Hoe een gaskookplaat te kiezen - 5-staps gids voor de koper

Hoe een gaskookplaat te kiezen – 5-staps gids voor de koper

Hoe een gasfornuis te kiezen

De gaskookplaat is de favoriet van alle koks en koks van Julia Vysotskaya tot Gordon Ramzi. De redenen waarom het beter is dan een elektrische kookplaat bestaan ​​op zijn minst 3:

 • Ten eerste verhoogt het de elektriciteitsrekening niet, maar gas kost vrij goedkoop. Trouwens, elektrische kookplaat - dit is een van de grootste "consumenten" van energie in het huis.
 • Het onmiddellijk verschijnen en uitschakelen van de verwarming, evenals een gevoelige reactie op de afstelling, maken het gasfornuis ideaal voor het oplossen van alle culinaire taken: koken, stoven, braden, frituren, enz.
 • Er is een wijdverspreide mening dat voedsel gekookt op gas vuur nuttiger en lekkerder is dan voedsel voorbereid op een elektrische of magnetronoven, omdat deze verwarmingsbron de meest natuurlijke en dicht bij de ideale is - open vuur.

In dit materiaal vertellen we u hoe u het ideale ingebouwde gaskookoppervlak kiest: effectief, veilig, mooi en gemakkelijk schoon te maken.

Stap 1. Selecteer het paneelmateriaal en tegelijkertijd de kleur en het ontwerp

De kookplaat kan gemaakt zijn van roestvrij of geëmailleerd staal, maar ook van glaskeramiek of gehard glas. Alle oppervlakken hebben iets gemeen - ze zijn even gevoelig voor krassen en worden ongeveer even gemakkelijk gereinigd van verbrande etensresten. Maar het verschil is er nog steeds:

Roestvrij staal. Het materiaal is goed voor zijn duurzaamheid, is bestand tegen zelfs agressieve reinigingsmiddelen, voor gemakkelijk schoonmaken, kan het een zelfverzekerde 2-plaats krijgen. Maar er is een nuance: het oppervlak moet mat zijn, anders zijn het zichtbare vingerafdrukken.

 • Het roestvrijstalen gasfornuis is ideaal voor modern interieur, waarin al zilveren of verchroomde delen zitten.

Roestvrijstalen gasfornuis in modern interieur

In de klassieke keuken is het echter ook passend.

 • Roestvrijstalen kookplaat in het klassieke interieur
 • Roestvrijstalen kookplaat in het klassieke interieur

Geëmailleerd staal. Voor het schoonmaken kost het emailoppervlak 1 plaats. Om een ​​erg vuile plaat in de staat van een nieuwe te brengen is mogelijk met de hulp van Fairy alleen of met een middel om de ovens schoon te maken. Het is echter minder bestand tegen schuurmiddelen en gedurende een periode van vele jaren van gebruik kan het kleine chips en schrammen lijken.

Geëmailleerd kookoppervlak van gas in een klassiek interieur

Geëmailleerde gaskookplaat in het klassieke keukeninterieur

 • Maar de gaskookplaat van geëmailleerd staal kan niet alleen wit zijn, maar ook crème, beige, bruin of zwart. Het beste van alles is dat deze kachel past in het klassieke keukeninterieur (vooral beige met koperen schakelaars), retro interieur of ultramoderne inrichting (in zwart).

Opties geëmailleerde kookplaat

Glaskeramiek. Glaskeramische gaskookplaat heeft de marketingnaam "gas op glas". Het oppervlak van glaskeramiek is slijtvast, het is eenvoudig schoon te maken, maar toch iets lastiger dan roestvrij staal of email. Om bijvoorbeeld de kachel van vettige vlekken te reinigen, moet deze meerdere keren worden afgeveegd. Het tweede nadeel is dat de kachel kan barsten of afbreken van een sterke impact. De kleur van het glaskeramische gaspaneel is vaak wit of zwart.

1

Witglazen keramische kookplaat in het interieur

Gehard glas. Dit materiaal is sterker en dikker dan glaskeramiek, anders verschilt het er bijna niet van - het geharde glas is niet minder mooi en hittebestendig, het wordt ongeveer net zo gemakkelijk schoongemaakt.

 • De kookplaat van gehard glas kan niet alleen zwart, wit of beige zijn, maar ook in zeldzame gevallen gekleurd - rood, koper, lila, enz.
 • Gaskookplaat in wit gehard glas
 • Gaskookplaat in wit gehard glas

tips

 • De meest onpraktische kleur van de gaskookplaat is zwart. Tegen deze achtergrond zijn zelfs de kleinste stofdeeltjes, druppels, kruimels, vlekken en, uiteraard, vingerafdrukken merkbaar.
 • De niet-marmeren kleur is beige, wit of grijsachtig wit.
 • Bij het kiezen van de kleur en het ontwerp van de gasfornuis, kunt u zich oriënteren op de kleur van andere keukenapparatuur (bijvoorbeeld kappen en oven), evenals de kleur van het schort / aanrecht / gevels / andere interieurelementen.
 • Het is wenselijk dat de schakelaars geen uitsparingen en ribbels hebben (omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn), en ook niet te glanzend, anders zullen ze altijd vies lijken.

Zie ook:

 • Kies een gasoven - een spiekbriefje voor een koper van 7 stappen
 • 8 stappen selectie van afzuigkap en 40 foto's

Stap 2. Welk rooster is beter - gietijzer of staal?

De roosters van geëmailleerd staal zijn goed voor hun sterkte en stabiliteit. Ze vervormen niet, noch door de zwaartekracht, noch door langdurige verhitting. Ze zijn echter erg zwaar en moeilijk te verzorgen vanwege hun porositeit. Helaas is het wassen in een vaatwasser ongewenst, omdat na zo'n "bad" gietijzer kan roesten.

 • Het strijkijzer is gladder, hoe minder vet en vuil eraan hechten en hoe gemakkelijker het is om het te wassen.
 • Het is goed, als er voor elke ring een apart rooster is - zodat het gemakkelijker wordt om de plaat te wassen.
Gasfornuis met aparte branders

In deze plaat zijn de branders goed omdat ze ten eerste gescheiden zijn en ten tweede langwerpig, zodat het handiger is om zware gerechten van de ene naar de andere plaats te verplaatsen

Voordelen van geëmailleerde roosters: goedkope, eenvoudige reiniging door een glad oppervlak en een laag gewicht. Na verloop van tijd is de emaillaag echter beschadigd en kan de structuur zelf vervormen en buigen. Bovendien is het stalen rooster minder stabiel dan zwaar gietijzer.

Rooster van geëmailleerd staal

Rooster van geëmailleerd staal

Wanneer u een gaskookplaat in de winkel kiest, moet u ervoor zorgen dat de roosters stabiel zijn en speciale kussens hebben die het oppervlak beschermen tegen krassen.

Stap 3. Schat de branders

Op gasfornuizen kunnen de branders standaard zijn, met een rij met dubbele of drievoudige vlammen.

 • Een ring met een drievoudige kroon. Dit is de meest efficiënte brander. Welnu, als de kookplaat er tenminste één heeft. Kook het op een grote pot water kan in minuten zijn.

Naast traditionele branders zijn er nog andere:

 • Directe vlam. Deze brander, die door heel wat microgaten een vlam produceert, zodat de schalen gelijkmatig worden verwarmd, met het minste verlies van gas en warmte, en vooral 20% sneller. Het is uitgerust met een aantal modellen van kookplaten van Hotpoint Ariston.
 • Express-ring WOK. Sommige geavanceerde modellen van kookplaten hebben een WKO met een express-brander. Het is een krachtige brander met een dubbele of drievoudige kroon en een adapter voor een wokpan (met een bolvormige bodem). In feite is het heel veelzijdig en handig, alleen voor het koken in grote gerechten.
Wokbrander

Wokbrander

 • Grillplaat. Het is een klein rooster, waaronder branders zijn geïnstalleerd. Hierop kunt u vlees, vis en groenten braden.

Kookplaat met grill

Let bij het kiezen van een kookplaat op de plaats van de branders. Ze kunnen dus bijvoorbeeld niet door een vierkant worden geplaatst, maar door een ruit. Dankzij deze beslissing wordt het schort minder verwend en werkt de afzuigkap iets efficiënter. Maar, zoals veel gebruikers opmerken in de beoordelingen, is dit niet erg handig wanneer de branders volledig zijn geladen.

De romboïde opstelling van de branders

Stap 4. Bepaal de grootte en vorm van de plaat

De standaard kookplaat heeft een breedte en diepte van ongeveer 60 cm en is geschikt voor 4 branders van verschillende diameters. Plaat van dit formaat is geschikt voor de meeste gebruikers - gezinnen van 3-5 personen en keukens met een oppervlakte van 7 vierkante meter. m.

Kookplaat 60 cm breed

In sommige gevallen is het echter beter om af te wijken van de gebruikelijke oplossing en een kookplaat met een kleiner / groter formaat en een niet-standaard vorm te kiezen.

 • Voor een kleine keuken, een klein gezin (maximaal 3 personen), een vrijgezel of een antifanaatkoker is een geschikt bord met 2-3 branders.
 • Gaskookplaat type Domino in een kleine keuken in Chroesjtsjov
  Gaskookplaat "Domino" in een kleine keuken in Chroesjtsjov
 • Gaskookplaat type Domino in een kleine keuken in Chroesjtsjov
  Gaskookplaat "Domino" in een kleine keuken in Chroesjtsjov
 • Gaskookplaat type Domino in een kleine keuken in Chroesjtsjov
  Gaskookplaat "Domino" in een kleine keuken in Chroesjtsjov

Gaspaneel met drie branders

 • Voor een gezin van 3-5 personen en een keuken van meer dan 7 vierkante meter. m is om een ​​standaardplaat te kiezen (breedte 60 cm).
 • Voor een groot gezin en mensen die vaak een gezinsvakantie houden, is een bord met een breedte van 70-75 cm of 90-95 cm met 4-5 branders meer geschikt.

Kookplaat met 5 pitten

 • Als de keukenkast niet diep is, moet u letten op de smalle kookplaten - 40 cm breed en 120 cm lang (maat voor 4 branders).
 • Op de hoekkeuken kan worden geïnstalleerd op een hoek kookplaat (het is echter moeilijker om de afzuigkap te kiezen).

Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en keukenontwerp, kunt u een kookplaat kiezen in de vorm van een vierkant, een cirkel, een boemerang of een rechthoek.

Ronde kookplaat

De ronde kookplaat sluit harmonieus aan op de ronde gootsteen. Ook is het relevant als het interieur al ronde elementen heeft. Het kunnen bijvoorbeeld afdrukken op behang / gordijnen zijn, een wandklok of een decoratieve spiegel

Stap 5. We beslissen of gascontrole en elektrische ontsteking nodig zijn

Gas controle - een thermo-elektrisch systeem dat de toevoer van gas stopt in geval van een vlamverval, bijvoorbeeld vanwege het weglopen van weggelopen melk of een sterke windvlaag. Het systeem werkt ongeacht elektriciteit. Het voordeel van kookplaten met gasregeling ligt voor de hand, maar er zijn ook nadelen:

 • De ontsteking werkt niet onmiddellijk, maar na 3-6 seconden, wanneer het thermokoppel is opgewarmd (sensorelement) en geeft een signaal over de mogelijkheid van gastoevoer. Op dit moment moet de schakelaar worden vastgehouden, wat niet erg handig is, vooral als de halfautomatische ontsteking is ingesteld.
 • Nog een nuance: het lange gebruik van de plaat verslijt de gasregeling, de ontsteking wordt moeilijker en kan meer dan 6 seconden duren. De gefaalde gasregeling kan echter worden gerepareerd, vervangen of volledig worden losgekoppeld.

Als de keuken sterke luchtstromen heeft, of als u niet zeker bent van de verzorging van uw huishoudens, is gasregeling noodzakelijk. Gelukkig zijn de meeste moderne kookplaten, inclusief goedkope, uitgerust met deze handige functie.

Voor koks, vol vertrouwen in hun waakzaamheid en niet bereid om het hoofd te bieden aan een ontsteking van 6 seconden, zijn er modellen zonder gascontrole. Bovendien kan deze functie worden uitgeschakeld in een gasfornuis.

Elektrische ontsteking - ze zijn uitgerust met alle moderne gaskookplaten. Het kan automatisch of halfautomatisch zijn. De eerste is natuurlijk veel handiger: om de brander voldoende te laten oplichten om de openingsknop van de gasklep te draaien.

Kinderslot - de functie maakt het mogelijk om de gastoevoer op alle branders te blokkeren door op één knop te drukken. Om de gastoevoer in te schakelen, drukt u op de knop en draait u tegelijkertijd naar de stop.

Nog meer nuttige informatie

 • De aansluiting van de gaskookplaat moet worden uitgevoerd door specialisten van de stadsgasdienst en niet door een externe organisatie.
 • Degenen die buiten de stad wonen, waar soms onderbrekingen zijn met de levering van gas of elektriciteit, het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de gecombineerde kookoppervlakken. In hen is de ene helft van de branders gas en de andere is elektrisch.
 • Vanwege open vuur is het kookoppervlak van het gas niet compatibel schort van MDF en plasty. Het probleem kan echter gemakkelijk worden opgelost door een transparant glasscherm in de zone van de plaat te installeren.
 • Let bij het kiezen van een gaspaneel op een voldoende krachtige kap.
 • Houd er rekening mee dat het gaspaneel een deur in de toegangsopening nodig heeft (hoewel het niet hoeft te worden gesloten). Als je wilt combineer de keuken met de woonkamer/hal, dan moet het gasfornuis worden omgeschakeld naar elektrisch. Het is niet zo eenvoudig om te doen, maar het is mogelijk: u moet een officiële vergunning verkrijgen, een project ontwerpen en de bedrading vervangen. Helaas is het elektriciteitsnet in oude huizen zwak, dus de wijziging is vaak niet gecoördineerd.

Ten slotte bieden we een video met tips voor het kiezen van een gaskookplaat van de gebruiker.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

79 − 77 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map