Микроталасна пећница не загрева храну - како уклонити микроталасну пећницу

Микроталасна пећница не загрева храну – како уклонити микроталасну пећницу

Микроталасна пећница не загрева храну - како уклонити микроталасну пећницу

Тешко је замислити модерну кухињу без микроталасне пећнице која вам омогућава брзо решавање проблема са кухањем и посебно гријањем хране. Због тога је двоструко непријатно када се такав корисни уређај разбије. Шта ако нема хране у микроталасној пећници или топло загрева храну? Да би разумели ове и друге грешке, најприје узмите у обзир принцип рада ове технике.

Начело дизајна и рада микроталасне рерне

Да би се разумело зашто је микроталасна пећница не греје храну, која не испуњава своју основну функцију, неопходно је разумети њену структуру. Иронично, на основу микроталасне акције ближе радио него стандардни пећ грије јер производи нису због топлоту, већ зато што су радио таласима ултрависоке фреквенције.

За информације! Сваки прехрамбени производ садржи воду. Када су микроталаси у контакту са молекулима воде, они почињу да се љуљају и срушавају једни у други. Постоји трење између молекула, кроз који се ослобађа топлота.

Главне компоненте дизајна микроталасне рерне су:

 • пећница;
 • контролни панел;
 • ротирајући штанд;
 • трансформатор;
 • високонапонски кондензатор;
 • валовод;
 • магнетрон.
микровална пећница

Електрични дио микроталасне рерне

Трансформатор и кондензатор повећавају напон од 220 В до напона од 4000 В. Високонапонски сигнал се шаље магнетону, где се претвара у електромагнетно зрачење. Кроз таласовод, ово зрачење улази у унутрашњост пећнице, чији су зидови направљени од метала. Од површине метала, од огледала, микроталаси "нападају" производ који се налази на постољу (плочи). Ротирајући постоље обезбеђује једнообразно грејање хране са свих страна.

То је забавно! Творац микроталасне рерне је Перси Спенсер - амерички инжењер из фирме Раитхеон, која развија опрему за радаре. Према народном предању, идеја да се створи уређаја за грејање хране дошао у Спенцер током једног од експеримената, када су укључене магнетрон довело до загреје оближњу сендвич (према другој верзији, то је био комад чоколаде).

РадаРанге

РадаРанге - прва светска микроталасна рерна

РадаРанге - прва светска микроталасна рерна, коју је 1947. произвео Раитхеон. Имала је прилично велике димензије и примарно се користила у војне сврхе за одмрзавање производа у војничким кантинама.

Решавање проблема микровална пећница

Постоји низ разлога због којих микроталасна пећница не грејпа довољно хране или не ради уопште. Да би се елиминисали кварови, неопходно је основно знање у радио електроници и бити у могућности да ради са мерним инструментима.

Размотрите типичне грешке које се најчешће срећу у раду микроталасних пећница:

 • није укључено;
 • не искључује;
 • благо загријава;
 • искре;
 • постоље се не окреће.

Не укључује (без напајања)

Ако се микроталасна пећница не укључи, прво проверите да ли излаз на који је прикључен ради исправно. Врло често, недостатак моћи је управо због проблема са вањском електричном мрежом, док сама пећ остане у потпуности корисна.

Ако у утичници постоји 220 В, онда је недостатак снаге у микроталасној постројења могло бити резултат таквих кварова:

 1. Осигурачи се разнесу.

По правилу, у електричном склопу микроталасне пећнице налазе се три осигурача: мрежа, високонапонски и термички. Први се налази на плочи плоче филтера, други по високонапонском трансформатору, а трећи на тијелу коморе за вјетар.

1

Обрати пажњу! Ако високонапонски осигурач удари, не може се заменити конвенционалном жицом са истом струјном оценом. Таква заштита треба одмах прекинути ланац како би се спречило стварање електричног лука. У ту сврху, у кућиште је постављена посебна опруга.

осигурач

Високонапонски осигурач

 1. Браве на вратима су неисправне.

Пошто је рад отворене микроталасне опреме опасан и за сам уређај и за особу, на вратима су постављени посебни браве са микро прекидачима. Ако бар један од прекидача не ради, систем управљања неће дозволити снабдијевање снаге магнетону.

закључавање врата

Кључ микрофона за закључавање врата

Не искључује

Укључивање / искључивање микроталасне рерне контролише контролна табла. Прецизније, напајање трансформатора се испоручује преко релеја који се искључује након истека времена подешеног грејања. Понекад контакти релеја могу да се држе током рада микроталасне мреже, због чега се процес може зауставити искључиво напајањем уређаја, извлачењем кабла за напајање из излаза. Поправите запрљани релеј нема смисла. У овом случају, само ће његова замена помоћи.

пуњење

Контролна табла са релејом (центар)

Благо грије или уопште не загрева храну

Ако позадинско светло ради, лежиште се ротира, али микровална пећница не загрева храну, онда може бити неколико разлога:

 • ниско напајање;
 • високонапонски трансформатор, кондензатор или диода није успио;
 • магнетрон је дефектан.

Низак напон је типичан за рурална подручја, гдје често се снага у излазу пада испод 200 В. У том случају пада укупна снага микроталасне пећнице, због чега ће загријати храну много дуже.

За тестирање трансформатора, кондензатора и диода, тестер (мултиметар) се користи у режиму мерења отпорности. Примарни намотај трансформатора треба да има очитавање у распону од 2-3 ома, а секундарни намотај - 150 ома. За кондензатор, нормалан отпор је 10 мегахмс. Високонапонска диода не би требало назвати ускоро, у супротном се мора заменити.

Важно! Чак и ако нема струје у микроталасној, кондензатор може задржати свој пуњач. Мора се уклонити затварањем два затича заједно, на пример, помоћу одвијача са диелектричном дршком.

Магнетрон може пропасти ако је пећница укључена празно, то јест, без хране, или ако је током загревања унутар пећнице било металног предмета. Да би се утврдила ефикасност магнетрона, неопходно је провјерити отпор између проводника грејача, који треба бити једнак 1 ома. Такође проверите да нема цурења у кућиште. Због тога се отпор у кругу тела филамента мери на максималној граници мерног уређаја.

Микровална пећница

Магнетронска микровална пећница

Спарк док ради

Искра, праћена карактеристичним пукотинама, појављује се у случају оштећења плоче сљуде која покрива валовод или емајл који је отворио унутрашњу површину коморе. Ако је стање плоче незадовољавајуће (трагови сагоревања су видљиви), мора се заменити новим. За рестаурацију емајла треба користити специјалне формулације, јер се паре из неспецифичне боје могу запалити.

Још један узрок спаркања је неправилан рад микроталасне пећнице, односно кориштење металних посуђа за гријање хране, као и посуђе са златом или сребром.

запаљен поклопац мица

Изгорели покривач пљусковог таласа

Сталак се не окреће

Ако се стакло не окреће, микроталасна пећница није у могућности да равномерно загрева храну унутра. Типично, сличан проблем је изазван блокадом или сломом погонског система, који се састоји од неколико брзина и мотора.

Понекад останак хране уђе у редуктор, ометајући његов нормалан рад. Ако је механички део тачан, онда се у мотору тражи узрок грешке, чији отпор зависи од напона напајања. За моторе који раде од 220 В, отпор је у опсегу од 13-15 кОхм, за моторе од 30 В - 100-200 Охм.

Обрати пажњу! Није увек могуће одредити затварање навоја пресвлаке помоћу тестера. Међутим, треба напоменути да ће се затвореним навојем мотор прекомерно прегрејавати током рада.

мотор

Ротирајућа машина за јело

Како продужити век трајања микроталасне рерне

Како би се смањиле могуће разградње микроталасне пећнице, следеће препоруке треба да се прате током његовог рада:

 • Искључите микроваловно напајање када га не користите, тако да могуће флуктуације у мрежи не оштете уређај.
 • Не користите ову технику за стерилизацију конзерви, сушење посуђа, кување јаја. Такође, не загревајте храну у затвореном контејнеру. Док грејате бебу у боци, извадите поклопац и брадавицу.
 • Покушајте да не кувате прво јело у микроталасној пећници. Због претераног испаравања течности унутар коморе, влажност ће се знатно повећати, што може негативно утицати на рад уређаја.
 • Немојте користити метални прибор за гријање хране. Магнетрон инсталиран у уређају је дизајниран за одређену магнетну пропустљивост. Када се метални објект налази унутар коморе, магнетска пропусност се повећава, што доводи до значајног повећања оптерећења емитера.
 • Очистите комору детерџентима означеним "за микроталасну пећницу". Не користите сувише тешке четке и металне четке за ово.
чишћење рерне

Препоручљиво је, након сваке употребе, да обришете рерну влажном меком крпом

Важно је напоменути да за неискусну особу која је слабо упућена у рад електричних уређаја, поправка било којег кућног апарата подразумијева значајне ризике по здравље, па чак и живот. Стога, ако микроталасна пећница престане да загрева храну правилно, а ваше знање о електричној енергији је на прилично ниском нивоу, боље је контактирати специјализовану службу.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 60 = 61

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map