8 корака избора кувања и 40 фотографија

8 корака избора кувања и 40 фотографија

8 корака избора кувања и 40 фотографија

Прво, хајде да схватимо зашто нам је потребан капуљак у кухињи и да ли нам је уопште потребан? Овај уређај обавља две важне функције:

 • Штити намештај, зидове, плафон и текстил из изгледа масти и чађи;
 • Он уклања и прочишћава ваздух од дима, мириса, производа сагоревања, испарења и других штетних нечистоћа насталих током кувања на пећи.

Иначе, ваздух у кухињи током топлотне обраде хране постаје најпрљавији у кући. Због тога, ако често кувате, ваша кухиња није најмања и / или користите плински штедњак и колону, а онда не можете без кухиње.

Кухињски напа у кухињи

Да ли ми треба кутија у кухињи? Наш одговор је да, заиста је потребно ако се редовно кухате, користите плински штедњак, а такође и ако ваша кухиња има више од 10 квадратних метара површине или је у комбинацији са дневним боравком / ходником

Међутим, да би покривач заиста имао користи, умјесто да је у стању мировања, потребно је да буде правилно изабрано: у смислу продуктивности, начина рада, величине кишобрана и дизајна. Да бисте разумели све нијансе избора кухињских капуљача, помажете нам у 8-корачном водичу са фотографијама апарата у унутрашњости.

Корак 1. Одредите тип поклопца

Прва ствар коју треба да одлучите јесте ли вам потребан проток или циркулациони поклопац.

 • Проточни поклопац је повезан са вентилационим каналом куће и одводи издувни ваздух у њега. Модели протока не могу само у потпуности (!) Извадити издувни ваздух у режиму увлачења, већ и радити у режиму циркулације и довести свеж ваздух са улице у просторију. Ако ваша кухиња може спојити поклопац са вентилацијским вратима зграде, онда је вриједно радити, поготово ако кухиња није мала или комбинована.
Цртање протока

Хладњак у унутрашњости кухиње-дневне собе

 • Циркулациони поклопац није повезан са вентилационим каналом и ради само у режиму рециркулације - пропушта загађени ваздух кроз филтере, а затим пречишћени ваздух поново баци у собу. Ова врста поклопца је мање ефикасна, на много начина његове перформансе зависе од квалитета филтера, тако да их треба благовремено мијењати / очистити (ријечићемо о филтерима мало касније). Али циркулација помаже када нема начина повезивања поклопца са вентилацијом. На пример, ако је острвени сто са пећима постављен предалеко од вентилационог канала, а не желите да извлачите ваздушни канал кроз кухињу.
 • Шешири за вјешање
 • Шешири за вјешање
Циркулациона капуљача

Кутија за циркулацију у унутрашњости кухиње

А циркулациони поклопци су јефтинији од рада, па ако желите да уштедите новац и ваша кухиња није велика, онда је циркулациони поклопац прилично погодан.

Сада да мало причамо о филтерима.

 • Филтери за кухињске напе дијељени су у две категорије: угаљ и маст. Циркулациони инструменти су опремљени угљеничним филтерима и проточним филтерима. Прве чврсте честице масти, чађи, дима, испаравања. Користе се у било ком начину рада поклопца, они могу бити једнократни или вишекратни.

За више детаља погледајте материјал: Филтри за кухињске напа - правила за селекцију и замену

Корак 2. Одлучите који уређај требамо - уграђени, виси или купољи?

 1. Висеће кутије (од 2300 рубаља.) Увек су само циркулишу, компактне и најјефтиније. Најчешће су причвршћени за кухињу изнад пећи или постављени на зид.
Поклопац за суспензију

Пример суспендираног типа уређаја

 1. Купола је конструкција кишобрана и цеви и подсећа на камин са димњаком (јер они се често називају камини). Такви модели увек захтевају везу са каналом и су скупљи, али изгледају елегантније. И, по правилу, имају велику продуктивност. Ако често кувате, ваша пећ / кухиња је велика и желите да покућство украси унутрашњост, онда је модел камина оно што вам је потребно.
Купола

Купола у унутрашњости класичне кухиње

 1. Уграђени поклопци су уграђени у ормарићу изнад пећи или у декоративној куполи и спојени на каналу. Они су добри по томе што се једноставно не могу видети, поред тога, због недостатка декоративних завршних обрада, уграђени модели коштају мање од куполе.
 • Поред стационарних уграђених капуљача, постоје и телескопски (увлачиви) модели, који се могу повећати до величине плоче ако је потребно.
 • Уграђена капуљача у унутрашњости
 • Уграђена капуљача у унутрашњости
 • Уграђена капуљача у унутрашњости

Оба и уграђена капуљача могу бити подигнута као на слици испод ...

Угаона капа

1

... или изолован. Острвци су причвршћени за плафон изнад пећи на острвском столу, лепо су са свих страна. У овој категорији капуљача можете пронаћи и циркулационе уређаје и проточне уређаје који раде за уклањање ваздуха. Још једна карактеристика оточних капуљача - неки модели могу бити спуштени до штедња само ако је потребно (такви поклопци се зову мобилни).

Острво

Корак 3. Спецификујемо димензије плоче и хаубе

Главни принцип избора капуљача је једноставан: ширина кишобрана треба да одговара ширини плоче или да буде већа од ње (али не мање!).

 • Из тог разлога, најтоплији инструменти су хаубе ширине 50 цм, 60 цм и 90 цм.

Кухињске напе

За врло велике плоче, можете одабрати капуљачу ширине 120 цм или 100 цм, иако њихов избор није превелики.

 • Дубина може да варира од 30 до 50 цм. Ова опција, мада није толико битно, али је боље да покупи уређај тако да се визир није тешко предност над пећи, иначе ико могао да погоди.

Ако изаберете камин, онда висина уређаја такође има вредност. На крају крајева говори се о максималном дозвољеном растојању између доње површине кишобрана и отвора за издувавање које дозвољава. Неке хаубе имају висину од 1,5 м, а остале - само 1 м.

 • Иначе, важне информације: поклопац треба поставити не мање од 60 центиметара од плоче.

Више у материјалу: Које димензије би требала бити хауба за кухињу?

Корак 4. Очекујте оптималне перформансе

Време је да се разговарају о најважнијим критеријумима за избор кухињске капуљаче - о перформансама.

 • Излаз апарата је индикатор максималне запремине ваздуха који може ухватити уређај за сат времена рада. Капацитет најслабијег кухињског поклопца може бити 150 м3/ сат, а најмоћнији - 2500 м3/ сат.

У којој мјери ваша капуљача треба бити снажна зависи од величине кухиње (укључујући величину приложених соба, ако их има).

Да бисте сазнали минималне перформансе уређаја, извршите следеће прорачуне:

 1. Помножите кухињски простор према висини зидова;
 2. Затим помножите добијени производ са 12 (ово је стопа размјене ваздуха по сату према СЕС-у);
 3. На крају помножите ову вредност са факторима од 1,5 или 1,7 (за електричну површину за кухање) или са 2 (у случају да имате гасни штедњак);
 4. Сада када сте научили потребну минималну аспиратор перформанси за вашу кухињу, додајте на то још 10% за сваку кривину на канала и за сваки метар своје дужине (од вентканала пре истезање), а још 10% у случају нужде - потребу за уклањање дима , гори мирис, или, рецимо, рибу.

Корак 5. Обратите пажњу на ниво буке

Да ли желите да кувате релативно тишином? Изаберите капу са нивоом буке до 45 децибела. Истина, мирни поклопци су знатно скупљи, а понекад се њихова тишина постиже смањењем снаге мотора.

 • Која врста поклопца је боља - са једним супер-моћним моторним или са два мање моћна мотора? Друга опција је пожељна, јер омогућава капуљачу да не ради превише гласно и истовремено је прилично ефикасна.
 • Повољне капуљаче су увек бучне. Модели са нивоом буке преко 50 дБ могу учинити буку скоро гласном и досадном као сушач за косу или усисивач.

Корак 6. Изаберите врсту контроле

Различити поклопци имају различите контроле: дугме, додир, електронски (са даљинским управљачем) или клизач (погледајте слику).

Екстрактор са клизачем

 • По нашем мишљењу, потребно је дати предност уређаја са тоуцх панел са светлом - то је много лакше за одржавање и чишћење од истуреним дугмади, а затим прети да "заглаве" у масти.

Корак 7. Разумијете додатне функције

 • Скоро сви поклопци су опремљени сијалицама. Овај једноставан додатак често помаже током кувања, тако да у продавници има смисла провјерити позадинско осветљење ради лакшег укључивања и замјене лампе. У идеалном случају, сијалице у поклопцу треба да буду ЛЕД - безбедне, не горују дуго, не загрејавају и лако се одлажу.

Уграђена капуљача са осветљењем

 • У зависности од "преварио" можете видети моделе са 1-2 авио брзином усисни и чак 10. По нашем мишљењу, да плати за обиље брзина има мало смисла, начини 3-4 ће бити довољно за већину не-професионалних кувара.
 • Такође, модерне капуљаче су скоро увек опремљене са тајмером или дугметом за резидуални ход, што омогућава усклађивање рада с пећом.
 • Приликом куповине хаубе, вреди бити сигуран да има сензор резидуалне струје и сензор који вас подсјећа да је вријеме за замјену / чишћење масног филтера.
 • Неки произвођачи (на пример, Сиеменс) су уграђени у поклопац чак и телевизори.

Екстрактор са ТВ-ом

Корак 8. Планирамо дизајн хаубе

Ако одлучите да купите уграђени или привезан модел, онда потреба за одабиром дизајна нестане сам од себе. Али када изаберете камин камин, појављивање случаја игра велику улогу. Ево неколико савета који ће вам помоћи:

 • За класично и "Рурални" ентеријер Вреди изабрати уграђене капуљаче - невидљиве или куполе у ​​ретро или земаљском стилу. Резбарење, вештачки завршено кућиште, уметци израђени од месинганог или старинског сребра - све ово ће бити врло прикладно у традиционалним кухињама. Предности модела ретро стила сада су на тржишту готово сви произвођачи. Иначе, стандардни поклопац може бити прекривен декоративном куполом.
 • Украсна купола за капуљаче и звучнике
  Украсна купола за капуљаче и звучнике
 • Украсна купола за капуљаче и звучнике
  Украсна купола за капуљаче и звучнике
Уграђена капуљача у унутрашњости класичне кухиње

Уграђена капуљача у унутрашњости класичне кухиње

Ретро-хоод СМЕГ у унутрашњости

Изводи у ретро стилу у унутрашњости кухиње

 • За модерни ентеријери Уређаји лаконог дизајна са јасним или заобљеним облицима су погоднији. Можда је обојена и са штампом, са сјајним, мат или хромираним завршетком. Најважније је да њихова величина и облик не би требали бити на штету функционалности технологије, јер се често дешава у пракси.
 • Тако, на пример, препоручујемо да напустите популарне нагибне поклопце као на слици испод. Захваљујући нагибу кућишта, такви уређаји постају неефикасни, иако изгледају сјајно, заузимају мало простора, лако се користе и не дозвољавају високим корисницима да случајно ударају главе на визир.

Коси штедњак у унутрашњости кухиње

Још један несретан примјер избора поклопца - овај "цилиндар" је сувише мали за плочу са 4 горионика.

Цилиндрични облик хаубе у унутрашњости кухиње

 • Боја хаубе је најсигурнији избор у тону фасаде, зида или предњег дела.
 • Најлакше је водити рачуна о металним поклопцима, као и инструментима светле боје, на примјер, металне или бијеле.
 • Најтеже у неги - то су поклопци тамних боја са сјајном површином као на слици испод.
Црна капуљача у унутрашњости кухиње

На црним поклопцима, прашини, отисци прстију, мрље и мрље постаје двоструко приметно

Фото галерија

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

76 + = 85

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map