Een boiler in de keuken kiezen om af te wassen: een overzicht van stromings- en opslagmodellen

Een boiler in de keuken kiezen om af te wassen: een overzicht van stromings- en opslagmodellen

Een boiler in de keuken kiezen om af te wassen: een overzicht van stromings- en opslagmodellen

De gecentraliseerde warmwatervoorziening verliest geleidelijk aan zijn relevantie als gevolg van frequente onderbrekingen, slechte kwaliteit van de dienstverlening en hoge kosten. Steeds meer mensen denken erover om een ​​boiler in de keuken te kopen voor het afwassen. Om altijd water met een aangename temperatuur te gebruiken, selecteert u voor uw keuken een hoogwaardige, praktische en economische versie van de kachel. Om dit te doen, is het voldoende om kennis te maken met hun belangrijkste variëteiten en een geschikt model te kiezen.

Types van waterverwarmers voor keuken

Als het een keuken is, waar het waterverbruik niet erg groot is, is een waterverwarming de juiste keuze. Het principe van de elektrische waterverwarmer voor de keuken is heel eenvoudig. Het is vergelijkbaar met een gaskolom: een kleine stroom water maakt contact met het verwarmde TIEN en warmt zeer snel op tot de gewenste temperatuur.

wassen

Met een boiler is afwassen veel comfortabeler

Stromende kachels zijn van twee soorten:

 • onbegrensde;
 • druk.

Niet-druk keuken boiler

Het eerste type is een kleine container die zich boven het tikniveau bevindt. Om te begrijpen met wat voor soort constructie je te maken hebt, kun je je een eenvoudige wastafel voorstellen die iedereen in de datsja kan vinden. Een bak met water en een gat onderaan. En voeg daar nu de ketel toe. Zo ongeveer op vingers is het mogelijk om een ​​drukloze waterverwarmer voor een keuken te beschrijven en om aan te nemen welke kracht van een druk je zou verwachten.

verwarmer

Elementair ontwerp van de kachel

De klep, die de toevoer van water naar de tank beperkt, is vergelijkbaar met degene die in de toiletpot te vinden is. De positie van de vlotter is afhankelijk van het waterniveau in de tank. Wanneer het niveau daalt, daalt de vlotter en opent daardoor de klep. Er begint water in de kachel te stromen. Wanneer het niveau de gewenste markering bereikt, stijgt de vlotter en blokkeert de watertoevoer. Dit eenvoudige ontwerp beschermt het systeem tegen overlopen.

Ter wille van de rechtvaardigheid dient te worden opgemerkt dat met een kleine kop het water uit deze verwarmer goed stroomt. Allemaal omdat de kraan, die compleet is met een doorstroomketel, is uitgerust met een speciale diffuser. Water, dat door zeer kleine gaten gaat, zorgt voor een goede druk voor comfortabel gebruik.

Aandacht alstublieft! Dergelijke kleine gaten zijn vaak verstopt met kleine deeltjes zand, roest en andere onzuiverheden die overvloedig aanwezig zijn in leidingwater. Daarom moet u klaar zijn om dit onderdeel van de kachel regelmatig te vervangen.

niet-druk verwarming

Variant van drukloze waterverwarmer

Voordelen van dit soort kachels:

 • water kan onafhankelijk worden gegoten (handig om te geven);
 • de mogelijkheid om de kachel te vervangen in geval van een defect;
 • lage kosten;
 • compactheid.

Nadelen van waterverwarmers van het type zonder druk:

 • relatief lage efficiëntie tegen hoge energiekosten;
 • ongemakkelijke plaatsing;
 • Geen isolatielaag, zoals een opslagkachel;
 • Vies water zal het apparaat snel uitschakelen.

Druk stromende boiler

Een veel praktischer optie is een drukstromende keukenboiler. Hij werkt op een soortgelijk principe. Het verschil is dat het water constant onder druk wordt toegevoerd. In een dergelijke boiler is een thermostaat geïnstalleerd om de temperatuur aan te passen. U kunt de kracht van het verwarmingselement zelf veranderen of de watertoevoer beïnvloeden. Het is logisch dat met minder druk het water beter opwarmt.

Er zijn 2 subcategorieën van drukstromende ketels:

1
 • verwarming naar de kraan;
 • vrijstaand stromingstype.

Een doorstroom-boiler voor een keukenkraan trekt aan met zijn compactheid en uiterlijk. Het lijkt erop, waarom al deze complexe ontwerpen, grote tanks en labyrinten van pijpen, als de oplossing zo eenvoudig kan zijn - een verwarming die rechtstreeks in de kraan is ingebouwd.

waterverwarmer voor kraan

Het lijkt op het interieur van de keuken van de toekomst

Maar hier is alles niet zo voor de hand liggend, zoals het op het eerste gezicht lijkt. De tapwaterverwarming is een licht aangepaste menger, waarbij een krachtig elektrisch verwarmingselement en meerdere microschakelingen worden geplaatst. Wijzig de parameters van de verwarming met behulp van de mixerhendel.

De boiler is aangesloten op een standaard stopcontact, het vermogen van het apparaat is gemiddeld 3 kW. Aangezien het onmogelijk is om met deze capaciteit een grote hoeveelheid warm water per minuut te voorzien, produceert de boiler slechts 3-4 liter, afhankelijk van de begintemperatuur van het water.

Stromende waterverwarmers voor de keuken kunnen zijn en in de vorm van de afzonderlijke elektrodevice aangesloten op een waterpijp en de flexibele slangen van de mixer. Dit type ketel wordt op grotere schaal op de markt gebracht. U kunt zelf de optie kiezen voor het vereiste vermogen, de juiste grootte, configuratie en volume.

boiler

Zo klein dat hij gemakkelijk in de kast past

Voordelen van een dergelijke verscheidenheid aan verwarmingstoestellen:

 • goede druk;
 • volledige controle over temperatuur en stroomverbruik;
 • compactheid.

Nadelen van drukwaterverwarmers:

 • hoog stroomverbruik;
 • hoge kosten van het apparaat;
 • complexiteit tijdens de installatie.

Welke boiler is geschikt in de keuken

De boiler voor de keuken werkt anders. Het is een tank met dikke muren, waarbinnen zich een elektrische kachel bevindt. De ketel is ook uitgerust met een thermostaat om de watertemperatuur te regelen. Een dergelijke verwarmer is aan de muur bevestigd, omdat de toevoer van onderaf is en de uitlaat voor heet water van boven is. In de keuken is er een variant van plaatsing onder de gootsteen.

boiler

Variant van verborgen plaatsing van de boiler

Het principe van de ketel van het vloeibare type is de geleidelijke verwarming van het water dat de tank binnenkomt. Wanneer het water wordt verwarmd tot de ingestelde temperatuur, schakelt de sensor automatisch de verwarming uit. Als het afkoelt of wordt verbruikt, schakelt de sensor de verwarming in. Dus, in de boiler staat altijd een voorraad heet water van één temperatuur, wat erg handig is.

Maar in de keuken heeft het geen zin om een ​​ketel met groot volume te installeren. Het waterverbruik voor het afwassen is meestal klein. Voortdurend warm 80-100 liter heet water om een ​​paar platen te wassen, niet economisch in termen van elektriciteitsverbruik. Ja, en een dergelijke verzamelplaats zal veel kosten. Voor de keuken zijn kleine vloeistofketels met een volume van 6-10 liter het meest geschikt, die niet veel elektriciteit verbruiken en een compact formaat hebben.

keuken

Ziet er netjes uit

Het grote voordeel van een boiler voor een keuken is de capaciteit. In de regel kunnen deze apparaten worden aangesloten op een standaard stopcontact voor huishoudelijk gebruik - ze verbruiken niet veel elektriciteit, wat betekent dat de belasting op de bedrading acceptabel is. Maar niettemin, voordat u een HR-ketel koopt - vanaf 5 kW - moet u een gekwalificeerde elektricien raadplegen of uw bedrading bestand is tegen een dergelijk apparaat.

Waar u op moet letten bij het kiezen

Als u van plan bent een kachel te kopen om deze exclusief te gebruiken tijdens het preventieve onderhoud van de centrale warmwatervoorziening, is het niet logisch om geld uit te geven aan een duur model. In de zomer kunt u een draaiende ketel van kleine capaciteit volledig beheren met een kleine hoeveelheid water.

kachels

Het is niet zo eenvoudig om een ​​verwarming te kiezen

Als u de boiler het hele jaar door in de keuken wilt gebruiken, overweeg dan de cumulatieve modellen van een klein volume - tot 15 liter. Omdat kraanwater in de winter erg koud is (ongeveer 5 graden), kan een stromend waterverwarmer een dergelijk temperatuurverschil eenvoudig niet aan.

volume

Hoe het volume te kiezen

De capaciteit van de boiler is het belangrijkste kenmerk. En het is niet alleen de snelheid van verwarmen en de klasse van energie-efficiëntie. Het belang van dit probleem ligt in het feit dat in de meeste appartementsgebouwen er geen mogelijkheid is om met hoge capaciteit waterverwarmers te installeren vanwege zwakke elektrische bedrading. U kunt apparaten onafhankelijk aansluiten op maximaal 5 kW, dan zult u verbinding moeten maken met het scherm met een afzonderlijke dikke draad of in het algemeen een driefasig netwerk gebruiken.

De kleinste zijn de opslagketels. Je kunt kleine modellen vinden variërend van 0,8 kW. De verwarmingselementen op de kraan, doorstroomketels verbruiken ongeveer 7 kW. Elektrische apparaten met een hoger vermogen hoeven niet in de keuken te worden geïnstalleerd. Maar als warm water niet alleen wordt verbruikt voor het afwassen, maar ook voor het douchen, dan zijn ze geschikt.

tafel

Afhankelijkheid van waterverwarmingstijd op kracht van TET

Aangezien de elektrische waterverwarmer twee potentieel gevaarlijke dingen combineert: water en elektriciteit, moet alles wat nodig is voor een veilige werking, in aanmerking worden genomen bij het selecteren. Een goede ketel is uitgerust met een beschermende uitschakelinrichting (RCD) in het geval van een stroomstoring. De bescherming tegen wateroververhitting en automatische uitschakeling moet worden geïnstalleerd in het geval van "droog" schakelen. En vergeet niet over aarding.

Hoe een boiler zelf te installeren

De installatie van de boiler moet worden uitgevoerd door een ervaren meester die het loodgieterswerk en elektrische leidingen begrijpt. Aangezien er verschillende soorten boilers zijn, moeten deze op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Het installatieproces heeft algemene kenmerken, maar er zijn ook functies die inherent zijn aan elk type apparaat.

Model met een kraan

Installeer de boiler ingebouwd in de mixer is eenvoudig genoeg. Aangezien het vermogen van het apparaat laag is, gemiddeld ongeveer 3 kW, kan het worden aangesloten op een gewoon stopcontact. Algoritme voor het installeren van een boiler met stromingstype met een kraan:

 1. Eerst moet je de boiler verzamelen. Verbind het hoofdmechanisme met een tuitmixer, bij de mensen wordt dit een "gander" genoemd. De hoofdeenheid van het apparaat vereist geen interventie, het wordt volledig gemonteerd verkocht en klaar voor installatie.
boiler

Het apparaat wordt verkocht in gedemonteerde vorm

 1. De volgende stap is om de boiler op de gootsteen te installeren. Om dit te doen, heeft het een speciaal gat. Voor afdichting met de kachel wordt een set rubber pakkingen-afdichtingen verkocht. Installeer de connector in de hoofdeenheid.
 2. Er moet nog een O-ring in het gat in de gootsteen worden geïnstalleerd. Plaats vervolgens de mixer met het verbindingsinzetstuk.
invoegen

Verbindingselement

 1. De moer is op de bodem geschroefd voor stabiliteit en betrouwbaarheid.
 2. Verbind de kraan met het koudwatersysteem. Gebruik een kit. Zorg ervoor dat er geen lekkage is: zet het water aan zonder de kraan aan te sluiten op elektriciteit.
 3. Als de installatie succesvol is, kunt u de boiler aanzetten.

Belangrijk! Aangezien de draad in het verwarmingspakket meestal niet te lang is (ongeveer 1 m), moet u goed opletten dat er een geschikt stopcontact beschikbaar is binnen het toegangsbereik.

Er is niets ingewikkelds aan, een vloeiende elektrische boiler voor de keuken met een ingebouwde kraan is klaar voor gebruik.

Zinken onder de gootsteen

Meest handig, als de ketel in de keuken onder de gootsteen ligt. Dit is praktisch en niet opvallend. Maar om op deze manier te installeren, zal elke opslagketel niet werken. Er moet voor worden gezorgd dat het geselecteerde model van bovenaf op de watertoevoer wordt aangesloten. Om een ​​boiler voor de keuken onder de gootsteen volgens alle regels te installeren, moet je een beetje werken.

 1. Bereid de ketel voor. Bovenop de boiler bevinden zich 2 kokers, deze zijn meestal in rood en blauw geverfd. Het is niet moeilijk om te raden wat ze betekenen. Op de toevoertrechter (blauw) is het wenselijk om bovendien een zogenaamde terugslagklep te installeren. Het beschermt het apparaat tegen de omgekeerde beweging van water, scheuring van de tank in het geval van uitval van de TEN en maakt het ook mogelijk om het water af te voeren indien nodig.
ventiel

Terugslagklep

 1. Installeer vervolgens de afsluiter op de waterinlaat en -uitlaat. De klep voor warm water (uitlaat) wordt afzonderlijk geïnstalleerd, op een koud exemplaar - samen met de terugslagklep.
verbinding

Aansluitschema

 1. Sluit de ketel op de watertoevoer aan. Installeer de tees op waterleidingen. De diameter van de gebruikte buizen kan worden afgeleid uit de technische specificaties van het betreffende model. Gebruik meestal leidingen van 16-20 mm. Zorg ervoor dat u een kit gebruikt. Het is belangrijk om de draad niet alleen goed vast te zetten, maar ook niet om hem strakker te maken, om de pakking niet te beschadigen.
montage

Sluit de ketel op de watertoevoer aan

 1. Het terugslagventiel dat u vóór de waterinlaat in de boiler installeerde, heeft een gat waaruit water zal druppelen. Installeer een speciale druppel of sifon zodat het water in de gewenste richting naar beneden stroomt.
 2. Het elektrische gedeelte bestaat uit de juiste aarding van het apparaat en de aansluiting op elektriciteit.
 3. Vul het met water voordat u de waterverwarmer inschakelt. Pas daarna kunt u warm water in de keuken gaan gebruiken.
ustanovk

Installatie voltooid

Druk stromende boiler

Een doorstroomwaterboiler die op een muur is gemonteerd, is niet zo eenvoudig te monteren. Allereerst is dit te wijten aan de toegenomen veiligheidsvereisten. Of het nu een grap is, een elektrisch apparaat met een capaciteit van 6-7 kW, waarvan het water zo gemakkelijk stroomt. Water en elektriciteit vormen een gevaarlijke combinatie. Stap voor stap kan het verbindingsproces als volgt worden beschreven:

 1. Schat uw elektriciteitsmeter in. De maximale stroomlimiet moet erop worden aangegeven. Om deze waarde om te zetten in vermogen, vermenigvuldigt u het aantal in Amps met de spanning in het netwerk - 220V. U krijgt dus het totale vermogen van elektrische apparaten, die bestand zijn tegen uw meter. Voor een 32 amp-teller is dit bijvoorbeeld 7 kW. Vergeet de andere apparaten die ook veel verbruiken niet.
informatie

De voedingsinformatie moet op het apparaat worden aangegeven

 1. Selecteer de boiler op basis van deze gegevens. Om de kachel aan te sluiten, moet u een afzonderlijke driekernige (fase, nul, aarde) kabel met een voldoende groot dwarsdoorsnede-oppervlak toewijzen. Idealiter zou een elektricien dit moeten doen. Sluit de kabel aan op het stopcontact waarop het apparaat wordt aangesloten.
 2. Monteer de beugels aan de muur, ze kunnen worden gebundeld met de verwarming, maar meestal moeten ze apart worden gekocht.
 3. Verbind het apparaat vervolgens met de watertoevoer. Het is niet moeilijk om dit te doen, het belangrijkste is om volledige afdichting te bereiken, zodat alle verbindingen absoluut droog zijn. Sluit koud water aan op de "inlaat" van de boiler. "Exit" sluit aan op de mixer.
schema

Bedradingsschema van de boiler

 1. Installeer extra afsluiters (ventiel) voor de boiler, zodat de watertoevoer kan worden geblokkeerd.

Top 5 populairste waterverwarmers voor de keuken

Het is erg moeilijk om alle verschillende voorstellen op de markt van boilers te begrijpen. De ogen verspreiden zich uit het assortiment. Maar de ervaring en positieve feedback van veel kopers kunnen worden geïdentificeerd als de top vijf keukenverwarmers, een combinatie van hoge kwaliteit en een redelijke prijs.

FerroliHotDog HD 5.5

Het Italiaanse concern Ferroli is al lang bekend op de Europese markt. De FerroliHotDog HD 5.5-ketel is erg in trek bij kopers. Dit is een boiler van het opslagtype, maar uiterlijk lijkt het helemaal niet op zijn omslachtige tegenhangers. Ferroli is uitgerust met een tank van slechts 5,5 liter. Het ziet er heel netjes uit, omdat de afmetingen slechts miniatuur zijn: 225 * 280 * 380 mm.

Trekt klanten en zijn stijlvolle ontwerp. De vorm van de ketel herinnert een ei. Er zijn felblauwe inserts. Het lichaam is gemaakt van koudgewalst staal. In- en uitschakelen doe je door eenvoudig op de knop te drukken. De LED op de behuizing geeft aan of het apparaat is ingeschakeld. Installeer het op de muur, het maakt niet uit, boven of onder het niveau van de kraan.

boiler

Ferroli Hot Dog HD 5.5

De binnenzijde van de tank is bedekt met een speciale glazuur te beschermen en verlengen de levensduur. De tank niet in verval gekomen door corrosie geplaatst binnen magnesium anode, die vanwege de elektrochemische potentiaal trekt aan alle negatieve aspecten van galvanisch koppel corrosie zich binnen het verwarmingselement.

Om het water in de kachel te houden om de temperatuur langer te houden, wordt de binnentank beschermd met een verwarmingssysteem op basis van polyurethaanschuim. Dit materiaal houdt de warmte goed vast, wat niet alleen handig, maar ook economisch is. De kachel, die wordt gebruikt voor de productie van FerroliHotDog HD 5.5, is gemaakt van staal. Vermogen - 800 watt. Op de volledige verwarming van de ketel duurt gemiddeld 23 minuten, en de bedrijfstemperatuur, die gemakkelijk kan worden behandeld door deze stromende boiler voor de keuken - 750.

De kosten van zo'n compacte, maar zeer praktische eenheid schommelt rond de $ 75.

ELECTROLUX Smartfix 2.0 6.5 TS

Het Zweedse merk ELECTROLUX biedt zijn klanten een goede optie voor de ELECTROLUX Smartfix 2.0 6.5 TS drukloze boiler. Met meer dan bescheiden afmetingen doet deze verwarmer zijn functie goed, die zo'n populariteit heeft verdiend. Afmetingen van het apparaat 270 * 135 * 100 mm, gewicht - 1,3 kg. Een dergelijk lichtgewicht ontwerp kan op elke muur worden geïnstalleerd. De aansluiting op de boiler ELECTROLUX wordt vanaf de onderkant uitgevoerd.

ELECTROLUX Smartfix 2.0 6.5 TS

ELECTROLUX Smartfix 2.0 6.5 TS

Het ontwerp van het apparaat is minimalistisch. De kleur is traditioneel - wit. Van de accessoires in de set zitten verschillende nozzles: een kraan en een douche. Dit betekent dat de ketel zowel in de keuken voor het afwassen als in de badkamer kan worden geïnstalleerd om te douchen. Controle - hydraulisch. Het apparaat schakelt automatisch in wanneer er water doorheen begint te stromen.

De nominale capaciteit van de boiler is 6,5 kW. Dit is een vrij grote indicator, ELECTROLUX Smartfix 2.0 6.5 TS zou niet in een normale uitlaat moeten worden opgenomen om redenen van brandveiligheid. Voor nog meer veiligheid hebben fabrikanten het apparaat uitgerust met bescherming tegen oververhitting.

Prestaties, die dit model kan bogen op ELECTROLUX, is 3,7 l / min. Dit is genoeg voor heel comfortabele afwas. Koop ELECTROLUX Smartfix 2.0 6.5 TS voor $ 70.

AtmorIn-Line

Stromende elektrische boilers voor de Israëlische keuken AtmorIn-Line kunnen worden ingebouwd en de uitstraling van de keuken niet bederven. Een compact wit apparaat met een elegant ontwerp en bedrijfslogo - dit "kind" is een van de leiders onder keukenketels. 185 * 300 * 110 mm - deze maat is deze boiler.

boiler

AtmorIn-Line

Het vermogen van het verwarmingselement is 5 kW. De minimale werkdruk is 0,6 bar, de maximaal toegestane druk is 5 bar. De prestaties van een doorstroomketel zijn afhankelijk van de tijd van het jaar. Omdat het water in de waterleiding in de zomer veel warmer is dan in de winter, heeft de gemiddelde prestatie-indicator ook andere waarden. In de winter kunt u rekenen op 3 liter warm water per minuut met een gemiddelde kop, in de zomer - tot 4.

Om te beschermen tegen "droog aan" is een sensor geïnstalleerd. De verwarming wordt pas ingeschakeld als de waterdruk 0,6 bar bereikt. Er is ook een automatisch uitschakelsysteem met mogelijk oververhitting. De prijs voor AtmorIn-Line is 5 kW - van 115 $.

Kraan met verwarming van Delimano

Het merk Delimano is nu aan het horen. Een boiler voor een keuken met een kraan is een van de meest populaire producten. Allereerst is het revolutionaire ontwerp geweldig. De verwarmer lijkt op een eenvoudige mixer. Ingebouwde verwarming zorgt voor directe verwarming van water. De behuizing is gemaakt van plastic en metaal.

Een stijlvol, modern ontwerp is een van de belangrijkste voordelen van deze kachel. Het kan worden geregeld door middel van een hendel op het lichaam, het regelen van het hoofd en de temperatuur van het water. De afmeting van het apparaat is 125 * 70 mm, het gewicht is iets meer dan 700 g. Het apparaat steekt eenvoudig in de uitlaat en is op dezelfde manier aangesloten op de waterleiding als een conventionele mixer.

kachel Delimano

Mengkachel Delimano

Het vermogen van de boiler is 3 kW. Het klinkt meer dan prettig, omdat de fabrikant beweert dat dit wonderapparaat niet meer dan vijf seconden besteedt aan het verwarmen van het water. De werkdruk is van 0,4 tot 6 bar. De eerste indicator is van groot belang voor de zuinige verbruikers van elektriciteit en water. Door deze lage waarde van de minimale werkdruk kan heet water worden gebruikt, net door de klep te openen.

Voor zo'n moment zal de boiler ongeveer $ 65 moeten betalen.

TesyBiLight Compact GCU 1015 L52 RC

Nog een boiler voor het opslaan van water, die perfect past, zelfs in een kleine keuken - TesyBiLightCompact GCU 1015 L52 RC. Dit is een ketel van 10 liter. De afmetingen van dit model zijn 399 * 377 * 247 mm, het gewicht van het apparaat is 6,6 kg. Het is vermeldenswaard dat het verkeerd is om rekening te houden met het gewicht van de lege verwarmer, omdat deze tijdens bedrijf vrijwel altijd met water wordt gevuld. Het gewicht van de ketel met water is 16,6 kg.

Met de ontwerpfabrikanten geprobeerd. De ketel ziet er heel ongewoon uit: afgeronde vormen, verschillende varianten van kleuren, op het frontpaneel bevinden zich een thermostaat en een LED. Het lichaamsmateriaal is van plastic, de binnentank is gemaakt van staal. De binnencoating wordt beschermd door glaskeramiekemail.

TesyBiLight Compact GCU 1015 L52 RC

TesyBiLight Compact GCU 1015 L52 RC

De capaciteit van de TesyBiLightCompact GCU 1015 L52 RC-waterverwarmer kan niet worden vergeleken met de stromingsmodellen - slechts 1,5 kW. De 10 liter verwarmt hij in slechts 23 minuten tot 75 graden. Teng is hier normaal, in contact met water. Ter bescherming is een magnesiumanode aanwezig. Bovendien is er bescherming tegen oververhitting, bevriezing en overdruk.

De gemiddelde prijs in online winkels is $ 63.

Video: Delimano-test van de doorstroomwaterverwarmer

Na alle soorten keukenboilers te hebben overwogen, nadat ze vertrouwd zijn geraakt met hun kenmerken, voor- en nadelen, is het gemakkelijker om het geschikte model te kiezen. De keuze van de ketel wordt altijd overgelaten aan de koper, maar de installatie is beter toevertrouwd aan de professional. Dit helpt onaangename verrassingen in het proces voorkomen.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 8

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map