Fizika vagy kémia: hogyan kell tisztítani egy eltömődött héjat

Fizika vagy kémia: hogyan kell tisztítani egy eltömődött héjat

Fizika vagy kémia: hogyan kell tisztítani egy eltömődött héjat

A szennyvíz erős szaga, a víz lassú eltávolítása vagy stagnálása egyértelmű jelek, hogy a konyhai vízvezeték eldugult. Az ok lehet zsírszemcsék felszaporodása, súlyosabb szennyeződés az élelmiszer-hulladékkal vagy a cső rögzítésének hibája. Az esetek túlnyomó többségében magad is megoldhatod a problémát. Kitaláljuk, hogyan lehet otthonosan tisztítani a mosogatót, megtanulni az árnyalatokat és kiválasztani az optimális módszert.

Az eltömődés okai

A következő tényezők hozzájárulnak a forgalmi dugók megjelenéséhez:

 • Mechanikus - idegen tárgyak lépnek be a lefolyóba.
 • Működési - az öntöttvas csövek lumenje csökken a korrózió és a zsír rétegzése miatt.
 • A telepítési technológia megsértése. A törmelék olyan helyeken halmozódik fel, ahol a cső helytelen lejtése van.
specifikus szag

Különleges szag - egyértelmű jel, hogy a konyha mosogató a konyhában

Az eldugulás nem az egyetlen oka a víz stagnálásának. Mechanikai beavatkozással a csövek elmozdulhatnak, ami megváltoztatja a lefolyó helyét vagy a lefolyó lejtőjének szintjét. A gravitációs szennyvízrendszerben ezek a tényezők csökkentik a folyadék kiáramlását - szilárd részecskék fokozatosan felhalmozódnak a belső falakon, szűkítve a cső lumenét. Ilyen esetekben nem lehet elkerülni a rögtönzött eszközöket, professzionális vízvezetékre van szükség.

élelmiszerek maradványai

Az élelmiszer maradványait nem szabad a leeresztő nyílásba dobni

Elsősegély egy elzáródással

Mit tehetek, ha a konyhai mosogató eltömődött? A legfontosabb dolog nem pánikolni. Talán a legegyszerűbb lépések elegendőek a probléma megoldásához:

 • Ha a csövek acélból készültek, öntsünk forró vizet a leeresztőnyílásba, ha műanyag csövek - hagyjuk meleg vizet a csapból.
 • Keverjünk össze egy pohár szódát 0,5 csésze sóval, adjunk hozzá egy pohár meleg vizet, addig keverjük, amíg fel nem oldódik, öntsük a mosogatóba, és várjunk 10-15 percet. Öblítse le a csöveket az erős víznyomás alatt.
 • Ha porszívóval rendelkezik, fújja be a csövet egy vékony rongygal, és határozottan szerelje fel a leeresztő nyílásba. Kapcsolja be a készüléket - erõteljes légáramlás tolja a dugót.

Ha ezek az intézkedések nem segítenek a héj tisztázásában, akkor komolyabb fegyvereket kell használnia.

Mechanikus tisztítási módszerek

A tárolás leggyakoribb helye egy szifon, amely összeköti a mosdót a szennyvízrendszerrel. A második helyen egy csatorna hullámos csöve van a csővezeték harmadik, távoli szakaszain. Ilyen forgalmi dugókkal megbirkózhat a mechanikus tisztítás, a dugattyú vagy a vízvezeték kábel segítségével.

szifon leszerelése

A szifon eltávolítása

Hogyan tisztítsuk meg a szifont a mosogató alatt?

A műanyag modell legegyszerűbb lemosása:

 • Helyezze a tartályt a szifon alá.
 • Csavarja le a rögzítőgyűrűket fentről és alulról.
 • Óvatosan vegye le a szifont a csőről.
 • Távolítsa el a törmeléket, öblítse le a belső falakat forró vízzel zsírtalanító szerekkel.
 • Szerelje össze a szerkezetet.

Az öntöttvas szifon tisztítása nehezebb - csavarja le a csavarokat és tisztítsa meg az egész rendszert kábel segítségével. Ha gyakran eltömíti a mosogatót, akkor jobb, ha modern műanyag csöveket telepít.

redő

Nagy mennyiségű szennyeződés halmozódik fel a hullámtörésen

Hogyan tisztítsunk egy hullámos mosogatót egy mosogatóban?

A hullámosított részeken a zsír, a szappan és a szennyeződés apró részecskéi gyorsan felhalmozódnak. Az ilyen szilvákat rendszeresen tisztítani és mosni kell:

 • Csavarja le a csövet a mosogatószerkezetről.
 • A vízt egy vödörbe vagy más tartályba engedje le.
 • Csúsztassa le az alsó részt a szennyvízelvezető csatornából.
 • Húzza meg a csövet, hogy kiegyenesítse a hajtásokat.
 • Zárja le a celofán zsák egyik oldalát, majd rugalmas szalaggal rögzítse.
 • Töltse fel a csövet forró vízzel és mosószerrel.
 • Csukja be a másik oldalt ugyanúgy.
 • Óvatosan vegye be az építkezést mindkét kezével, és rázza fel a vizet, körkörös mozdulatokkal.
 • Távolítsa el a dugókat, öntsön ki vizet, és helyezze vissza a hullámosságot.

Ezt a módszert leggyakrabban akkor használják, ha sürgősen el kell távolítani a zagyot a mosogatóban a konyhában vagy a fürdőszobában. Ha az időben szenved, akkor könnyebb új hullámos mosogatót vásárolni és kicserélni.

1

A légtelenítő használata

A "Dedovski" módszer jól alkalmazkodik a kis dugókhoz, amelyek az élelmiszer-hulladék és törmelék apró darabjaiból állnak. A leghatékonyabb klumpa egy klasszikus vantuz, amely egy fadobozból és egy sűrű gumitömlőből áll. Sok műanyag modell pusztán díszítő jellegű és szünet, amikor először használják.

a mosogató tisztítása

Hogyan tisztítsuk meg a mosogatót egy eldugult dugattyúval

Áttörni a dugulás a konyhai mosogató, öntsük forró vízzel (kapacitív kell lennie körülbelül félig), és beállított alsó részének dugattyú leeresztő lyuk. Erõteljesen nyomja meg a szerszámot nyomáscsökkenéshez. Ennek eredményeképpen a parafa kinyílik, és a víz a csatornába kerül.

Fontos: Kétszakaszos mosáshoz két fogót kell vásárolni. Ha blokkolás történik, egyszerre használják - ez növeli a szívóerőt. Ha nincs második eszköz, csukja be a második lefolyót nedves ruhával, és rögzítse a kezével.

Hogyan használjunk egy vízvezeték kábelt

Mi van akkor, ha a mosdó eldugul, és a fenti módszerek nem segítenek? Legvalószínűbb, hogy a szennyeződés felgyülemlik a csatorna csöveiben, és csak vízvezetékkel tisztítható. Ez egy spirálos huzal, egyik oldalsó fogantyúval és egy mini fúróval vagy ecsettel. Az alap vastagsága a cső méretének megfelelően van kiválasztva. Vannak kézi és elektromos modellek a piacon. Az utóbbi csavarhúzóval vagy fúróval forog, a kábelt egy speciális dobra tekercseljük.

vízvezeték kábel

Elektromos szerelvények

Az eljárás egyszerű:

 • A kábelt a fúróval ellátott kábellel a kifolyócsőbe helyezzük, és a dugó szándékolt eltérítésének irányába toljuk.
 • Vezetés közben finoman forgassa a kábelt a fogantyúval.
 • Amint akadályt érez, vegyen néhány óvatos mozgást előre és hátra, megszüntetve az elzáródást.
 • Csak óvatosan távolítsa el a vízvezeték kábelt, mossa le.
 • Öblítse le a csöveket forró vízzel vagy sűrített sóoldattal annak érdekében, hogy a dugó megsemmisüljön.

Fontos! A vízvezeték kábel alkalmas a fémcsövek akadályainak eltávolítására - eltávolítja nemcsak a szemetet, hanem a felhalmozott rozsda részeit is. Műanyaggal ügyeljen arra, hogy ne sérüljön a vékony falak.

Rögtönzött eszközöket használunk

A mechanikai módszerek kiegészíthetők otthoni "kémiai" módszerrel:

 • Távolítsa el a mosogatóban felhalmozódott vizet.
 • Öntsünk egy pohár szódát a mosogatóba, és töltsük fel ugyanolyan mennyiségű ecettel.
 • Zárja le szorosan a lyukat, és fél órán keresztül hagyja.
 • 30 perc múlva adjunk hozzá kb. 0,5 liter forró vizet.
 • Hagyja állni néhány percig, és sok meleg vízzel öblítse le.

Érdekes: a szódát egy pár "Alka-Seltzer" tabletta helyettesítheti. Helyezze őket a leeresztő lyukba, öntsön egy pohár ecetet, 10 perc múlva vízzel öblítse le.

szóda és ecet

A szóda és az ecet a legegyszerűbb fegyverek az elzáródások ellen

Top-5 legjobb csöves tisztítóeszköz

A háztartási vegyi anyagok gyártói pontosan tudják, mit kell tisztítani az alomban a mosogatóban. Folyékony, gélszerű és por (granulált) termékek vannak forgalomban. A granulák a legaktívabbak, de a gélek kevésbé veszélyesek az egészségre. A következő márkák bizonyultak a legjobbak:

 • Chirton "Tiszta vízfolyások". A nátrium-nitrátra és a nátrium-nitrátra épülő kékképző granulátum 15 percen belül megszünteti az eltömődést, és eltávolítja a kellemetlen szagot a szennyvízrendszerből. Az adagolás nagyon kényelmes - a tasakot egy töltéshez tervezték. A minusz meglehetősen csípős illat, de gyorsan eltűnik.
 • Gél klór-, nátrium- és kálium-hidroxiddal, aktív adalékok. A megelőzés szempontjából hatékony, sürgősségi segélyként működik. Olcsó, biztonságos a műanyaghoz, semleges ízű. Hátrányok - hosszú távú (nem kevesebb, mint egy óra), nem alkalmas alumínium csövekre.
 • Bugok "Pothan". A felületaktív anyag és a nátrium-hidroxid alapú granulák egy nagy csomagban (600 g). Nagyon hatékony és gyors (3 perc), de nagyon korrozív és egészségre veszélyes. Jobb használni a komoly zárolások elleni küzdelemben, a megelőzés érdekében érdemes még finomabb felvenni a megoldást.
 • Sanox "Clean Stock". Az üveg két alkalmazáshoz elegendő, mindenféle csövekhez alkalmas. Amfoter felületaktív anyagok, amelyeket nátrium-hidroxiddal kiegészítettek, megakadályozzák a megelőzést, de nem képesek nagy mennyiségű bírságra.
 • Mole (különböző gyártók). A készítmény tartalmaz felületaktív anyagot, módosított ecetsavat és ugyanazt a kálium- és nátrium-hidroxidot. A munka 1,5 és 8 óra között tart, de a termék olcsó és szinte minden hardverraktárban kerül értékesítésre.
anyajegy

Az időigényes eszköz új kialakítása

Számos gél és por ugyanazon elven működik, a különbség csak a hatóanyagok koncentrációját foglalja magában. Mit válasszon a mosogató tisztításáról az eltömődésről? Bonyolult esetekben a koncentrált anyagok alkalmasak egyszerű helyzetekben, könnyebb a könnyű készítmények alkalmazása (megelőző). A választott márkától függetlenül viseljen mindig kesztyűt és arcmasszát. Ne mentsen a mosóvízbe: annál folyékonyabb, annál kevesebb szennyeződés marad a csövekben.

Fontos: Műanyag csövek tisztításakor óvatosnak kell lenni, mivel könnyen károsodik. Sima belső felületre a zsírlerakódások gyakorlatilag nem tapadnak. Kis dugóval, háztartási vegyszerekkel vagy dugattyú fogantyúval.

hidrodinamikus fúvóka

Tehát úgy néz ki, mint egy hidrodinamikus fúvóka

Nehéz tüzérség - csövek hidrodinamikus tisztítása

Ha nem sikerült tisztítani az eldugult héjat az otthonában, akkor szakembereknek kell segítenie. A professzionális vízvezeték-szerelők arzenáljában hidrodinamikai berendezés van, amely elrontja a forgalmi dugókat a származási helyükön. Egy rögzített fúvókával ellátott tömlő leereszkedik a csatornacsatornába, amelynek alakja függ a készülék céljától és az adott körülményektől. A tömlő nagy nyomású vízzel van beáztatva, megsemmisíti az eltömődést, és a bevonatot a cső falain keresztül öblíti. A fúvóka további mechanikai nyomást eredményez.

Fontos: A speciális berendezések meglehetősen drágák, de az utóbbi időben a gyártók hidrodinamikus fúvókákat kínálnak az autó mini mosásaihoz.

cső tisztítása

Csővezeték tisztítása hidrodinamikus fúvókával

Megelőző intézkedések

Annak érdekében, hogy ne gondolkodjunk el az eltömődés héjának tisztításáról, érdemes megelőző karbantartást végezni:

 • Ne öntsük a maradék ételeket és zsírokat az edényekből a konyhamembránba.
 • Használjon műanyag vagy fémrácsokat.
 • Legalább hetente egyszer öblítse le a lefolyót forró vízzel (fémcsövek - forrásban lévő víz), 2-3 héten át, speciális megelőző intézkedéseket kell tenni.
 • Cserélje ki vagy öblítse le a hullámosított szifont időben.
megelőzés

Megelőzés - a legjobb megoldás a konyhai mosogató zománcainak kezelésére

Ha a fent említett módszerek egyike sem segítette a zárolást, akkor valószínűleg a parafa a szennyvízrendszer mélyén alakult ki, vagy az ok a technológia súlyos megsértésében rejlik. Ebben az esetben kapcsolatba kell lépnie a szakemberekkel.

Videó: csövek hidrodinamikus tisztítása

Videó: az eltömődés megszüntetésére szolgáló módszerek hatékonyabbak

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

89 − 88 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map