Hitna potreba: kako odabrati prave noževe za kuhinju

Hitna potreba: kako odabrati prave noževe za kuhinju

Hitna potreba: kako odabrati prave noževe za kuhinju

Čak i ako opremiti kuhinju s najnovijom tehnologijom, to punjenje sa miješalica, hrane procesor, fritezu, palačinka kavu i druga inteligentna naprava, bez najobičnijeg kuhinjskim nožem i dalje ćete uspjeti. Nož s pravom smatra se kraljem kuhinje. I koliko fascinira majstorsko majstor noževa profesionalnim kuharima! U ovoj akciji postoji nešto doista čarobno! Malo je vjerojatno da bi banalni klik na gumbe mogao dovesti nekoga do istog užitka. Međutim, čak i bez znaju kuhar kuha manire, kako odabrati noževa za kuhinju i koliko ih treba biti u „kućnom arsenalu” neće biti suvišno. Uostalom, tako često „pun sreće” u kuhinji je to nedostajalo je dobar nož: to ne boli ništa, da je prevelika, i to tako oštar da u rukama nešto poduzeti bojati. Uz hipermarket posuđe i kuhinjski noževi Vposude ćemo Vam pronaći savršen alat po pristupačnim cijenama.

Osnovna pravila za odabir kuhinjskog noža

Kuhinjski nož - jedan od obveznih kuhinjskih atributa

Glavne vrste noževa za kuhinju

Prije nego što prijeđete na odabir i kupnju kuhinjskih noževa, potrebno je odlučiti koje su lopatice potrebne u kuhinji i koliko ih treba. Sve vrste pribora za kuhinju danas su na prodaju više nego dovoljno, ali jedva da ima smisla zagušiti prostor kupnjom zasebnog noža za svaku vrstu proizvoda (vjerujte mi, oni postoje!). Bolje je odabrati univerzalne modele koji su prikladni za pripremu različitih jela i za njihov dizajn. U kuhinji možete raditi s četiri ili pet noževa različitih konfiguracija.

  • Kuharov nož

Kuharov nož je najsvestraniji i najčešći nož za kuhinju na svijetu. U SAD-u se nazivaju i francuski, unatoč njemačkim korijenima. To je uobičajeni stan širina noža W4 dvaju medija u dužini od 15 do 30 cm. Dužina drške je 18-22 cm. Može biti izrađeni od različitih materijala, različitih oblika i težine, ali njegove glavne karakteristike su uvijek isti. Širi i dobar balans težine oštrice i ručke čini nož kuhar neophodna u pripremi za kuhanje razna jela od hrane.

Šef kuhara više je simbol moći nego prikladan alat

Šef kuhanja izgleda čvrste, ali nije pogodno za sve kulinarske manipulacije

  • Veliki kuhinjski trio

Postoji takva stvar kao „kuhinja trio”: Tri noževi s dugim širokim oštricama koje se mogu koristiti za gotovo sve vrste kuhinjski rad, ali u prvom redu za rezanje proizvoda s gustom strukturom. Uglavnom u „Trio” Smatra se da je veliki kuhar nož, čija je oštrica dužine nije menee45 cm, koja vam omogućuje da ih maksimalno kuhinje manipulacije, od rezanja mesnih proizvoda, a završava sjeckanje povrća za salate. Srednja nož u „Trio” ima duljinu oštrice od 35-40 cm, a „mali” - 25-30. U principu, oni funkcioniraju isto kao i onaj „veliki brat”, samo ponekad mnogo lakše i više zgodan vladati kratki nož. Da, i neka manipulacija je jednostavno nemoguće izvesti dugih noževa iz jednostavnog razloga što oni zahtijevaju posebnu agilnost i plitko naporan rad.

Glavne vrste kuhinjskih noževa - tradicionalni set

"Veliki kuhinjski trio" može zadovoljiti osnovne potrebe domaćina, no za složene situacije to možda neće biti dovoljno

  • Nož za kruh

Kruh je sve u glavu, stoga zaslužuje ne samo posebnu vezu, već i zaseban nož. Nož za kruh lako se razlikuje od "oštrog": njegova dugačak nož ima istu širinu duž čitave duljine, a vrh je obično rezan, a ne šiljast. Serretor oštrica noža s zubima duž reznog ruba neće dopustiti nožem da sklizne tvrdu krušnu koru i dopušta ravnomjerno rezanje čak i svježe pečenog kruha. Zahvaljujući dugoj oštrici noža za kruh pogodno je rezati velike kruhove, pite i kruh. Nož za kruh obično se koristi za rezanje kolača. Također može biti korisno za čišćenje i rezanje velikih plodova s ​​nježnim mesom i tvrdom kožom, na primjer, ananasa.

Nož za kruh s posebnim reznim rubom

Nož za kruh će vam omogućiti da izrezete tanke kriške tako da se ne raspadnu i ne slomljuju

  • Nož za povrće i voće

Omiljeni domaćini alata - nož za čišćenje povrća i voća s kratkim nožem i ručkom (s nožem koji je često kraći od ručke), šiljastim vrhom i ravnom površinom za rezanje. Iako je mnogo korisnijim za mnoge ljude da koriste različite vrste noževa za čišćenje - s nožem između dva držača i rupom u tijelu. S takvim noževima posebno je pogodno procesiranje krumpira, repa, mrkve.

Kombinacija akutne oštrice i udobne ručke važan je uvjet za nošenje povrća

Nož za povrće i voće mora imati ne samo oštar nož, već i udobnu ručku

  • Noževi za meso i ribu

Nož se ne može zbuniti ni s jednim drugim, jer je najuži i najduži. Ovaj nož vam omogućuje da izrezete tanke i ravne komade mesa ili ribe. Zahvaljujući dugoj uskoj oštrici, rez će biti ujednačen i uredan, a proizvod neće biti pričvršćen na površinu noža ili zgnječiti. Jednostavno se nositi s čak i najžešći i najslabiji meso pomoći će poseban nož za meso. Tu je i nož za odvajanje mesa od kostiju: izvana izgleda poput fileta, ali nešto kraći od posljednjeg i s jako zaobljenim rubom do točke.

Za rezanje mesa možete koristiti udobne noževe za nožice

Posebni noževi za pribor za jelo izrezali su meso tanke kriške

  • Rezni nož

Izrežite kobasica blagovernomu na sendvič može i običan nož, ali je nacrtao, ako je prag bili gosti ili, ne daj Bože, „omiljeni” in-zakon Bert Moiseevna podario s drugim neplaniranim posjeta „ljubaznošću”, bez posebnog noža za rezanje ravno nazubljenog ruba ne može učiniti. Koristeći ga u tren oka, možete kuhati razne zalogaje, brzo i precizno izrezati na tanke kriške kobasica, šunka, svinjetina, Balyk, dimljena riba, sir i drugih Goodies.

Nož za rezanje pomoći će ukrašavanju blagdanskog stola s urednim komadima sira i šunke

Pomoću takvog noža može se dobiti fino rezanje filigrana

Ako želite, svoj arsenal možete nadoknaditi bombonskim nožem, nožem za maslac, krumpir, sir, gljive, rajčice ili čudne noževe za rezbarenje - umjetničko rezanje proizvoda. Ali zašto takav fanatizam, ako u potpunosti možete učiniti s standardnim setom. Štoviše, kao što pokazuje praksa, neobični noževi se prije ili kasnije nalaze u kutiji na gornjoj polici u krajnjem kutu ostava.

Kako odabrati "pravo" kuhinjski nož

1

S tipovima noževa malo se razumije. Vrijeme je da govorimo o kvaliteti, jer ovisi o tome pouzdanost, trajnost, praktičnost i jednostavnost upotrebe noža. Kupnja kuhinjskih noževa bolje nije na tržištu, već u trgovinama s markom ili specijaliziranim prodajnim mjestima koja prodaju originalno certificiranu robu. Koje bi stavke trebalo obratiti posebnu pozornost prilikom odabira kuhinjskog noža?

  • oštrica

Glavna stvar koja bi trebala biti u stanju učiniti bilo koji nož je dobro odrezati, a to izravno ovisi o kvaliteti noža. Najvažniji pokazatelj - kvaliteta čelika, točnije - njegov brand. Dobri kuhni noževi obično su izrađeni od nehrđajućeg čelika s dodatkom kroma, što daje nehrđajući čelik tvrdoću i povećava svojstva protiv korozije. U većini brandiranih noževa, pored kroma, nehrđajući čelik sadrži normalizirane aditive ugljika, mangana, molibdena, vanadija i silicija. Mangan omogućuje povećanje otpornosti na habanje, molibden štiti nož od krhkosti, proizvodi s vanadijem razlikuju vrlo oštre noževe. Prije kupnje, pažljivo pregledajte oštricu noža - čelik treba biti homogena, bez ikakvih uključaka i razvoda. Najbolje za danas su krivotvoreni kuhinjski noževi. Oni su izdržljivi, pouzdani, izdržljivi, ne zahtijevaju učestalo oštrenje.

Omiljeni nož je uvijek izvan konkurencije

Svaka ljubavnica ima svoj omiljeni nož, koju ona njeguje

  • oštrenje

Drugi važan pokazatelj je kvaliteta rezne površine noža. Ne bi trebalo imati nikakvih udubljenja i ogrebotina. U idealnom slučaju, od ručke do vrha noža trebao bi se nastaviti kontinuiranu tanku sjajnu liniju. Za maksimalnu udobnost, prednost treba dati noževima s dvostranim oštrenjem. Sve više, najstariji prodavači privlače korisnike noževima s "laserskim oštrenjem". Ne možete ovo nazvati još jedan trik marketinških stručnjaka, budući da se laser zapravo koristi, iako ne i za oštrenje, već za otvrdnjavanje noža. Nakon laserskog tretmana, nož je ne samo neupadljiv, već je i samozavaren tijekom rada. Da biste razlikovali "laserski nož" od uobičajenog može biti matrični rizik, koji se nalazi okomito na površinu rezanja noža, uz oštricu.

Korištenje suvremene tehnologije omogućuje vam izradu visokokvalitetnih noževa

Moderni noževi proizvedeni su pomoću naprednih tehnologija i imaju izvrsne tehničke karakteristike

  • rukovati

Ugodna ručka jednako je važna kao i oštra noža. Čak i idealno izoštreni nož će biti neprikladan za upotrebu ako ima lošu ručku. Do danas, ručke za kuhinjske noževe izrađene su od drveta, plastike ili metala.

Tradicionalne drvene ručke prilično su udobne, međutim, s aktivnom uporabom tijekom vremena, istrošene su, gube originalni izgled, u stablu se pojavljuju pukotine u kojima se nakupljaju masti i prljavština. Noževi s drvenim ručkama zahtijevaju pažljivi stav, oni su nepoželjni da ih se peru u perilici posuđa ili dugo ostane u umivaoniku.

Ručka, izrađena od plastike visoke kvalitete, trajat će dulje nego drveni analog. Međutim, vrlo je neugodna iznenađenja mogu biti prekrivena plastičnom ručkom: za razliku od drvene ručke, ona u potpunosti skriva dio čeličnog lima, što ne dopušta provjeru dubine ulaska u ručku. Nepošteni proizvođači često čuvaju na čeliku, namjerno skraćujući platno. U idealnom slučaju, čelični platno bi trebao prodrijeti gotovo do ruba ručke. Ako dosegne samo polovicu, tijekom rada može se popustiti, prekinuti ili jednostavno ispasti.

Nož s metalnom ručkom udoban je i izdržljiv

Nije svatko voli noževe s metalnom ručkom, iako su vrlo udobne za upotrebu

Najviše izdržljivi su metalni ručci: oni se ne boje vlažnosti i promjena temperature, ne ispucavaju, ne razgrađuju se, ne razbiju. Gotovo jedini nedostatak noževa s metalnim ručkama je relativno velika težina proizvoda.

Keramički noževi za kuhinju

Relativno nedavno, u našim su kuhinjama počele pojavljivati ​​tzv. Keramički noževi od cirkonijevog dioksida. Noževi keramičkih noža mogu biti "bijeli" i "crni". Crne oštrice imaju veliko otvrdnjavanje, stoga su mnogo jače, a time i skuplje. Keramički noževi ne trebaju oštrenje. Čak i nakon nekoliko godina redovitog korištenja, oštrica će se smanjiti kao novi. U ovom slučaju, oštrica od cirkonijeva dioksida je lakša od čelika gotovo dvaput! Njihovi glavni nedostaci su visoki troškovi i oštećenja pri udaru na tvrde površine i objekte.

Keramički noževi za kuhinju su vrlo popularni

Nedavno, u kuhinjama, često možete pronaći keramike kuhinjski noževi

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

5 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map