Hemfrysare: Vad ska man titta efter när man väljer en modell

Hemfrysare: Vad ska man titta efter när man väljer en modell

Hemfrysare: Vad ska man titta efter när man väljer en modell

I många hemmafruar är den fräscha friteraren förknippad med mat som inte är särskilt hälsosam för hälsa: pommes frites, nuggets, chips och andra "läckerheter" av snabbmat. Med hjälp av denna apparat kan du dock laga både mästerverk av högkök och ganska traditionella rätter - från favoritdunkor, croquettes och pajer från farmor recept till utsökt tempura från grönsaker eller skaldjur. Låt oss betrakta mer detaljerat särdrag hos denna mirakelanordning. Kanske blir det en plats för honom i ditt kök?

Vad behövs friteraren för?

Huvudsyftet med enheten är att värma och underhålla oljans optimala temperatur för snabb tillagning. I maskinens kapacitet fylls fettet inte lägre än minimimärket, den önskade temperaturen är inställd, varefter friteraren kommer att ge en signal eller släcka värmelampan. Det återstår att sönderdela produkterna på gallret, sätt dem i den heta oljan och ta bort efter matlagning.

fritös

Gyllene skorpe - ett kort av rätter från friterad

Till noten! Samma olja kan användas flera gånger, men du kan inte lägga färska till redan kokta.

Naturligtvis finns det också ett "hem" alternativ - för att värma fettet i en kastrull eller annan lämplig behållare. Men med denna ersättning kan rök, obehagliga luktar, oljeväxter och stänk inte undvikas, och kokpunkten kan inte styras utan speciella termometrar. En djupfrysare är en apparat som hjälper till att undvika sådana problem. Fry i det är mycket bekvämare och snabbare än i hemlagad fritering, och oljeförbrukningen är betydligt mindre.

frityrkokare

Hemlagad fritering kräver skicklighet och konstant kontroll

Nackdelar med enheten är också uppenbara: Fettkokad mat ingår inte i den vanliga kostvanen hos de flesta familjer (särskilt där det finns små barn), så det är osannolikt att det dagliga behovet av en sådan hjälpen kommer att uppstå. Men ibland vill du verkligen göra dig till krispiga bakverk eller överraska gäster med heta aptitretare med en aptitretande skorpa!

fritös

Bara 10 minuter i den fräscha friteraren - och pommes frites är redo!

Till noten! Forskare har funnit att skadliga karcinogener bildas när oljan värms över 200 grader, så hälsorisken kan minskas om du ställer in temperaturen vid 150-180 ° C.

Grundläggande parametrar för att välja en modell

Laddningskapacitet och material på skålen

Universal frityrare är konstruerade för att ladda från 0,5 till 5 liter olja, professionella apparater rymmer mer än 10 liter. Valet av modellens volym beror på antalet personer i familjen och användningsfrekvensen. Till exempel är 1-2 personer friterande med en minsta volym på 0,5-0,7 liter lämplig. Detta räcker för att göra ett par mellanmål eller samma pommes frites. Om familjen har fler än 4 personer, välj en modell med en kapacitet på 2 liter. Men den "gyllene mitten" är en djupfrysare för ett hus med en 1,5-2 liter kopp i rostfritt stål eller aluminium med non-stick beläggning.

Viktigt! Välj en modell med en flyttbar skål - det är lättare att tvätta efter användning än hela apparaten.

stekelement

Ju mer borttagbara element, desto lättare är det att bry sig om frityrkokaren

En annan obligatorisk del av enheten är en korg för produkter. Och om skålens kapacitet mäts i liter, är gallret i kilo potatis, skuren i skivor för "pommes frites". Till exempel kommer en korg för en friterare med en skål med 1 liter att hålla omkring 0,5 kg produkter. Det är värt att klargöra dessa två parametrar när de köper, för att korrelera dem med dina familje behov, och att välja en lämplig enhet för storleken kommer inte vara svår.

penna

Handtaget på gallret ska vara bekvämt och säkert

Till noten! För att minska oljeförbrukningen erbjuder vissa tillverkare modeller med en lutande roterande skål och ett nät. Men dömande av konsumenternas åsikter, stannar en sådan enhet inte alltid jämnt, och den berömda "friterad" skorpan lämnar mycket att önska på grund av den konstanta doppningen från kokande olja.

friteringsarbete

Frityrens princip med en lutande skål

Värmeelement och frityrfiltreringssystem

TEN - den viktigaste delen av djupfryaren, som beror på hur snabbt värme och matlagningsprodukter är. Genom designfunktionerna skiljer man två typer av värmeelement:

 1. Öppet i form av en spiral, som placeras på botten av enheten. Värmer oljan snabbt, men ojämnt - vid väggarna kan vätskans temperatur vara lägre än i mitten av skålen. Dessutom håller partiklarna av produkter fast vid spiralens krullar, och det blir svårt att tvätta behållarens brunn.
 2. .Stängd (disk) - monteras under botten av skålen, så det garanterar en jämn uppvärmning av oljan. Även om det i jämförelse med spiralanordningar är hårddiskar dyrare, men underhållet och tillförlitligheten i TEN är värt skillnaden.
fritös

Fryer med spiral TEN

För att säkerställa att köket inte sprider lukten av kokande olja, är friterare utrustade med ett filtreringssystem. Sådana rengöringsmedel kan avlägsnas eller inbyggas (det är lättare att ta hand om demonteringsdelar och ersätta dem med nya i tid).

filter

Närvaron av ett filter gör friterarens arbete mycket bekvämare

Mer noggrant filtrerade luftkombinationer med flera lager - de ger pålitligt skydd mot oljeväxter och från att laga lukt. Men enkelskikt (vanligtvis kol) kräver ofta ersättning och hoppa över lukt.

Till noten! I vissa modeller finns filter som renar oljan från brända matpartiklar. Detta låter dig använda friteraren flera gånger, men glöm inte att förekomsten av skadliga cancerframkallande ämnen inte beror på graden av öppenhet i oljan.

Husmaterial

Frityrhuset kan vara tillverkat av metall eller plast. Även om vi är vana vid att överväga metallprodukter att vara mer solida, pålitliga och kvalitativa, i själva verket i moderna apparater pratar vi mer om designens skönhet.

1
frityrkokare

Rostfri fritål är mer lämplig för kaféer och restauranger

Dessutom kommer metallanordningen att ha större vikt och pris, och det kommer att bli nödvändigt att ta hand om det inte mindre än bakom plasten. Från ytan av båda materialen är det nödvändigt att ta bort fett, damm och andra föroreningar i tid, annars kan det inte prata om spektakulärt utseende. Visst, plast har en annan nackdel - med tiden eller från solen kan vit färg ändra skuggan till smutsig grå eller gul. Därför är det bättre att titta på modellen med en färgad kropp - guld, röd, blå, svart.

fritös

Fryer med plasthölje

Vi rekommenderar att uppmärksamma sådana uppgifter:

 • Dekselns utformning är bra om det har ett fönsterfönster av värmebeständig plast som gör att du kan bedöma skorpans färg och bedöma produktens omfattning utan att öppna enheten.
 • Ben - enheten med kokande olja bör ha ett stabilt stöd. Därför är det viktigt att benen är gummerad eller utrustad med sugor.
 • Grid handtag och själva apparaten måste vara tillverkad av värmebeständig plast.

Viktigt! När du väljer enheten, se till att den är utrustad med värmeisolering, så att det inte värmer upp väskan under drift.

Styrenhet

Moderna friterare kan utrustas med elektromekaniska eller elektriska styrsystem. Den första - lätt att hantera, billigare att reparera, men behöver mer kontroll än enheter med en autonom enhet. Elektriska frityrkokare gör att du kan ställa in en mer exakt temperatur och minimera personens deltagande i matlagningsprocessen. Det är sant att sådana modeller är en storleksordning högre än elektromekaniska.

http://akval.ru/images/detailed/45/1531_1.jpg?t=1435712061

Modell med programval och temperaturkontroll

Eftersom enheten är väsentligen enkel försöker varje tillverkare att ge en "twist" till sin produkt och utrusta den med ytterligare funktioner. Såvitt de är praktiska och nödvändiga - bestämmer du, men glöm inte att antalet alternativ direkt beror på hur mycket friteraren kostar.

Många älskarinnen kommer säkert att hitta sådana tillägg användbara:

 • Temperaturjustering är kanske den viktigaste funktionen, utan det är inte värt att köpa en friterare alls, för att bara koka oljan, som redan nämnts ovan, är det möjligt i en kastrull på en konventionell spis. Och förberedelsen av många rätter kräver precision, annars kan produkterna hålla sig fuktiga och utomhus - brinna. De flesta modeller är utrustade med en inställning som gör det möjligt att ställa upp värmningstemperaturen från 100 till 200 grader.
 • "Kallzon" - Om temperaturen hålls under oljepannan mellan TEN och botten av enheten, kommer produkterna inte att brinna till skålen och oljan i sig håller längre smakkvaliteter.
 • Automatisk avstängning med termostat - stoppar uppvärmning efter att ha uppnått den angivna temperaturen och förhindrar självantändning.
 • Timer - det är nödvändigt att programmera steketiden, och du kan säkert göra andra saker, eftersom friteraren efter det att termen löper ut låter ett pip. Ultramoderna modeller kan utrustas med en avtagbar timer som kan kopplas från och sätta i fickan efter att frityrgården startat.
 • Automatisk oljeavtappning är en funktion som hjälper till att ta bort fett efter tillagning, och i närvaro av ett speciellt filter samtidigt och rengör oljan för vidare användning.

Till noten! Många friterare kan också användas som en fondue - att smaka bitar bröd, kakor och frukt i smält ost eller choklad. Men detta kräver att enheten har möjlighet att ställa in och bibehålla temperaturen långt under kokande olja (till exempel smälter ost vid 60 grader och choklad på 45-50). Den fräscha friteraren bör innehålla speciella långspettar för gnistrande delikatesser.

fritös

Fryer med fondue funktion

Frit utan olja - fake från producenter eller ett alternativ till hälsosam mat

Den största nackdelen med rätter som är kokta i djupfett kallas en stor mängd smör, där mat är beredd. Vissa tillverkare tog hänsyn till detta ögonblick, och friteraren utan olja verkade på marknaden.

fritös

Fryer-aerogrill

Men även en sådan mirakelassistent kan inte helt bli av med fett. En minimal mängd olja krävs fortfarande, till exempel för att bearbeta ett kilo potatis, du behöver ungefär 2 matskedar. Enheten arbetar enligt principen om aerogril: fläkten värmer upp och cirkulerar varm luft, som innehåller oljepartiklar. Produkterna värms och kokas under ånga. Men tiden för tillagning spenderas 3 gånger mer än med en vanlig frityrkokare, men maten blir mjukare, med en gyllene skorpe.

luftfrysare

I en luftfuktighet tillsättes olja direkt till produkterna

Till noten! Denna enhet har en viktig nyans: även om oljekonsumtionen för stekningen faktiskt är flera gånger mindre, kan det i själva produkten vara större än vid matlagning i en standardfrystning. Faktum är att när man arbetar med en airfryer bildar skorpan inte omedelbart, och oljan tränger djupt in i matlagningen. Därför är det vettigt att prata om att spara, men det är knappast en fråga om hälsosam mat.

Hemligheter om korrekt användning av friterad

För att laga de perfekta pommes frites, favoritkakorna från barndomen "brushwood", krispiga kycklingvingar eller andra rätter som är så vackert producerade i den fräscha friteraren, bör du följa enkla regler:

 1. 1.Välj "rätt" olja - för stekning endast lämplig raffinerad, raffinerad, idealiskt - och deodoriserad. Mat med olivolja eller majsolja har en speciell smak och en trevlig eftersmak. På kvalitet vegetabilisk olja kan du steka kött eller fisk 2-3 gånger, smet och produkter i smeten - 3-4 gånger, och pommes frites - upp till 6 gånger.
 2. 2. Till vegetabilisk olja kan upp till 10% bakat djurfett tillsättas, men endast en hög grad av rening.
 3. 3. Sätt i djupfrysterns produkter torkade från överflödig fukt - så oljan blir mindre skum och stänk, och filtren kommer att hålla längre.
 4. 4. För att göra en "rätt" pommes frites, kan du självklart köpa en halvfabrikat, som redan har skurits med perfekt brusochkami. Men för att forma skörden stekar producenterna de bearbetade potatiserna i vegetabilisk olja, och det här är extra kalorier. Förbered brusochki själv: du kan skära potatisarna med en kniv, i en kombination eller på en rivare med en speciell bilaga, och bli av med överflödigt stärkelse hjälper till att suga skivorna i vattnet i 10-15 minuter.
kartshka

Själv är det inte så svårt att laga pommes frites

 • Inte saltmat stekt, annars kommer skorpan inte att bildas och maten kommer bokstavligen att vara mättad med fett. Undantaget är marinerade bitar kött eller fisk, men de måste vara inslagna i ett lager av osaltad smet eller bröd. För att få maträtten att smaka, strö omedelbart efter rostning med fint salt och kryddor.
 • Glöm inte att tömma oljan efter tillagning (även om du tänker använda den igen), och tvätta behållaren och nätet med fett noggrant. Använd bara mjuka svampar och icke-aggressiva tvättmedel för att undvika att skada skiktets non-stick beläggningsskikt.

Video: Vad man ska leta efter när man köper en djupfrysare

Och om du fortfarande tvivlar på vilken friterare du vill köpa för ditt kök, be om hjälp från en snabbköpskonsulent. De kommer inte bara att ge råd till bra tillverkare och kommer att berätta om "stoppning" av enheten, men kan också ordna en visuell demonstration av arbetet med den modell du vill ha.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

64 − 58 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map