Hur man väljer en högkvalitativ bordsskiva från spånskivan till köket till ett rimligt pris

Hur man väljer en högkvalitativ bordsskiva från spånskivan till köket till ett rimligt pris

Hur man väljer en högkvalitativ bordsskiva från spånskivan till köket till ett rimligt pris

Med goda driftsegenskaper till ett mycket demokratiskt pris är köksbänk från spånskivor det mest populära materialet för den inhemska konsumenten att göra arbetsytan i köket. Vid första anblicken verkar laminerade bänkskivor av spånskivor vara likartade, men det finns en märkbar skillnad mellan dem. Låt oss försöka ta reda på vad exklusiva bänkskivorna skiljer sig från spånskivan, vars pris inte är detsamma.

Grunden är en spånskiva (DSBP eller spånskiva)

Spånskiva (en förkortning som motsvarar GOST-DSTP) är ett kompositmaterial tillverkat genom metoden för hetpressning från träflis och bindemedel. Tyvärr frigörs syntetiska hartser som utgör DSTP, i exploatering, i luften en formaldehyd, som är skadlig för människor. I enlighet med europeiska standarder är träspånskivor uppdelade i klasser enligt ekologiska indikatorer.

bordsskiva

Laminerade spånplattor är billiga, och därför mest populära

För villkorligt miljövänliga spånskivor i klass E0 minskas utsläppet av formaldehyd till ett säkert minimum. Utsläppen av formaldehyd från E1-klassen är högre, men fortfarande på en acceptabel nivå. ESDP klass E2 är osäker för hälsan, det är mycket oönskat (och i många länder förbjudet) att tillverka möbler för bostadsutrymmen från sådana styrelser.

bord

Några egenskaper hos DSTP. Spånskivorna är mycket sämre än trä, limmade plywood, även MDF, men de är billiga

Spånskivans densitet som produceras under tryck och används för att göra bordsskivorna överstiger densiteten hos träet från vilken de är gjorda, så att plattorna har en högre hållfasthet för kompression och slag. Spånplattans komposit är dock mycket sämre än ett träd som motstår böjning av belastningar. Böjhållfastheten hos högkvalitets DSLP-enheter med hög densitet är exempelvis 25 MPa, tallskog med fuktighet på 15% - 76 MPa, ek - 100 MPa. Det vill säga att bryta spånskivan är det tillräckligt att applicera en kraft tre gånger mindre än att bryta en tallsköld av liknande tjocklek.

Fastighets spånskivor, som måste ta hänsyn till vid tillverkning av möbler, - låg vattenbeständighet, chip dyning när vått material ökas i storlek, framför allt i tjocklek. Linjär deformation av produkter i klass P1 är 33%, villkorligt vattenbeständiga brädor P2 - 22%. Materialet i klass P2 är som regel färgad i grönt, vilket syns i områden utan täckning.

spånskiva toppen

Bordsskivor av spånskiva i sektion

Plastbeläggning (LDPE eller laminat)

Bordsskivor av spånskiva ha en beläggning av dBHL - dekorerade laminat, informellt kallat "laminat" (ej att förväxla med en golvbeläggning - laminerad board) .DBSP erhållen genom komprimering under tryck, har treskiktsstruktur: på det impregnerade hartset från massan (kraft papper) belagt dekorativt pappersskikt med ett mönster belagd med ett transparent skyddsskikt på toppen av melamin polimerov.Promyshlennost producerar ett laminat av två typer: HPLi CPL. Båda är liknande i struktur, men större tryck anbringas vid tillverkning av första, på grund av vad som erhålls HPL tätare. Skiva av spånskivor kök ska lamineras endast hållbara HPL plast.

HPL-beläggning kännetecknas av hög hållfasthet, är resistent mot nötning, fukt, värme, ljus och kemiskt resistent. Får inte smutsig, absorberar inte lukt, kan ha någon färg, mönster och textur. Melaminbeläggning betraktas som en relativt miljövänlig polymer.

För köksbänkar bör du välja produkter som omfattas av laminat med maximal värmebeständighet - 90º (uppfyller 45º och 60º).

plast

Strukturen av dekorerat papperslaminat (laminat)

Laminerad spånplatta

För framställning av arbetsytor används förtjockade spånskivor med medelstor och hög densitet, där en profil väljs på en eller två långsidor - avrundningar görs. På den främre ytan appliceras en dekorativ papperslaminerad plast med ett smältlim.

Tekniken för limning yta vid vilken laminatet passerar jämnt till den övre plattan plan på den rundade kanten kallas "efterformning". Historiskt är dessa rent teknisk term som ofta kallas själva lamin countertop podvornutym av DSP: er på sidan av den avslutande inklädning plastikom.Dlya använda dBHL tjocklek av 0,4 till 1,2 mm.

1
bordsskiva

I efterformningstekniken lutas laminatet på profilsidan och delvis bottenkanten på spånskivan

Hur man väljer en laminerad bordsskiva i köket från spånskiva

För en oerfaren konsument skiljer sig de laminerade bänkskivorna i butiken eller på lageret endast i mönster. Men i själva verket skiljer sig köksbordsskivorna från spånskivan i uppsättningen parametrar, har olika konsumentegenskaper och är naturligtvis olika i pris. Vilka egenskaper borde du vara uppmärksam på och hur man väljer den optimala arbetsytan för ditt eget kök när det gäller kvalitet och pris?

Tjocklek på bänkskivan

I försäljningen är det möjligt att hitta laminerade bänkskivor med olika tjocklek, oftare följande:

 • Från hög densitet DPTP - 18, 28 och 38 mm.
 • Med medium densitet DPTP (upplyst) - 50 mm.
arbetsyta

Den tjockade 50 mm arbetsytan ser mycket noggrann ut

 • Kombinerade bänkskivor - 60 mm. De är plattor där ytterkonturen är tillverkad av DSTP, och den inre fyllningen för viktminskning är gjord av en honungskartongstruktur liknande den som används för att göra dörrar.
bordsskiva

Kombinerade bänkskivor av kvalitet är inte mindre starka än de fasta som tillverkas av spånskivor med hög densitet. Men vid tidpunkten för sågning och skärning av hålen för de inbyggda apparaterna måste plattan förstärkas genom att man monterar ett styvt insats i zonen av bikakestängningen

Vilket material är bättre för köket? Vi rekommenderar inte 18 mm brädan till arbetsytan, den är mer lämplig för fönsterbrädor, kontorsmöbler. Tja, kanske, med en mycket begränsad budget.

I CIS-länderna är den mest populära storleken 28 mm. Mer eller mindre hållbart och billigt, prisvärt alternativ för ett budgetkök. I västeuropa, där invånarna lever bättre än vår, är standarden en bordsskiva för ett kök av spånskiva 38 mm, mindre ofta (huvudsakligen i Italien) - 40 och 42 mm. Man tror att 38 mm - den optimala tjockleken på plattan, med hänsyn till parametrarna av tillförlitlighet / vikt / pris. Om tjockleken är större kommer produkten att vara för tung. Plattan ser 38mm solidare än den relativt tunna 28mm. På denna tjocklek beräknas dimensionerna för de inbyggda plattorna och grillen. När den monteras i en 38 mm bänkskiva, sträcker ingenjören nerifrån.

"Tjocka" bänkskivor från spånskivor 50 och 60 mm är inte starkare än 38 mm, men de ser väldigt imponerande ut och kostar mer. De används oftare för exklusiva möbler.

profil tjocklek

Vanliga tjocklekar och profilformer

Tabletop dimensioner

Mått på köksbordsskivor i bredd bestäms av deras syfte:

 • För arbetsytan, ligger längs väggen, använda bredden av plattan 60, åtminstone 62 cm. Profilerad och har fodrad laminat avrundning endast en sida långsida, och den andra har en rak kant.
 • För oskyddad arbetsyta, bar eller köksö bordet frisättning produkter bredd 64 cm och 90 cm. Sällan, men det finns plattor 120 cm. Breda brädor, både långsidor är profilerade och slutade med laminat.

Längden på bordsskivorna för olika tillverkare skiljer sig, de vanligaste storlekarna är 300, 360, 400 cm. Den maximala storleken är 600 cm.

sortiment av produkter

Storleksintervallet för produkter från en av de kända tillverkarna

Postforming - sidokantprofil

Bänkskiva i köket av DSP kan ha två typer av sidoprofil "obstruktion" och "hem". När det finns en blockering avrundning endast i toppen, är laminatet viks vid sidan nertill storonu.Pri avrundning två - topp och botten är laminatet viks vid sidan och den nedre ytan av plattan.

sidoprofil

Eventuella varianter av sidprofilen

LDPE-tjockleken är något större än tjockleken hos det polymeriserade papperet, som limes till produktens bottenyta, så laminatet sticker ut något. Ibland kallas denna ledge en dropper, vilket innebär att vattnet, tömning längs sidokanten, inte kommer att spridas över den nedre ytan, men faller ner. Således kommer skyddsflödet från bordet att skyddas från nedre raden av skåp.

Faktum är att en liten skillnad i höjden av skyddande och dekorativa beläggningar inte räcker till för att tömma vatten. En högkvalitativ bänkskiva i spånskiva kommer att ha ett snittdropp, vilket är en speciell plastprofil, avgränsande papper och laminat.

bordsskiva

Bordsskivan i fotot ligger "upp och ner", vi ser bottenytan. Laminat, böjt på profilkanten och den nedre skyddande beläggningen är uppdelad med en polyuretandropp, den är svart

Bordsskiva med rak plastkant

Förutom profilerade, använder köksmöbler också laminerade plattor med rak kant, täckt med en tjock (2-4 mm) och stark plastkant. Utåt, ganska attraktiv lösning.

kökstopp

Vänster - köksplatta med rak plastkant, höger - postforming

Använd ett laminerat material med en rak kant meningsfullt när du verkligen vill ge arbetsytan en komplex krökt form och det finns inga pengar för akrylpolymer eller sten.

arbetsyta

Arbetsytan hos den krökta formen kan inte byggas från efterformning, men den raka plastkanten är väl böjd

Kanten behöver inte nödvändigtvis matcha arbetsytans färg och detta ger ytterligare möjligheter i konstruktionen.

bordkant

Den lätta plastkanten på bordet matchas i färg med fasader och gör en effektiv kontrast till arbetsytans mörka laminat

Hörnkök från spånskiva med rak kant är ännu enklare att installera än med ett stolpbord. Det är lättare att göra en snygg samling av två vinkelräta plattor. Men man måste förstå att kvaliteten på kantlimmen borde vara idealisk. Vid den minsta avvisningen kommer plasten att avta, vatten kommer in i gapet och toppen kommer att svälla.

plastkant

Om plastkanten är lossad blir spånskivan våt och sväller. Reparera det är inte föremål för det, det är nödvändigt att ändra

Laminerad platta med metallfransning

En pålitlig och effektiv version av ytfinen på bänkens sidoyta är metallkantning med aluminiumprofil eller rostfritt stål. Profilen håller sig väldigt fast, inte rädd för oavsiktliga strejker. Metallkantning är av två typer:

 • Enkel planka, installerad i slutet av "vnatyag", på grund av vilken och håller. Kanten på plattan bör täckas med en skyddsfilm eller smutsas med tätningsmedel.
kantning

Kantning från en aluminiumprofil. Vid kantning använder vinklar speciella vinklade dockningselement, externt och internt

 • Dubbel planka, där det första inre elementet är fastsatt i slutet av plåten med skruvar och företrädesvis en tätningsmedel. För det andra klickas det yttre elementet i den första.
kantning

Mellan de yttre och inre profilerna av dubbelmetallkanten, en kabelkanal

Dubbelstången gör att du enkelt och enkelt kan ordna belysningen under bordsskivan: i kanalen mellan lamellerna finns utrymme för eltråden och den yttre profilen som sitter utifrån plattan döljer LED-remsan.

bakgrundsbelysning

Bakgrundsbelysningen ser väldigt imponerande ut, speciellt när man använder dörrar med integrerade handtag, med ett inslag på de nedre skåpen

Den enda lilla bristen på kantprofil av metall - ett litet "steg" på kanten av arbetsytan. Skaka av papperskorgen från bordet med den vanliga rörelsen fungerar inte.

Yta ritning och textur

Tillverkare erbjuder ett brett utbud av färger och mönster av laminat. Vilket av de många alternativen att välja är en smakfråga.

Vi uppmärksammar bara ett ögonblick: hur gör hörnkök från spånskivor, beroende på typ av ritning på arbetsyta. Idén om en vinkelrätt samling med två plattor. Förbindelsen av element med ett likformigt mönster (till exempel efterbildning av en finkornad sten), som produceras med eurosågsmetoden, är nästan omärkbar. Med ett stort mönster, särskilt linjärt, är fogen vid en vinkel på 90º klart synlig.

arbetsyta

Ytan med ett litet mönster, som simulerar en kvartsfog är knappast märkbar. Det skulle vara nästan osynligt om ugnen är lite mörkare

arbetsyta

Sammansättningen av två delar av arbetsytan med ett linjärt mönster är tydligt urskiljbart. På bilden - toppen av spånskivan med en rak plastkant

Yttexturen kan också vara annorlunda, men som regel liknar det ett laminats mönster. Om mönstret imiterar naturligt trä, upprepar texturen mönstret av träfibrer. Enfärgade toppar är oftast faktura under shagreen hud.

Matt och glansiga ytor är populära. Alla är bra, men det är nödvändigt att ta hänsyn till att den extremt effektiva glänsande bänkskivan med felaktig hantering snabbt täcks av repor och förlorar sin attraktionskraft.

laminat

Valet av färger, mönster och texturer av laminat är väldigt bred

Kostnaden för bordsskivan för köket från spånskivan och dess kvalitet

Hur mycket kostar bänkskivan till köket? Det beror på vad. Till exempel är en budgetplatta med en tjocklek av 28 mm, fodrad med ett tunt laminat på 0,5 mm, cirka 1500 rubel per löpande mätare. Postformning 38 mm med laminat 0,8 mm - ca 2400 gnid / smp. En importerad bänkskiva med en beläggningstjocklek på 1,2 mm tjock kommer att "höljas" med 5000 g / m.p. Förtjockade tallrikar 50 och 60 mm från en bra tillverkare kommer att kosta ännu mer. Skillnaden i priset på postformning och produkter med rak kant av plast är inte stor. Men metallkantremsan, speciellt den dubbla, är ganska dyr.

Det bör förstås att priset på produkten och dess kvalitet är beroende av varandra. Högkvalitativa dyra laminerade produkter med korrekt hantering används i många årtionden. En bänkskiva till köket från spånskiva, vars pris är minimal, efter 5-10 år blir obehörigt.

Hur man väljer en köksbänk

Så hur väljer du en köksbänk? Om budgeten tillåter det är det naturligtvis bättre att beställa en dyr E0 klassplatta med ett snittdropp från en känd tillverkare med en tjocklek av 38, 50 eller 60 mm med ett 1,2 mm laminat för efterformning och åtminstone 1,8 mm om plattan har en rak kant.

För de som har en begränsad budget rekommenderar vi att du köper produkter som inte är tunnare än 28 mm med en beläggningstjocklek på minst 0,8 mm. Detta är ett acceptabelt alternativ för pris / service-förhållandet.

I vilken version som helst måste spånplattan vara fuktbeständig (klass P2), belagd med HPL beläggning, värmebeständighet - 90º, miljöskyddsklass inte lägre än E1.

Vare sig att välja postformning eller en analog med en rak kant är en fråga om design.

Monteringsfunktioner

Vi beskriver inte tekniken för att installera laminerade bänkskivor. Vi noterar bara några viktiga punkter som måste beaktas vid montering av möbler:

 • Spånskivan bör stödjas längs hela längden, ingen del av den ska "hänga i luften". Stödena är skåpens väggar och ribban i förstyvningen mellan dem. En brist i stödet vid platsen för de inbyggda apparaterna (t.ex. diskmaskin) upp till 60 cm är tillåten.
 • Bänkskivan ska fästas på vart och ett av de nedre skåpen med skruvar genom stiften eller hörnarnas ribbor. Skruvens vinkel är inte mindre än 50 cm.
 • Alla skivor och sågade ändar av träspånskivan, som inte är täckta med en skyddande film, inklusive öppningar för inbyggd teknik och tvättning, måste försiktigt smutsas med silikonförtätningsmedel.
tätningshantering

Spånskivans osäkrade ytor ska behandlas med tätningsmedel

 • I spånskivan är det möjligt att dra åt skruven på ett tillförlitligt sätt en gång, det kommer normalt inte att hålla igen. Om det för första gången inte var möjligt att göra det är det bättre att byta fixeringspunkten eller häll ett par droppar epoxilim i hålet.
 • Hålen för den inbyggda tekniken i bänkskivan görs bäst direkt på monteringsplatsen. Om leverantören beställer en produkt med ett redan förberedt hål ska det transporteras med särskild försiktighet, det kan helt enkelt bryta ner
 • Anslutningen av plattorna i hörnköket bör endast göras med hjälp av speciella skruvband, det här är det enda pålitliga sättet att fixa dem.
fixering

Fixering av två delar av hörnplattan gjord av spånskiva är gjord med hjälp av speciella skruvband

Funktioner av funktionen av laminerade bänkskivor

Först ska vi sprida ett par myter fördelade av skrupelfria säljare av möbelkomponenter:

Myt 1: Du kan skära mat på ett laminerat bord. Var där! Om varje dag att skära med en kniv på plast, kommer den nästa dagen att täckas med repor, och om några månader kommer det att finnas ett hål i det. Och för att återställa laminatet, till skillnad från sten, akryl eller trä, är det omöjligt att plattan bara kan bytas ut. Användningen av ett skärbräda för skivning av produkter kommer att hålla bordsskiktet intakt och intakt.

Myt 2: På laminatgolvet kan du sätta disken direkt efter att den tagits bort från plattan. Och det här är inte heller sant. Den maximala värmebeständigheten hos plast är 90º. Vattenkokpunkten är 100º.

Om vi ​​avlägsnar från kokaren en nykokt kruka med soppa eller en vattenkokare med en platt botten och lägger den på en laminerad yta, är det mycket troligt att plasten kommer att avta från spånskivan och deformeras. Det kommer att bli en svullnad - en smidig cirkel, som upprepar formen av pannan. Men stekpannan kan värma upp mycket mer, därför kan det vara en mörk fläck som bränner. Det är sant att stekpannan snabbt kyler och svullnad av plast, sannolikt kommer inte att hända.

Slutsats: Efter avstängning av kokplattorna måste disken först svalna på en tallrik eller ett keramiskt stativ.

laminerad yta

En visuell bekräftelse på det faktum att heta maträtter från spisen inte kan omedelbart flyttas till en laminerad yta

I allmänhet är laminerade köksbänkar ganska opretentiösa: om du inte skär dem, skrapa inte och inte överhettas, tjänar de trogna i många år. För att rengöra laminatet kan du använda hushålls rengöringsmedel.

Hur man tar bort en skrapa från ett laminat

Nu en fråga som intresserar många läsare: hur man tar bort en skrapa från ett laminat? En djup rep kan förseglas med vax, som används för att reparera laminatgolv. Reparationsstället kommer dock fortfarande att märkas och vaxet kommer inte att vara länge vid konstant fuktighet och exponering för fetter på arbetsytan, det måste uppdateras regelbundet. En grundig repa kan poleras med den minsta nazhdachkoy och poleras med en filt på den glansiga ytan. Slip med en filtkrets, monterad på en borr eller en bult, måste vara mycket noggrant, för att inte "bränna" laminatet. Slipning kan helt ta bort en grundig repor, men genom att göra det gör vi det skyddande transparenta melaminskiktet tunnare och minskar bänkens livslängd. Återigen noterar vi att laminatet inte är helt reparerat, det är nödvändigt att hantera den papperslaminerade beläggningen noggrant.

Video lektion: restaurering av laminerad spånskiva

Avlägsnande av en rep på en laminerad spånskiva med hjälp av reparationsvax visas. Tyvärr kommer inte vax att vara länge på det aktivt köksbordet, det måste uppdateras regelbundet.

Vi berättade grundläggande information om laminerade bänkskivor, storlekar och priser, deras egenskaper och egenskaper. Vi hoppas att det kommer att vara användbart för läsare som planerar att ordna sitt eget kök. Minns att inte alla möbelkomponenter är lika kvalitativa, och obehöriga besparingar kan "komma ut i sidled". Vi rekommenderar att vi följer våra råd om att välja bänkskivor och köpa möbler från tillförlitliga leverantörer med gott rykte.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

48 − 39 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map