Det brådskande behovet: hur man väljer rätt knivar för köket

Det brådskande behovet: hur man väljer rätt knivar för köket

Det brådskande behovet: hur man väljer rätt knivar för köket

Även om du utrusta ditt kök med den senaste tekniken, fylla den med mixer, matberedare, fritösen, pannkaka maker och annan intelligent enhet, göra utan den mest vanliga kökskniv du kommer fortfarande att misslyckas. Det är kniven med rätta betraktad som kongen i köket. Och hur fascinerande den mästerliga behärskningen av knivar av professionella kockar! I den här åtgärden finns det något riktigt magiskt! Knappast banal knapparna kan leda någon till samma glädje. Men även utan know kock kockar sätt, hur man väljer knivarna för köket och hur många av dem bör vara i "hemma arsenal" kommer inte att vara överflödig. När allt kommer omkring, så ofta "full av lycka" i köket saknas det är en bra kniv: det gör inte ont någonting, som är för stor, och detta så skarp att i händerna på något att ta rädd. Tillsammans med en stormarknad redskap och köksknivar Vposude vi kommer att hitta dig det perfekta verktyget till ett överkomligt pris.

Grundläggande regler för val av kökskniv

Kökskniv - en av de obligatoriska köksattributen

De viktigaste typerna av knivar för köket

Innan du fortsätter direkt till urvalet och köpet av köksknivar, är det nödvändigt att bestämma vilka blad som behövs i köket och hur många ska vara. Alla typer av kits till köket idag säljs mer än nog, men det är knappast vettigt att röra upp utrymme genom att köpa en separat kniv för varje typ av produkt (tro mig, de finns!). Det är bättre att välja universella modeller, som är lämpliga för att förbereda olika rätter och för deras design. I köket kan du göra med fyra eller fem knivar med olika konfigurationer.

  • Kockens kniv

Kockkniv - är den mest mångsidiga och den vanligaste kökskniv i världen. I USA kallas det även franska, trots sina tyska rötter. Den har den vanliga plana bladbredd w4 av två medier i längd från 15 upp till 30 cm. Längden av handtaget är 18-22 cm. Det kan tillverkas av olika material, olika form och vikt, men dess viktigaste egenskaper är alltid detsamma. Det breda blad och en bra balans mellan vikt av bladet och handtaget gör kniven kocken nödvändig förberedelse för tillagning av olika rätter av mat.

Kockens kniv är mer som en symbol för kraft än ett bekvämt verktyg

Kockens kniv ser solid ut, men inte lämplig för alla kulinariska manipuleringar

  • Stort kök trio

Det finns en sådan sak som en "kök trio" tre knivar med långa breda blad som kan användas för nästan alla typer av köksarbete, men framför allt för att skära produkter med en tät struktur. Främst i "Trio" anses vara en stor kockkniv, vars bladlängd är inte menee45 cm, vilket gör att du kan göra dem ett maximum av köks manipulation, från skivning köttprodukter och slutar hacka grönsaker till sallader. Medium kniven i "Trio" har en bladlängd på 35-40 cm, och den "lilla" - 25-30. I princip fungerar de på samma sätt som den för "storebror", bara ibland mycket enklare och bekvämare att svinga en kort kniv. Ja, och vissa manipulation är helt enkelt omöjligt att utföra långa knivar av den enkla anledningen att de kräver speciella smidighet och ytlig hårt arbete.

Huvudtyperna köksknivar - en traditionell uppsättning

Den "stora kökstrio" kan uppfylla de grundläggande behoven hos värdarna, men för komplexa situationer kan detta inte vara tillräckligt

  • Kniv för bröd

Bröd är allt till huvudet, därför förtjänar det inte bara ett speciellt förhållande, men också en separat kniv. Brödkniv är lätt att skilja från "skarp kam": dess långa blad har samma bredd längs hela sin längd, och spetsen är vanligen skuren och inte spetsig. Serretor som skär skärbladet med tänderna längs kanten kommer inte att tillåta kniven att glida av den hårda brödskorpan och låta jämnt nybakat bröd klippas jämnt. Tack vare brödknivets långa blad är det lämpligt att skära stora bröd, pajer och bröd. Brödkniv brukar användas för att skära kakor. Det kan också vara användbart för rengöring och skivning av stora frukter med ömt kött och hård hud, till exempel ananas.

Brödkniv med speciell skärkant

Brödkniven tillåter dig att skära tunna skivor så att de inte smuler och inte bryts

  • Kniv för grönsaker och frukter

Favoritverktyg hemmafruar - en kniv för rengöring av grönsaker och frukter med ett kort blad och handtag (med bladet ofta kortare än handtaget), en spetsig spets och en rak skär yta. Även om det är mycket bekvämare för många människor att använda en annan slags rengöringskniv - med ett blad mellan två hållare och ett hål i kroppen. Med sådana knivar är det särskilt lämpligt att bearbeta potatis, betor, morötter.

Kombinationen av ett brett blad och ett bekvämt handtag är ett viktigt villkor för en grönsakskniv

Kniven för grönsaker och frukter ska inte bara ha ett skarpt blad, men också ett bekvämt handtag

  • Knivar för kött och fisk

Kniven kan inte förväxlas med någon annan, eftersom den är den smalaste och längsta. Denna kniv gör att du kan skära tunna och jämna bitar kött eller fisk. Tack vare det långa smala bladet kommer klippet att vara jämnt och snyggt, och produkten kommer inte att hålla fast vid knivens eller smulans yta. Det är lätt att klara av, även om det mest tuffa och sena köttet kommer att hjälpa till med en speciell kniv för kött. Det finns också en kniv för att skilja kött från ben: externt liknar det en filé, men något kortare än den senare och med en starkt rundad kant till punkten.

För att skära kött kan du använda bekväma filéknivar

Särskilda bestick knivar skära kött tunna skivor

  • Klippkniv

Skär korv blagovernomu på en smörgås kan och vanlig kniv, men om tröskeln var drog gäster eller, Gud förbjude, "favorit" in-law Bert Moiseevna skänkt med en annan oplanerad besök "artighet", utan en speciell kniv för att skära en rak tandad kant inte kan göra. Använda den i ett ögonblick, kan du laga en mängd olika snacks, snabbt och exakt skuren i tunna skivor av korv, skinka, fläsk, Balyk, rökt fisk, ost och andra godsaker.

Kniv för skivning hjälper till att dekorera det festliga bordet med snygga ost och skinka

Fin filigranskärning kan erhållas med hjälp av en sådan kniv

Alternativt kan du fylla din arsenal av konfektyr kniv, smörkniv, potatis, ost, champinjoner, tomater eller snygga knivar för carving - konsten att skära produkter. Men varför sådan fanatism, om du helt kan göra med en standarduppsättning. Särskilt som det visat sig, att besynnerliga knivar förr eller senare befinner sig i en ruta på översta hyllan i det bortre hörnet ur garderoben.

Hur man väljer "rätt" kökskniv

1

Med de olika typerna av knivar förstår man lite. Det är dags att prata om kvalitet, eftersom det beror på det pålitlighet, hållbarhet, bekvämlighet och användarvänlighet av kniven. Att köpa köksknivar är bättre inte på marknaden, men i märkesbutiker eller specialiserade försäljningsställen som säljer de ursprungliga certifierade varorna. Vilka poäng ska jag vara uppmärksam på när man väljer en kökskniv?

  • blad

Det viktigaste som ska kunna göra en kniv är att skära bra, och detta beror direkt på bladets kvalitet. Den viktigaste indikatorn - stålkvaliteten, mer exakt - dess varumärke. Bra kockknivar är vanligtvis gjorda av rostfritt stål med tillsats av krom, vilket ger rostfritt stål en hårdhet och ökar dess korrosionsegenskaper. I de flesta märkesvaror, förutom krom, innehåller rostfritt stål normaliserade tillsatser av kol, mangan, molybden, vanadin och kisel. Mangan tillåter ökad slitstyrka, molybden skyddar kniven mot brådhet, produkter med vanadin skiljer sig väldigt skarpt blad. Innan du köper, noggrant inspektera knivbladet - stålet ska vara homogent, utan några ingrepp och skilsmässor. Det bästa för idag är smidda köksknivar. De är slitstarka, pålitliga, slitstarka, kräver inte frekvent skärpning.

Favoritkniven är alltid bortom konkurrensen

Varje älskarinna har sin favoritkniv, som hon vårdar

  • slipning

En annan viktig indikator är kvaliteten på knivens skäryta. Det borde inte ha några byar och skrapar. Idealt sett, från handtaget till knivens spets bör en kontinuerlig, tunn glansig linje. För maximal komfort bör man föredra knivar med dubbelsidig slipning. I ökande grad lockar de äldsta säljare kunderna med knivar med "laserskärning". Du kan inte kalla detta märke till ett annat trick av marknadsförare, eftersom lasern faktiskt används, men inte för skärpning, men för härdning av bladet. Efter laserbehandling är kniven inte bara tråkig, men är även självskärmad under drift. Att skilja "laserkniven" från det vanliga kan vara mattrisk, som ligger vinkelrätt mot knivens skäryta, längs bladet.

Med modern teknik kan du producera högkvalitativa knivar

Moderna knivar tillverkas med avancerad teknik och har utmärkta tekniska egenskaper

  • handtag

Ett bekvämt handtag är lika viktigt som ett skarpt blad. Även en idealiskt skärpad kniv kommer att vara obekvämt att använda om den har ett dåligt handtag. Hittills har handtag för köksknivar gjorts av trä, plast eller metall.

Traditionella trähandtag är dock ganska bekväma, men med aktiv användning över tiden sliter de bort, förlorar sitt ursprungliga utseende, i trädet visas sprickor där fett och smuts ackumuleras. Knivar med trähandtag kräver noggrann inställning, de är oönskade att tvättas i diskmaskin eller länge kvar i diskbänken.

Handtag, tillverkad av högkvalitativ plast, kommer att hålla mycket längre tid än en träanalog. En mycket obehaglig överraskning kan emellertid täcks i plasthandtaget: till skillnad från trähandtaget, döljer det helt en del av stålplåten, vilket inte tillåter att kontrollera djupet av ingången i handtaget. Otillbörliga producenter sparar ofta på stål, avsiktligt förkortar duken. Idealt sett bör stålduken sträcka sig nästan till kanten av handtaget. Om det når endast hälften, kan det under drift lösa upp, bryta av eller helt enkelt falla ut.

Kniv med metallhandtag är bekvämt och slitstarkt

Inte alla gillar knivar med metallhandtag, även om de är ganska bekväma att använda

De mest hållbara är metallhandtag: de är inte rädda för fukt och temperaturförändringar, de spricker inte, bryts inte ner, de blir inte krossade. Nästan den enda nackdelen med knivar med metallhandtag är den relativt stora vikten av produkten.

Keramiska knivar för kök

Relativt nyligen började så kallade keramiska knivar av zirkoniumdioxid framträda i våra kök. Knivar av keramiska knivar kan vara "vita" och "svarta". Svarta blad har en stor härdning, så de är mycket starkare, och därmed och dyrare. Keramiska knivar behöver inte skärpa. Även efter flera år med regelbunden användning skär kniven som en ny. I detta fall är bladet av zirkoniumdioxid lättare än stål nästan två gånger! Deras största nackdelar är höga kostnader och skador vid slag mot hårda ytor och föremål.

Keramiska knivar för köket är mycket populära

Nyligen, i kök, kan du ofta hitta keramiska köksknivar

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

59 + = 65

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map