Hur man beräknar kraft och prestanda av spisar

Hur man beräknar kraft och prestanda av spisar

Hur man beräknar kraft och prestanda av spisar

Utbudet av köksfläktar för plattor är enormt, modellerna har olika former och storlekar. Men utseendet i denna teknik är inte det viktigaste. Viktigare är de tekniska parametrarna för kraften och volymen av luften som pumpas. Funktionalitet är viktigare än estetik. Det är bara den kompetenta ingenjören som är i stånd att exakt utföra beräkningen av utloppet från huven till köket. Vid valet av utvinningsutrustning för lägenheter och privata bostäder används emellertid ofta förenklad formler. Överväg hur du ska använda dem korrekt och tolka resultatet av beräkningarna på ett adekvat sätt.

Typer av huvor till köket och kraven i standarderna

När du lagar mat på ugnen, är avdunstning, sot, obehaglig lukt oundviklig. Från allt detta måste köksrummet kasseras omedelbart, annars kommer det att vara möjligt att glömma det bekväma mikroklimatet och renheten i köket. Det kommer att vara nödvändigt att spendera stora ansträngningar på att tvätta hällen och väggarna runt från fettplåten, och hålla också fönstren öppna för luftning.

extrakt

Köksflänsen ska vara vacker, produktiv och dimensioner större än hällens yta

För bagerier och butiker för att laga matuttag är ett måste. I stugan eller lägenheten lämnas anläggningen till ägarens eget gottfinnande. Enligt byggnadsstandarder är bostadshus utrustade med naturlig eller tvångsventilation. Men även för ett litet kök i detta system är det ofta inte tillräckligt med luftbyte.

Hushållens köksfläktar består av:

  • huset;
  • elmotorn;
  • fläkt;
  • luftreningsfilter;
  • belysningselement.

De kan arbeta i dragnings- och cirkulationsläge. I det första fallet suger rumsluften ut ur rummet, ersätts av en ny från ventilationssystemet. Och i det andra pumpas det genom interna kolfilter och återgår till rummet tillbaka redan rengjort.

Viktigt! Att ansluta huven till befintliga ventilationskanaler kan störa dess funktion, inte alla kanaler är konstruerade för att öka belastningen.

För ren extraktionsutrustning är det nödvändigt att utrusta kranen i ventilationskanalen, som inte alltid ser estetiskt tilltalande ut. Plus, för dess effektiva arbete kräver ett kontinuerligt flöde av frisk luft från utsidan. Utrustning med recirkulation är lättare att installera, men dess kolfilter måste ändras minst en gång per år.

Utvinningsteknik

En mängd olika mönster för utvinning av apparater för kökspisar

Det bör klart inses att köksutdragaren, oberoende av modell och kraft, är utformad för att rengöra och avlägsna förorenad luft uteslutande från plattans yta. Rymden under taket är inte tillgänglig för henne, så det är så viktigt att välja ventilationsmetod enligt hällens storlek.

Huvudets produktivitet beräknas i kubikmeter per timme - det här är den volym luft som den kan pumpa genom sig själv. Effekten mäts i kilowatt, vilket återspeglar den mängd el som förbrukas under drift. Du kan inte förväxla dessa två värden.

Kravsnormer! Utsläppsutrustningens produktivitet måste vara sådan att om en timme hela luften i köket i en lägenhet eller ett privathus förnyas minst tio gånger.

Enligt SNiPs måste ventilationsutrustningen, som innehåller extraktor, under en timme, helt uppdatera luften i rummet flera gånger under drift. För kök i lägenhetshus bestäms detta värde vid 10-15. Det beror på typ av platta, fläktens driftsläge och andra faktorer. För att förenkla beräkningarna antas denna koefficient vara 12.

Hur man beräknar effekten av extraktionsutrustningen

Huvudets prestanda är direkt relaterad till dess prestanda. Ju mer det är möjligt att pumpa luft, desto starkare är det fläkten, som behöver en elektrisk motor att fungera.

1
extrakt

Rekommendationer för produktivitet, beroende på familjens storlek och mängden matlagning

För utrustning som är ansluten till ventilationskanaler som endast används i sugläge, bör produktiviteten beräknas på grundval av kanalernas tvärsnitt. Gör detta utan teknisk kunskap och design av hemmet är nästan omöjligt. En beräkning av områdets dragkraft är endast lämplig för recirkulationsmodeller. Till skillnad från det första alternativet påverkar deras kapacitet inte ventilationskanalens storlek.

Den enklaste formeln för beräkning av området

Den klassiska beräkningen av produktiviteten hos en köksfläkt - multipliceringen av kvadraten i köket, dess höjd och koefficienten 12. Den erhållna siffran är emellertid mycket villkorlig. Det tar inte hänsyn till många faktorer.

Med denna formel kan du beräkna parametrarna för ideala förhållanden:

  • matlagning på en elspis;
  • ett kök med stängda dörrar och fönster;
  • Ett rektangulärt kök utan ett överflöd av dekorativa läckerheter.

Om en gasspis används för matlagning, ska koefficienten 12 ändras utan att tveka med 20. I detta fall måste avloppet avlägsnas från köket och produkterna av gasförbränning, förutom rök. Plus, i varje scenario är det värt att lägga till 15-20% för aktien.

output effektivitet

Beräkning av utblåsningsutrustningens produktivitet enligt kubitorn i köket

Ytterligare 25-30% av effekten måste sättas till kolfiltret. Det skapar ytterligare motstånd för passage av luftflödet.

Viktig nyans! Beräkningar av kapacitet och kapacitet för ritning bör utföras från området i köket och angränsande rum, om de inte är inhägnade från den första.

Om dörren till köket alltid är öppen eller istället för en båge, beräkna parametrarna för avgaserstekniken bör baseras på den övergripande kvadraturen hos de intilliggande lokalerna. Detsamma gäller korridorer, samt kombinerade vardagsrum eller hallar. Frånvaron av barriärer ökar volymen av behandlad luft, eftersom det ständigt cirkulerar mellan köket och angränsande rum.

Beaktande av ytterligare faktorer

Ovanstående produktkalkyl beräknas för extraktion med recirkulation. Om tekniken fungerar i avgasläge, sänder flödet till ventilationen, påverkas dess effektivitet starkt av ventilationskanalernas genomströmning. Det är självklart möjligt att öka volymen av luft som pumpas genom en smal axel på grund av den ökade motoreffekten, men detta leder till ökad buller från driftfläkten och överhettning av elmotorn.

output effektivitet

Ungefärliga index för den önskade produktiviteten hos huven i köket

I de flesta privata och flerlägenhetsbyggnader överstiger ventilationskanalerna inte 125 mm i sektionen, vilket gör det möjligt för dem att pumpa genom 400 m3/ h luft. Om du installerar en huva i köket med mer prestanda, kommer det lite att användas från det. Dessutom har luftkanaler ofta ojämnheter, smalnar och vrider inåt vilket ytterligare minskar deras genomströmning.

Viktigt! Effektiviteten hos köksflänsen beror på driftsättet och sättet för installationen, rummets kubik, typ av skylt och konstruktionsegenskaper hos ventilationskanalerna.

Om du följer en förenklad beräkning, då för ett litet köksområde, är det tillräckligt med en motor med låg effekt. Formler är emellertid formler och sunt förnuft gör aldrig ont. Ett litet rum luktar från plattfyllningen snabbare och deras koncentration är i detta fall en storleksordning högre än i ett rymligt kök. För ett mycket litet rum där mat är beredd är det nödvändigt att välja en teknik som är starkare än de beräknade indikatorerna.

Välja en köksfläkt: brus mot prestanda

När effekten ökar ökar ljudet från avgassystemet. Överdriven buller snabbt tröttsam hemmafru, kokt mat som ett resultat kan visa sig vara olämpligt att använda.

bord

Den moderna avdragaren för hemkök på jobbet gör brus på 40-45 decibel

Hushållsfläktar är utrustade med asynkrona elektriska motorer, vilka, till skillnad från kraftaggregat i dammsugare eller borrar, fungerar mycket tystare. Men när de slås på med full effekt blir bruset märkbart. Endast vid små och genomsnittliga varv skapar de inte obehagliga känslor.

Tips! Den optimala huven är en modell med justerbar kraft och flera driftsätt.

Helt ljudfria köksapparater existerar inte. Tillverkare gör allt för att minska bullret, men de är långt ifrån allsmäktiga. Samtidigt beror ljudintensiteten inte bara på elmotorns och fläktens kraft utan också på renheten hos filtren och luftkanalerna. Utan regelbundet underhåll kommer utdragaren bara att ge huvudvärk istället för komfort.

Video: hur man väljer huven för optimal design och prestanda

Köksavgaser är en del av det tvångsventilerade systemet, så beräkningen av dess effekt och kapacitet bör utföras tillsammans med utformningen av all ventilation. Ovanstående formler kan du navigera i de beräknade och nödvändiga siffrorna. För de flesta hushållskök är det tillräckligt. Om du vill ha maximal effektivitet och stabilitet i ditt arbete, är det bättre att vända dig till proffs för noggranna beräkningar.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

2 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map