Aanrecht in de keuken gemaakt van beton - productie en restauratie door eigen handen

Aanrecht in de keuken gemaakt van beton – productie en restauratie door eigen handen

Aanrecht in de keuken gemaakt van beton - productie en restauratie door eigen handen

Om een ​​kant-en-klaar aanrecht voor de keuken te kopen, die volledig voldoet aan uw eisen op het gebied van esthetiek, betrouwbaarheid en functionaliteit, moet u een aanzienlijke hoeveelheid geld voorbereiden. Het is veel goedkoper om het zelf te maken, vooral omdat het heel goed mogelijk is om het thuis te doen. Deze onderneming kan worden geïmplementeerd met behulp van hout, spaanplaat, vloeibare steen of beton. Een van deze opties, misschien wel het meest interessante, is het tafelblad van beton, gezien de beschikbaarheid van het materiaal en de relatieve eenvoud om ermee te werken. Als u de basis van het betonneren kent, kunt u niet alleen een nieuw werkoppervlak in de keuken maken, maar ook het oude herstellen, waardoor u nog meer kunt besparen.

Kenmerk van het gebruik van beton voor keukenmeubilair

Beton in zijn structuur is een solide en duurzaam materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen. In dit opzicht is het bijna inferieur aan graniet, hoewel het een orde van grootte goedkoper is. Het betonnen oppervlak heeft echter één functie, waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van een aanrecht in de keuken. Feit is dat beton uit poriën bestaat die verstopt kunnen raken met verschillende organische stoffen, wat de verzorging van de keuken bemoeilijkt. Bovendien moet dit materiaal worden beschermd tegen zuurhoudende producten, omdat ze in staat zijn calcium te vernietigen, het belangrijkste verbindende element in beton.

aanrecht in de keuken

Concreet aanrecht in de keuken

Let op! Negatieve impact op het betonoppervlak kan zelfs een druppel citroensap hebben, waardoor een vlek achterblijft.

Dit nadeel wordt gemakkelijk geëlimineerd met een beschermende polymeerlaag, die op het beton wordt aangebracht nadat het is gestold. Het betonnen aanrecht met een dergelijke bescherming is gemakkelijk schoon te maken en behoudt zijn uiterlijk gedurende een lange periode. Het wordt echter niet aanbevolen om een ​​dergelijk oppervlak als een snijplank te gebruiken of om er een verwarmde braadpan op te plaatsen, omdat de polymeercoating anders dan beton minder bestand is tegen dergelijke belastingen.

tafelblad

Tafelblad gemaakt van beton zonder polymeercoating kan worden gebruikt in de woonkamer, slaapkamer of op kantoor, waar geen strikte bedrijfsvereisten gelden

Productie van een monolithisch betonnen aanrecht

De standaardtechnologie, die in de bouw wordt gebruikt, vormt de kern van de productie van meubels uit beton. Om met uw eigen handen een concreet aanrecht te maken, moet u verschillende fasen uitvoeren, elk belangrijk op zijn eigen manier.

Voorbereiding van materialen

Aangezien het keukenblad in ons geval van beton is, moeten de basiscomponenten voor de productie ervan worden voorbereid:

 • cement;
 • zand (betere rivier);
 • steenslag of marmerchips;
 • water.

Tip! Naar het tafelblad zag eruit als marmer, graniet of had een andere schaduw, verschillend van grijs, een speciaal pigment (kleur) is toegevoegd aan het mengsel, dat kan worden gekocht bij een bouwmarkt.

kleurstoffen

Kleurstof voor beton

Voor het maken van de bekisting heeft u een houten balk van 50x30 mm en een vochtbestendig multiplex met een dikte van 12 mm nodig. Als een substraat kan in plaats van multiplex een vel gelamineerde spaanplaat van geschikte dikte worden gebruikt. Het belangrijkste is dat de basis perfect vlak en niet vervormbaar moet zijn onder de belasting van de plaat.

Gezien het feit dat de vervaardiging van het aanrecht door onze eigen handen zal worden uitgevoerd, hebben we de volgende toolkit nodig:

 • schop;
 • emmer of andere container;
 • bouwmixer of betonmixer;
 • troffel;
 • elektrische decoupeerzaag;
 • schroevendraaier;
 • slijpmachine;
 • roulette, niveau, potlood.

Tekening van het product

De waarde van een kwalitatieve schets is moeilijk te overschatten. De juiste tekening vereenvoudigt het werk, en het verkeerde, aanzienlijk - voegt hoofdpijn toe tijdens het installeren van het aanrecht. Het is erg belangrijk om de parameters van de keuken, de locatie van kasten en sanitaire voorzieningen nauwkeurig te meten. Als u een gootsteen of kookplaat moet plaatsen, moet de plaats voor de installatie worden berekend tot een millimeter.

tekening

Voorbeeld van een tekening van een tafelblad gemaakt van beton

Tip! Als het totale ontwerp van aanzienlijke omvang is, is het beter om het in verschillende delen te verdelen om het proces van het installeren van de plaat te vereenvoudigen.

Bekisting maken

Plaat van multiplex of spaanplaat wordt gelegd op een plat oppervlak, waarna we de eerder voorbereide tekening overbrengen met een liniaal en een potlood. Installeer op elke lijn een houten balk van 50x30 mm, zodat de dikte van het aanrecht op het einde 50 mm is. Het is deze parameter die als optimaal wordt beschouwd voor een concreet product: het verminderen van de dikte maakt de constructie fragiel, de toename is te zwaar.

De bevestiging van de wanden van de bekisting moet voldoende betrouwbaar zijn om bestand te zijn tegen de belasting die ontstaat tijdens het uitharden van beton. De verbindingen van twee wanden kunnen beter worden verbonden door middel van hoeken of lange schroeven (vanaf 60 mm).

De plaats onder de gootsteen bevindt zich afhankelijk van het type en de afmetingen van de sanitaire inrichting. Er zijn twee typen gootstenen: verzonken en boven het hoofd. De tweede variant heeft een horizontale rand van ongeveer 30 mm breed, waarmee rekening moet worden gehouden bij het tekenen van de tekening.

Tip! Als u besluit een aanrecht in de keuken van beton te maken, is het beter om een ​​bovengelegen gootsteen te gebruiken. Ten eerste hebben integreerbare modellen een landingsafkanting, wat niet zo eenvoudig is om te doen. Ten tweede kunt u met de aanwezigheid van de rand een kleine fout toestaan ​​bij het maken van een gat onder de gootsteen.

Het is ook noodzakelijk om een ​​gat voor de mixer te voorzien. Hiervoor kunt u een kunststof buis met een diameter van 35 mm gebruiken (de standaardafmetingen van de mengtuit van de mixer).

bekisting

Bekisting voor het gieten van betonnen werkbladen

Bevestigend versterkingsframe

Het frame is een stalen gaas met een maaswijdte van 25x25 mm. Deze constructie moet binnen de bekisting worden geplaatst, zodat deze zich op 25 mm van het triplex en de wanden bevindt.

Voordat het versterkingsframe wordt geïnstalleerd, wordt een polyethyleenfilm op de basis gelegd. De randen moeten op de zijplaten worden gewikkeld. Het is heel belangrijk dat de film zonder plooien ligt, als u de afdruk op een betonnen plaat niet wilt zien.

montuur

Het draagvermogen vergroten met een stalen frame

Gieten van beton

Beton voor het maken van werkbladen met hun eigen handen is gemaakt volgens het klassieke recept:

 • 1 aandeel cement;
 • 2 delen zand;
 • 4 opvullende aandelen;
 • 0,5 deel water.

In de eerste fase wordt het cement met water gemengd tot een homogene massa is verkregen, waarna de overblijvende ingrediënten aan het mengsel worden toegevoegd. Het proces van de bereiding van beton moet met lage snelheid worden uitgevoerd, waarbij de oplossing grondig wordt gemengd.

Belangrijk! Het is niet nodig om de hoeveelheid water te verhogen met het oog op een snellere bereiding van het mengsel. Overmatig vochtgehalte in de oplossing zal leiden tot het verschijnen van een veelvoud aan poriën nadat het is opgedroogd.

Na het gieten en gelijkmatig verdelen van beton door het hele bekistingsgebied, wordt het bedekt met een film en een dag in deze staat gelaten. Na 24 uur wordt de film verwijderd en op zijn plaats wordt een natte doek gelegd om scheuren te voorkomen. Na 48 uur kan de bekisting worden gedemonteerd.

vullen

Gieten van betonoplossing

Oppervlaktebehandeling

Het werkblad voor de keuken moet perfect glad zijn, zodat de voorkant gepolijst is. Voor dergelijke doeleinden is het beter om een ​​machinemolen te gebruiken, omdat handmatige oppervlaktebehandeling met schuurpapier veel tijd en moeite kost.

Eerst wordt de plaat gemalen met behulp van een grofkorrelige cirkel. Na het verkrijgen van een glad oppervlak, wordt de behandeling uitgevoerd met een fijnkorrelig amaril. Ondanks het feit dat het gepolijste betonnen werkblad er al goed uitziet, moet het nog steeds worden geopend met waterafstotende polymere impregnering.

De laatste fase is slijpen met een viltwiel met behulp van een speciale pasta, waarna de plaat "marmeren" kenmerken verkrijgt.

slijpen

Slijpen van betonplaat voor keuken

Restauratie van het oude aanrecht met beton

Beton kan niet alleen worden gebruikt voor de productie van een monolithische plaat. Met zijn hulp is het redelijk realistisch om het oude oppervlak te herstellen. In dit geval zijn de kosten in dit geval een orde van grootte kleiner. Hieronder zullen we bekijken hoe het oude aanrecht in de keuken met onze eigen handen wordt gerestaureerd.

Benodigde materialen

Omdat een te dikke laag in dit geval niet nodig is, gebruiken we in plaats van de gebruikelijke oplossing een betonmengsel voor vloerschaven. Voor werk hebben we de volgende materialen nodig:

 • betonmengsel voor chape (afwerking);
 • acryl dichtingsproduct;
 • vernis voor beton;
 • houder voor het bereiden van mengsels;
 • 2 spatels (20 mm en 10 mm);
 • schuurpapier;
 • industriële mixer;
 • slijpmachine.

Let op! De hoeveelheid betonmengsel moet worden bepaald op basis van het bestreken oppervlak. Meestal staat het materiaalverbruik vermeld op de verpakking en gemiddeld 1,2-1,5 kg per 1 m2 bij een laagdikte van 1 mm.

mengsel

Mixen voor het egaliseren van vloeren op basis van cement

Voorbereiding van het oppervlak

Keukenbladen zijn vaak gemaakt van MDF, waarop tijdens gebruik krassen, schilfers, temperatuurgebreken en vetplekken verschijnen. Alvorens beton aan te brengen, moet het oppervlak van alle verontreinigingen worden schoongemaakt. Besteed speciale aandacht aan de resten van vet - ze kunnen worden gereinigd met keukenwasmiddelen. Als er een siliconenkit op het oppervlak aanwezig is, moet deze ook worden verwijderd, omdat het beton een zwakke hechting heeft op soortgelijke materialen.

Nadat het oppervlak volledig is gereinigd, moet het worden behandeld met grofkorrelig 25-H of 20-H schuurpapier Het doel van dit proces is om de hechting van het beton aan het oude oppervlak te verbeteren door veel krassen te creëren. Na het verwerken van schuurpapier moet het aanrecht worden gewassen en grondig worden gedroogd.

voorbereiding van het oppervlak

Oppervlaktevoorbehandeling voor betonwerken

Toepassing van betonmengsel

De technologie voor het maken van betonmixen is te lezen op de verpakking. Gewoonlijk wordt het verdund met water in een verhouding van 2 tot 1. Het belangrijkste is dat de consistentie niet te vloeibaar of dik is, omdat in dit geval het proces van het aanbrengen van de oplossing op de plaat gecompliceerder zal worden.

Tip! Bereid eerst een klein deel van het mengsel om de hoeveelheid water te bepalen om de optimale viscositeit te verkrijgen. Neem deze verhouding in de toekomst strikt in acht. Zelfs kleine afwijkingen kunnen de schaduw van gedroogd beton aantasten.

De toepassing van beton op het vlak van het aanrecht wordt uitgevoerd met behulp van een brede spatel, terwijl de uiteinden worden behandeld met een smalle spatel. Verdeel het mengsel over het oppervlak met langzame en vloeiende bewegingen om de kans op luchtbellen te verminderen. De dikte van de aangebrachte laag mag niet groot zijn - 1-2 mm is voldoende.

verdeling van het mengsel

Verdeling van het betonmengsel op het tafelblad

Malen van beton

Nadat de laag volledig droog is (ongeveer 24 uur), is het betonnen tafelblad gepolijst, waarvoor een grofkorrelige amaril wordt gebruikt. Besteed speciale aandacht aan de gladheid van het oppervlak - bij het hanteren van een hand mogen er geen oneffenheden zijn.

Let op! Het slijpen van beton is een vies werk. Het is noodzakelijk om voorbereid te zijn op het feit dat overal stof in de keuken zal zijn, daarom is het beter om dergelijk werk niet zonder masker te doen.

Om met uw eigen handen een betrouwbaar keukenblad te maken, is het nodig om 3-4 lagen beton aan te brengen, die elk na het drogen gepolijst zijn. Als grofkorrelig schuurpapier wordt gebruikt om de eerste lagen te behandelen, wordt de laatste laag, naast voorbewerking, onderworpen aan afwerkingslijp met een fijnkorrelig schuurpapier.

grondoppervlak

Geschuurd oppervlak van betonnen aanrecht

Waterdichting en vernissen

Om beton tegen vocht te beschermen, wordt een speciale vloeibare afdichting op basis van acryl gebruikt. Het wordt aangebracht met een gebruikelijke borstel voor verf en na droging creëert het een betrouwbare waterdichtingslaag. Dit materiaal wordt zeer snel geabsorbeerd en droogt volledig op een dag, waarna u de tweede en laatste laag afdichtmiddel kunt aanbrengen.

Opdat het tafelblad een glanzende afwerking zou hebben, wordt na de waterdichting een laag vernis voor beton aangebracht, waarvan het drogen, afhankelijk van de temperatuur in de kamer, 4 tot 8 uur in beslag neemt. Nadat de vernis is opgedroogd, wordt de plaat gepolijst, waarvoor het fijnkorrelige schuurpapier M14 wordt gebruikt.

aanrecht in de keuken

Concreet werkblad voor keuken met eigen handen

Tot slot voegen we toe dat, hoewel de technologie van het vervaardigen van een dergelijk tafelblad niet bijzonder moeilijk is, het voor de implementatie ervan noodzakelijk is vaardigheden te hebben in het werken met beton. Daarom is het, bij gebrek aan een dergelijke bouwervaring, beter om professionele hulp te gebruiken.

Gerelateerde video's

Video-tutorial over de productie van betonnen werkbladen:

Een gedetailleerde masterclass van de profs:

Beton in het keukeninterieur - geïnspireerd door design:

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

73 + = 77

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map