-240, P320-400);
 • Scotch-Brite;
 • drvo punilo za drvo;
 • priming izolator;
 • poliuretanski premaz;
 • akrilni emajl;
 • akrilni lak.

Piljenje MDF ploča

Da biste napravili fasade za kuhinju, prvo morate kupiti ploču od MDF-a. Obično proizvođači namještaja koriste listove debljine 16 mm ili 19 mm - to je dovoljno za stvaranje pouzdanog kuhinjskog namještaja. Naravno, možete kupiti list veće veličine, ali to nema puno smisla, osim ako takva debljina nije potrebna za provedbu nekih dizajnerskih ideja.

Kupnjom MDF-a od proizvođača namještaja možete ga odmah izrezati, uzimajući u obzir potrebne dimenzije. Prosječna cijena takve usluge je 40-50 rubalja. po metru rezanja Ako imate svaku kopču na vašem računu, to možete sami obaviti, za što vam je potrebna kružna pila.

Savjet! Stručnjaci preporučuju upotrebu pile za karbid s finim zubima za rezanje MDF ploča. To će izbjeći pojavu ozbiljnih oštećenja rezanja.

Kako bi se pojednostavio rad bolje nego pre-split ploču u manje fragmente, koji je kasnije izrezati detalje za buduće kuhinje fasadov.Nesmotrya činjenica da MDF manje skloni neuspjeh nego Iverice, u procesu rezanja treba biti vrlo oprezni da ne dopustiti mikro-parčad, ili barem smanjuju njihovu dostupnost na minimum.

proizvodnja fasade

Kako bi kuhinjski fasadi bili bez zakrivljenosti, pila se mora pomicati pomoću vodilice

Slikarstvo površine

Mnogi smatraju da su obloge za film, koje se izvode u tvornici, više otporne na mehanička oštećenja i agresivna sredstva za čišćenje. U stvari, moderna boja također je u stanju izdržati teška opterećenja karakteristična za kuhinju i ne gube svojstva tijekom vremena.

Da bi premaz imao jednoliku strukturu i da se pouzdano drži na MDF, bojite ga u skladu sa sljedećim uputama:

 1. Obradite površinu dijela s P180-240 grimizom kako biste uklonili sjaj i stvorili potrebnu abraziju.
 2. Nanesite punilo i pustite da se osuši (sušenje - 4 sata).
 3. Pijesak površine mr. P
 4. Nanesite izolator tla (potrošnja - 90 gr / m², sušenje - 6 sati).
 5. Uklonite abrazivnu žbuku P320-400.
 6. Nanesite poliuretanski premaz (potrošnja - 150 gr / m², sušenje - 10 sati).
 7. Pripremite površinu za slikanje pomoću pilinga P 320-400 i škotskog brita.
 8. Nanesite akrilnu caklinu (potrošnja - 200 g / m², sušenje - 10 sati).
 9. Otvorite fasadu akrilnim lakom (potrošnja - 150 g / m², sušenje - 6 sati).

Savjet! Primijenite primere i materijale za lak i boje lakše pomoću raspršivača ili upotrijebite u tu svrhu posebne posude s prskalicama.

fasada

Proizvodnja obojenih fasada za kuhinju od MDF-a mora se izvoditi u čistoj i prašini bez stana

Tehnologija proizvodnje savijenih fasada vlastitim rukama

Ponekad kuhinja dizajn uključuje proizvodnju zakrivljenih konstrukcija, koje su tvornice namještaja izrađeni pomoću kalupa za proizvodnju pressa.Chtoby savijen fasadu MDF sa svojim rukama, morate primijeniti sljedeće tehnologije:

 1. Uzmite MDF tanjur debljine 9 mm i izvadite iz njega dva praznina - jedan za vanjsku stranu fasade, drugi za unutarnje. Budući da je vanjski radijus veći, vanjski dio bi trebao biti malo duži.
 1. Napravite predložak za oblikovanje polukružnog pročelja. Svaka izvedba s odgovarajućim radijusom savijanja može se koristiti za tu svrhu.
 1. Nanesite oznaku s unutarnje strane praznine za rezove, što će omogućiti da se lim priliježe. Reznice se moraju izvesti samo na mjestu savijanja, a udaljenost između njih iznosi 5 mm. Pila za piljenje treba podesiti tako da dubina rezanja bude 7-8 mm.
 1. Iz mješavine piljevine i pile za zidanje napravite tijesto od srednje konzistencije da biste ispunili rezove. Utrljajte tijesto s lopaticom, pomaknite ga duž rezka od središta do ruba kako biste uklonili zračne džepove.
 1. Nakon punjenja paste sa svim rezovima, postavite unutarnju prazninu na predložak.
 1. Vrh postaviti vanjski element strukture. Između njih, radni komadi se pričvršćuju s malim klinovima, koji se mogu lako izvaditi. Popunite završnu konstrukciju na šablonu sa stezaljkama i ostavite da se potpuno osuši.
proizvodnja fasade

Izrada savijenih fasada

 1. Uklonite sušeni dio od stezaljki, noktiju i izrežite ga u skladu s namjeravanom izvedbom kuhinjskog ormarića.
x8
X9
X10
 1. Premazati i slikati proizvod, nakon čega se može proci kroz proces izrade zakrivljenog fasada za kuhinju.
kuhinjska fasada

Kuhinja savijenih fasada uvijek izgledaju stilski i originalno

Rad s MDF-om lakše je nego kod drvenih iverica, jer se ovaj materijal ne raspada tijekom rezanja i mljevenja. Ipak, nije tako jednostavno napraviti prekrasan namještaj. Bez relevantnih vještina i iskustva moguće je uništiti proizvod, što će rezultirati očekivanim uštedama koje će se pretvoriti u gubitak. Dakle, poredak kuhinjskih fasada od profesionalaca može se na kraju pokazati profitabilnijim ne samo u estetskom, već iu financijskom smislu.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 83 = 88

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map