Puntenschildering van gerechten: we creëren decorelementen in de "rotint-to-point" -techniek

Puntenschildering van gerechten: we creëren decorelementen in de “rotint-to-point” -techniek

Puntenschildering van gerechten: we creëren decorelementen in de "rotint-to-point" -techniek

De mooiste dingen worden alleen verkregen op voorwaarde van verbinding van dergelijke componenten als inspiratie en vaardigheid. Interieurartikelen versierd met dot-painting zijn hier een levendig voorbeeld van. Spectaculaire panelen, originele installaties, versierd met een puntpatroon, kunnen een echt "hoogtepunt" van het keukeninterieur worden en fungeren als een waardige toevoeging aan elk ontwerp. Ja, en het creëren van dergelijke elementen van het decor zelf is een opwindende activiteit. Om deze eenvoudige maar vrij originele techniek onder de knie te krijgen, raden we aan twee meesterlessen puntschilderen voor beginners te gebruiken.

Puntschildering: kenmerken van technologie

De techniek van "punt naar punt" werd oorspronkelijk gebruikt in Rusland bij het maken van munten. Later heette het "drop": de verf werd eenvoudig in rietjes getypt en op het beeld "gedruppeld". Tegenwoordig heeft dot-painting, waarin de grafische technieken, mozaïeken en glas-in-lood worden verwerkt, steeds meer mensen met gemak van uitvoering, elegantie en schoonheid van de tekening.

Spotschilderen

Deze populaire vorm van technologie staat ook bekend als "point-to-point"

Het principe van het tekenen van contouren van het ornament ligt in de naam van de techniek: de tekening is gemaakt als een resultaat van een reeks punten. Elk van hen kan een andere kleur en grootte hebben. Ja, en ze kunnen in verschillende kleuren worden geverfd.

Plaat met een lijst

Eenvoud - het belangrijkste voordeel van een puntenlijst

Iedereen kan zijn meesterwerk maken, zelfs als hij in zijn leven geen artistieke penseel heeft gehad en geen idee heeft hoe hij correct moet tekenen.

Spot schilderen is de gemakkelijkste manier om oude souvenirs of verloren accessoires met de tijd nieuw leven in te blazen.

Kist en glas

Decoratieve plaat

De applicatietechniek wordt bepaald door de vorm van het te verfraaien product en het materiaal waaruit het is gemaakt. In deze techniek kunt u elk oppervlak decoreren: gebruiksvoorwerpen en keukengerei, kistjes en hoezen voor paspoorten, koffers en laptops.

Bord met decoratief schilderij

De subtiliteiten van de keuze van materialen voor het schilderen

Met behulp van verschillende soorten verven in het werk, kunt u bestek, schalen en andere interieuronderdelen versieren. Voor het schilderen op gerechten is het beter om te kiezen voor verven die worden gekenmerkt door een verhoogde weerstand tegen vocht en lichtgevoeligheid.

1

Pials met een lijst

Houd bij het kiezen van verven voor decoratie rekening met het type oppervlak waarop ze worden aangebracht. Anders blijft het patroon dat u hebt gemaakt niet lang op het item. Schilderen kan worden uitgevoerd met behulp van de volgende soorten verven:

 • Kleiobjecten - verf voor keramiek en glas. Ze worden ook contourverven genoemd. Ze worden verkocht in kleine buisjes met een langwerpige tuit.
 • Metalen accessoires - emailverf. Decoraties, versierd met email, onderscheiden zich door duurzaamheid, helderheid en zuiverheid van kleuren.
 • Producten van de textielproductie - "stof" acryl. De contouren voor het tekenen van het figuur op kleding zijn minder bestand tegen slijtage.

Tip: bij het kopen van verven de tubes testen, let op de dichtheid van de compositie. Om de consistentie te bepalen, drukt u op de tube: de verf moet niet te gemakkelijk naar buiten gaan en een plas vormen, maar het moet niet te moeilijk zijn om eruit te persen.

Piala met een gestippelde lijst

Verven voor het schilderen zijn:

 • op waterbasis - ze worden gemakkelijk afgewassen met water;
 • op organisch - ze worden alleen van het oppervlak verwijderd door een oplosmiddel van het type white spirit.

Voor het schilderen van oppervlakken in contact met voedsel, moeten speciale verven worden gebruikt, die moeten worden gebakken op een temperatuur van 600-800 ° C. Thuis is het onmogelijk om dergelijke kleuren toe te passen. Voor deze doeleinden kiezen ambachtslieden zelfhardende verven. Ze bevriezen zonder te verbranden gedurende 2 dagen. Maar dergelijke circuits zijn minder bestand tegen de effecten van detergentia. De gerechten, geschilderd met zelfherstellende acrylverf, vereisen een meer voorzichtige behandeling.

Schilderen op de vaat

Er zijn twee soorten verf voor het schilderen van gebruiksvoorwerpen:

 • Overglazing - een mengsel van pigmenten met laagsmeltende glassoorten. Ze worden toegepast op geglazuurde gerechten.
 • Onderglazuur - een mengsel van pigmenten met glazuur. Ze worden gebruikt voor het decoreren van ongeglazuurde oppervlakken. Een transparante overglazagelaag, die de vaat glanzend maakt, wordt al boven op de afbeelding aangebracht.

Afhankelijk van het effect dat u van plan bent te krijgen, kiest u verf: een matte of glanzende coating, doorschijnend glas in lood en ondoorzichtige ondoorzichtige verbindingen. Voor het maken van 3D-punten en "parels" is het handig om 3D-gels te gebruiken.

Glaswerk met een lijst

De belangrijkste punten bij het schilderen van gebruiksvoorwerpen

Rot-to-point is een nogal veeleisende vorm van creativiteit. Immers, van de vlijt van de meester en de nauwkeurigheid van het werk hangt af van de presentability van het product. Deze techniek tolereert geen traagheid en nalatigheid.

Schildergerei, of het nu sierplaten of elegante vazen ​​zijn, met behulp van punttechnologie, bevat een aantal basisfasen:

 1. Voorbereiding van het substraat. Het oppervlak van het voorwerp wordt ontvet met een alcoholverbinding of met een vloeistof voor het verwijderen van de vernis.
 2. Een achtergrond toepassen. Op de voorbereide ondergrond wordt de achtergrond van de gewenste tint aangebracht met elke verf: gouache, acryl, auto, glas in lood. Voor dit doel is het handig om acrylprimer te gebruiken: bij dikke toepassing geeft het een wazige witte tint.
 3. Een opmaak tekenen voor de toekomstige tekening. Maak van tevoren een beter idee, maar zelfs als je begint te improviseren, krijg je zeker een prachtig patroon.
 4. Maak een foto. Door afwisselend punten van de gekozen kleur en grootte toe te passen, wordt een ornament gemaakt.

Sommige meesters raden aan het oppervlak te bedekken met vernis voordat ze worden geschilderd, met het argument dat de verf daarna goed hecht en tegelijkertijd helderder en verzadigd wordt.

Schilderen op flessen

Masterclass: gestippelde glazen fles

Puntschilderen is in staat objecten te transformeren, waardoor ze originele decorelementen worden. Met deze techniek kunt u een onopvallende glazen fles gemakkelijk veranderen in een verbazingwekkend vat of een ongewone vaas voor bloemen.

Het belangrijkste is om de textuur en het kleurenpalet van kleuren te kiezen, zodat het accessoire dat door je handen wordt gecreëerd, organisch past in het ontwerp van de kamer.

Zwart en wit schilderen

Selectie van materialen en gereedschappen

Om een ​​origineel schip te maken, hebt u nodig:

 • glazen fles;
 • ontvetter;
 • universele grond;
 • acrylverf voor glasverf;
 • een vlakke, brede synthetische borstel.
 • aërosollak voor het beschermen en fixeren van het patroon.
Acryl schilderij

Houd er bij het kiezen van een tint glas rekening mee dat puntschilderen het meest effectief is op donkere oppervlakken

Het is handig om platte glazen flessen te gebruiken voor het schilderen op borden. De achtergrondverf wordt alleen daarop aangebracht als deze niet past in de schaduw of transparantie van het product.

Voorbereiding van glazen bodem

De fles wordt schoongemaakt van etiketten en grondig ontvet met alcoholhoudende vloeistof. Een brede borstel wordt aangebracht met een primer en spreidt deze gelijkmatig over het oppervlak.

Fles om te schilderen

Een patroon voor het versieren van een fles kan van het internet worden gehaald, kijkend naar ideeën op thematische forums, of met jezelf komen. Om het patroon soepel en symmetrisch te maken, wordt een strook van een tetrad-vel met tape aan de buitenwanden van de fles bevestigd. De breedte van de strook bepaalt de grootte van het patroon. In de voorgestelde versie, zal het patroon 13 vierkanten breed zijn.

De fles voorbereiden om te schilderen

Langs de rand van het gelijmde vel bevindt zich de middenlijn van het patroon

Basispatronen toepassen

Begin met het schilderen van de fles. Langs de bovenrand van het vel wordt een acrylcontour aangebracht met een strook van verschillende punten van dezelfde grootte. Wanneer u met een circuit werkt, moet de buis verticaal worden gehouden. Dankzij dit zijn de punten gelijk en symmetrisch.

Tip: vlekken en onnauwkeurigheden, die vaak voorkomen bij het aanbrengen van stippen, kunnen eenvoudig worden verwijderd met een vochtige hygiënestick.

Schilderen op de contour

Bladcellen helpen om de afstand tussen punten te berekenen en een gelijkmatige lijn te maken

Gebruik stencilpatronen om vloeiende halve cirkels en krommingen van het patroon te maken. U kunt ze zelf maken door de blanco van de gewenste grootte uit hetzelfde vel papier te knippen. Om de grootte van de halve cirkels te bepalen, moet u de cirkel van de fles verdelen over het aantal elementen.

Advies: vergeet niet om het oppervlak van tijd tot tijd te ontvetten met een servet geïmpregneerd met alcohol, want tijdens het schilderen op het glas zullen opnieuw vingerafdrukken verschijnen.

Stencil schilderij

Als u een sjabloon op het glas toepast, maakt u een contour van kleine punten

Vervaardiging van contouren

Om sierlijke opengewerkte patronen te maken, worden de punten in verschillende grootten toegepast, en worden ze afgewisseld.

Tekening van kleine elementen

Harten en bloemen tekenen, moedig de wil van je verbeelding

Bij het maken van nieuwe elementen van het ornament, knipt u opnieuw het sjabloon van de juiste maat uit en maakt u een contour voor de toekomstige contour.

Kleine sjablonen

De punten gemarkeerd door de sjabloon worden "geleid" met een acrylcontour

Als de kleine details van het patroon "met het oog" kunnen worden gemaakt, doe dat dan niet met acrylverf van grote elementen zonder patronen.

Patroon op de fles

De fles kan met verf worden geverfd tot het hele oppervlak is bedekt

Wie ooit probeerde om kanten van patronen te maken, bevestigt dat het proces van het maken van een ornament gewoon fascinerend is.

Video: het proces van schilderen op glas met acrylverf

Inrichting van de schaal in de "rotint-to-point" -techniek

De techniek van het schilderen van platen verschilt niet veel van het hierboven beschreven proces van het verfraaien van een fles. Maak eerst het oppervlak voorzichtig ontvetten en breng de lay-out van de schets over op een glazen of keramische ondergrond.

Ervaren vakmensen kunnen zonder schetsen direct op een bord tekenen en patronen bedenken op de manier van werken. Voor beginnende vrouwen is het raadzaam om vooraf het artistieke ontwerp te plannen, sieraden te kiezen en een kleurenpalet voor jezelf te definiëren.

Voor de eerste werken als basis, is het het gemakkelijkst om transparante glasplaten te gebruiken.

Schilderen met acryl

Een plaat met een schets van het motief van de afbeelding wordt onder de plaat geplaatst, en dan, punt voor punt,

Voordat u gaat schilderen, oefen u op papier om contouren van kleine en grote punten te maken, waarbij u ze op dezelfde afstand van elkaar plaatst.

Circuit contouren

Het is beter om de contouren vanaf het midden van de plaat te beginnen en geleidelijk naar de randen te verplaatsen

Om te voorkomen dat de tekening tijdens het gebruik per ongeluk verschuift, is het beter om de uitgesneden sjabloon tijdelijk op de achterkant van de plaat te plakken met tape of tape.

Vlinders tekenen

Maak gebruik van het principe 'van algemeen tot specifiek': vanaf het tekenen van grote contouren en afwerken met het uitwerken van kleine details

Houd bij het maken van lijnen een zodanige minimumafstand aan tussen punten dat ze goed worden "gelezen", maar voeg ze niet samen in een ononderbroken lijn

Ornament met vlinders

Als tekenen van buizen je hard wordt gegeven, teken dan punten met een tandenstoker of naald

De keuze van tinten en hun afwisseling hangt alleen af ​​van uw verbeelding en het gekozen patroon.

Kant-en-klaar bord met een lijst

De verf op de plaat moet bevriezen

Onder natuurlijke omstandigheden bevriest de verf binnen 24 uur. Om het proces te versnellen, droogt u het oppervlak met een föhn en laat u de versierde plaat 10-12 uur staan. Nadat de verf volledig is opgedroogd, blijft het alleen nog om het patroon met vernis te repareren.

Video masterclass: schilderaccessoires in de techniek van "point to point"

Nadat je de techniek van puntmuurschildering beheerst, kun je eenvoudig je ideeën in het leven belichamen en in jezelf de verdiensten van een kunstenaar ontwikkelen. De decorelementen die door eigen handen worden gemaakt, worden een trots van de eigenaar van de keuken en een waardige decoratie van het interieur.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 52 = 55

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map