Friteuse: waar te letten bij het kiezen van een model

Friteuse: waar te letten bij het kiezen van een model

Friteuse: waar te letten bij het kiezen van een model

In veel huisvrouwen wordt de friteuse geassocieerd met voedsel dat niet bijzonder gezond is voor de gezondheid: frites, nuggets, patat en andere 'lekkernijen' van fast food. Toch kan dit apparaat worden bereid als de meesterwerken van haute cuisine en de traditionele bijgerechten - van uw favoriete donuts, taarten en kroketten op recepten van zijn grootmoeder om heerlijke tempura van groenten of zeevruchten. Laten we de kenmerken van dit wonderapparaat nader bekijken. Misschien is het een plaats voor hem in je keuken?

Waar is de friteuse voor nodig?

Het belangrijkste doel van het apparaat is om de optimale temperatuur van de olie te verwarmen en te behouden om snel te kunnen koken. In de machinecapaciteit wordt het vet niet lager dan het minimumteken gevuld, wordt de gewenste temperatuur ingesteld, waarna de friteuse een signaal geeft of de verwarmingslamp dooft. Rest nog steeds om de producten op het rooster te ontbinden, in de hete olie te doen en te verwijderen na het koken.

friteuse

Gouden korst - een kaart met gerechten uit gefrituurd vlees

Tot op de hoogte! Dezelfde olie kan verschillende keren worden gebruikt, maar u kunt geen vers toevoegen aan reeds gekookt.

Natuurlijk is er ook een "thuis" alternatief - om het vet in een pan of een andere geschikte container te verwarmen. Maar met deze vervanging kunnen rook, onaangename geuren, oliedampen en spatten niet worden vermeden en kan het kookpunt niet worden geregeld zonder speciale thermometers. Een friteuse is een apparaat dat dergelijke problemen helpt voorkomen. Bak erin is veel handiger en sneller dan bij zelfgemaakt frituren en het olieverbruik is aanzienlijk kleiner.

frituurpannen

Zelfgemaakt frituren vereist vaardigheid en constante controle

Devaysa nadelen zijn ook erg duidelijk: gekookt op een veel vet eten is geen onderdeel van het normale dieet van de meeste families (vooral met kleine kinderen), zodat de dagelijkse behoefte aan dergelijke assistent zich waarschijnlijk niet voordoen. Maar soms wil je jezelf echt trakteren op krokant gebak of gasten verrassen met hete hapjes met een smakelijke korst!

friteuse

Slechts 10 minuten in de friteuse - en de frietjes zijn klaar!

Tot op de hoogte! Wetenschappers hebben ontdekt dat schadelijke kankerverwekkende stoffen worden gevormd wanneer de olie wordt verwarmd boven 200 graden, zodat het gezondheidsrisico kan worden verminderd als u de temperatuur instelt op 150-180 ° C.

Basisparameters voor het kiezen van een model

Laadvermogen en materiaal van de kom

Universele friteuses zijn ontworpen voor het laden van 0,5 tot 5 liter olie, professionele apparaten kunnen meer dan 10 liter bevatten. De keuze van het volume van het model is afhankelijk van het aantal personen in de familie en de gebruiksfrequentie. Bijvoorbeeld, voor 1-2 personen is braden met een minimum volume van 0.5-0.7 liter geschikt. Dit is genoeg om een ​​paar snacks of dezelfde frites te maken. Als de familie meer dan 4 personen heeft, kies dan een model met een inhoud van 2 liter. Maar het 'gouden midden' is een friteuse voor een huis met een beker van 1,5-2 liter gemaakt van roestvrij staal of aluminium met antikleefcoating.

Belangrijk! Kies een model met een afneembare schaal - het is gemakkelijker om na gebruik te wassen dan het hele apparaat.

frituurelementen

Hoe meer verwijderbare elementen, hoe gemakkelijker het is om voor de friteuse te zorgen

Een ander verplicht element van het apparaat is een mand voor producten. En als de inhoud van de schaal in liters wordt gemeten, zijn de roosters in kilogram aardappelen, in plakjes gesneden voor "friet". Een mand voor een friteuse met een schaal van 1 liter kan bijvoorbeeld ongeveer 0,5 kg product bevatten. Het is de moeite waard om deze twee parameters te verduidelijken bij het kopen, om ze te correleren met de behoeften van uw gezin, en om een ​​geschikt apparaat voor de grootte te kiezen, zal niet moeilijk zijn.

pen

Het handvat op het rooster moet comfortabel en veilig zijn

Tot op de hoogte! Om het olieverbruik te verminderen, bieden sommige fabrikanten modellen met een hellende draaiende kom en een rooster. Maar te oordelen naar de reviews van de consument, een dergelijk instrument is niet altijd gelijkmatig gefrituurd voedsel, en de beroemde "Bradend" korst is slecht vanwege de constante dipping-raising kokende olie.

werk van friteuse

Het principe van de friteuse met een schuine kom

Verwarmingselement en frituurfiltersysteem

TEN - het belangrijkste onderdeel van de friteuse, waarop de snelheid van verwarmings- en kookproducten afhankelijk is. Kenmerken van het ontwerp onderscheiden twee soorten verwarmingselementen:

 1. Open - gemaakt in de vorm van een spiraal, die op de bodem van het apparaat wordt geplaatst. Verwarmt de olie snel, maar ongelijkmatig - aan de muren kan de temperatuur van de vloeistof lager zijn dan in het midden van de kom. Bovendien kleven de deeltjes van producten vaak aan de krullen van de spiraal en zal het moeilijk zijn om de container goed te wassen.
 2. .Gesloten (schijf) - is gemonteerd onder de bodem van de kom, dus het zorgt voor een uniforme verwarming van de olie. Hoewel in vergelijking met spiraalapparaten schijfeenheden duurder zijn, maar het gemak van onderhoud en betrouwbaarheid van de TEN is het verschil waard.
friteuse

Friteuse met spiraalvormige TEN

Om ervoor te zorgen dat de keuken de geur van kokende olie niet verspreidt, zijn friteuses uitgerust met een filtersysteem. Dergelijke reinigingsmiddelen kunnen verwijderbaar of ingebouwd zijn (het is gemakkelijker om demontageonderdelen te onderhouden en ze op tijd door nieuwe te vervangen).

filter

De aanwezigheid van een filter maakt het werk van de friteuse veel comfortabeler

Meer zorgvuldig gefilterde lucht gecombineerd meerlaagse systemen - ze bieden een betrouwbare bescherming tegen oliedampen en uit kookgeuren. Maar enkellaags (meestal steenkool) moeten vaak worden vervangen en overspringen.

Tot op de hoogte! In sommige modellen zijn filters aanwezig die de olie van verbrande voedseldeeltjes zuiveren. Hiermee kunt u de friteuse verschillende keren gebruiken, maar vergeet niet dat de aanwezigheid van schadelijke kankerverwekkende stoffen niet afhankelijk is van de mate van transparantie van de olie.

Materiaal van de behuizing

De behuizing van de friteuse kan van metaal of plastic zijn. Hoewel we gewend zijn om metaalproducten als meer solide, betrouwbaar en kwalitatief te beschouwen, hebben we het eigenlijk over moderne schoonheid en design.

1
frituurpannen

Roestvrij staal frit is meer geschikt voor cafés en restaurants

Bovendien zal het metalen apparaat meer gewicht en prijs hebben, en het zal noodzakelijk zijn om het niet minder dan achter de plastic te verzorgen. Van het oppervlak van beide materialen is het noodzakelijk om vet, stof en andere verontreinigende stoffen tijdig te verwijderen, anders kan er geen sprake zijn van een spectaculair uiterlijk. Het is waar dat plastic een ander nadeel heeft - met de tijd of van de zon kan de kleur met witte kleur de vacht grijs of geel kleuren. Daarom is het beter om het model te bekijken met een gekleurd lichaam - goud, rood, blauw, zwart.

friteuse

Friteuse met kunststof behuizing

We raden aan om op dergelijke details te letten:

 • Het ontwerp van het deksel is goed als het een kijkvenster heeft van hittebestendig plastic waarmee u de kleur van de korst kunt beoordelen en de mate van beschikbaarheid van de producten kunt beoordelen zonder het apparaat te openen.
 • Benen - het apparaat met kokende olie moet een stabiele ondersteuning hebben. Daarom is het belangrijk dat de poten zijn voorzien van rubber of zijn uitgerust met zuignappen.
 • Rasterhandgrepen en het apparaat zelf moeten zijn gemaakt van hittebestendig plastic.

Belangrijk! Zorg er bij het kiezen van het apparaat voor dat het is uitgerust met thermische isolatie, zodat de behuizing tijdens het gebruik niet opwarmt.

Besturingseenheid

Moderne friteuses kunnen worden uitgerust met een elektromechanisch of elektrisch regelsysteem. De eerste - gemakkelijk in gebruik, goedkoper om te repareren, maar heeft meer controle nodig dan apparaten met een autonome eenheid. Met elektrische friteuses kunt u een nauwkeurigere temperatuur instellen en de deelname van de persoon aan het kookproces minimaliseren. Toegegeven, dergelijke modellen zijn een orde van grootte hoger dan die van elektromechanische.

http://akval.ru/images/detailed/45/1531_1.jpg?t=1435712061

Model met programmakeuze en temperatuurregeling

Omdat het apparaat in essentie eenvoudig is, probeert elke fabrikant een "draai" te geven aan zijn product en het uit te rusten met extra functies. Voor zover handig en noodzakelijk - u beslist, maar vergeet niet dat het aantal opties direct afhangt van hoeveel de friteuse kost.

Veel meesteressen zullen zeker zulke toevoegingen nuttig vinden:

 • Temperatuurcontrole - misschien wel de belangrijkste functie, zonder welke de friteuse is niet waard om te kopen, want net de olie koken, zoals hierboven vermeld, is het mogelijk en in de pan op een conventioneel fornuis. En de bereiding van veel gerechten vereist precisie, anders kunnen de producten binnen vochtig blijven en buiten - branden. De meeste modellen zijn uitgerust met een instelling waarmee u de verwarmingstemperatuur van 100 tot 200 graden kunt instellen.
 • "Koude zone" - als de temperatuur onder de olie tussen de TEN en de bodem van het apparaat wordt gehouden, zullen de producten niet in de kom branden en behoudt de olie zelf zijn smaakkwaliteiten langer.
 • Automatische uitschakeling met thermostaat - stopt met verwarmen na het bereiken van de opgegeven temperatuur en voorkomt zelfontbranding.
 • Timer - het is noodzakelijk om de frituurtijd te programmeren en u kunt veilig andere dingen doen, want na het verstrijken van de termijn zal de friteuse een pieptoon laten horen. Ultramoderne modellen kunnen worden uitgerust met een verwijderbare timer die kan worden losgekoppeld en in een zak kan worden gestopt nadat de friteuse is opgestart.
 • Automatisch aftappen van olie is een functie die vet zal helpen verwijderen na het koken en in aanwezigheid van een speciaal filter tegelijkertijd en de olie voor verder gebruik zal reinigen.

Tot op de hoogte! Veel friteuses kunnen ook als fondue worden gebruikt - om stukjes brood, koekjes en fruit in gesmolten kaas of chocolade te dopen. Maar dit vereist dat het apparaat de mogelijkheid heeft om de temperatuur ruim onder de kookolie in te stellen en te houden (kaas smelt bijvoorbeeld bij 60 graden en chocolade bij 45-50). De friteuse moet speciale lange spiesen bevatten voor het rijgen van lekkernijen.

friteuse

Friteuse met fonduefunctie

Frit zonder olie - nep van producenten of een alternatief voor gezond voedsel

Het grootste nadeel van gerechten bereid in diep vet wordt een enorme hoeveelheid boter genoemd, waarin voedsel wordt bereid. Sommige fabrikanten hielden rekening met dit moment en de friteuse zonder olie verscheen op de markt.

friteuse

Fryer-aerogrill

Maar zelfs zo'n wonderassistent kan niet helemaal van het vet af. Een minimale hoeveelheid olie is nog steeds nodig, bijvoorbeeld om een ​​kilo aardappelen te verwerken, je hebt ongeveer 2 eetlepels nodig. Het apparaat werkt op het principe aerogrile: de luchtverhitter verwarmt en circuleert hete lucht, die oliedeeltjes bevat. De producten worden verwarmd en gekookt onder stoom. De tijd om te koken zal echter 3 keer meer worden besteed dan het gebruik van een conventionele friteuse, maar het voedsel is zachter, met een gouden korst.

lucht friteuse

In een airfryer wordt olie direct aan de producten toegevoegd

Tot op de hoogte! Dit apparaat heeft een belangrijke nuance: hoewel het olieverbruik voor het frituren in feite meerdere keren minder is, kan het in het product zelf groter blijken te zijn dan bij het standaard frituren. Het is een feit dat bij het werken met een airfryer de korst niet meteen ontstaat en de olie diep in het kookvoedsel doordringt. Daarom is het logisch om te praten over sparen, maar het is nauwelijks een kwestie van gezond eten.

Geheimen van het juiste gebruik van gefrituurd vlees

Om de perfecte friet, de favoriete koekjes uit de kindertijd "kreupelhout", knapperige kippenvleugels of andere gerechten die zo mooi in de frituurpan worden gemaakt te bereiden, moet u de eenvoudige regels volgen:

 1. 1. Kies de "juiste" olie - voor frituren alleen geschikt geraffineerd, verfijnd, ideaal - en ontgeurd. Voedingsmiddelen met olijf- of maïsolie hebben een specifieke smaak en een aangename afdronk. Op plantaardige olie van hoge kwaliteit kunt u 2-3 keer vlees of vis bakken, beslag en producten in beslag - 3-4 keer, en frites - tot 6 keer.
 2. 2. Aan plantaardige olie kan tot 10% gebakken dierlijk vet worden toegevoegd, maar alleen een hoge mate van zuivering.
 3. 3. Doe in de frituurpanproducten gedroogd uit overtollig vocht - zodat de olie minder schuimt en opspat en de filters langer meegaan.
 4. 4. Om een ​​"correcte" frites te maken, kunt u natuurlijk een halffabrikaat kopen dat al is gesneden met perfecte brusochkami. Maar om de oogst vorm te geven, bakken de producenten de verwerkte aardappelen in plantaardige olie en dit is extra calorieën. Bereid wedges voor jezelf: je kunt aardappels gesneden met een mes in een keukenmachine of een rasp met een speciaal mondstuk, en zich te ontdoen van overtollig zetmeel zal de plakken weken in water gedurende 10-15 minuten.
kartshka

Het is niet zo moeilijk om friet te koken

 • Zout voedsel niet gefrituurd, anders zal de korst zich niet vormen en zal het voedsel letterlijk met vet verzadigd zijn. De uitzondering zijn gemarineerde stukken vlees of vis, maar ze moeten worden omwikkeld met een laag ongezouten beslag of paneermeel. Om het gerecht naar smaak te brengen, bestrooi het onmiddellijk na het roosteren met fijn zout en specerijen.
 • Vergeet niet om de olie na het koken af ​​te tappen (zelfs als u van plan bent om hem opnieuw te gebruiken), en spoel de container grondig en vetweefsel. Gebruik alleen zachte sponzen en niet-agressieve reinigingsmiddelen om beschadiging van de antiaanbaklaag van de kom te voorkomen.

Video: waar moet op worden gelet bij het kopen van een frituurpan?

En als u nog steeds twijfelt over welke friteuse u moet kopen voor uw keuken, vraag dan om hulp van een consultant van huishoudelijke apparaten voor supermarkten. Ze zullen niet alleen goede fabrikanten adviseren en vertellen over "opvullen" van het apparaat, maar kunnen ook een visuele demonstratie geven van het werk van het model dat u bevalt.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 2 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map